Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wieczorem raczyłem się:

1. Queen Elizabeth's Galliard Dorian (DOR-90015)

Muzyka dawna, kompozycje zapisane na tej płycie zaplanowała podobno sama królowa Anglii, Francji i Irlandii - Elżbieta I Tudor, ukochana córka Henryka VIII, jako muzykę towarzyszącą rozlicznym królewskim ceremoniom. Nie przepadam specjalnie za muzyką dawną ale są wyjątki i jak widać niekoniecznie musi to być od razu Jordi Savall. Jakość realizacji wyśmienita.

2. The Erik Westberg Vocal Ensemble - Musica Sacra . Opus3 SACD HYBRID DSD 19516

Choral - Organ –Saxophone

Płyta znana zapewne większości forumowiczów, jednak dla mnie nowa, oprócz co najwyżej jednego utworu, który wykorzystano w znanym mi samplerze testowym.

Już w sklepie przyszło olśnienie, że przecież od dawna uwielbiam chóry, zwłaszcza żeński, przejmujące do szpiku kości żeńskie partie solo, niekoniecznie związane z muzyką sakralną.

Jednak jak do tej pory nie szukałem niczego konkretnego w tym temacie :-))

Może polecicie coś specjalnego?

Powiecie że zwariowałem - od kilku miesięcy Roger Waters : "Amused to death" cały album i jeszcze się nie znudziło. No w międzyczasie przygrywa Mark Knopfler z drużyną ;)

Słuchałm CREAM GOODBAY (remaster) potem włączyłem pierwszą płytę FLEETWOOD MAC. Różnica w jakości dżwięku ogromna. Szczegółowość, przestrzeń, kultura dżwieku wszystko na korzyść FM. Producent remasteru CREAM powinien się wstydzić, dżwięk zlany, przesterowania i na dodatek szumy. Dla tego pana i jego ekipy przywróciłbym karę chłosty

Ange-Caricatures i otwierajaca plyte: Biafra 80

Rok 1972, a poczatek iscie grobowy... ciemne i ciezko grzmiace syntezatory + wybijajaca sie gdzies daleko melodia hammondow... miod. Jesli komus francuski w wokalu nie wadzi to polecam,

u mnie pogrywało przez weekend

Thomas Chapin Trio 'Sky piece' (Knitting Factory), chyba ostatnia (?) studyjna płyta nieodżałowanego Chapina w trio.

Lutosławski - Lacrimosa, Koncert na orkiestrę, Muzyka żałobna na smyczki - ze starej edycji Polskich Nagrań; szkoda tylko, że mój odtwarzacz w odróżnieniu ode mnie nie bardzo lubi tę płytę

Rory Gallagher 'Irish Tour' (dla dodania animuszu pod mycie okien :)

Ravel, Koncerty fortepianowe, Samson Francois (EMI)

te koncerty skrzypcowe Vivadiego z Rachelą o których pisałam w piątek są pyszne, jak tegoroczne brzoskwinie z mojego ogrodu ;), dlatego dziś wymyśliłam sobie, że też wyciągnę z regału tę samą panią ale dla odmiany z koncertami Bacha.

Ł.A. Woman

-> Profil: Ty uważaj, bo ze stanu "mi dzisiaj gra wszystko' do stanu "mi dzisiaj wszystko wisi" jest bardzo cienka granica:)

pozdrowienia

ps - u mnie stańko gra po raz trzeci - podoba mi się ta płyta. kupiłem ją po złej recenzji w przekroju. pisał tam mr. jacek skolimowski, że stańjo jest gorszy z płyty na płytę - no może nie dosłownie ale pod płasczykiem słów, że częściej sięga po stare nagrania i że nowe płyty to płomień bez ognia (zaznaczam: nie dosłownie!) - od razu postanowiłem ją kupić. znam i stare i nowe płyty stańki. mnie podoba się stańko w "nowej" wersji. kwartet, tzn chłopaki z SAT BARDZO się rozwijają i to wielka zasługa mistrza. oczywiście można go ganić za milion rzeczy. ale czuja do młodych muzyków to ON ma. chyab pora, by zostawił ich samych sobie (są znani już na całym świecie dzięki Niemu i ECM) i pora wziąć się za nowych. jesli w najbliższym czasie (2-5 lat) to zrobi i z równie dobrym skutkiem, to panowie czapki z głów. anyway - nowa płyta (bardzo subiektywnie!) znakomita. smacznego

ps2 - nowego methenego z bradem nie mogę strawić. spróbuję jeszcze przed snem - wtedy muzyke najłatwiej przyjmuję. pozdr chyba po raz trzeci.

