Skocz do zawartości
IGNORED

Pre-out w amplitunerze.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie,kiedys mi sie obiło cos o uszy dlatego mam wątpliwosci.Chodzi o to czy mozna łaczyc ze soba pre-out amplitunera z pre-out wzmacniacza gdzies wyczytałem ze nie wolno bo mozna popalic koncowki.Doda ze wzmacnicz Cambridge Audio 640a nie ma main-in ma tylko pre-out.

https://www.audiostereo.pl/topic/52474-pre-out-w-amplitunerze/

...albo do dowolnego wejścia liniowego we wzmacniaczu stereo.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

? A jaki jest cel takiego podłączenia? out z out nigdy się nie łączy :)

Jeśli celem jest puszczenie dżwieku z ampli tak aby frontowe kolumny były podłączone do twojego CA robisz tak:

- tylne i centralny podłaczasz normalnie do gniazd głosnikowych w ampli

- fronty podłączasz pod wzmacniacz CA

- z pre-out ampli prowadzisz kable z wyjść front L i front R i podłaczasz to do WEJŚCIA np. video w swoim CA (albo dowolne inne liniowe aux)

W ten sposób jak gra stereo - wszystko bez zmian

jak kino domowe właczasz i ampli i wzmaka.

Jedyny minus takiego rozwiązania to fakt, że masz teraz dwa sterowania głośności (w ampli i we wzmaku). Ja pamietam po prostu gdzie mam ustawić pokrętło wzmaka i później steruję już tylko głośnością w ampli.

UWAGA!

jest wyjście aby sterować wyłącznie głośnością w ampli. Ale konieczny jest dobry elektronik. Na samym wejściu video da się zrobić obejście tak aby sygnał omijał sekcję pre-amp i szedł od razu do końcówki mocy. Mój kolega tak zrobił (fachowo nazywa się to HT by-pass od home theatre :)

Jedna z zasad mówi, że nigdy nie łączy się wejść.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

To mniej więcej tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zsumowanie dwóch pre-out moze zadziałać, a może Ci upalić wzmaka - jednak nawet jak zadziała efekt będzie daleki od oczekiwanego. Po prostu możesz mieć efekty skoków głośności, jakieś przydźwięki, szumy itd. Każdy z torów ma inną masę i inną impedancję wyjściową.

jak chcesz to podłączyć razem do końcówki mocy to albo w sposób opisany powyzej, czyli pre-out z amplitunera na wejscie wzmacniacza stereo (ale wtedy dla kina masz dwie regulacje glosnosci).

Lepszym sposobem jest znalezienie końcówki mocy z dwoma wejściami - jednym XLR a drugim cinch przełaczanymi z tylu końcówki mocy. Wtedy tym przełącznikiem decydujesz ktory tor ma grać i w każdym torze masz tylko jeden przedwzmacniacz i regulację głośniści.

-> barni

"(ale wtedy dla kina masz dwie regulacje glosnosci)"

Nie trzeba regulować głośności osobno. Wystarczy, że w momencie konfiguracji poziomów głośności poszczególnych kanałów (w menu amplitunera) ustawi się pokrętło głośności we wzmacniaczu np. na połowę skali. Dzięki temu przy filmach i muzyce wielokanałowej, wystarczy zawsze "odkręcić" wzmacniacz na połowę i sterować głośnością wszystkich kanałów za pomocą jednego pokrętła głośności w amplitunerze.

• 7 miesięcy później...

Panowie - reasumując.

Fronty podłaczam do wzmaka; cała reszta tj. surroundy, Sub i central podłaczam do ampli.

Ampli jest pre-outem i łaczę go ze wzmakiem interkonektem ??

Dodam, że na razie mam Ampli CA 640 i lada moment chce dokupić wzmacniacz. Z tym że mam dylemt czy też CA też 640 (słyszałem partę niepochlebnych opini) czy zacisnąć pasa i zakupić już CA 740.

Co sadzicie ??

