Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy zestaw do Dream Theater :-)

Eustachy

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na tym forum więc witam szanowne grono. Tytuł trochę przewrotny, ale dobrze oddaje do czego wykorzystywany ma być zestaw. Muzyka, której w większości słucham to progresywny rock i gitarowe brzmienia: Dream Theater, Ayeron, Satriani, Timmons, Marillion, czasem starsze elektroniczne brzmienia typu Vollenweider, Jarre. Do dyspozycji ~4k zł i typowa blokowa kicha 2,5 x 5m. W tej chwili "gram" na komputerowych monitorkach Microlab6 + Audiotrak Prodigy HD2 i to na razie pozostanie jako źródło (tylko formaty bezstratne), w przyszłości planuję zakup DACa. Posiadam także klocki pioneera z jakimiś budżetowymi Heco, ale do muzyki której słucham zestaw ten nie nadaje się wcale (tzw krew z uszu).

Do rzeczy: szukam budżetowego zestawu który z radością odda to co wyczynia Mike Portnoy na perkusji, nie raniąc przy tym i tak przytępionego już wiekiem słuchu. Dużo dobrego wyczytałem tutaj o monitorach Paradigma z serii studio, niestety używane zdarzają się rzadko - nowe przekraczają budżet, w deklarowanej kwocie mieszczą się np Magnaty 703, Usher s-520. O magnatach jest także wiele dobrego - natomiast o modelu 703 nic (tutaj recenzja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Chciałbym to połączyć z tanią lampą na EL34 - zależy mi na nierozlazłym basie, normalnej średnicy i niekrzykliwej górze która jednocześnie pozwoli się cieszyć wyczynami Portnoya. Mieszkam na zadupiu wiec możliwości odsłuchowe słabe poza tym rzadko kto zapewni odsłuchową kichę moich rozmiarów :-).

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/52447-bud%C5%BCetowy-zestaw-do-dream-theater/

witam,na twoim miejscu pomyślałbym o lampie na KT88 szybka dynamiczna jak znalazł do Dream Theater, Ayeron, Satriani, Timmons, Marillion sam słucham takiej muzyki i gra naprawde dobrze,Ushery S520 kiedyś posiadałem za te pieniądze cieżko znaleść coś lepszego

MA zeżre ponad połowę budżetu, na źródło i kolumny niewiele zostanie.

Pokój masz nikewielki, wielkich mocy nie potrzebujesz, pewnie sprawdziłby Ci się również jakiś tańszy lampowiec na pentodach EL84. To nie są mocne lampki, ale nadzwyczaj żywo i dynamicznie brzmiące. Zapoznaj się z ich brzmieniem bo warto.

Syn kupił do komputera aktywne monitory Event Reference (made in USA) w sklepie RIFF w Wawie na placu Konstytucji. Grają bardzo dobrze, dźwięk jest klarowny. Jest to sprzęt skierowany do muzyków. Kosztują około 2000 za parę.

U mnie podobna muza zagrała tak naprawdę po tym jak kupiłem monitorki RLS Elara (rzadkie na rynku wtórnym, ale szykuje się ich wersja druga). Nieźle sobie z tą muzą radzi rotel ra-04, ale dopiero teraz po nabyciu Duala cv441 słychać tak naprawdę wirtuozerię dreamów - z naciskiem na sekcję rytmiczną (pokój ok 18 metrów).

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

marantz kolego ...marantz np . jak obecnie u mnie 5001/4001 .Też jestem fanem D.T. i u mnie w połączeniu z kolumnami Q ACOUSTIC to działa . z tym że do Twojego pomieszczenia proponował bym regałówki tej firmy.

Magnaty z lampą bardzo fajnie graja, na pewno warte uwagi niezaleznie od modelu, ale tylko seria Quantum. Generalnie wszystkie grają z dobrą podsawą basową i świetna średnicą, góra nie męcząca. Dobra równowaga tonalna. Kiedy trzeba potrafią łupnąć, by za chwilę delikatnie i z kulturą grać dalej. Jednym słowem duza dynamika i selektywność. Brzmienie nie męczy i można słuchać godzinami. U mnie grają Quantumy 505 z lampą V5 Manty, swoja drogą piecyk też polecam, na poczatek nawet bez dokupowania kolumn. Polecam tylko wymianę lamp na radziecki NOS-y. Wszystki informacje dotyczące Manty tu:

Ukryta Zawartość

A Manta dostępna na allegro w cenie ok. 900 pln z kolumnami i śmiem twierdzić, że na początek wystarczy.

