Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Frank,

Widze ze lubisz Chieftains. Własnie nabyłem drogą kupna

Long Black Veil

Irish heartbeat

I pięknie to gra.

I polecam ci złośliwie nową płytę R. Watersa - Ca Ira - mysle ze sie do niej jednak przekonasz.

Zagladne jak będę.

Aha - ten Jethro Tull z orkiestrą. Dech zapiera. Akwalung przewartościował podejscie do muzyki mego Adriana. Zobaczył jak sie powinno grac dobra muzykę.

Dzieki

A. Pierończyk, właśnie ukazała się nowa płyta, Busem po Sao Paolo, moim zdaniem arcyciekawa nowa polska płyta, najlepsza chyba jak dotąd w 2006 z polskich jazzów

S.Reich, Works 10CD - muzyka zapisana ciągiem matematycznym hehe - boks do nabycia okazyjnie w AudioForte, aktualnie u mnie na przesłuchaniu

D.Holland/B.Philips, Music From Two Basses, ECM 1011, wczesna i do tej pory niewydana na CD muzyka, poszukiwania w kierunku współczesności i free na dwa basy, czasem bas i wiolonczelę, akustyczne nagranie, dla fanów i fanatyków, moim zdaniem bardzo ciekawa płyta

WAM - koncerty skrzypcowe w różnych wykonaniach, najgorzej wypada nowa ASM

JSB - Sonaty I Partity na skrzypce solo - Kremer, Grumiaux i czekam na wznowionego Perlmana na GROC

płyty Tacet- u z Bachem - generalnie chyba warto się zainteresować bliżej tą wytwórnią, gdyż nagrywa dobrze zagraną i nagraną muzykę - tutaj podziękowania dla AudioForte na zwrócenie uwagi

Volodos - Czajkowski i Rachmaninow - wirtuozeria pełną rosyjską gębą i rosyjską duszą

Jimmy Giuffre 3, 1961 - bardzo nietypowe nagranie ECM, nabyłem w ramach wyprzedaży w MM za śmieszne dość pieniądze, a zawsze było mi szkoda kasy na to nagranie - teraz widzę, jak bardzo się myliłem, gdyż jest to istotny fragment w kształtowaniu intuicyjnego europejskiego grania, trio w składzie: lider na klarnecie, młody Paul Bley na pianie i młodziutki (tak ten pan też kiedyś był młody) dziadek Swallow na basie wygrywa arcyciekawe kompozycje, intelektualne granie z zamierzchłych czasów, a przecież mało kto tak grał w 1961 roku, a Sclavis jeszcze niedawno walił w pieluchy - do dziś muzyka broni się i brzmi ciekawie, w każdym razie dla mnie rewelacja

Davis, Cellar Door Session, kto lubi elektrycznego MD (jak tak), powinien to natychmiast kupić i tyle, a dodatkowo mamy tam znakomitego, świeżego i odjazdowego Keitha J. na parapetach, naprawdę warto!

to są rzeczy ciekawe ostatnio

oczywiście stale obecne jest kilkadziesiąt płyt zestawie bazowym: Coltrane-Gould-Jarrett-Bach-inne_fortepian , które obrabiam na okrągło

Tony Williams - 'Lifetime' - rzadkiej urody jazz i wcale nie stary mimo swych latek. Z fajnych nazwisk na tej genialnej plycie: Herbie Hancock, Richard Davis i Gary Peacock.

pzrw

soso

Wheather Report- Black Market. W sam raz na słoneczny dzień (tylko niestety spędzony przy biurku na wkuwaniu historii sztuki).

Pozdrawiam,

Wojtek

narazie jestem przelotem więc

z okazji 61 urodzin ....

e.c was here

tak zacznie się nocna nasiadówa

a potem yardbirds,cream,delanye & bonnie,derek and the dominos,blind faith

a bedzie w czym wybierac bo i mayall,"piastelsi",cray,sting,span;stills;dylan;waters;allman;brooker ............................................................................................................................................................................... i wiela wiela innych.

pozdrawiam "wątkowiczów":)

Collins zadebiutował tam jako bębniarz. Słychać go też chyba w chórkach. Cóż, zawartość przypomina trochę debitancki album Genesis "From genesis to revelation", trochę trąci myszką, ale słychać wyraźnie że Phill już wtedy był w pełni ukształtowanym perkusistą z doskonałą techniką. Słowem płyta tylko dla kolekcjonerów, ponieważ muzyka-niestety nie przetrwała próby czasu.

kurna, miałem, w robocie taki tydzien, że praktycznie od soboty nawet nie tknalem sprzetu - wiem, że jak padam ze zmeczenia to zadna muza nie pomoze..... (chyba ze sie myle, podpowiedzcie co w takim stanie pomaga)

Ale idzie weekend ;-)) i jutro planuje odrobić trochę zaległości - plany mocno zroznicowane - Depeche Mode "Exciter" (kupiony doiśc dawno, a dotąd odsluchany tylko "po lebkach"), oraz.... 2 płytowe DVD z festiwali "Jazz w Muzeum" w Ostrowie, - XI festiwal tuż tuż (21-23 kwietnia)

A pojutrze niedziela 2 kwietnia.... co proponujecie na ten dzien....??

Camel - "Stationary Traveller". I śmiem twierdzić, iż jest to jedna z najlepszych płyt lat osiemdziesiątych, a kto twierdzi inaczej, tego wyzywam na ubitą ziemię, czas i miejsce do osobnego ustalenia.

W tle do pracy przy kompie "Colder" - Again. Płyta francuskiego reżysera, który na codzień nie zajmuje sie muzyka. Ogólnie stare wino w nowych butelkach - klimaty typu cold wave + rytmika miejscami przypominająca CAN. Dobrze się tego słucha, choc calośc nie porywa. W kolejce box Stockhausena (Klavierstucke I-XI, Mikrophonie I & II) - ale tu juz wyłacze kompa.

Weekend z pożyczonym tylko na te dwa dni interkonektem, czyli testowanie znanych i ulubionych ostatnio płyt, a więc Marsalis, Jarrett, Molvaer, Abbuehl, Pushnig, Towner itd, itd. itd.

pozdrawiam wszystkich i biegnę słuchać dalej, ponieważ jutro już nie będzie aż tak pięknie przy słuchaniu.

Ł.A. Woman

Dionne Warwick -de beściak

Fenomen głosu,muzykalności i wszystkiego co jest piękne w muzyce.

Na drugim foto ten pan to Burt Bacharach (przez wiele lat nadworny kompozytor Dionny i Marleny D. również ).

• Pokaż nowe odpowiedzi