Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz gdzie mieszkasz. Być może uda się u ciebie zrobić prezentacje kolumn.

Trzeba podłączyć, posłuchać, dobrać kable i pokombinować z ustawieniem.

Napisz coś międzyczasie o pokoju; metraż, jak umeblowany, panele, dywan, wykładzina, czy otwarty na kuchnie itp.

• 3 tygodnie później...

Witam,

słuchajcie 16 kwietnia 2011 organizujemy spotkanie audiofilskie w Pabianicach. Co prawda na spotkaniu nie będzie zestawów głośnikowych Audio Academy, ale kto wie, może następnym razem? :)

Póki co zapraszam na pogaduchy, lampkę wina i inne ciekawe prezentacje, m.in. test i porównanie listew sieciowych Gigawatta PF-1, PF-2 oraz produktów Enerra. Myślę, że będzie ciekawie! :)

Szczegóły poniżej:

http://www.audiostereo.pl/audiofilskie-spotkanko-16-kwietnia-2011_81248.html

Zapisujcie się na listę obecności, piszcie na moje PW.

Pozdrawiam,

Goliatpl

• 2 tygodnie później...

Nowa podłoga już jest, tak więc pora na zdjęcie moich Hyperionów IV. Okleina heban makassar.

No to witamy w klubie i czekamy na zdjęcia, ale oczywiście najpierw czekamy na podłogę :)

post-23757-0-40487500-1303145740_thumb.jpg

Oj chyba jeszcze musisz popracować nad akustyką pokoju bo coś ta ściana za kolumnami i boczne puściutkie.

Nie wzbudza Ci się pogłos przy głośniejszym graniu?

Pozdrawiam

goliatpl

To prawda, jest jeszcze niewielki pogłos ale to musi być naprawdę głośne granie. Poza tym pomieszczenie jest nieregularne - od strony fotografa jest otwarcie na kuchnie (brak ściany). Po drugiej stronie mam okno i zasłony (widać kawałek na zdjęciu).

Moje kolejne kroki to:

1. Za kolumnami na ścianie chciałbym położyć dekoracyjny kamień elewacyjny o nierównej powierzchni. W załączeniu przesyłam przykładowy wzór. Mam nadzieję, że uzyskam wtedy rozproszenie dla pierwszego odbicia.

2. Przy kolumnie w głębi pokoju postawię szafkę na płyty cd

3. Grubszy i większy dywan na podłodze

4. Więcej mebli w pozostałej części pomieszczenia (w trakcie wymiany).

Co sądzisz o pierwszym punkcie?

Pozdrawiam, jarekmor

Oj chyba jeszcze musisz popracować nad akustyką pokoju bo coś ta ściana za kolumnami i boczne puściutkie.

Nie wzbudza Ci się pogłos przy głośniejszym graniu?

Pozdrawiam

goliatpl

post-23757-0-06795700-1303200960_thumb.jpg

Wszystko będzie lepsze od pustej ściany, chociaż zasada jest taka aby ściana za kolumnami była wytłumiona jakimś chłonnym elementem. Kamień strukturalny nie wchłonie, tylko co najwyżej rozproszy dźwięk. Pierwsze odbicia powstają na bocznych, suficie oraz ścianie za Tobą i to właśnie je powinno się zagospodarować czymś, co rozproszy fale. Mogą to być półki, szafki, kwiaty, obrazy itp.

Dywan jak najbardziej :)

Luknij poniżej:

http://www.mebleav.wolowiec.com.pl/nauka_rozmieszczenie_ustrojow_akustycznych.php

Jeszcze pytanko techniczne? Czy jak siedzisz dokładnie pośrodku kolumn nie masz wrażenia, że dźwięk ucieka Ci na lewo? :) (czyt. gra głośnej lewa strona?)

Również obawiałem się że lewa strona będzie grała głośniej ale tak nie jest. Dźwięk a w szczególności wokale są dokładnie na środku sceny.

Natomiast jeżeli chodzi o ustroje to na rysunkach od Ciebie widać, że za kolumnami są dyfuzory. Tak więc, mam nadzieję że kamień dekoracyjny co najmniej wpłynie na zmniejszenie pogłosu w całym pomieszczeniu.

Natomiast po lewej stronie w rogu postawię szafkę z CD - będzie rozpraszanie na bocznej ścianie. Zobaczymy.

