Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda Rhea z dużym prawdopodobienstwem by je bez problemu wyparly

Wyparły..... To jest skok!

Zmiana na Rhea skokiem by była, ale jak dalekim? A takim, że bierzesz i rzucasz z całej siły kamieniem wielkości pięści i patrzysz jak daleko spadnie....

:

...tymczasem kamień okrąża Ziemię i uderza Ciebie w tył głowy! :)

Czy ktoś z kolegów zestawiał Rhea z Mcintoshem? Zastanawiam się czy podjąć wysiłek i szukać.

Edytowane przez pit80

Tak się zastanawiam czy ten kołnierz pierścień zabezpieczający podkładkę nie wpada w jakieś drgania od basu i nie brzęczy podczas słuchania muzyki ?

Nie ma takiej możliwości.

Ten pierścień zabezpieczający został na sztywno wprasowany na talerzyk, na którym stoi cała kolumna. Inaczej mówiąc jest on jedną częścią ze spodem.

Nie wiem czy zrozumiale piszę.

ja osobiście miałem złe doświadczenia z granitem u podstawy kolumn, bas sprawiał wrażenie na samym początku super szybki , po kilku miesiącach musiałem zdjąć kolumny na kilka dni i tu nagle szok gra bardziej mięsiście i sięga głębiej brak naleciałości technicznej (suchy bas), proponuje kupić pod kolce podstawki Acoustic Revive naprawdę warto

W kwestii stosowania granitu wydaje mi się, że bardzo dobrze się sprawdza jako jeden z elementów, ale nie jako jedyny...

Ten pierścień zabezpieczający został na sztywno wprasowany na talerzyk, na którym stoi cała kolumna. Inaczej mówiąc jest on jedną częścią ze spodem.

Nie wiem czy zrozumiale piszę.

Ok rozumiem jeśli to jest na stałe to nie ma możliwości drgania myślałem że to tak z minimalnym luzem jest tylko nasuwane dlatego pytałem . Fajny pomysł z tymi kolcami .

Sorrrry, że nie mam kolumn Rhea, ale wtrące siedem groszy. Dobór kabelków to taki personalny szlif ostateczny, no chyba , że wydajemy duży kesz i wtedy można sobie pozwolić na zakup kabli o ugruntowanej pozycji, o przewidywalnym bankowo wpływie na prezentację i stosunkowo neutralnych. W większości kablekami to chcemy coś tam popieprzyć, albo polepszyć, te drugie w zasadzie też na popieprzeniu polega tylko takim kontrolowanym, albo nam się tak wydaje ;) Dobór kabli raczej determinuję nasz słuch, warunki akustyczne, to co planujemy popieprzyć, a nie model sprzętu. Tak mi się wydaje. Niedawno zmieniłem interkonekt miedzy klockami i już tego basu co miałem ciut za dużo, jest już prawie dobrze. Osłuchaj, posłuchaj kolumn z parę tygodni na swojej płytotece, niech się rozegrają, a dopiero potem jak rozkimisz czego tam za dużo, albo za mało się wydaje przystąp do kombinacji kabelkowych. Czesto skręcenie, przestawienie kolumny lub zmiana zagospodarownia przestrzeni gdzie słuchamy może wnieść większe zmiany w prezentacji niż walka kablami które trzeba kupować. Jak okablowanie to stare sprawdzone marki z czasów gdy hobbystów słyszących inaczej nie traktowano jak przygłupie krowy dojne.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ależ to gra i to jak! Słuchałem na acrolinku! No i kolumny były wygrzane, czyli można jeszcze lepiej to są zmiany kończące i pozostaje tylko pełna satysfakcja i to koniec tylko słuchać i słuchać muzyki.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Teraz to są jeszcze nie wygrzane to fakt ale grają świetnie, no wiesz jak coś dobrze smakuje to by chciało się więcej, i słyszałem to lepsze u siebie, no i tak sobie wierce tą dziurę aby już słuchać w pełnej krasie :)

A wygląda to obecnie tak..., można jeszcze coś pozmieniać.

post-31985-0-37137600-1450889052_thumb.jpg

Edytowane przez zbyniu 360

Zbyniu, a powiedz jaki masz dokładnie wzmacniacz i interkonekt doprowadzający do niego sygnał niskopoziomowy ?

A wygląda to obecnie tak..., można jeszcze coś pozmieniać.

oj w nieskończoność można zmieniać , przestawiać kolumny. Ja bym np. bliżej podciągnął ten dywan, albo kolumny dał znacznie do przodu. Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

A ja bym z chęcią się dowiedział robinie, co miałeś na myśli pisząc ten post:

>>Spij spokojnie. Takie kolumny nie dadzą się sprzedawać w Polsce za takie pieniądze jak tam mowa. Przynajmniej nie tymi technikami sprzedaży i nie za takie koszty sprzedaży jakie ponosi producent. Nie na taką skale aby dało się producentowi z tego żyć. To nie jest możliwe, i przez długie lata nie będzie. Do czasu aż jako społeczeństwo się wzbogacimy, a jako konsumenci dojrzejemy, a wraz z nami wytwórcy polscy dóbr wszelakich. Na tą chwilę produkują wspaniałe rzeczy, ale w wększosci sprzedawać ich nie umieją, bo nie mają za co, a nauka kosztuje, nawet nauka sprzedaży, a kasy im brak. Nie stoi za polskimi ogromy kapitał. Dobrze życzę wszystkim polskim producentom.<<

Przepraszam cię, ale jest to chyba najbardziej bezsensowny wpis jaki wykonałeś odkąd jesteś na forum.

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wszystkim klubowiczom pięknych, pogodnych, radosnych i rodzinnych świąt! :)) Odpoczywajcie!

Pozdrawiam,

Goliatpl

Przepraszam cię, ale jest to chyba najbardziej bezsensowny wpis jaki wykonałeś odkąd jesteś na forum.

Całkiem możliwe, bo słowa dobieram zupełnie przypadkowo, jednakże tym pokracznym doborem słów wyraziłem się na temat ewentualnych obaw któregoś kolegi o wzrost cen tych kolumn do 16 tys zł, nie mylić z 16 Hz ( ech te zbieżności ;) ) co moim zdaniem, według mnie nie jest to możliwe z powodów które wymieniłem. Drugi raz jednakże używając mogę się mylić, ale zdanie swoje też mogę mieć. Prawda czy nie prawda Panie Michale ? Edytowane przez robin102

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Zbyniu, a powiedz jaki masz dokładnie wzmacniacz i interkonekt doprowadzający do niego sygnał niskopoziomowy ?

oj w nieskończoność można zmieniać , przestawiać kolumny. Ja bym np. bliżej podciągnął ten dywan, albo kolumny dał znacznie do przodu.

Kolumny, do przodu, mogę przestawić, ale dywanu już nie, popatrz uważnie....A uwierz mi że to gra bajkowo, na Audio show też super granie a u mnie zgoła nie gorzej, a w pewnych aspektach nawet lepiej. Powiem Ci weź i posłuchaj rhea naprawdę to nic nie szkodzi zdrowiu, a uwierzysz, że ten dźwięk jest przełomowy.

No tak z tym masztem to nie poradzisz nic :) ALE ALE coś i się wydaje, albo perspektywa z Twojego aparatu mnie oszukuje, że jakoś dziwnie daleko masz fotel od linii kolumn. Dał bym je normalnie z metr bliżej i to na dywan właśnie, a nie na panele czy to podłoga drewniana. Prawda jest taka,z ę czym bliżej mamy głośniki tym mniej odbitych słuchamy. Oczywiście też nie przesadzajmy i słuchawek z zestawu kolumn nie róbmy, ale jednak czym bliżej tym bardziej czuć ;)

Edytowane przez robin102

Moim zdaniem za daleko na takie nieduże kolumny. Ustawił bym je sobie tak góra 220cm mierzone od środka któregoś przetwornika. Fotel dał bym max 240-250 cm no tak aby to była odległość głowy od linii na której są przetworniki i wtedy bym se słuchał i kręcił, skręcał kolumnami, ustawiał je na rożnych materiałach. Zaczynając na miękkich akustycznie, a skończywszy na twardych. Też unosząc je trochę 2-7 cm. Może nawet na granicie jeśli na dywanie. Raz z kolcami, raz bez, bo takie zmiany też przynoszą ciekawe efekty. Użyte przetworniki chyba wróżą, że te kolumny powinny grać. Warto więc się po bawić zaczynając w te święta, a kończąc na wiosnę w następne :)

Edytowane przez robin102

W całym tym poście kilka razy zrypałeś producentów, że nie potrafią sprzedawać, że nie są dojrzali, że nie jest to możliwe itd. jednocześnie w podsumowaniu dobrze życzysz tym producentom i to jest największy paradoks tej wypowiedzi. Jak można kogoś zj***ć i jednocześnie życzyć mu powodzenia ? :)

Poza tym dlaczego takie kolumny nie dadzą się sprzedawać w Polsce? Coś im będzie dolegać? Ich jeszcze nie ma a ty już wyrokujesz co może się stać.

Że nie za takie pieniądze? A ty myślisz, że kolumny kończą się na 10000zł?

Nie takie techniki sprzedaży? A jakie? Może przez supermarkety albo Rossmanna?

Nie za takie koszty? A co mają do tego koszty? Kogo to interesuje jakie ja mam koszty i co to ma wspólnego ze sprzedażą?

Nie na taką skale aby dało się producentowi z tego żyć? Przecież jak kolumna będzie droga a koszty produkcji niskie, to będę mógł żyć z minimalnej sprzedaży.

Jeżeli będziesz dawał taki obywatelski przykład malkontenctwa i zarażał tym innych, to oczywiście zawsze będziemy w ciemnej głębokiej dupie. Zadziwiające jest to, że każdy by chciał, żebyśmy mieli w Polsce swój własny przemysł i firmy, które rozsławią nas w świecie, ale z drugiej strony staje się takim komunistycznym rodzicem z zamierzchłych czasów i mówi, żeby się jednak nie wychylać, że i tak się nie uda, że jeszcze długo długo nie, że jesteśmy nie dojrzali itd.

Robin, ty tutaj wszystko popieprzyłeś.

Panie Michale życzę aby sztuka sprzedawała się po 16 tys i to nawet Euro, a niech będzie nawet i Funtów. Ale co z moich życzeń jak kolumny te, tamte, sramte, owamte będą się sprzedawać tylko za takie pieniądze jak klienci zechcą za nie płacić.

To jak z każdym towarem. Jeśli sprzedający zechce sprzedawać produkt znacznie wyżej niż ci klienci chcą go kupić za tyle ile chcą musi coś im zaproponować lub ich uwieść czymś wyjątkowym. Może to się nazywa zmienić target kliencki ? a to kosztuje. Poza tym Pan wie wszystko lepiej więc w zasadzie to nie ma o czym ze mną dyskutować i czas tracić i cytować moich guuupich wypowiedzi w swoim wątku chyba sobie trochę strzelając w kolano ;) Dyskusja o cenach zupełnie zbędna w Pan wątku zwłaszcza ze mną.

Pozdrawiam na święta i audiofilsko brzmiącej choinki życzę,

aaaaaaaaa i skutecznej podwyżki cen kolumn

Edytowane przez robin102

Panie Michale życzę aby sztuka sprzedawała się po 16 tys i to nawet Euro, a niech będzie nawet i Funtów. Ale co z moich życzeń jak kolumny te, tamte, sramte, owamte będą się sprzedawać tylko za takie piniądze jak klienci zechcą za nie płacić.

To jak z każdym towarem. Jeśli sprzedajcy zechce sprzedawać produkt znacznie wyżej niż ci klinci chcą go kupić za tyle ile chcą musi coś im zaproponować lub ich uwieść czymś wyjątkowym. Może to się nazywa zmienić target kliencki ?

No widzisz robin, jednak potrafisz sobie czasami sam odpowiedzieć na postawione zagadnienia :) Tylko po co w ogóle było się odzywać z takim tematem i mnie denerwować :)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Uważasz że blisko stoją tylnej ściany... Ja myślę że mają dużo oddechu, wiesz co one pokazują że można się zanurzyć, na parę dobrych godzin./słuchania /

post-31985-0-14972300-1450906001_thumb.jpg

Ja myślę że mają dużo oddechu, wiesz co one pokazują że można się zanurzyć, na parę dobrych godzin./słuchania

Nie przestawisz na kilka wariantów to nie będziesz wiedział. Warto eksperymentować. Pokój wydaje się spory, więc ja bym ich słuchał bliżej. Też mam spore pomieszczenie i też słucham bliżej.

Co to za wzmak je napędza ? już chyba pytałem :)

No widzisz robin, jednak potrafisz sobie czasami sam odpowiedzieć na postawione zagadnienia :)

No dokładnie. Sobie i koledze odpowiedziałem, że za 16 tys zł moim zdaniem się nie dadzą sprzedawać, a nie sprzedać, więc niech chłop śpi spokojnie. Oczywiście życzę jak wyżej aby za 16 tys Euro szły od sztuki. Serio, serio. Edytowane przez robin102

Czyli co? I jakich elementów brakuje....

Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć...

Bo to Twój system i ma grać tak jak Ty chcesz;-)

Ja u siebie sobie radzę - choć to nie takie proste...

pozdr!

Zbyniu,

Tak jak rozmawialiśmy, kolumny ustawiasz tak jak Ty chcesz i tak jak Tobie będzie pasować. Można dla eksperymentu posłuchać co inni radzą i np. wysunąć kolumny jeszcze do przodu, ale jeśli dla Ciebie nie będzie to dobrze grało, to cofasz je tam gdzie były.

Edytowane przez Audio Academy
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Spokojnie wiem w którym miejscu mi dobrze grają, dziś pojawił się, niski bas że oniemialem z wrażenia /to się fajnie słucha /A poeksperymentować mogę z ustawieniami, granitami, kablami, dociazeniem kolumn, tych zmiennych jest, może i do wiosny....

Wzmacniacz to yaqin po modyfikacji.

a to ciekawe, dzięki

No i o tym właśnie mówię. Musiałeś to dopisać? Po co te złośliwości?

a już tam złośliwość, może trochę :) ;) ;) ;) Edytowane przez robin102

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.