Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety cena będzie niska. W wykończeniu sapeli 7700zł za parę. Za inne forniry modyfikowane 8200zł.

Jak widać niska jest pojęciem względnym :)

PH7 dzięki za ten opis. Ile masz m2 ?

No to czekamy na wersję ostateczną i może uda się gdzieś posłuchać.

Edytowane przez omen

To zależy od ustawienia kolumn i od elektroniki. U PH7 stały na krótszej ścianie i miały zbyt małą odległość od siebie i dlatego wybrzmiewania poszczególnych instrumentów wchodziły na siebie. Po drugie Vincent gra obszernym środkiem z dużą ilością powietrza i to też robi swoje na scenie.

Na dłuższej ścianie pewnie zagrało by inaczej. Nie podejmę się opisu, bo nie jestem wróżbitą :)

PH7 dzięki za ten opis. Ile masz m2 ?

Mam dokładnie 26m2, ale wąski w stosunku do długości (3,7m na 7,0) i sprzęt ustawiony na krótszej ścianie. Kiedyś miałem kolumny ustawione na dłuższej i tam byłoby OK. Ale zmiana ustawienia nie wchodzi w grę. Metraż choć ważny, nie jest czynnikiem decydującym.

PS. Zdublowaliśmy posty z Michałem. Nie widziałem jego wpisu

Cena ceną, czy wysoka za taki produkt? Ale skoro każdy produkt AA gra jak każdy inny dwukrotnie droższy to warto byłoby skonfrontować je z czymś z przedziału 15tys. A ja bym je z chęcią porównał z Minasami IIIs, które z tego co pamiętam są o około tysiąc złotych tańsze.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

U mnie kolumny stoją dośc szeroko, mają sporo miejsca po bokach, za to baza jest dość blisko ściany (kanapa narożna) i nie mogę za bardzo kolumn wysunąć do przodu. Pewnie z wybrzmiewaniem nie byłoby problemów, nie wiem jak z basem. Pewnie coś wielkości Phoebe byłoby lepsze, z drugiej strony nie miałem poczucia, że Hyperiony są za duże (tyle że to były stare Hyperiony i grały z Yamaha 2000 ). Pan Michał kiedyś był u mnie z Hyperionami, ale to było wieki temu:-P Tak czy inaczej kusi mnie ten nowy model. Zresztą, zanim na niego dozbieram pewnie wyjdzie wersja z jednym przetwornikiem średniotonowym...:-)

Ps. A jest już znana nazwa nowego modelu, czy przeoczyłem tę informację?

Edytowane przez zentaur

Witam wszystkich forumowiczów,

Mój pierwszy wpis w tym Klubie, choć śledzę go od samego początku. Jednak nie mając nic ciekawego do napisania się nie udzielałem. Od 7 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Hyperionów III lux w niespotykanej wersji okleiny - dąb, nie bielony tylko zwykły, jak deska barlinecka :) Przez ten czas konfrontowałem je z paroma kolumnami z podobnego zakresu cenowego (a dałem 2700 zł - piękne czasy...), tylko że z używanymi i z wielu niestety nie wyszły obronną ręką. Mam jednak sentyment do polskich producentów i wiecznie bronię tych kolumn, choć znajomi często mi mówią, żebym je "pogonił" i kupił coś lepszego. Słuchałem na AS 2 lata temu Hyperionów IV i nie zwaliły mnie z nóg, biorąc pod uwagę w otoczeniu jak drogiej elektroniki i osprzętu grały - parę razy droższym od samych kolumn. Dlatego zresztą ich nie kupiłem. Nie przemawia do mnie tłumaczenie, że to nie są warunki do odsłuchu, itp. bo większość sąsiadujących pokojów w Sobieskim ma takie same warunki i gdzieniegdzie potrafi zagrać znacznie lepiej. Tak więc Panie Michale, jeżeli jest to możliwe to ja się podpiszę za Pana wizytą na AS. Pewnie w tym roku już za późno, ale może w następnym. Cena, przynajmniej dla mnie, jest zaporowa, ale jeżeli dźwięk rzeczywiście jest jaki tutaj opisujecie, to będzie na co zbierać (a może oddam HIII w rozliczeniu ;). Tylko lepiej to robić mając za sobą odsłuch, nawet w hotelowych warunkach, bo nie zaproszę przecież Pana do siebie do domu nie mając pieniędzy na zakup.

