Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem o co chodzi, ale to jest rozmowa na dłuższą chwilę.

Jeśli miałbym przyjechać z Rhea, to sobie i posłuchamy i porozmawiamy o różnych aspektach prezentacji dźwięku.

Przeciez nie jest tak ze inne kolumny przy AA to buble Kefy R700 to swietne kolumny.Co do budowania sceny wglab to u mnie na Phoebe III to slychac i to jest kapitalne, nei trzeba sobie tego wyobrazac. Co do Rhea chetnie bym odsluchal, byc moze uda sie kiedys u Pana Michala, chyba ze ktos z Warszawy/Lodzi zaprosi mnie na odsluch wtedy bede wdzieczny.

Czego jak czego ale sceny dźwiękowej dwóch rożnych kolumn nie da się porównać w gdy stoją one w dwóch różnych pomieszczeniach. Ten aspekt jest chyba najbardziej związany z akustyką wnętrza i ustawieniem kolumn.

Ja tylko dodam, że z tym głośnikiem centralnym w KD i jego byciem lub nie to nie jest takie proste. Gdyby wystarczyło postawić dwie dobre kolumny i wzmacniacz nikt nie robiłby systemów 5.1.

Patrząc na własnym przykładzie to wiele razy testowałem z centralnym i bez. Na Hyperionach wyglądało to tak, że z centralnym nigdy nie było gorzej niż bez niego. Wszystko zależało od materiału, czasami nie było różnicy czy gra centralny czy tylko fronty, czasami trochę lepiej było z centralnym, a czasami ewidentnie lepiej z głośnikiem "środkowym".

Nigdy w stereo na Hypkach nie uzyskałem też takiego dźwięku na tyłach jak w 5.1 z surrundami.

Żeby uzyskać dobry efekt przestrzenny w kinie z dwóch głośników to ten sprzęt musi być naprawdę wysokiej klasy, oraz super ustawienie i akustyka, żeby można było np. słyszeć dźwięki za plecami, i najważniejsze - oglądać samemu :) Nigdy u nikogo oglądanie filmu w stereo nie dało mi takiej frajdy jak w 5.1 więc to chyba świadczy jak trudno uzyskać dobre efekty z dwóch głośników.

Filmy w kinie domowym często oglądają 2, 3 osoby i więcej, ogląda się seanse rodzinnie, czyli brak możliwości centralnego usadowienia i o efektach można zapomnieć.

Ciekaw jestem w ile osób Jarek ogląda filmy i zachowuje te super przestrzenne efekty.

Panowie, dajcie spokój... Oglądanie filmów na Rhea to trochę "profanacja" tych kolumn ;-).... one są stworzone do muzyki, dobrej muzyki z dobrych płyt lub strumieniowców.

Mój brat ma zestaw BOSE 5.1 za 30 tys. i w kinie gra to naprawdę fajnie, ale jak włączy muzykę, to wychodzę na balkon posłuchać śpiewu ptaków bo uszy mnie bolą.....

Jak ktoś chce mieć dobre kino, bo ogląda dużo filmów, a muzykę tylko czasami, to niech sobie kupi dobry zestaw 5.1, a jak ktoś często słucha muzyki, to lepiej dobre kolumny i wzmacniacz stereo. Inaczej nigdy nie będzie zadowolony. W takich przypadkach trzeba iść na kompromis, bo można zwariować.

Aha, Koncerty na BlueRay zaliczam do muzyki, ponieważ jak je oglądam, to czuję jakbym siedział razem z widzami oklaskującymi artystów

Potwierdzam raz jeszszcze wszystko to, co słyszę i potwierdzam, ze trzeba byc idealnie na środku pomiędzy kolumnami, inaczej burzy sie scena. Ale w kinie domowym tez sie burzy, tylko tam tego nie slychac, bo jest wiecej źródeł dźwięku.

Jarek, absolutnie nie podważam tego o czym piszesz, co więcej --> Wierzę, że tak jest.

Uważam jednak, że 95% ludzi nie poradzi sobie z akustyką i odpowiednim ustawieniem kolumn i będą później nieszczęśliwi... niech kupią sobie więc 5.1 i nie wiedzą, co to znaczy naprawdę dobra muza ;-), a togo bez wzmacniacza stereo i dobrych kolumn nie mają szans usłyszeć.

