Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili Stefano Battaglia "Re:Pasolini".Piękna muzyka inspirowana niezapomnianymi filmami Piera Paola.

Ach to były czasy kiedy z wypiekami na twarzy biegało się na każdy nowy film włoskiego mistrza!

Niedawno na kanale Kultura dawali "Króla Edypa".

Steve Hillage - Green; fajnie zagrany space rock, fajne improwizacje, ogólnie miło się tego słucha, chociaż ten Pan - moim zdaniem - w 1978 r. najlepsze niestety już miał za sobą

Tak sie złozyło, ze akurat słuchałem przed godziną "Live Herald" i musze sie zgodzić z tobą, że potem było juz tylko gorzej..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

...sluchajac tego mam wrazenie, ze bylo to jakies pijackie spotkanie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeronimo (1971) - swietna plyta z mocnym uderzeniem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kristin Hersh - Hips & Makers, nie mogę się od niej oderwać od tygodnia ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100002682 1192220025_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koniec la 70-tych to nie był juz czas dla muzyki pokroju Arzahel, Khan, Egg czy Gong w których wczesniej pogrywał.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie jestem z tych młodzików ale bardzo mnie kreci teraz n.p. puszczana w Trójce "muzyczna alternatywa" czyżby muzyka się tak nie zmieniała a może jednak trochę nadązam, lub młodzi dalej lubią tak grać w dawniejszych klimatach na nowo ?

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bobo Stenson - po wczorajszym świetnym koncercie w St. Luto

Metheny - Watercolors - powrót

Mendelsohn - sen nocy letniej pod Herreweghe (teraz HM mid+katalog)

A. Pizzaro - Ravel Piano Music - nowa płyta Linna

wojciech iwaszczukiewicz, 30 Wrz 2007, 19:24

>A u mnie najnowszy nabytek. Bennie Maupin-"The Jewel in the Lotus" ECM 2007r reedycja nagrania z

>1974r.

Wojciechu, słuchałeś Bennie Maupin Ensamble - Penumbra z CryptoGramophone (na basie Darek Oleszkiewicz)? Jeśli nie to polecam, bardzo dobra płyta.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, wojciechi

>A u mnie najnowszy nabytek. Bennie Maupin-"The Jewel in the Lotus" ECM 2007r reedycja nagrania z

>1974r.

o tej płycie panowie mówicie, że warto?

bo zupełnie jej nieznam, nigdy nie słyszałem na LP

pasja sw. mateusza JSB według herreweghe z roku 1999 HM (podobno ta z 1994 jest lepsza - niestety nie słyszałem). wprawdzie kalendarza liturgicznego nie ta, ale co tam. żegnam dzisiaj przyjaciela, to znaczy nie tak na amen, ale i tak jest powód do refleksji.

pozdrowienia i serdecznie polecam to wydanie pasji mateuszowej.

Beirut - The Flying Club Cup. Od tygodnia nie mogę się oderwać ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Metheny Mehldau Quartet - super na jesienne wieczory - 29,99pln

poza tym K. Schulze - Dreams 1986 ...te ostatnie 10minut z glosem Iana Wilkinsona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety według mnie nowy manu katche jest BEZNADZIEJNY. szkoda czasu na słuchanie takiej płyty, pewnie szkoda też na słuchanie. żal z dwóch powodów: po pierwsze poprzednia płyta bardzo mi się podobała, po drugie zal, że w tak nieudanym projekcie wzieli udział nasi chłopcy z sat-u.

-> parmenides

Niestety pierwsza plyta M.Katche byla IMO rowniez beznadziejna, zespol nie mial absolutnie nic do powiedzenia...podobnie zreszta rzecz sie ma z "Lontano" Stanki. To sa proby cytowania samych siebie i robienia na tym pieniedzy...

stety, wedlug mnie, to sprawa pewnej szczegolnej wrazliwosci - albo sie ja ma - albo nie!

Dla mnie ta muzyka to paleta przepieknych dzwiekow, mnogosc nastrojow, znakomita interakcja muzykow i swietne kompozycje samego lidera. Jedno co mnie w tej plycie drazni, to niezbyt fortunne rozstawienie trebacza i saksofonisty na skrajach sceny. Goraco polecam wszystkim wrazliwym siegniecie po te plyte :-))

qb1

Nie zgadzam się z Twoją oceną Lontano - z trzech płyt nagranych przez TS+SAT dla ECM ta jest imho najlepsza.

Posłuchaj jeszcze raz, tylko uwolnij głowę z niepotrzebnych myśli

pzdr

chipendal, 16 Paź 2007, 14:16

>stety, wedlug mnie, to sprawa pewnej szczegolnej wrazliwosci - albo sie ja ma - albo nie!

Moze masz racje. Pierwszy raz sluchalem tej plyty w przerwie miedzy Colemanem a Taylorem, jakby nie patrzec, w tej trojce na pewno ´Neighbourhood' byl najmniej przeintelektualizowany. Moze tez roznica klimatow spowodowala, ze nie zlapalem o co chodzi...a moze to po prostu nie moja bajka. Potem jeszcze dwukrotnie szukalem tego czegos w tej plycie, ale nie znalazlem.

broy, 16 Paź 2007, 16:40

>Nie zgadzam się z Twoją oceną Lontano - z trzech płyt nagranych przez TS+SAT dla ECM ta jest imho

>najlepsza.

>

>Posłuchaj jeszcze raz, tylko uwolnij głowę z niepotrzebnych myśli

Przesluchalem Lontano wielokrotnie. Obiektywnie ta plyta moze nawet jest ´sprawniejsza´ niz ´Soul of Things´, ale po ´Suspended Night´ brzmi jak dla mnie juz bardzo odtworczo. Ja bym to nazwal dobrym rzemioslem :-)

Pzdr.

U mnie Myra Melford's Crush Dance Beyond The color.W składzie oprócz liderki Stomu Takeishi bass i Kenny Wollesen perc.Wydała Arabesque Rec. 2000r.Świetne nagranie!

• Pokaż nowe odpowiedzi