Pozdrawiam.

Wszystko będzie lepsze od pustej ściany, chociaż zasada jest taka aby ściana za kolumnami była wytłumiona jakimś chłonnym elementem. Kamień strukturalny nie wchłonie, tylko co najwyżej rozproszy dźwięk. Pierwsze odbicia powstają na bocznych, suficie oraz ścianie za Tobą i to właśnie je powinno się zagospodarować czymś, co rozproszy fale. Mogą to być półki, szafki, kwiaty, obrazy itp.

Dywan jak najbardziej :)

Luknij poniżej:

http://www.mebleav.wolowiec.com.pl/nauka_rozmieszczenie_ustrojow_akustycznych.php

Jeszcze pytanko techniczne? Czy jak siedzisz dokładnie pośrodku kolumn nie masz wrażenia, że dźwięk ucieka Ci na lewo? :) (czyt. gra głośnej lewa strona?)

Dobrze zauważyłeś, są dyfuzory, tylko, że one są profesjonalne ;)

Nie wiązałbym dużych nadziei na zlikwidowanie pogłosu poprzez ten kamień, ale sam zobacz. Czasami życie potrafi zaskoczyć :)

Daj znać jak będziesz po zabiegu.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam

Od jakiegoś czasu mam Phoebe III i chciałbym do grona miłośników....

Od niedługiego czasu myślę o zmianie wzmacniacza na GainClona > maxdila. Napiszcie co o tym myślicie, czy ktoś być może to próbował na tych kolumnach. Słucham głównie jazzu, klasyki.

pozdrawiam

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Słucham od Jethro Tull do du Pre' raczej z naciskiem na jazz, klasykę, wokale. Mam "starszy " wzm. Sony TA-F 550 ES i CD XB 630 QS , Arcam rDAC, optyk Ultralink MX2, interkonekt Sommer XXL. Pokój ok. 20m2.

Z wrażenia zapomniałem podziękować za tak szybką odpowiedź, zwłaszcza że to od samego Pana Michała. Dziękujemy z żoną za piękny dźwięk.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Piękny dźwięk to dopiero zrobimy :)

Proszę napisać ile pieniędzy mamy na wydanie na wzmacniacz i od tego możemy zacząć. Rozumiem, że budżet jest ograniczony, więc postaram się polecić coś co zrobi od razu dobre wrażenie. Przydały by się też jakieś dodatkowe fundusze na kable, bo ten interkonekt to chyba jakiś gitarowy jest? Prosze napisać jaki jest kabel głośnikowy, bo to też jest ważne.

Gain Clona to raczej bym nie polecał, bo to chyba nie jest mocny wzmacniacz i Jethro Tull by na tym ucierpiał. Owszem, jest bardzo muzykalny i ma piękną barwę, ale potrzebuje raczej kolumn 8 omowych i z wyższą efektywnością. Phoebe III z takim wzmacniaczem mogą zagrać za ciepło i za wolno. Może brakować szybkości i znikną szczegóły na środku z racji spowolnienia dźwięku.

1000zł to za mało. Prosze na razie nic nie robić i zbierać pieniądze. Kable głośnikowe mogę przysłać do odsłuchu i przekona się pan, że mogą one dużo wnieść do brzmienia. Zachęcam do eksperymentowania. Takie wypożyczenie kabli u mnie kosztuje 25zł i myślę, że warto samemu sie przekonać o ich działaniu. 1000zł to kwota akurat na kable :)

Jeśli pan reflektuje to proszę mi napisać adres do wysyłki na [email protected]

Oczywiście nie musi pan niczego kupować. Chodzi tylko o to, żeby zdobył pan dodatkową wiedzę i podzielił się nią na forum.

Witam wszystkich.

Być może temat również powinien znaleźć się w dziale stereo ale zapewne i od Was uzyskam interesujące odpowiedzi / komentarze.

Planuję zakup zestawu stereo składającego się z Denon DCD-710AE + Denon PMA-710AE + głośniki AA Phoebe III lub Monitor Audio BX5. Problem w tym, że MA generalnie jest gdzie posłuchać (chodzi mi o Kraków lub Kielce) natomiast nie wiem gdzie można odsłuchać kolumny AA.

