Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej jak Michał zaprojektuje w końcu kolumny na droższych przetwornikach to się w końcu ludziska odczepią od niego

O tak. To bardzo celna uwaga. Na ten moment jako producent relatywnie niedrogich kolumn na niedrogich przetwornikach, jest traktowany (użytkownicy jego produktów automatycznie również) z przymrużeniem oka. Niestety dotyczy to również w dużej mierze grupy ludzi, która powinna mieć nieco oleju w głowie. Mówię tu o tak zwanej branży. To zadziwiające ile jest tam zadęcia graniczącego ze snobizmem. A to, co z tych przetworników udaje mu się osiągnąć (dowodząc jego kompetencji), zupełnie schodzi na plan dalszy.

Edytowane przez PH7

Projekt 2 way jest banalny, ciężko to zchrzanić mając nawet relatywnie tanie przetworniki a warto pomyśleć nad bardziej wymagającą konstrukcją na 3 drogach do większych pomieszczeń

Co tam w zakładce DIY. Dawaj śmiało tutaj. Chętnie zorganizujemy jakieś porównanie. Może jeszcze ktoś dołączy skoro to takie banalne.

Edytowane przez PH7

Klub miłośników kolumn nie jest odpowiednim miejscem do dyskusji na kolumnowe tematy?

To, że udzielam się głównie w tym klubie nie znaczy, że nie przeglądam szerzej forum. Czytując Pawle klub miłośników Twoich kolumn wiem, że dokonujecie po konsultacjach z konstruktorem różnorakich zmian w okablowaniu, czy elementach zwrotnicy, jakby szlifując brzmienie pod własne potrzeby. Wiem też, że jesteś w tym temacie dość aktywny. To ciekawe i na pewno mające duże walory poznawcze działania. Czy mające sens, to już nie mnie oceniać. Chociaż jak ktoś lubi "podłubać z lutownicą", ogarniając zachodzące zmiany i zależności zachodzące między nimi to niby czemu nie. Natomiast w żaden sposób nie można tego porównać z budową kolumn jak to się mówi od podstaw. I chociaż zbudowanie kolumny dwudrożnej faktycznie jest łatwiejsze od innej, to nie znaczy, że jest banalnie łatwe w ogóle. A już zbudowanie i zestrojenie takiej, która w swojej cenie (specjalnie to podkreślam) wyśle konkurencję w kosmos, z całą pewnością nie jest rzeczą prostą i banalną.

Edytowane przez PH7

Nie mieszajmy tuningowania fabrycznych kolumn z osobistymi doświadczeniami diy, możliwości strojenia konkretnego projektu jest wiele,poza tym to nie jest plebiscyt co komu lepiej gra i ile to kosztuje, takie jest moje zdanie i kończąc ten wątek życzę wszystkim słonecznych urlopów i odpoczynku od codziennej pracy pozdrawiam Paweł

Edytowane przez Rezyslaw

III lux miały bardziej rozbudowaną zwrotnicę, która wyrównywała pasmo w zakresie średniowysokotonowym. Dźwięk był bardziej szczegółowy, więcej było informacji i powietrza.

Hyperiony IV są 2,5 drożne. Jest więcej mięsa i soczystości. Góra lepiej wybrzmiewa, jest ogólnie lepsza barwa, ale równiejsze zawsze będą pełne konstrukcje 2 drożne. Oczywiście dobrze zaprojektowane.

witam kolegów

postanowiłem dołączyć do klubu ze względu że właśnie zakupiłem Audio Academy Phoebe III :)

wprawdzie używki ale w bardzo dobrym stanie

ale mam teraz dylemat odnośnie wzmacniaczac

rozważałem kilka pieców a mianowicie :

Exposur 1010 - na nim słuchałem

Audiolab 8200 - też słuchałem

Cambridge Audio Azur 651 A - też słuchałem

Nad 326bee - niesłuchałem

Nad 356 bee - niesłuchałem

Marantz 7200 KI - niesłuchałem

Audiolab 8000s - niesłuchałem

tak więc jest tego sporo natomiast po paru odsłuchach nadal niewiem co by tu wybrać

posiadam pomieszcznie około 18m2 + aneks kuchanny około 8m2

muzyka jaką preferuję to elektronika ( dubstep , trance ) , muzyka instrumentalna ( Oldfield itp) a ostatnio nawet jazz , podoba mi się też Jello , i płyty Dali

generalnie to słucham prawie wszystkiego

powiedzcie mi co by było dobrym rozwiązaniem dla AA Phoebe III?

jakie wy posiadacie zestawy?

pozdrawiam

Dwie strony wcześniej pytałem o to Branżę AA

Odpowiedz

Nad na początek również wystarczy (mam 3240PE), ale szukaj wśród starych modeli. Dzisiejszego 356 nie polecam, bo to już nie jest Nad, tylko jakaś empe 3. Przekonałem się o tym dwukrotnie i jeśli wzmacniacz ma być z tych czasów, to tylko zostaje model 326.