P.S. Muzyki słuchamy podobnej.

Ukryta Zawartość

lechb, 22 Kwi 2009, 16:10

>Magnaty z lampą bardzo fajnie graja, na pewno warte uwagi niezaleznie od modelu, ale tylko seria

>Quantum. Generalnie wszystkie grają z dobrą podsawą basową i świetna średnicą, góra nie męcząca.

>Dobra równowaga tonalna. Kiedy trzeba potrafią łupnąć, by za chwilę delikatnie i z kulturą grać

>dalej. Jednym słowem duza dynamika i selektywność. Brzmienie nie męczy i można słuchać godzinami. U

>mnie grają Quantumy 505 z lampą V5 Manty, swoja drogą piecyk też polecam, na poczatek nawet bez

>dokupowania kolumn

Wszystko fajnie tylko większość opisów dotyczy serii 5xx lub 6xx

>A Manta dostępna na allegro w cenie ok. 900 pln z kolumnami i śmiem twierdzić, że na początek

>wystarczy.

odpada, już podjąłem decyzję: lampa na kt88 i tu od razu pytanie czy taki YAQIN MC-100B ma duże szanse zgrać się z magnatami 703? tu znalazłem jeszcze jedną recenzję magnatów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jak wiadomo recenzje recenzjami... Zdaje się że McGyver w którymś wątku pisał o quantumach i chyba pisał dobrze.

>P.S. Muzyki słuchamy podobnej.

To bardzo miłe że odezwało się tylu sympatyków DT

Ukryta Zawartość

piszesz że nie masz możliwości posłuchania sprzętu (kolumn) a ja cie zachęcam na wygospodarowanie dnia i wybranie się do miasta gdzie są salony i posłuchania kolumn przed zakupem,zobaczysz że warto,albo podaj skąd jesteś i umów sie z kimś z forum na odsłuch przynajmniej lampy

ja ze swoje strony proponuje ci Dali Ikon 2,umnie graja 6stki,nie słuchaj opini że grają misiowato,no może troszke na początku ale po wygrzaniu to strzał w dziesiatke z lampą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadam takie pytanie z innej beczki: czy teoretycznie da się złożyć system dobrze grający DT, skoro ich ostatnia dobrze brzmiąca płyta to tak Awake albo Scenes from Memory? Tak z mojego doświadczenia, mam dyskografię, więc myślę, że wiem o czym mówię ;)

Dobrze grający tak, dobrze odtwarzający też tak, bo nawet kiepskie nagrania można odtworzyć dobrze w sensie, tak, jak są nagrane. Czy natomiast da się tego słuchać bez zmęczenia, to też śmiem twierdzić, że tak, jak ktoś nie specjalnie będzie wnikał w nagranie, a delektował się ogólnym brzmieniem.

ashirgo, 22 Kwi 2009, 16:59

>Zadam takie pytanie z innej beczki: czy teoretycznie da się złożyć system dobrze grający DT, skoro

>ich ostatnia dobrze brzmiąca płyta to tak Awake albo Scenes from Memory? Tak z mojego doświadczenia,

>mam dyskografię, więc myślę, że wiem o czym mówię ;)

Właśnie o to tutaj chodzi, nowsze płyty produkowane są chyba dla iPodów czy innych pierdziawek, wczoraj próbowałem posłuchać DT na zestawie Marantza i B&W (modelu nie pomnę ale kolegę kosztowało to 10K i inne rodzaje muzyki brzmią bardzo ładnie) i taka sama kiszka jak na moich Heco. Dlatego myślałem o jakimś ocieplonym zestawie na EL34, który w jakiś sposób ukryje niedoskonałości samego nagrania nie czyniąc basu rozlazłym. To bardzo "nieaudiofilskie" ale tu chodzi o muzykę nie o napisy na klockach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.