Skocz do zawartości
IGNORED

Żródło prądu

AndrzejSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolegów.

Posiadam sprzęt marki Vincent Cd S3+SV 233, listwa Neel N6EK, oraz sieciówki Helion.

Mam pytanie czy przy moim sprzęcie odczuje zmiany kupując Powerbox 2.1 oraz sieciówki Neel N14 gold lub silver.

Przeczytałem w internecie wiele opini na ten temat i jedno co wywnioskowałem to to iż nie opłaca się kupować kondycjonera oraz drogich kabli do sprzętu budżetowego.

Proszę o sensowną radę, nie chodzi o finanse z tym dam sobie radę chodzi o poprawę w jakość dżwięku oraz zabezpieczenie

Pozdrawiam

P.S.

Może jakieś rozwiązania lepsze nasuwaja wam się na myś nie upieram się przy marce Neel oraz Powerboxie.

https://www.audiostereo.pl/topic/5163-%C5%BCr%C3%B3d%C5%82o-pr%C4%85du/
Gość ciacho nie zalogowany

(Konto usunięte)

Zdania sa podzielone co do uzywania kondycjonera w sprzecie budzetowym (zalezy to od posiadanego zestawu). Mam kondycjoner Neela NS-1800 i slysze istotna zmiane na plus z moim zestawem "kembridza". Dzwiek sie uspokaja/wygladza, poprawia mikrodynamika (slychac wiecej szczegolow), bas zyskuje lepsza kontrole i schodzi nizej. Kompresji makrodynamiki nie zaobserwowalem.

Powerboxa niestety nie odsluchiwalem, ale opinie w prasie ma b. dobra.

Jeśli masz zamiar rozbudowywć/przebudowywać w przyszłości swój system, to inwestycja w kondycjoner ma sens. Zapewne już z obecnym sprzętem będzie lepiej, a na pewno bezpieczniej. Polecam od początku kondycjoner o wysokiej wydajności, jakkolwiek bez sensu wydaje się to w tej chwili. Popełniłem kiedyś taki błąd (kupując za mały kondycjonerek NEELa): już po pół roku musiałem szukać czegoś większego.

PAL PowerBox 2.1 ma mocy aż nadto. Sam mam taki i jestem bardzo zadowolony. Innych nie znam.

wielkie dzieki wszystkim na razie ograniczyłem się do wymiany sieciówek na Van den Hula Mainnstream Hybrid oraz zakupiłem listwę Neel N6EK.

Poczekam zmiesiąc poslucham i może tedy zdecyduje się na PowerBoxa poniważ w przyszłości może PowerAc być przy słaby

dlaczego producenci sprzetu stereo za tysiace zlotych nie potrafia odfiltrowac stosunkowo prostych do odfiltrowania zaklocen sieciowych. jezeli nie potrafia tego odfiltrowac(zaprojektowac odpowiedniego zasilacza) to jak moga umiec zrobic sprzet pracujacy z dokladnoscia do 1/(2do 16potegi) z odwzorowaniem odwrotnej charakterystyki czestotliwosciowej ucha ludzkiego??

Wydaje mi się, że zakłócenia sieciowe wcale nie są proste do odfiltrowania. W.cz. to pestka, ale co zrobić ze zbyt wysokim i zbyt niskim (!) napięciem oraz jego fluktuacjami? A co z podstawowym problemem: wbrew normie napięcie w sieci NIE JEST sinusoidą? Przepięcia od pioruna? Impulsy od silników dużej mocy? Składowa stała?

Producenci sprzętu RAJĄCEGO pewnie by wiedzieli, co i jak zrobić (albo by się dowiedzieli).

Per analogiam: producenci samochodów nie produkują benzyny tylko przyjmują, że odpowiednia, spełniająca normy jest w każdej stacji.

Producenci wzmacniaczy nie zawsze robią CD. Ci od CD zwykle nie robią kabli itp. Specjalizacja i tyle.

pewnie ze napiecie w sieci nie jest sinusoida bo wszyscy tylko doladowywuja swoje duze kondenstaory w swioch zasilaczach wiec wiadomo ze biora ze szczytow i wychodzi zaokraglony trapez-cos jak przesterowana trioda.

zaklocenia od silnikow elektrycznych nie dostaja sie do wzmacniacza porzez zasilanie tylko bezposrednio do toru audio - podlacz swoj sprzet na baterie i zmiel kawe(albo lepiej wez telewizor na baterie i zmiel kawe).

skladowa stala nie ma zadnego wplywu na dzialanie transformatora poniewaz staly strumien magnetyczny nie indukuje napiecia w uzwojeniu wtornym,co najwyzej moze podmagnesowywac rdzen co tylko lepiej wplynie na dzialanie trafo.jezeli skladowa stala naprawde wzrosnie nastapi natychmiastowe wybicie bezpiecznika poniewaz uzwojenie pierwotne trafo jest prawie zwarciem dla pradu stalego.

fluktuacje - wielki trafo(mala rezystancja wtornego) i wielkie kondesatory plus elektronika stabilizujaca

lub jezeli wzmacniacz lampowy - powielacz i stabilizacja elektroniczna.powielacz oczywiscie z duzych C.

co do analogii to sa powszechnie znane normy EMI - niech producent sprzetu za pare tysiecy zlotych wezmie te norme - maxymalne dopuszczalne wqrtosci niech pomnozy przez 100 i jego sprzet niech miesci sie w jego prywatnej normie - i ja wtedy moge za to zaplacic pare tysiecy zlotych - wtedy wiem co kupuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.