Przysłowiowe powietrze audiofilskie, pojawi się dopiero przy Bladeliusie, starym Creeku, chyba 5350 czy Primare 30, chociaż ja mam 20 i też jest świetnie, ale za to źródło trzeba mieć raczej z barwą. Polecam do tego Atolla CD100.

Edytowane przez Hrehor

witam kolegów

postanowiłem dołączyć do klubu ze względu że właśnie zakupiłem Audio Academy Phoebe III :)

wprawdzie używki ale w bardzo dobrym stanie

ale mam teraz dylemat odnośnie wzmacniaczac

rozważałem kilka pieców a mianowicie :

Exposur 1010 - na nim słuchałem

Audiolab 8200 - też słuchałem

Cambridge Audio Azur 651 A - też słuchałem

Nad 326bee - niesłuchałem

Nad 356 bee - niesłuchałem

Marantz 7200 KI - niesłuchałem

Audiolab 8000s - niesłuchałem

tak więc jest tego sporo natomiast po paru odsłuchach nadal niewiem co by tu wybrać

posiadam pomieszcznie około 18m2 + aneks kuchanny około 8m2

muzyka jaką preferuję to elektronika ( dubstep , trance ) , muzyka instrumentalna ( Oldfield itp) a ostatnio nawet jazz , podoba mi się też Jello , i płyty Dali

generalnie to słucham prawie wszystkiego

jakie wy posiadacie zestawy?

pozdrawiam

U mnie Phoebe III grają z exposure 1010 i jak z początku nie mogłem się przyzwyczaić do ich dźwięku, tak teraz bardzo go polubiłem. Zestaw gra dynamicznie i bardzo precyzyjnie. To co mnie urzekło w expo i Phoebe to otwarta średnica, wokale zachwycają. Tego nie znalazłem w nadzie 326, który grał muzykalnie ale średnica była jakby wycofana, schowana w kolumnach. W połączeniu z kablami chord odyssey (od p.Michała z obiecanym rabatem) bas schodzi bardzo nisko, jest szybki i punktowy. W muzyce elektronicznej się sprawdza np. nowa płyta Marka Bilińskiego gra rewelacyjnie.

Pewnie dużo zależeć będzie też od źródła.

pzdr

Phoebe III nie tylko świetnie grają. Moje AA w kolorze sapele.

Konstrukcja klasyczna i jakże ponadczasowa.

post-49578-0-48004000-1407248637_thumb.jpgpost-49578-0-92238900-1407248652_thumb.jpg

Edytowane przez Świetlicki

Da sie posluchac gdzies na Warmii i Mazurach Audio Academy?

Czy moglby ktos w skrocie opisac brzmienie modelu Hyperion IV? Bede szukal niedlugo czegos nowego, ale nie chce zmianiac siekierki na kijek. Preferuje brzmienie zdecydowanie cieple, z dosc sporą ilością basu. Z neutralnoscia i liniowością jestem raczej na bakier, wyzej cenie sobie muzykalnosc i mozliwosc wielo godzinnego sluchania bez zmęczenia.

Edytowane przez rafal735r

?👈

witam kolegów

a więc zakupiłem piecyk do moich AA Phoebe III :)

po kilku odsłuchach i po kalkulacjach szczęśliwym wybrańcem został Cambridge Audio 651A

ostatnie porównanie było między nim a Exposure 1010 ale zdecydowanie wygrał Cambridge ( tzn najbardziej mi odpowiadał )

a dodam że zakupiłem go w bardzo promocyjnej cenie :) i tu podziękowania dla pana Grzegorza z Audiostylu

powiem wam szczerze że gra to ( jak na takie pieniążki ) jedwabiście

pozdrówki

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

np; ja mam cd lampizowane przez macgayvera i nie szukam już innego cd bo po co nie warto,no i polecam można zmieniać barwe dzwięku w zależności od preferencji i gustu.