Żeby zbliżyć się do dobrego poziomu stereo, to trzeba w wpakować 5-6 razy tyle kasy w 5.1. Może wtedy uda się zbudować zestaw kompletny (2.0 + 5.1)... tylko dla większości z nas do daleko poza granicami absurdu i za tą kasę zaczęliby rozglądać się za mieszkaniem dla dziecka.

potwierdzam, ze trzeba byc idealnie na środku pomiędzy kolumnami, inaczej burzy sie scena.

I dlatego własnie do kina robi się systemy 5.1, a nie 2.0, 4.0, 4.1 itp., dlatego pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią Pana Michała i kilku kolegów, a w KD bawię się jakieś 15 lat ;)

Panowie, dajcie spokój... Oglądanie filmów na Rhea to trochę "profanacja" tych kolumn ;-)

Z tą opinią też się nie zgodzę, ale to nie wątek o kinie, więc nie rozwijam ;)

Uważam jednak, że 95% ludzi nie poradzi sobie z akustyką i odpowiednim ustawieniem kolumn i będą później nieszczęśliwi...

Mało tego, większość osób nawet nie ma możliwości dobrego ustawienia nawet jakby chciała.

Edytowane przez omen

Ja tylko dodam, że z tym głośnikiem centralnym w KD i jego byciem lub nie to nie jest takie proste. Gdyby wystarczyło postawić dwie dobre kolumny i wzmacniacz nikt nie robiłby systemów 5.1.

Patrząc na własnym przykładzie to wiele razy testowałem z centralnym i bez. Na Hyperionach wyglądało to tak, że z centralnym nigdy nie było gorzej niż bez niego. Wszystko zależało od materiału, czasami nie było różnicy czy gra centralny czy tylko fronty, czasami trochę lepiej było z centralnym, a czasami ewidentnie lepiej z głośnikiem "środkowym".

Nigdy w stereo na Hypkach nie uzyskałem też takiego dźwięku na tyłach jak w 5.1 z surrundami.

Żeby uzyskać dobry efekt przestrzenny w kinie z dwóch głośników to ten sprzęt musi być naprawdę wysokiej klasy, oraz super ustawienie i akustyka, żeby można było np. słyszeć dźwięki za plecami, i najważniejsze - oglądać samemu :) Nigdy u nikogo oglądanie filmu w stereo nie dało mi takiej frajdy jak w 5.1 więc to chyba świadczy jak trudno uzyskać dobre efekty z dwóch głośników.

Filmy w kinie domowym często oglądają 2, 3 osoby i więcej, ogląda się seanse rodzinnie, czyli brak możliwości centralnego usadowienia i o efektach można zapomnieć.

Ciekaw jestem w ile osób Jarek ogląda filmy i zachowuje te super przestrzenne efekty.

Zgadzam sie w 100%.

Qbas, miałem na myśli to, że po przesiadce na Sevenrodsa ROD4 chcę zapomnieć o Epic Twinie. To przewody zupełnie innej klasy.

U mnie Epic Twin grał w parze z interkonektem Chorus 2 i to było bardzo fajne połączenie, i było bardzo dobrze, co nie znaczy, że nie może być lepiej.Lepiej dla mnie to jest właśnie Sevenrods. Ostatecznie Epic Twina sprzedałem a Chorus 2 gra dalej u mnie jako połączenie pre gramofonowego ze wzmacniaczem. Osoba, która kupiła ode mnie Epic Twina jest bardzo zadowolona z tego przewodu.

Tak na marginesie to polecam Ci poszukanie przewodów wśród polskich producentów. Kable robi wiele polskich firm i jest w czym wybierać.

Koledzy,

jakie kabelki z dużą masą powietrza, spójne, z dopalonymi, sugestywnymi i drapieżnymi wysokimi i niższym basem, z niewycofanym dźwiękiem, mocno wychodzące przed kolumny [takie sobie wymarzyłem;)]

byście polecali do HIIILux 8ohm?

Z ciekawością zmiany zamówiłem w ciemno IC Chord Chameleon Silver Plus.

Edytowane przez Qbas

Z ciekawością zmiany zamówiłem w ciemno IC Chord Chameleon Silver Plus.

To raczej będziesz zadowolony z tego IC . A głośnikowe jeśli też takie mają być to polecam Hotline Blue Spiral .

Dzięki Shakin, myślałem, że Chordy się mało spasowały.