Generalnie planuję przeznaczyć na zestaw ok 6000 zł włącznie z tunerem, który chcę dokupić później. Słucham rocka, poezji śpiewanej, hard rocka, punk rocka, troszkę metalu, bluesa i jazzu. Pomieszczenie to pokój o pow. ok 18,5 m2 (3,5 x 5,3 m). Chętnie kupiłbym ww sprzęt z drugiej ręki w dobrym stanie i dobrej cenie :-)

Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie w Kielcach lub Krakowie mogę odsłuchać kolumny Phoebe III ?

Czy będą one dobrze grać z ww Denonem ?

Gdzie mogę kupić kolumny AA w dobrej cenie?

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez Marek76

>>Marek76

Ponieważ jesteśmy w klubie to powiem otwarcie, że BX5 nie ma co startować do Phoebe III. Mimo podobnej ceny są to dwie inne półki klasowe i porównanie trwało by 30 sekund bo po prostu nie było by czego porównywać.

Denon nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale skoro musi być, to prosze się przynajmniej postarać o dobre kable głośnikowe. Kiedyś sprzedałem komuś Phoebe III do takiego Denona i najfajniej i najprzyjemniej zagrał interkonekt Albedo Blue i głośnikowy Tara Labs Omni II za 66zł/m

Klientowi bardzo sie podobało a jego żona zaczęła słuchać muzyki, choć była przeciwna całemu przedsięwzięciu.

Pokój jest bardzo dobry i jeśli kolumny będą stały na dłuższej ścianie to będzie OK. Na krótszej też zagrają ale może być więcej basu i gorsza stereofonia. Mam nadzieję, że jest jakiś dywanik, bo to pomaga w odbiorze muzyki.

Jeśli cenisz sobie prawdziwość dźwięku, namacalne wokale i instrumenty, bardzo dobrą lokalizacje i detale to zachęcam do zakupu w ciemno.

W miarę rozwijania nowej pasji za jakiś czas proponuje wymienić wzmacniacz na coś innego, ale to niech minie może jakiś rok czasu. Z tym nie ma się co spieszyć.

Mam jakieś tam lekko draśnięte Phoebe w orzechowym wykończeniu i oddam je za 2600zł

Zdjęcia wyślę na maila. Inne kolory też.

>> Audio Academy

Co do sprzętu, to generalnie potrzebuję cd wyposażonego w port usb z dobrą obsługą mp3. Ze znanych mi i przystępnych cenowo producentów spełniających moje kryteria jest właśnie Denon. Aczkolwiek nie sprawdzałem Yamahy z nowych serii CD-S300/500/700. USB ma być głownie dla żonki, która nie lubi wachlować cdkami i jego obsługa musi być intuicyjna i łatwa. Ja również czasami słucham mp3 i nie wstydzę się tego przyznać :-)

Ostatnio miałem okazję posłuchać denona lecz 510 właśnie z MA BX5 i muszę szczerze przyznać, że mi się podobało. Nie porównywałem z niczym innym gdyż wskoczyłem na niecałą godzinę przed zamknięciem sklepu.

Pod tym odsłuchu zacząłem drążyć sprawę niedużych głośników i natknąłem się na produkty AA.

Co do akustyki w pokoju to nie ma żadnych dywaników. Generalnie gołe ściany. W związku z umeblowaniem pokoju jak na załączonym obrazku potrzebuję głośników w bas reflexem umieszczonym z przodu.

Z okablowania to posiadam IC Nordost Spellbinder a głośnikowe Real Cable BM 250 T i Audionova Moonwalk mk II. Całe to okablowanie pozostało mi po Pianocrafcie, którego już sprzedałem.

Czy różnica dźwięku pomiędzy amplitunerem a wzmacniaczem będzie znacząca ? Lubię słuchać radia i jestem w kropce czy kupić amplituner czy wyłożyć dodatkową kasę na osobny klocek.

Z góry dziękuję za porady - nawet te krytyczne ;-)

post-33194-0-16066800-1304538573_thumb.jpg

Witam,

Co do twojego pomysłu na zestaw, denon nie będzie dobrym kompanem dla kolumn klasy Phoebe III. Jeżeli szukasz czegoś niedrogiego pomyśl raczej np. o Nad-dzie. Amplitunerów też nie bierz pod uwagę. Chłopaki z Elektopunktu nie trafili z tym zestawieniem AA + Onkyo serii 5. To słaba elektronika ze wzmacniaczem pracującym w klasie D, który gra płasko, sucho i bez mocy. Co do wyboru kolumn to jeżeli nadal masz obiekcje proponuję odsłuch przed kupnem - rozwiejesz tym wszystkie wątpliwości! ;)

Pozdrawiam.

