Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

2PR - transmisja live ze studia lutosławskiego z wawy - requiem mozarta w wyk polskiego chóru warszawskiej akademii, słynnej orkiestry 18. wieku pod dyr fransa bruggena, tenor - mój ulubiniec mark padmore, a obok niego wielkie polskie gwiazdy - olga pasiecznik i inni.

Witam. Obecnie katuję świeżo nabytą Oleś & Oleś + Jörgensmann "Directions". Kręci mnie ostatnio takie granie a przy okazji odkryłem ile w nasszym kraju powstaje super muzy. Potem trochę delikatnie Beata Przybytek Group Wonderland - poleam fajna płyta.

A oto moja „lista przebojów” z ostatnich miesięcy:

Jazz:

J. Coltrane:

„A love supreme”(wersja 2 CD)

K. Jarrett:

„The Impulse Years”(najczęściej ”Treasure Island”) “The Köln Concert”, “La Scala”

B. Mehldau:

“Day Is Done”, “Places”, “Largo”, “The Art Of Trio 4 - Back To the Vanguard”, “Live in Tokio, “ “Elegiac cycle”

M. Shipp:

“Songs”, “Nu Bop”

Olesie+ przyjaciele:

“Chamber Quintet”, „Mikro Muzik”

oraz: Maestro Trytony “Heart of Gold”, EST: „Strange Place For Snow”, H. Threadgill: “Where’s Your Cup?” K. Vandemark: „Burn The Incline”, D.S. Ware: „Surrendered”,

Poważka:

J. S. Bach:

Toccaty, Inwencje , Wariacje Goldbergowskie, Siuty ang.(G. Gould – Sony)

Suity ang. Nr 2-3(I. Pogorelic, DG)

Partity i Sonaty Skrzypcowe(H. Szeryng – CBS/Sony, mono)

Italian concertos(A. Tharaud – Harmonia Mundi)

L. Beethoven:

Sonaty fortepianowe op. 101 do 111(C. Arrau, S. Richter, I Pogorelic)

Ostanie kwartety(Kwartet Wilanowski, Pol. Nagr, LP i Q. Italiano, Philips, CD). Kwartety op. 59(Q. Italiano)

J. Brahms:

Sonaty na altówkę i fortepian(S. Kamasa z synem – Polskie Radio)

Tria fortepianowe(Rubinstein, Szeryng. Fournier – RCA)

Wariacje na temat Haendla, miniatury op.79,116-119 (J. Katchen – Decca)

F. Chopin

Nokturny(Arrau – Philips), Etiudy(Pollini – DG) Mazurki(Askhenazy – Decca), Sonata b-moll(Pogorelic, Pol. Nagr. – LP), Sonata h-moll(M. Ursuleasa – DUX)

G. Faure:

„Chamber music” Vol. 1-2(EMI), Nocturny i preludia (J.P. Collard – EMI)

E. Satie:

„Works for Piano” A. Ciccolini(EMI)

C. Franck:

Sonata skrzypcowa A-Dur(K. Kulka, Marchwiński –Muza, LP)

Preludium, chorał i fuga(S. Richter – Philips)

Kwintet fortepianowy(LUGANO FESTIVAL OF CHAMBER MUSIC-EMI)

O. Messiaen:

"Vingt Regards sur l'enfant Jésus"(M Beroff – EMI)

“Kwartet na koniec czasu”(Ensamble Ader,)

Rameau:

Nouvelles Suites(A. Tharaud – Harmonia Mundi)

D. Szostakowicz

Preludia i fugi(K. Jarrett)

Kwartety smyczkowe, ostatnio zwłaszcza nr. 2 i 5 (Brodsky Q. – Teldec)

Trio nr. 2(M. Argerich i inni: LUGANO FESTIVAL OF CHAMBER MUSIC 2002-2004 – EMI)

S. Prokofiew

Sonata fortepianowa nr. 8(S. De Groote, Warner Classic)

Uff...

Dzień dobry

Dzis w pracy. Niestety z dłuuugimi przerwami, ponieważ miałem dużo dżobu i potrzebowałem ciszy. Muzyka piękna, absorbująca słuchacza bez reszty - dlatego musiałem ją wyłączyć.

:-)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... dzisiał grało - z klasyki rocka ,,Ciemna strona księżyca,, i Band/Dylan - koncert z 1974 r.

Z wynalazków zza Pacyfiku - Little Feat/Feats Dont Fail Me Now/1974r. Trza przyznać, że to ciekawa mieszanka rocka i blusa, chociaż do najłatwiejszych nie należy.

Stefan - znam steely dana oraz fagena solo - mam wiekszosć ich płyt choć obecnie słucham ich pewnie raz na rok i to głównie nightfly fagena. płyta jest rzeczywiście znakomita - dzisiaj posłucham:)

Steely Dan! I ja jestem ich wielkim fanem. Posiadam chyba wszystkie płyty Steely Dan i solowe dokonania Fagena. mam nawet Gaucho w DTS. Ciekawe kiedy wydadzą coś nowego

little feat piekny band szkoda tylko ze tak malo popularny w polsce

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Polecam to wydawnictwo Steely Dan

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zaawansowanym Steelydanowcom polecam słownik :

Ukryta Zawartość

dowiecie sie z niego kto to był Doctor Wu, jakie są ulubione drinki fagena, kto to jest Gaucho i Dean and DeLuca itp

Ukryta Zawartość

PP - fajnie, że napisałeś o tej płycie. moim zdaniem to jedna z najciekawszych płyt ecm-owskich ostatniego czasu.

mam już nowego forcione i hadena z wydawnictwa naim: płyta utrzymana w charakterze beyond the misouri sky - każdy kto odpoczywa przy tym pacie i hadenie powinien kupić również tę płytę. nazywa się to, to : "heartplay" i nsi numerek naim CD098. świetne nagranie (lepsze niż "beyond..."), muzyka niezbyt odkrywcza, ale za to z takim luzem...

niestety płyta niedostępna nigdzie indziej niż w sklepie internetowym naima (pewnie pojawi się w zachodnich amazonach już za chwilę). ze sklepu naima paczka szła do mnie, od momentu zamówienia, 3 dni. szybciej niż z polskich sklepów.

• Pokaż nowe odpowiedzi