Da sie posluchac gdzies na Warmii i Mazurach Audio Academy?

Czy moglby ktos w skrocie opisac brzmienie modelu Hyperion IV? Bede szukal niedlugo czegos nowego, ale nie chce zmianiac siekierki na kijek. Preferuje brzmienie zdecydowanie cieple, z dosc sporą ilością basu. Z neutralnoscia i liniowością jestem raczej na bakier, wyzej cenie sobie muzykalnosc i mozliwosc wielo godzinnego sluchania bez zmęczenia.

Taki opis brzmienia pasuje do Hyperionów i tak też one zagrają. Na tle innych kolumn będą się wyróżniać dodatkowo większym bogactwem informacji zawartych w całym pasmie kolumn, czyli będzie gęsto, ciepło i miło a jednocześnie będzie też spora dawka muzycznego planktonu.

Czy moglby ktos w skrocie opisac brzmienie modelu Hyperion IV

Jak wstawisz zdjęcia pokoju to Pan Michał z pewnością dobierze Ci od razu kable żeby zagrało to tak jak sobie życzysz. Po co słuchać? :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Tak, to prawda. Chciałbym mieć jednak więcej danych. Muszę wiedzieć, czy w komodzie będą kieliszki, obrusy czy jakieś czasopisma. Ma to duży wpływ na dobór kabli.

Muszę wiedzieć, czy w komodzie będą kieliszki, obrusy czy jakieś czasopisma

Z tym się zgadzam. Reszta to voo doo.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jak wstawisz zdjęcia pokoju to Pan Michał z pewnością dobierze Ci od razu kable żeby zagrało to tak jak sobie życzysz. Po co słuchać? :)

Defol. Jesteś jak drzazga w tyłku - upierdliwy do bólu. Jak się do czegoś przypniesz to nie ma zmiłuj. Próbujesz zgrywać wyczynowca, natomiast zdjęcie Twojego systemu zupełnie temu przeczy. Ustawienie sprzętu jednego na drugim bo niby tak jest lepiej (rozumiem, że porównywałeś z porządną szafeczką), może jedynie wzbudzić pobłażliwy uśmieszek (przynajmniej u mnie).

Pewnie powiesz również, że Twoje ustawienie kolumn - jednej blisko ściany bocznej, a drugiej w wolnej przestrzeni ma zbawienny wpływ na symetryczny rozkład poziomu ciśnienia pola akustycznego, dając w efekcie dźwięk bardziej uporządkowany?

Weź się chłopie ogarnij i nieco merytorycznie podreperuj. Tylko wtedy będzie Cię stać na konstruktywną dyskusję, a nie czepianie się się słówek jak tonący brzytwy.

Edytowane przez PH7

Jesteś jak drzazga w tyłku

Możesz ją wyjąć jeśli Cię tak uwiera.

Próbujesz zgrywać wyczynowca

Wskaż gdzie.

(rozumiem, że porównywałeś z porządną szafeczką

Cieszę się, że rozumiesz.

może jedynie wzbudzić pobłażliwy uśmieszek

Na zdrowie.

efekcie dźwięk bardziej uporządkowany

Ba.

Weź się chłopie ogarnij i nieco merytorycznie podreperuj. Tylko wtedy będzie Cię stać na konstruktywną dyskusję, a nie czepianie się się słówek jak tonący brzytwy.

Przynajmniej nie twierdzę na podstawie zdjęć jak zagra system. To jest dopiero odjazd. I będę się tego czepiał do bólu i będę jak drzazga w tyłku. Bo różańcowym kółkom wzajemnej adoracji mówię stanowcze NIE.

a nie czepianie się się słówek jak tonący brzytwy.

Słówek? Wciskanie ludziom ciemnoty jak zagra system na podstawie zdjęć to jest czepianie się słówek?

Edytowane przez defol

Defol. Jesteś jak drzazga w tyłku - upierdliwy do bólu. Jak się do czegoś przypniesz to nie ma zmiłuj. Próbujesz zgrywać wyczynowca, natomiast zdjęcie Twojego systemu zupełnie temu przeczy. Ustawienie sprzętu jednego na drugim bo niby tak jest lepiej (rozumiem, że porównywałeś z porządną szafeczką), może jedynie wzbudzić pobłażliwy uśmieszek (przynajmniej u mnie).