Te Sevenrodsy to mocno wysoki pułap. Chcę jak najwięcej, stopniowo tych kabli posłuchać,"przekaźnik jest przekazem", nowym poznawaniem tych samych płyt. Jestem na etapie małych zmian, które mnie cieszą i sprawiają frajdę, Chorda Epic Twin zatem nie ominę.

Edytowane przez Qbas

To raczej będziesz zadowolony z tego IC . A głośnikowe jeśli też takie mają być to polecam Hotline Blue Spiral .

Dzięki Sebolx, a ten Hotline nie jest bardzo jasny? Mam piecyk Densena i trochę brakuje mu ciepła i chyba masy, a na pewno powietrza.

a z czym u Ciebie one grają ? Też takie miałem w Heban Makassar super wyglądały :)

Wiem, pamiętam, dziwie się, że je sprzedałeś:) Od miesiąca jest Densen DM10 i Cd Beat 400PLUS a kable to resony.

Qbas

Z twojego opisu co oczekujesz od kabli głośnikowych to proponuje spóbować Chord Signature Plus ;)

Pozdrawiam

Chyba muszę zejść na ziemię z moimi oczekiwaniami:)

Dzięki Sebolx, a ten Hotline nie jest bardzo jasny?

Epic Twin miałem ale bezpośrednio z Hotline Blue Spiran go nie porównywałem niestety . Blue Spiral to dosyć jasna góra detaliczność powietrze dynamika bas super średnica wszystko to na wysokim poziomie nie jest to jakiś tam zwykły jasny drucik który syczy i ma chudy bas .

Warto go posłuchać to Polska produkcja najlepiej wypożyczyć do odsłuchu przed kupnem .

Ps. a Hyperiony sprzedałem bo trochę dusiły mi się w pomieszczeniu bas wywalał mnie z kanapy chociaż ja lubię więcej basu niż za mało ;) Teraz mam Monitor Audio GS20 ale Hyperiony miały lepsze wokale niż GS20 .

Edytowane przez sebolx

a Hyperiony sprzedałem bo trochę dusiły mi się w pomieszczeniu bas wywalał mnie z kanapy chociaż ja lubię więcej basu niż za mało

Moim skromnym zdaniem nim przesiadłeś się na GS20 mogłeś posłuchać Phoebe III. Ja właśnie słucham tych kolumn i - choć każdy wie, że można lepiej, lepiej ale drożej - jestem z ich grania bardzo zadowolony, choć w moim systemie są one, wydawać by się mogło, najsłabszym ogniwem. Większe kolumny, np. Hyperiony, tak jak to miało miejsce u ciebie, na pewno by się dusiły.

Moim skromnym zdaniem nim przesiadłeś się na GS20 mogłeś posłuchać Phoebe III.

Phoebe III słuchałem ale tylko chwilę przed kupnem Hyperionów . Ładnie grały takie małe a dźwięk był duży i przyjemny więcej nie powiem bo to była tylko chwila . GS20 nie są idealne ale ja już się wyleczyłem z szukania ideału i z tej całej "choroby" .

Trzeba iść na kompromis i cieszyć się ze słuchania muzyki a nie szukać dziury w całym .

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

a ja mam inspiracje na pierdoły,na razie nie ma ramki ale będzie zajefajna gruba ,raz że z dębu ,wpuszczana ,w płyte to cieta po skosie

i jeszcze jedno ,resztę póżniej ;) no nie stety to komórka);;

post-31985-0-36960500-1434904590_thumb.jpg

post-31985-0-89828400-1434904615_thumb.jpg

post-31985-0-62130700-1434904817_thumb.jpg

Edytowane przez zbyniu 360
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

widzę że nikt nie postuje ,chyba warto się za jakimiś kabelkami rozejrzeć,bo akustyka ,tu nie ma racji bytu,a szkoda,nastepnym razem sie nie pochwalę. bez odbioru.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

no bo nie jest jeszcze skończone,jak całość złożę i po wieszę na ścianie ,to zrobię lepsze foty,dobrym aparatem,teraz na tym etapie rozumiem trudno coś oceniać.

no bo nie jest jeszcze skończone,jak całość złożę i po wieszę na ścianie ,to zrobię lepsze foty,dobrym aparatem,teraz na tym etapie rozumiem trudno coś oceniać.

A to jakiegoś kalkulatora używałeś czy to jest gotowiec ,jak są strojone tzn w jakim paśmie dzałają te rozpraszacze?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.