Skocz do zawartości
IGNORED

Używane paczki do 3k do 30mkw

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Do Mjuzik Angela i CD Denona 1290. Muzyka prawie każda, więc jak najbardziej uniwersalne. Coś co grało by pięknie nawet przy małej głośności. Jak dotąd najlepszy okazał się Usher X-719 za barwę, scenę, nasycenie, ocieplenie średnicy, czrne tło, źródła pozorne, tylko ja lubię twardy, szybki, punktowy bas. A taki bas to nie z papierowych czy węglowych przetworników, co? Tylko z innych materiałowo membran stracę tą piękną barwę i ocieplenie średnicy - a przynajmniej tak mi się wydaje. Odpadają tanie modele Paradigma, B&W i KEFa, Dali Concept 6 zbyt misiowaty. Jak znajdę czas to posłucham Ikona 6. Bardzo mnie ciekawi ta nowa moda na Monitor Audio (słuchałem tylko na AS2008, ale co to za odsłuch)

Pomieszczenie 30mkw, kolumny muszą stać wysunięte przynajmniej 80cm od tylnej ściany, więc Bass Refleks obojętnie z której strony, efektywność też bez znaczenia, MA i tak pociągnie :) Koniecznie używane, może być DIY, miejsce w zasadzie bez ograniczeń nawet z Audiogonu mogę kupić. Mogę się też na coś przyczaić, bo zakup planuje jeszcze za jakiś czas. Tylko chciałbym już wiedzieć na co ciułać, a tu nic nie gra jak ja chcę. Macie jakieś propozycje?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

https://www.audiostereo.pl/topic/51234-u%C5%BCywane-paczki-do-3k-do-30mkw/

Najkorzystniej by było gdybyś głośniki kupił niewielkie do 30-stu metrów.Podkreślę że powinny być wmontowane w ścianę w tych 30-u metrach.A jeśli idzie o wysokośc na jakiej głośniki maja być umieszczone to ja bym proponował od podłogi no powiedzmy 60cm.Jeśli będą pytania wal jak w dym.

Pozdrawiam.

Człowieku to nie jakiś sklep że mają być schowane. U mnie mają BYĆ. Po to mam swój pokój odsłuchowy, żebym mógł sobie postawić zabawki po środku i sobie słuchać muzyki, a nie jak u niektórych wetknięte gdzieś między biurko, a szafę w koncie pokoju.

Czegoś nie rozumiesz,najlepsze efekty dają duże powierzchnie wzmacniające.Głośnik który będzie wmontowany w ścianę da nieprawdopodobne efekty soniczne.Piszę i radzę się zastosować do tej wskazówki.Czekam na skrupulatny opis wrażeń odsłuchowych.

Pozdrawiam.

L3VY, 15 Kwi 2009, 23:00

>Po to mam swój pokój

>odsłuchowy, żebym mógł sobie postawić zabawki po środku i sobie słuchać muzyki, a nie jak u

>niektórych wetknięte gdzieś między biurko, a szafę w koncie pokoju.

Ja tam wolę jednak konto w banku, a nie w pokoju. A co do kolumn to polecam wyroby rodzimego Sundiala.

opis chyba dałes mało konkretny

w tej scianie o ile pamietam musi byc dobrze obliczona komora i chyba najlepiej wychodzi to dla niskotonowego

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, 15 Kwi 2009, 23:11

>opis chyba dałes mało konkretny

>w tej scianie o ile pamietam musi byc dobrze obliczona komora i chyba najlepiej wychodzi to dla

>niskotonowego

Nie no jasne ale koncepcja dużej powierzchni wzmacniającej pozostaje bezkompromisowa.

L3VY, 15 Kwi 2009, 22:42

>Do Mjuzik Angela i CD Denona 1290. Muzyka prawie każda, więc jak najbardziej uniwersalne. Coś co

>grało by pięknie nawet przy małej głośności.

>Pomieszczenie 30mkw, kolumny muszą stać wysunięte przynajmniej 80cm od tylnej ściany, więc Bass

>Refleks obojętnie z której strony, efektywność też bez znaczenia, MA i tak pociągnie :) Koniecznie

>używane, może być DIY, miejsce w zasadzie bez ograniczeń nawet z Audiogonu mogę kupić. Mogę się też

>na coś przyczaić, bo zakup planuje jeszcze za jakiś czas. Tylko chciałbym już wiedzieć na co ciułać,a tu nic nie gra jak ja chcę. Macie jakieś propozycje?

Ze swojej stajni proponuję.

Jak MA taki "bohater" - zapodaj Infy Kappa 8,2i. U nas drogo chcą, ale za Odrą można dostać za ca 600-700 euro. BAS! I to bynajmniej nie miękki. Reszta równie dobra (wstęga na górze).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli MA to pociągnie - to daruj sobie pozostałe nowe do 10-15 kzł.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Proszę zakończyć offtopa. Szukam kolumn, a nie porady jak zabudować ścianę.

don111 dzięki za odpowiedz, właśnie czytałem sporo o tych MA i najbardziej mnie zainteresował nimi asiki z HFM wybierając właśnie GS20 spośród wszystkich słuchanych kolumn. Chyba wpiszę sobie MA w rubrykę obowiązkowy odsłuch.

Zdzislav, 16 Kwi 2009, 05:34

>zukzukzuk dobrze radzi. Spróbuj kappy. Basu nigdy nie zabraknie, a jaka tam jest średnica! Z lampą

>może być super.

Bredzisz...Te kappy nie zrobią tego samego co JMLAB chorus!Wiem słuchałem obu i na dodatek w bezpośrednim porównaniu!

Pozdraweiam.

Witam!A może coś ze stajni Triangla np.

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem jak z basem .Bo nigdy nie słuchałem w 30 metrach!