->Jerzyk: przepraszam, że nie odpisałem na bieżąco, ale byłem "poza siecią":) pozdrowienia - ja również dziekuję za polecenia - dzisiaj przyszła płyta z Twojego polecenia - nie zdążyłem odebrać. jutro pewnie na spokojnie posłucham. dziękuję. i życzę smacznego ze słowiańskimi namiętnościami. jeśli Ci się spodobają to przekaz podziekowania Panom z Audioforte - to z ich polecenia, ba - wręcz nakazu, kupiłem tę płytę. smacznego.

A u mnie przygrywa P. Herreweghe i Orchestre des Champs-Elysees - Bruckner Symphony No. 4 - zwiewnie, lekko, z dużym wyczuciem, no i dobre, przestrzenne nagranie. Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

De Johnette/Scofield/Goldings - Saudades (hmmmm) i rewelacyjny Bright Size Life - Metheny (że ja tego wcześniej nie miałem !)

dzień dobry

Dziś w pracy najpierw The Police "synchronicity" a teraz Bruckner.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Zildjian: nie miałeś bright size life? niedopatrzenie. a czy nie uważasz, że tam po prostu sekcja robi całą płytę? tak jak na rejoicing czy question and answer? a co ma oznaczać "hmmm" przy saudades? jesli Ci się nie podoba to moja moja obietnica, że ją od Ciebie odkupię jest aktualna. wprawdzie mam tę płytę, ale jesli Ci nie pasuje to ją od Ciebie biorę i komuś podaruję. poszedł do ciebie sco z adamsem i pullenem. dzisiaj wysłałem.

u mnie po raz drugi dzisiaj ferenc snetberger/arild andersen/paolo vinaccia "nomad" (enja enj-9485 2). dzieki Jerzyk!

>parmenides

Dziś też mi wszystko gra a cienką granicę ostatnio mocno wzmocniłem :-))

A w temacie jak to się mówi w drzwiach przywitał The Conga Kings - Jazz Descargas,

w fotelu spokojniej już Ray Charles

a teraz, gdy watażka poszła spać pikne JS Bach - Goldberg - Variationen BMV 988 Gaede Trio, z którym to albumikiem testowałem ostatnie audio-zakupy :-)))

parmenides, 19 Wrz 2006, 20:57

>->Zildjian: nie miałeś bright size life? niedopatrzenie. a czy nie uważasz, że tam po prostu sekcja

>robi całą płytę? tak jak na rejoicing czy question and answer?

Sekcja wybitna,ale i Metheny jest wyborny. Jest w setce płyt uznanych przez Jazzwise za te,które wstrząsnęły jazzem.

Przypomina mi Watercolours,którą również bardzo lubię. Question and answer również nie mam. Wot, i jest temat na poszukiwania. Jak słucham peanów Kydryńskiego n/t płyty z Mehldauem - np. podczas wczorajszego wieczoru w Kurierze w TV 3.... czy nepotyzm to dobre słowo ? Będzie nowa płyta z AMJ ?

>a co ma oznaczać "hmmm" przy

>saudades? jesli Ci się nie podoba to moja moja obietnica, że ją od Ciebie odkupię jest aktualna.

>wprawdzie mam tę płytę, ale jesli Ci nie pasuje to ją od Ciebie biorę i komuś podaruję.

Nie mogę w ten sposób potraktować Twojej gorącej rekomendacji. Nie chcę być niesprawiedliwy dla zwłaszcza pp Goldinsa i Scofielda tak więc posłucham jeszcze.

>poszedł do ciebie sco z adamsem i pullenem. dzisiaj wysłałem.

Dzkb :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi