Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ten sam DAC?Tzn- że ten lepszy CD był jako transport przez w/w DAC?

Tak.

Z DVD oraz CD sygnał leciał cyfrowo do DACka Emotivy. Różnice na granicy percepcji. Może kiedyś tafię jeszcze lepszy CD i porównam.

Zentaur sęk w tym, że najtańsze Oppo kosztuje 3 tyś. Zastanawiam się w imię czego inwestować w tak drogie BD. SCAD, a tym bardziej DVDa praktycznie nie istnieją.

BD Pioneera za 400zł i odtwarzacz multimedialny za 800zł biją na głowę możliwościami ten zestaw.

Rozmawiałem z gościem który miał Oppo 95, czyli koszt 6 tys i CD Emotivy za 2 tyś. Mówił, że po analogu niestety ale Emo górą. Generalnie chodzi mi o to, że nie mogę się przekonać do inwestowania w drogie BD, oczywiście mogę się mylić.

Dla mnie BD ma czytać płyty BD i na tym koniec.

Jak będę chciał to podłącze DACa i tyle

i się tak nie denerwuj :D

Tak.

Z DVD oraz CD sygnał leciał cyfrowo do DACka Emotivy. Różnice na granicy percepcji. Może kiedyś tafię jeszcze lepszy CD i porównam.

Zentaur sęk w tym, że najtańsze Oppo kosztuje 3 tyś. Zastanawiam się w imię czego inwestować w tak drogie BD. SCAD, a tym bardziej DVDa praktycznie nie istnieją.

BD Pioneera za 400zł i odtwarzacz multimedialny za 800zł biją na głowę możliwościami ten zestaw.

Rozmawiałem z gościem który miał Oppo 95, czyli koszt 6 tys i CD Emotivy za 2 tyś. Mówił, że po analogu niestety ale Emo górą. Generalnie chodzi mi o to, że nie mogę się przekonać do inwestowania w drogie BD, oczywiście mogę się mylić.

i się tak nie denerwuj :D

Ale ja nie chce dwóch urządzeń. To raz. Dwa: Oppo bije na głowę większość odtwarzaczy BD jeśli chodzi o obraz. Trzy: pod jakim względem zestaw tani bluray i odtwarzacz sieciowy bije na głowę Oppo w momencie kiedy Oppo ma funkcje sieciowe i czyta większość plików (nie mówię o ograniczeniach geograficznych niektórych funkcji bo to inna historia)? Cztery: ja go używam jako centrum multimedialne - w jednym klocku - po co mam kupować i bluraya, który już teraz ma funkcje sieciowe w przypadku większości firm i odtwarzacz sieciowy, który też ma funkcje sieciowe? Po co dublować funkcje? BEZ SENSU. Ja na cenę tutaj nie patrzyłem tylko na funkcjonalność i praktyczność rozwiązania. A jeśli chodzi o odtwarzacz, który by odtwarzał i płyty CD i BD i miał funkcje sieciowe i do którego można by podłączyć twardy dysk i który by działał szybko i sprawnie i się nie zawieszał ( a z tym wiele odtwarzaczy ma problem) i to wszystko było w jednym urządzeniu to Oppo był dla mnie sensownym rozwiązaniem.

Dokładnie-do tego został zrobiony. :)

Dawno i nieprawda. Teraz BD to odtwarzacze sieciowe również. I nie widzę powodów dlaczego nie można by łączyć tych funkcji. Na tej samej zasadzie Naim łączy odtwarzanie płyt CD z funkcjami sieciowymi (seria Uniti).

Edytowane przez zentaur
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Teraz BD to odtwarzacze sieciowe również. I nie widzę powodów dlaczego nie można by łączyć tych funkcji.

Oczywiście że nie ma problemu-ale jak mi zależy na BD z dobrym obrazem do odtwarzania płyt bluray to wnikam tylko w to,a jak na cenie mi zależy(tanio a dobrze) to olewam funkcje sieciowe.

Normalne że jak je będzie posiadał to będzie drożej-ale ja miałem na myśli głównie urządzenie do odtwarzania płyt bluray.

Oppo daje dobry dźwięk audio, choć pewnie CD są lepsze. Mi jednak ten poziom, który prezentuje wystarcza. Oczywiście można dokupić DACa i po sprawie - jak ktoś chce mnożyć urządzenia. Inna sprawa, że ja już płyt CD nie używam, więc ja musiałbym porównywać Oppo do odtwarzaczy sieciowych.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Oppo bije na głowę większość odtwarzaczy BD jeśli chodzi o obraz.

Po testach w gazetach to wnioskujesz-czy miałeś kilka w domu i porównanie było ze wszystkich w czasie jednoczesnym na tych samych skalibrowanych telewizorach-bo inaczej się nie da.

Oczywiście że nie ma problemu-ale jak mi zależy na BD z dobrym obrazem do odtwarzania płyt bluray to wnikam tylko w to,a jak na cenie mi zależy(tanio a dobrze) to olewam funkcje sieciowe.

Normalne że jak je będzie posiadał to będzie drożej-ale ja miałem na myśli głównie urządzenie do odtwarzania płyt bluray.

Ok, jeśli Cię interesuje tylko odtwarzanie płyt BD to w porządku. Ja chciałem mieć CD + BD + odtwarzacz sieciowy w jednym i to dostałem w dobrej jakości i nie widzę powodów bym miał kupować trzy urządzenia CD + BD + odtwarzacz sieciowy skoro z powodzeniem Oppo robi te trzy rzeczy. Mało tego, w tej chwili coraz więcej filmów jest dostępnych w formie pliku HD - można je kupić np poprzez Itunes (rozważam kupno Hobbita w ten sposób) - mogę je składować na przenośnym dysku, który na stałe jest podpięty do Oppo razem z muzyką i zdjęciami. Prawdopodobnie z szuflady w Oppo będę rzadko korzystał - w sumie szkoda, bo chodzi cichutko, prawie jak w Yamaszce 2000 ;)

Po testach w gazetach to wnioskujesz-czy miałeś kilka w domu i porównanie było ze wszystkich w czasie jednoczesnym na tych samych skalibrowanych telewizorach-bo inaczej się nie da.

Porównywałem do swojego poprzedniego modelu BD i różnica duża. Sporo jest też opinii forumowiczów - niezwiązanych z branżą.

Aczkolwiek ja kinomanem nie jestem, mi podoba się Oppo przede wszystkim jako mutlimedialne centrum i jako odtwarzacz sieciowy, aczkolwiek trzeba powiedzieć, że ograniczenia geograficzne obniżają jego funkcjonalność (np. sprawa radia). Mimo wszystko biorąc pod uwagę wszechstronność urządzenia i oszczędność miejsca na półce nadal dla mnie ten zakup ma sens.

Edytowane przez zentaur
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Ja chciałem mieć CD + BD + odtwarzacz sieciowy w jednym i to dostałem

OK-pewnie że się sprawdza-ale nie podłączając go pod DAC zewnętrzny-to zapomnij o dobrym torze Audio z niego jako CD.Jak nie wierzysz-to pożycz Daca i drugą szt Oppo -podepnij Oppo bezpośrednio do wzmaka,a drugiego przez Daca do wzmaka-zrozumiesz wtedy co to jest BD grający jako CD. ;)

OK-pewnie że się sprawdza-ale nie podłączając go pod DAC zewnętrzny-to zapomnij o dobrym torze Audio z niego jako CD.Jak nie wierzysz-to pożycz Daca i drugą szt Oppo -podepnij Oppo bezpośrednio do wzmaka,a drugiego przez Daca do wzmaka-zrozumiesz wtedy co to jest BD grający jako CD. ;)

Miałem już DACa Musical Fidelity i podpinałem Oppo bezpośrednio i przez DACa. Była różnica na korzyść DACa, ale nie było przepaści.Fakt, że DAC to był V-DAC, więc żaden hajend, ale niezły poziom prezentuje moim zdaniem. Co innego mój poprzedni tani bluray. Tutaj nie dało się go słuchać jako odtwarzacza, DAC był niezbędny. Oppo jednak prezentuje trochę wyższy poziom. Nie jest to poziom dobrych DACów czy CD, ale też brzmienie jest więcej niż dobre. Zaoszczędzone pieniądze wolałem przeznaczyć na kolumny i wzmaka - dla mnie (nie negując wagi źródła) kluczowe elementy toru.

Oczywiście, może kiedyś dokupie DACa, ale nie jest to coś co jest dla mnie pilne, bo jak mówiłem Oppo gra całkiem przyzwoicie, a na tle mojego poprzedniego BD wręcz bardzo dobrze.

Panowie, Oppo w swojej cenie jest wybitnym urzadzeniem, ma duzo duzo wiecej plusow niz minusow i mimo wszystko uwazam ze jest jednym z lepiej wycenionych urzadzen na rynku.

Jezeli chodzi o mnie to odtwarzacza BR nawet nie bede potrzebowal, mam czytnik w lapku, wrzucam na dysk, podpinam pod odtwarzacz sieciowy i jade z tematem. Do tego, jak zentaur wspomina o czym nie widzialem, mozna nabywac filmy w formacie HD wlasnie w formie plikow.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Porównywałem do swojego poprzedniego modelu BD i różnica duża.

Ja jestem estetą- i lubię jak coś extra wygląda.

Panas BDT-500 mi się bardziej podobał-bardziej videofilski he he-na stopkach itd-parę dodatków itp.

Porównanie obrazu-międzu BDT-120,220,320-w granicach percepcji. ;)-nie w czasie terazniejszym ,a różnica w cenie prawie 1000 pln- wszystko na temat. ;)

Panowie, Oppo w swojej cenie jest wybitnym urzadzeniem, ma duzo duzo wiecej plusow niz minusow i mimo wszystko uwazam ze jest jednym z lepiej wycenionych urzadzen na rynku.

Jezeli chodzi o mnie to odtwarzacza BR nawet nie bede potrzebowal, mam czytnik w lapku, wrzucam na dysk, podpinam pod odtwarzacz sieciowy i jade z tematem. Do tego, jak zentaur wspomina o czym nie widzialem, mozna nabywac filmy w formacie HD wlasnie w formie plikow.

Ja BD też rzadko używam. Paradoksalnie, kupowałem Oppo przede wszystkim jako odtwarzacz sieciowy z funkcją odtwarzania płyt BD i CD a nie jako odtwarzacz BD z funkcjami sieciowymi... Gdyby nie to, że czasem przypałęta się jakaś płyta DVD/BD, to bym w ogóle BD nie kupował. A tak, jesli rozważałem jedno urządzenie, to Oppo było wyborem optymalnym. Wygląda też fajnie, w zasadzie jest rozmiarów odtwarzacza CD, żaden naleśnik, dość prosty ale estetyczny design bez zbędnych światełek. Wysoka jakość wykonania.

Generalnie, kończąc dyskusję z mojej strony, ma dużo plusów, ma też minusy. Generalnie piszę o nim dużo, bo zaskakuje mnie podejście typu "bluray ma być tylko blurayem i koniec, trzeba kupić odtwarzacz sieciowy." Dla mnie dzisiejsze bluraye są przede wszystki odtwarzczami sieciowymi i jeśli na Oppo spojrzy się jak na odtwarzacz sieciowy, bo przecież nim de facto jest, to jego cena jest dla mnie okazyjna (zważywszy, że ma jeszcze napęd CD/BD), nawet jeśli doliczymy koszt zewnętrznego DACa, który w przypadku Oppo, zwłaszcza topowgo modelu, jest sprawą opcjonalną.

Edytowane przez zentaur

Proponuję wziąć pod rozwagę jeszcze jedną możliwość. Mój rozwój w kierunku stereo wyszedł z kina domowego a dokładnie amlitunera yamaha rx-v671. Niebawem zacznie się tworzyć rynek wtórny takich wzmaków wiec i ceny spadną. Zaleta - czytnik sieciowy mp3 ale przede wszystkim flac, radio internetowe, obsługa z smartfona, porządne DAC.

Jasne każdy wybiera pod swoje potrzeby.

Ja zwróciłem uwagę głównie na 2 sprawy. Cenę - Oppo 3000zł. BD + odtwarzacz multimedialny 1200zł. Choć w drugim przypadku potrzebny jakiś DAC, ja akurat miałem.

Sprawa druga to dużo czytałem o problemach jeśli chodzi o odtwarzanie przez BD plików wideo, napisów itp. Może Oppo jest pod tym względem dopracowane.

Jasne każdy wybiera pod swoje potrzeby.

Ja zwróciłem uwagę głównie na 2 sprawy. Cenę - Oppo 3000zł. BD + odtwarzacz multimedialny 1200zł. Choć w drugim przypadku potrzebny jakiś DAC, ja akurat miałem.

Sprawa druga to dużo czytałem o problemach jeśli chodzi o odtwarzanie przez BD plików wideo, napisów itp. Może Oppo jest pod tym względem dopracowane.

Ja głównie oglądam filmy z płyt BD. Ale te filmy na plikach, które mam ( z kamery ale też inne) działają ok. Tyle, że nie próbowałem plików wideo z napisami.

Co do ceny - ja Oppo traktuję głównie jako odtwarzacz sieciowy. A odtwarzacze sieciowe w wielu przypadkach są jeszcze droższe. Do tego dochodzi napęd BD.

Powiem tak, jako BD jest drogi. Ale jeśli potraktuje się go jako urządzenie multimedialne, uniwersalne, taki all-in-one player, to cena nie jest taka wysoka.

• 3 tygodnie później...

Witam koledzy,

Czy ktoś tutaj z obecnych testował bądź miał dłużej u siebie Yamahe CD-N500? Interesuje mnie jak gra tam CD, jaki poziom i charakter brzmienia płynie z niego.

System na jakim gram teraz AA Phobe III->Chord Epic Twin->Nad 326->Tara Labs Vector 2->Nuforce uDac2->Supra Usb 2,0->Acer Aspire V3

Pozdrawiam

Czy ktoś tutaj z obecnych testował bądź miał dłużej u siebie Yamahe CD-N500

Ja miałem ten odtwarzacz w swoim systemie, kilka dni testowałem, głównie jednak pod kątem plików, ale cd też słuchałem. Wypożyczyłem, bo w prasie ochy i achy, a u mnie dno i km mułu - płaskie, wycofane, pudełkowo-jamnikowe stereo. Może resztę toru mam do bani i ta yamaha się nie polubiła;-). Nie wiem ile to teraz kosztuje, ale nawet za darmo nie chciałbym tego u siebie.

• 2 tygodnie później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Mam takie zwyczajne zapytanie poszukuje kabla glosnikowego do moich phoebe3 nie drogiego w budżecie do 300zl a chcialbym go połączyć że wzmacniaczem yaqin-ms34d może być też z używanych ,wcześniej miałem atlasa hyper2.0 ale pozbylem się bo był za krótki co możecie mi podpowiedzieć .

Mam takie zwyczajne zapytanie poszukuje kabla glosnikowego do moich phoebe3 nie drogiego w budżecie do 300zl a chcialbym go połączyć że wzmacniaczem yaqin-ms34d może być też z używanych ,wcześniej miałem atlasa hyper2.0 ale pozbylem się bo był za krótki co możecie mi podpowiedzieć .

Kolego może uda się tobie coś dopasować z Melodiki jak dotąd w tym przedziale to jest całkiem całkiem przewód.pozdro

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Dzięki za odzew PH7 szanuje twoją wypowiedź bo wiem że ty masz już spore doswiadczenie i wiedzę ,mógłbym podłączyć do zwykłych kabli ,ale one nic mi nie powiedzą a nawet zaszkodza w jakim kierunku kształtować brzmienie na już lepszych kablach można stwierdzic czego brakuje i jakich kabli użyć a zwracajac się do was z prośbą czas dobrania kabli skróci mi drogę poszukiwania w danym budżecie jeszcze raz dzięki robo i ph7 .

Witam!!!

od kilku miesięcy jestem ściśliwym posiadaczem Phoebe III w droższej wersji kolorystycznej oraz z lepszymi kolcami, planuje zakup gramofonu Clearaudio Concept i wzmacniacz Primare I21 + Primare CD 21. Pytanie czy ten zestaw będzie się zgrywał, głównie z gramofonem?

dziękuje za odpowiedzi

Maks

ps. bardzo proszę dołączyć mnie do swojego klubu :)

Witam!!!

od kilku miesięcy jestem ściśliwym posiadaczem Phoebe III w droższej wersji kolorystycznej oraz z lepszymi kolcami, planuje zakup gramofonu Clearaudio Concept i wzmacniacz Primare I21 + Primare CD 21. Pytanie czy ten zestaw będzie się zgrywał, głównie z gramofonem?

dziękuje za odpowiedzi

Maks

ps. bardzo proszę dołączyć mnie do swojego klubu :)

Panowie, NADa już nie ma. Plany były takie, by kupić w zamian coś w stylu Vincenta 237, albo chociaż Naima. Ale ponieważ chcę kupić jakiegoś strumieniowca do WIMPa + DACa, to oznacza dodatkowy wydatek. Budżet w tym momencie muszę zmniejszyć do 3k max 4k. Wiem, rewelacji nie ma. Ale na razie musi wystarczyć. Może za rok czy dwa pójdę wyżej.

A tymczasem nie mam pomysłu na wzmaka w tym budżecie (na razie rozważam nowy sprzęt). Jest Mingda, ale jeszcze nie dojrzałem do lampy. Najtańszy Naim jest teraz za 5k. Vincenty - z reguły polecane sa te wyższe modele (?).

Jakieś jeszcze pomysły? Brzmienie musiałoby być po ciepłej stronie z gładka góra (ale bez napompowanego basu jak w NADzie).

Zentaur ty to masz wymagania!:)

A nie mozesz wziac Caspiana M2 za 4,5k (ostatnio taki byl za 4,3k) albo poczekac na Vicka 226 MKII za mniej niz 3k, czy tez Hegla H70?.

Szkoda sie spieszyc. A to w sumie stosunkowo nowe klocki i podejrzewam jednak lepsze od podstawowych Naimow.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.