Pozdr

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

areczek, 16 Kwi 2009, 08:38

Autor wątku chce lekkiego ocieplenia na średnicy, a te Chorusy mu tego nie zapewnią...Mnie to brzmienie kojarzy się z typowo estradowym, choć od razu zaznaczę, że nie słuchałem ich u siebie.

Pozdrawiam!

Arek>>>

Zdaje się, że ostatnio za dużo cebulki bierzesz?

Miałem okazję słuchać z kilkanaście razy wyższego modelu JMLab - Elektry 826 i generalnie bez zachwytu. Czyżby model 2 razy tańszy był relatywnie lepszy od Elektry? Jego sława jakoś nie krąży wokół.

Z tego co widzę Chorus ma pasmo od 45 HZ - więc gdzie tam jest BAS? Hehe...

Pewno. Jak słuchaliście na sprzętach podobnych do Twojego obecnego "wzmacniacza" (bez urazy) - to JMLaby raczej dużo łatwiej wysterować i osiągnąć co nieco.

Odnoszę wrażenie, że ostatnio jesteś za a nawet przeciw:) Coś nie gra?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 16 Kwi 2009, 09:55

Dokładnie. Chorus to chyba produkt przeznaczony do kina domowego, gdzie za bas odpowiada subwoofer.

Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić że MA RS6 grają w całym paśmie lepiej i do tego są dość uniwersalne.

Nie lubię Paradigma, po prostu mi nie podchodzi to co one prezentują. Słuchałem Chorusa 816 i porażka, tylko góra i dół, środka mało, brak ocieplenia, nie wiele lepiej niż moje dotychczasowe Avance Dana 509. Jak one graja lepiej od Kappa to ja dziękuję.

Triangle, wg mnie one tylko do małych składów jazzowych się nadają.

Na Usherach X-719 można powiedzieć jakiej postury jest grajek, czy wysoki, czy niski, czy chudy, czy gruby o taką scenę mi chodzi i barwę co wciąga, z nie narzucającą się górą i solidnym basem - tylko twardym i punktowym - więc nie proponujcie mi jakiś przeciętniaków.

Może być ciężko znaleźć to wszystko w jednym produkcie (w tej kwocie). Proponuję poszukać czegoś od Akustyka (z revelatorem na dole i jakąś tekstylną kopułką). Mogły by Ci idealnie pasować R1 - bywały w tej cenie na rynku wtórnym, nawet przez tydzień miałem u siebie i byłem bliski pozostawienia sobie. Jak się skończyło, wiadomo, nie do końca moja szkoła dźwięku.

zukzukzuk:

>Miałem okazję słuchać z kilkanaście razy wyższego modelu JMLab - Elektry 826

Nie ma i nigdy nie było takiego modelu kolumn JMlab. Model 826 należy do serii Chorus, w serii Electra są modele o symbolu zaczynającym się na dziewięć (poprzednia seria) i dziesięć (seria obecna).

L3VY>>>

Wnioskuję, że matura niedawno była? Nie masz pojęcia o dźwięku Kappy. Zresztą jak wielu młodych, ufasz tylko dzisiejszym konstrukcjom, z kosmicznymi technologiami, hi-endowymi brzmieniami za kilka kzł i ble ble ble... Cholera wie, co tam jeszcze wypisują, żeby tylko wcisnąć.

Ukryta Zawartość

Jest okazja. Nawet dwie. Jak posłuchasz - to się wypowiedz. A jak nie - to lepiej zmilcz dywagacje o ich "poziomie". Może to nie były najlepsze kolumny w historii Infinity, ale facet wie co pisze.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Pozostaje jeszcze kwestia inna!Większość przywołanych do tablicy kolumn to sporej wielkości konstrukcje podłogowe. Czy zasadnym jest porównywanie ich z monitorkami Ushera???Może by tak zawęzić teren poszukiwań do podstawkowców ?

Pozdr

Ja

BECO, 16 Kwi 2009, 10:28

>zukzukzuk, 16 Kwi 2009, 10:25

>

>Troszkę się zapędziłeś. Kolega L3VY kwestionował "lepszość" Chorusów nad Kappa;)

"Jak one grają lepiej od Kappa to ja dziękuję" (w domyśle - za Kappy). Oczywiście, wyraził się nieprecyzyjnie. Lecz myślę, że lepiej zrozumiałem od Ciebie:) Dlaczego? Bo nie ma pojęcia jak grają Kappy.

Teo>>> jasne, że błąd - to była Electra no. 926. Mnie po prostu takie brzmienie nie odpowiada, tak jak innym bas z Infinity...:)

Pozdrawiam.

kazek - a no po to, bo takie AE Evo 1 nie zagra w 30mkw, a takie Ushery już tak.

Co to tamtego, to chodziło że kappa to lipa i ścierwo skoro gra gorzej od 826, które to w wersji bez jednego (czyli 816) są trochę lepsze od moich Avanców. Powyższe jest TYLKO przypuszczeniem na podstawie wypowiedzi areczka.

Jak będę miał okazję to posłucham tych 8.2i.

Tylko weź pod uwagę że za parkę Usherów masz 4 pary AE!Więc takie porównania też za bardzo nie oddają problemu!A ze Ushery zagrają w 30 metrach a AE nie to już inna sprawa!A problem przesiadki z podstawek na podłogowce już mam przerobiony bo sam się przesiadłem z monitorów zamkniętych NHT 1.5 (w moim pokoju nieprawdopodobnie szybki i kontrolowany bas )na spore podłogowce Triangle Zays. Więc czeka mnie teraz powrót na podstaweczki!!!!

Pozdr

Ja

Chyba rzeczywiscie w tej cenie to projekt Akustyka lub Sonus Oliva.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.