Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzis mam klasycznie funkowy wieczor. Na zmiane leci "Funky Broadway - Stax Revue Live at The 5/4 Ballroom"- koncert z 1965 artystow nagrywajacych dla slynnego Stax Records [prawie 10minutowe "Do The Dog" Rufusa Thomasa- kopie w dupe] oraz powalajacy Sly and Family Stone na plycie pt."Stand!".

Juz mi afro rosnie :)

Dzisiaj (po 21:00):

David Crosby "If I Could Only Remember My Name" z roku 1971.

Płyta bardzo mi się podoba.

Jest to jedna, z moich "TYCH" plyt.

Słucham jej rzadko, tak jak rzadko oglądam ulubione filmy - pozostaje niedopowiedziana i zawsze tajemnicza :-)

Pozdrawiam

David S. Ware Quartet - Wisdom of Uncertainty

cholernie dobra płyta!

solidna porcja wyrafinowanych dźwięków przed solidną "plebejską" rozrywką pt. Czechy-Dania ;))

(tak dla zachowania równowagi mentalnej ;))

P.S.

Okładka płyty "If I Could Only Remember My Name" - też mi się podoba :-)

Kilka tekstów z plyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-142104_1.jpg]

post-151-100004373 1170257601_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Teraz:choć dziś słucham innej muzyki chylę czoła przed Purplami,a Ian Paice był dla mnie wzorem techniki i uzyskiwanego brzmienia z bębnów(okres LUDWIGA),ostatnia rzecz jaką znam to Purpendicular i bardzo mi się podobał - nikt nie płakał chyba po odejściu Blackmore'a??? ostatnia płyta otrzymała nagłówek "REWELACJA" w Audio Video - nie słyszałem

napiszesz coś o koncercie ?

>>>> Teraz : dziękuję,czekam, napisz także o tym co zagrali i czy Gillan wyciągał wysoko ? rzeczywiście Paice przesiadł się ( niestety-biznes!) z Ludwiga na Pearla a Paiste'y zamienił na Zildjiany,prawda? Paice miał chyba wczoraj urodziny,ale mam nadzieję,że wszedł(jak i cała reszta ) na scenę w formie

a u mnie leca kawalki Midnight Oil (skaldanka), The Who (skaldanka), Narzeczona Cara (opera, cala, Rimsky-Korsakov), piosenki Brassensa (wersje oryginalne i prztworzone na ojczysta mowe przez zespol reprezentacyjny z nieocnionem Filipem Ł. na czele:-)

wczoraj wieczorem, a właściwie w nocy:

Morphine - The Night

parę pięknych momentów (np. utwór tytułowy), ale generalnie to nuda...

nie bierze mnie juz ta morfina ;)

Chicago Underground Duo - Synesthesia

cholernie dobra płyta! jazz dla fanów post-rocka? owszem, ale nie tylko; kazdy fan wspolczesnego jazzu, czy po prostu dobrej muzyki powinien się przekonać (nawet parmenides, bo sporo tu spokojnych klimatów, choć ... "spokojnych inaczej" ;) muzyka wyciszona, momentami wręcz medytacyjna, ciepła, pastelowa (okładka wybitnie współgra tu z zawartością)

mimo to pełna podskórnej energii

początkowo może nie wyda się "najłatwiejsza", ale szybko poddajemy sie jej urokowi

Tortoise - Millions now living will never die (trochę klasyki, a co ;)

David S. Ware Quartet - wisdom of uncertainty (na kolana!)

W pracy: T.Stańko, Music 81 + A.Andersen, Rarum:Selected Recordings

W domu: A.Andersen, Triangle + Erik Vestberg Vocal Ensamble, Musica Sacra + Rachmaninoff, Best Of-Telarc

W samochodzie: Radio 94, Radio Jazz, Radio Klasyka

W duszy: półfinały ME

Wczorajsze spotkanie z muzyką:

Clemencic Consort "Carmina Burana"

(Harmonia Mundi HMA 190336.38) 1990

Słuchając tej płyty, można zapomnieć, że żyjemy w XXI wieku.

Akustyczne instrumenty (z epoki), barwa, wspaniałe głosy i autentyzm realizacji.

-------------------------

Polecam ciekawą powieść, o trochę późniejszych czasach:

(literacki odpowiednik powyższej płyty, szkoda, że są to tylko dwa tomy)

Mika Waltari "Mikael Karvajalka / Mikael Hakim"

P.S.

Miasto Poznań, w "tych czasach", utrzymywało zamtuz (zatrudniając 14 Pań).

Wstęp był gratisowy :-)

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-143379_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Erik Truffaz - bardzo ciekawe odkrycie - zachwycam się nowatorstwem, miękkością i świeżością brzmienia, ulubiony album to Mantis, od wczoraj słucham Bending New Corners, poszukuję pozycji Nina Valeria proszę o pomoc gdzie to kupić, jeżeli ktoś z Was może to dostać to proszę o kontakt

Wczoraj wieczorem po raz kolejny "Electric Sufi" - Dhafer Youssef

W Gigancie czeka już "Digital Prophecy". Ciekaw jestem jak się ma do poprzednich...

>>>inzynier: możesz trochę więcej nt Electric Sufi ? w katalogu Enja/Gigi znalazłem 3 pozycje a na wymienionej boski skład ! (Muthspiel,Wimbish,Calhoun,Stockhausen,Cinelu,Ilg ) jaka to muza ????? na Malak i Nightmare in Tunisia też niezgorzej

inżynier

Moim zdaniem Digital Prophecy to najsłabsza płyta DY. Zdecydowanie przerost elektroniki, jak wskazuje zresztą sam tytuł. Do świetnej Electric Sufi ma się raczej nijak, nie mówiąc o rewelacyjnej pierwszej płytce dla Enji pt. Mulak (chyba tak, bo piszę z głowy). Na tej właśnie DY najwięcej śpiewa i gra. Płytka jest też doskonale wydana i nagrana, polecam!

skrzypek

Mantis to jego moim zdaniem najlepsza płyta (dużo lepsza od Bending New Corners), szczególnie znakomicie wypadł w numerze z gitarzystą, bardzo dobra realizacja i jakość nagrania. Niestety, po pierwszym zauroczeniu ET im dalej, tym gorzej. Facet strasznie jedzie tonem Milesa z lat 50-60, a ostatnia płyta jest po prostu wtórna i słaba. Koncert w zeszłym roku na JJ też mnie srodze rozczarował.

• Pokaż nowe odpowiedzi