Daj sobie spokój z tym Azurem 640.Ja tez miałem taki komplet ,i o ile amplituner dawał rade to wzmacniacz nic nowego nie wnosił.Szkoda kasy.Najlepiej zrobisz jak kupisz jakiegos używanca.Za 1000-1500 mozesz wybierac do woli.Ja sprzedałem Azura 640 i miałem pare innych wzmacniaczy i kazdy grał lepiej niz ten Anglik U mnie grało to z Kefami zupełna klapa brak basu,nadawało sie to jedynie do klasyki i jazzu.Rok elektronika i pop do bani.

Ja sprzedałem Azura 640 i miałem pare innych wzmacniaczy i kazdy

>grał lepiej niz ten Anglik U mnie grało to z Kefami zupełna klapa brak basu,nadawało sie to jedynie

>do klasyki i jazzu.Rok elektronika i pop do bani.

Coś w tym jest, ale testowałem z Hk i ten wyszedł jeszcze gorzej.

Ale z kolei słyszałem że już 740 nie wspominając o 840 to już całkiem inny świat .. o niebo lepiej niż 640.

NIe wiem, na razie musże kupić SACD a na wiosne zastanowię się nad wzmakiem.

Tak jest tam podłacz wzmacniacz, napisz czy twój zestaw z tymi Kefami ,bo masz lepsze kolumny niz moje Q5 które już dawno sprzedałem to tez taki brak basu.Amplituner jest niezły,CD jest już naprawde dobry i tego nie wymieniaj.ja bym ci polecił dokupić starszy wzmak i bedziesz zadowolony.np Denon PMA 1060,Sony 670 ES,Onkyo 8870,czy jakis niedoceniany Akai,tylko modele wysokie lub referencyjne,swietne klocki,co nie którzy je wysmiewaja,ale ja mam taki jeden i gra naprawde bardzo dobrze.

hmm. tylko tam są wejscia na kolumny..?!?

Co do wzmaka to dopiero na wiosnę kupię, chyba że jakaś dodatkowa kasa wpadnie lub super okazja. Myslałem też o Marnatz. Jakiś odsłuch się zrobi i sprawa jest prosta.

Co do basu to nie narzekam - ale to też ależy od płyty, bo np: nowy DMB - basu prawie wcale - dopiero jak skonfiguruję na sterro + Sub to wtedy ładnie to wymiata ale w opcji direct stereo -słabiutko natomiast John Petrucci - Suspended Animation, Riverside, czy też Tool - 10000 days, większość PF, to już całkiem inna bajka. Mocny, punktowy, nie dudniący ale podkreslający linie melodyczną. Ja jestem zadowolony.

MadOnion, 26 Lis 2009, 20:06

>Ale z kolei słyszałem że już 740 nie wspominając o 840 to już całkiem inny świat .. o niebo lepiej

>niż 640.

>NIe wiem, na razie musże kupić SACD a na wiosne zastanowię się nad wzmakiem.

jeśli CA to modele do 640 grają podobnie, a duży przeskok jest od modelu 740 więc modelu 640a w ogóle bym nie rozpatrywał na Twoim miejscu bo to przeciętny wzmacniacz i lepiej w tej cenie kupić używkę np Harman Kardon 680 (gra o klasę lepiej niż nowe 970/980) - słuchałem go z KEFami iQ7 i CD CA640, brzmiało świetnie... z nowych nieco droższych wzmacniaczy ewentualnie przesłuchałbym ciut droższy do CA 640a - Advance MAP 105 albo amplituner Advance Ezy 7 (nie słuchałem ale ktoś ostatnio pisał że gra nawet lepiej od MAP 105)

z kolei CA 740 teraz też się nie opłaca kupować, nie tak dawno kosztował 2k i to była bardzo atrakcyjna propozycja, teraz jak kosztuje >3k to bym go odpuścił i popatrzył przede wszystkim na Naim 5i-2, ewentualnie jakiś Advance MAP 305, Xindaki itd, w tych cenach już jest spory wybór

hmmm ... słuchałem harmanka ale 355 - więc to trochę inna bajka .. ale brzmiał słabo w porównaniu z CA 640. NIemniej jednak odsłuch to jest podstawa. Najlepiej u siebie w domu na swoich kolumnach, we własnym pomieszczeniu, któe ma swoją indywidualna akustykę

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.