Życzę sukcesu finansowego z tym nowym produktem, choć ten zakres cenowy to już nie jest masówka, bo klient w tej cenie wymaga klasy Premium, zarówno w brzmieniu, jak i wykonaniu.

Swietna nazwa. Krótka i łatwa do zapamietania. Ja jednak chyba poczekam na następny księżyc, trochę mniejszy. No bo mam nadzieje, że pan Michał jednak pójdzie za ciosem i doda jeszcze jeden model, z jednym przetwornikiem.

Edytowane przez zentaur

Ps. Rea czy Rhea? Bo do tej pory pisownia była obcojęzyczna (Tethys - Tetyda, Phoebe - Febe) . Oczywiście nie ma to większego znaczenia, zastanawiałem się jednak czy nie lepiej konsekwentnie trzymać się danej pisowni.

No właśnie zastanawiałem się nad pisownią, bo w polskiej wikipedii nie było nazwy anglojęzycznej, dopiero po wpisaniu w google Rhea, wyskoczyły wersje angielskie. Także na tabliczce będzie Rhea.

Jak trochę sytuacja się ułoży, to zabiorę się za próby na jednym głośniku niskośredniotonowym.

Cena ceną, czy wysoka za taki produkt? Ale skoro każdy produkt AA gra jak każdy inny dwukrotnie droższy to warto byłoby skonfrontować je z czymś z przedziału 15tys. A ja bym je z chęcią porównał z Minasami IIIs, które z tego co pamiętam są o około tysiąc złotych tańsze.

Ja też chciałbym je porównać z Minasami; jednymi i drugimi.

Właśnie teraz zauważyłem, że Minasy zaczynają się od 7500zł, czyli są tańsze o 200zł od moich najtańszych w wykończeniu sapeli. Jest okazja do podniesienia ceny :)

Oj tam Rezyslaw, drocze się tylko. Ale jeśli już, to chodzi mi o ostatni model dwudrożny, no i ten obecny.

Pewnie kiedyś nadarzy się okazja na jakieś spotkanie audiofilskie.

No to masz problem bo 2drogi były jeszcze na poprzedniej wersji buraków w Minasach a 2,5 drogi i na poprzedniej i obecnej a najlepiej nowy produkt poddać krytyce klientom na wystawie AS w stolicy a i Minasy będą grać w Sobieskim, czego chcieć więcej

Czemu forumowicze z klubu 16hz bruźdzą ciągle w naszym? Wiecznie jakieś przycinki, złośliwe komentarze, i mnóstwo ironi... Czy ktoś od nas robi u was takie "smrody" ? Bo jeżeli nie to żegnam was panowie, nie chce już mi się więcej tego tolerować! Były Phoebe z Visatonem to źle, bo tanie gówniane przetworniki, teraz są takie same jak u was to też źle bo źle. Odnosze wrażenie, iż dużo w was jadu i obłudy - cel macie jeden - skompromitować konkurencję. Zróbmy jakąś konfrontację na neutralnym gruncie Minasów Anor i Rhea i niech ludzie sami ocenią kto się skompromituje?! :) Znam jednego użytkownika Minasów, kolega ma na imię Witek. Poproszę go aby przywiózł swoje paczki i porównamy je w grupie osób zupełnie bezstronnych :) Was oczywiście też zaproszę abyście nie pisali później, iż odsłuchy były ustawione ;) Co wy na to, przyjmujecie wyzwanie zamiast uprawiać forumową pyskówkę?! :)

PS. Tethysy II - sprzedane :) Ogłoszenie nieaktualne.

Edytowane przez goliatpl

Czemu forumowicze z klubu 16hz bruźdzą ciągle w naszym? Wiecznie jakieś przycinki, złośliwe komentarze, i mnóstwo ironi... Czy ktoś od nas robi u was takie "smrody" ? Bo jeżeli nie to żegnam was panowie, nie chce już mi się więcej tego tolerować! Były Phoebe z Visatonem to źle, bo tanie gówniane przetworniki, teraz są takie same jak u was to też źle bo źle. Odnosze wrażenie, iż dużo w was jadu i obłudy - cel macie jeden - skompromitować konkurencję. Zróbmy jakąś konfrontację na neutralnym gruncie Minasów Anor i Rhea i niech ludzie sami ocenią kto się skompromituje?! :) Znam jednego użytkownika Minasów, kolega ma na imię Witek. Poproszę go aby przywiózł swoje paczki i porównamy je w grupie osób zupełnie bezstronnych :) Was oczywiście też zaproszę abyście nie pisali później, iż odsłuchy były ustawione ;) Co wy na to, przyjmujecie wyzwanie zamiast uprawiać forumową pyskówkę?! :)

PS. Tethysy II - sprzedane :) Ogłoszenie nieaktualne.