Pewnie powiesz również, że Twoje ustawienie kolumn - jednej blisko ściany bocznej, a drugiej w wolnej przestrzeni ma zbawienny wpływ na symetryczny rozkład poziomu ciśnienia pola akustycznego, dając w efekcie dźwięk bardziej uporządkowany?

A ja chciałbym dowiedzieć się co to jest to tajemnicze "pole akustyczne"?

A ja chciałbym dowiedzieć się co to jest to tajemnicze "pole akustyczne"?

Proszę bardzo. Według encyklopedycznej definicji jest to obszar ośrodka materialnego, w którym rozchodzą się fale akustyczne. Mówiąc prościej jest to przestrzeń w której występują drgania akustyczne. Zjawisko jest ściśle związane z rozkładem poziomu ciśnienia akustycznego np. w pomieszczeniu odsłuchowym, u Defola zaburzonego na "dzień dobry" fatalnym rozmieszczeniem kolumn.

Chętnie podyskutuję z Tobą o akustyce. Oby tylko nie skończyło się tak jak ostatnio, gdy dyskutowaliśmy o rezonatorach Helmholtza i musiałeś ostatecznie wezwać posiłki.

Edytowane przez PH7

>>Defol

Kompletnie nie masz dystansu do tematu audio (albo masz i robisz to po prostu złośliwie). Nie dość, że wyjaśniłem na czym polegała moja rada, to i tak nie dotarło to do ciebie. Każdy średnio zaawansowany audiofil będzie wiedział o czym pisze i będzie wiedział również jak do tego podejść.

Każdy, kto choć trochę liznął akustyki, wie, że kolumny zbliżone do ściany, będą grały większym basem, że kolumny ustawione w rogach pokoju, będą miały tego basu więcej. I bez względu na to z jakiego materiału będą ściany i czy w komodzie będą kieliszki czy obrusy, to i tak sytuacja nigdy nie będzie odwrotna i ograniczenie pod postacią następnej przeszkody spowoduje kolejny wzrost efektywności najniższych częstotliwości. To nie jest voo doo, tylko fizyka i nie muszę mieć zdjęcia, żeby napisać to samo co napisałem. W skrócie nazwałem to mięsistością czy gęstością. To, że charakter tego basu będzie za każdym razem inny, to już jest druga sprawa i dlatego nic więcej nie pisałem.

To są porady dla początkujących osób! Nie staraj się ich wrzucać na głęboką wodę, bo utoną. Myślisz, że zapytam pana, który kupił sobie swój pierwszy poważny system audio o to, czy ma w komodzie kieliszki czy obrusy? Jak myślisz, co on sobie o mnie pomyśli?

Oczywiście te kieliszki i obrusy mają wpływ na dźwięk, ale nie mówmy tego od razu. Niech ktoś ma zabawę i sam do tego dojdzie. Materiały z których zrobione są ściany również mają znaczenie i ja doskonale o tym wiem, nie jestem wariatem. Staram się tylko przerobić z kimś materiał z pierwszej klasy, gdzie ty, posłałbyś danego człowieka na egzamin maturalny. Defol, nie tędy droga. Radzę opanować się w wypowiedziach i przemyśleć, to co napiszę następnym razem, no chyba, że takie uszczypliwości cię bawią i sprawia ci to radość, że publicznie będziesz próbował podważyć czyjś autorytet.

Tak, to prawda. Chciałbym mieć jednak więcej danych. Muszę wiedzieć, czy w komodzie będą kieliszki, obrusy czy jakieś czasopisma. Ma to duży wpływ na dobór kabli.

Komody nie bedzie :) Kabli tez, znaczy beda, ale normalne za paredziesiat zlotych. Jestem w trakcie przepowadzki. Niestety nowy pokoj bedzie mniejszy, do tego typowy porostokat. Juz sie boje wstawiac obecne kolumny. Moze byc nadmiar basu i dudnienie. Ale jak bedzie OK, bede szukal wlasnie czegos pokroju Hyperion IV.

Jesli chodzi o ustawienie kolumn moim zdaniem lepiej miec wiecej przestrzeni na boki niz w tyl! Dlatego nowy pokoj, mimo ze maly, bedzie mial jedna sciane zarezerwowaną tylko na Audio/Video, czyli jakies 4-5 metrow, nie pamietam dokładnie. Na przeciw pojdzie duza sofa plus nieduze fotele, na przeciwlegla sciane gruby, 4 częsciowy obraz i na podloge dosc gruby dywan. Mam nadzieje ze jakos okielznam ten abs, bo nie chce przechodzic na monitory.

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.