Jeżeli tak stawiasz sprawę to pisz personalnie a nie ogólnie

Jeżeli do mnie to proszę o konkrety,bo inaczej nie życzę sobie takich uwag

Jak chcesz robić porównanie to na AS w Warszawie będą Minasy w czym problem?

Pisałem wyżej ,że nie istnieją Minasy na nowych burukach na 2 drogi a jak nie jesteś w stanie Ty czy Michał czytać info w klubie S16Hz to nie mój problem ,jest jescze wójek Google, wszystko w temacie

Edytowane przez Rezyslaw

Zróbmy jakąś konfrontację na neutralnym gruncie

Jestem za. Tylko jedna uwaga. Jeśli nie będzie Pana Grzegorza to nie wyobrażam sobie, żeby był Pan Michał. Wzmacniaczy też powinno być kilka i przynajmniej dwa pomieszczenia. Osobiście chciałbym też, aby to były konstrukcje zupełnie seryjne, powtarzalne. Sytuacja może być taka, że na odsłuchy zostanie przygotowana para z zupełnie innymi elementami zwrotnic i kablami niż dotychczas stosowane dziadostwo.

Zróbmy jakąś konfrontację na neutralnym gruncie Minasów Anor i Rhea i niech ludzie sami ocenią kto się skompromituje?! :)

Ten uśmieszek na końcu to coś oznacza?

Czemu forumowicze z klubu 16hz bruźdzą ciągle w naszym?

Dodam tylko, że nie jestem w żadnym klubie. Ale drażnią mnie pewne rzeczy więc czasem skrobnę tu i ówdzie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Spokojnie. Rezyslaw jest w porządku i może tu pisać ile chce. Wszelkie dyskusje z konkurencją są mile widziane i czytane, tylko chodzi o dyskusje a nie odsyłanie do klubu w celu znalezienia informacji o tym czy o tamtym.

Przecież ja nie będę wertował wszystkich stron, żeby dowiedzieć się, że głośniki różnią się od siebie, bo mają inne brzmienie. Mnie interesują konkrety; jakie parametry zostały zmienione i na co wpłynęły.

Rezyslaw, jak możesz, to odpowiedz na to pytanie, albo przynajmniej daj namiar na stronę, gdzie mogę o tym poczytać.

Ja sam znalazłem w internecie dwie karty katalogowe tych głośników i faktycznie jeden parametr był inny. Zmieniło się VAS o 3 pkt. ale to nie robi rewolucji w tym głośniku. Nadal jest to ten sam głośnik co 8 lat temu.

Tak czytam czytam i widać jak forumowicze 16Hz śledzą nasze forum a zwłaszcza po tym jak ukazał się nowy model, mam takie pytanie do tych klubowiczów !

Czy zaczynacie się po cichu zastanawiać nad kupnem, a co będzie gdy się okaże że są świetne,lepsze, czy zaczniecie to na forum u siebie ogłaszać ?

Wątpię by was byłoby na to stać :)

Proponuje więcej dystansu ( to nie religia by zaraz do siebie strzelać ) to nie wojna klubów a forum dla osób które chcą podzielić się radością lub spostrzeżeniami odnosząc się przeważnie do swojego sprzętu.

Tyle .

Tak czytam czytam i widać jak forumowicze 16Hz

Napisz kto jest dla Ciebie forumowiczem klubu 16Hz i kto tu z nich pisze.

>>Defol,

Bardzo Cię proszę żebyś znowu nie zaczynał. Wiadomo, że wchodzi tu tylko Rezyslaw i czasami Terror Twins. Reszta, tak jak dobrze napisał Robo, śledzi tylko wątek, co można zobaczyć na dole, pod wpisami. A kto jest klubowiczem danego klubu, też nie trudno zgadnąć.

Bardzo Cię proszę żebyś znowu nie zaczynał

Czego nie zaczynał? Zapytałem (nie o produkt AA), nie dostałem odpowiedzi. Proste.

Czekam na to porównanie w takim razie. Dobrze byłoby jeszcze mieć możliwość na odsłuchu sprawdzenie jakie rzeczywiście bebechy siedzą w środku kolumn.

A kto jest klubowiczem danego klubu, też nie trudno zgadnąć.

Zawsze chcecie konkretów a tu nagle trzeba zgadywać :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.