>>Marek76

Bierz tego Denona. Miejsce do słuchania masz bardzo dobre, bo wykorzystujesz na to połowę i tak małego pokoju i taki Denon da ci dużo przyjemności z słuchania muzyki, zwłaszcza, że to będzie twój pierwszy poważniejszy zestaw. Denon wystarczy też z tego powodu, że jak podejrzewam nie będziesz głośno słuchał muzyki na takim skrawku powierzchni a ciche słuchanie ma swoje zalety bo dźwięk nie będzie się tak odbijał od ścian jak przy głośnym słuchaniu i dotrze do ciebie to co powinno dojść czyli muzyka prosto z kolumn. Tak jak mówiłem, za jakiś czas zmienisz sobie być może wzmacniacz i odkryjesz nowe dźwięki, ale pamiętaj, żeby nie dać się zwariować. Mamy słuchać muzyki a nie co 3 miesiące kupować nową rzecz. Jeżeli dobrze dobierzesz kable, to możesz na tym Denonie na prawdę długo pociągnąć. To co masz z kabli nie jest złe, ale pewnie można lepiej trochę większym kosztem, ale też bez przesady. Inne kable zawsze mogę wypożyczyć do odsłuchu.

Mały dywanik przed kolumnami by się jednak przydał, spróbuj namówić na to żonę.

Z reguły nie ma dużych różnic między zwykłym amplitunerem stereo a wzmacniaczem, zwłaszcza w tej klasie, także jeśli mamy zaoszczędzić kilka stówek, to proszę bardzo a zaoszczędzoną kasę można wydać na lepsze kable. Amplitunery do kina domowego nawet za 4000zł są oczywiście do dupy i tych nie polecam.

>>Marek76

Bierz tego Denona. Miejsce do słuchania masz bardzo dobre, bo wykorzystujesz na to połowę i tak małego pokoju i taki Denon da ci dużo przyjemności z słuchania muzyki, zwłaszcza, że to będzie twój pierwszy poważniejszy zestaw. Denon wystarczy też z tego powodu, że jak podejrzewam nie będziesz głośno słuchał muzyki na takim skrawku powierzchni a ciche słuchanie ma swoje zalety bo dźwięk nie będzie się tak odbijał od ścian jak przy głośnym słuchaniu i dotrze do ciebie to co powinno dojść czyli muzyka prosto z kolumn. Tak jak mówiłem, za jakiś czas zmienisz sobie być może wzmacniacz i odkryjesz nowe dźwięki, ale pamiętaj, żeby nie dać się zwariować. Mamy słuchać muzyki a nie co 3 miesiące kupować nową rzecz. Jeżeli dobrze dobierzesz kable, to możesz na tym Denonie na prawdę długo pociągnąć. To co masz z kabli nie jest złe, ale pewnie można lepiej trochę większym kosztem, ale też bez przesady. Inne kable zawsze mogę wypożyczyć do odsłuchu.

Mały dywanik przed kolumnami by się jednak przydał, spróbuj namówić na to żonę.

Z reguły nie ma dużych różnic między zwykłym amplitunerem stereo a wzmacniaczem, zwłaszcza w tej klasie, także jeśli mamy zaoszczędzić kilka stówek, to proszę bardzo a zaoszczędzoną kasę można wydać na lepsze kable. Amplitunery do kina domowego nawet za 4000zł są oczywiście do dupy i tych nie polecam.

Może byście państwo opracowali w końcu kolumny o dużej efektywności do słabych wzmacniaczy lampowych ,w rozsądnej cenie .Dlaczego mamy się posiłkować i przepłacać kupując zachodnie produkty np.kolumny tubowe Xindak.Otwórzcie się na powiększający się rynek wzmacniaczy lampowych i stąd potrzebę dobrych i o dużej skuteczności kolumn.Markę w polskim świecie audio macie wyrobioną ,co stoi na przeszkodzie abyście zarobili więcej pieniędzy ku uciesze i spełnieniu powiększającego się grona zwolenników wzmacniaczy lampowych???????

Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów , z poważaniem Piotr Pawelec ze Strykowa

Piotr

Skoro nie ma dużych różnic między zwykłym wzmakiem stereo, a amplitunerem stereo zapraszam AA na odsłuch:) Mam na stanie Yamahę RS-700 i np. Marantza PM 5003 (modelowo niższy od yamahy) albo Denona PMA 710 (podobna klasa cenowa) ??? ;)))

Edytowane przez goliatpl

Planuję zakup zestawu stereo składającego się z Denon DCD-710AE + Denon PMA-710AE + głośniki AA Phoebe III lub Monitor Audio BX5. Problem w tym, że MA generalnie jest gdzie posłuchać (chodzi mi o Kraków lub Kielce) natomiast nie wiem gdzie można odsłuchać kolumny AA.

Wybrałem się do Warszawy do Audioforte żeby posłuchać bezpośrednio Monitor Audio BX5 i AA Phoebe III. Nie ma porównania, Phoebe to inna klasa. Monitory wypadły bardzo blado. Były podłączone do Atolla IN100. Nie wiem jak zagrałyby obie kolumny z Denonem, a jeszcze bardziej jestem ciekaw jak zagrałyby z lampą. Czy w ogóle jest sens podłączać Phoebe do lampy ?

Pozdrawiam też z Krakowa

Łukasz

To zależy jaki dźwięk preferujesz, ja od półtora roku gram AA Phoebe IIs podłączonymi do Yaqina MC-10L i sobie chwalę, wcześniej miałem Phoebe podłączone z Marantzem PM7000 i dla mnie było za ostro i za sucho, lampa złagodziła brzmienie, dźwięk stał się pełniejszy, lepiej nasycony, wysokie tony przestały szeleścić i kłuć uszy, bas stał się misiowaty, co akurat bardzo mi odpowiada, natomiast nie wiem jak bardzo różnią się brzmieniowo Phoebe IIs od nowych Phoebe III

Edytowane przez bobaj

Skoro nie ma dużych różnic między zwykłym wzmakiem stereo, a amplitunerem stereo zapraszam AA na odsłuch:) Mam na stanie Yamahę RS-700 i np. Marantza PM 5003 (modelowo niższy od yamahy) albo Denona PMA 710 (podobna klasa cenowa) ??? ;)))

Oczywiście różnice będą, ale mogą być na tyle nieduże, że początkującemu audiofilowi nie będą one przeszkadzać i nie będzie on zwracał na to uwagi.

Czy to będzie amplituner Denona czy też wzmacniacz tego samego producenta to i tak wszyscy wiemy, że nie będzie to grało jak jakieś Primare, Atoll, Creek czy Exposure, ale niech ten kto zaczyna zabawę z audio sam przejdzie poszczególne etapy i niech zdobywa wiedzę doświadczając tego osobiście :)

Może byście państwo opracowali w końcu kolumny o dużej efektywności do słabych wzmacniaczy lampowych ,w rozsądnej cenie .Dlaczego mamy się posiłkować i przepłacać kupując zachodnie produkty np.kolumny tubowe Xindak.Otwórzcie się na powiększający się rynek wzmacniaczy lampowych i stąd potrzebę dobrych i o dużej skuteczności kolumn.Markę w polskim świecie audio macie wyrobioną ,co stoi na przeszkodzie abyście zarobili więcej pieniędzy ku uciesze i spełnieniu powiększającego się grona zwolenników wzmacniaczy lampowych???????

Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów , z poważaniem Piotr Pawelec ze Strykowa

Cały czas pracuje się nad nowymi kolumnami. Niestety nie jest to takie proste a ja nie tworze projektów przez dwa tygodnie jak co poniektóre firmy ;)

Na warsztacie są kolumny na głośnikach Seasa o skuteczności 90dB, ale z tego co doczytałem to pan ma Amplifona i Yaqina MC 100B. Oba wzmacniacze są chyba zbudowane w technologii push pull, czyli są bardzo wydajne prądowo i nie są raczej rekomendowane do kolumn tubowych.

Takimi wzmacniaczami spokojnie napędzimy kolumny o efektywności 87-88 dB. No może te pańskie faktycznie są trudne do napędzenia.

Właściwie to chętnie do pana przyjadę z moimi Phoebe III i zobaczymy czego brakuje im a czego może brakować w pańskich i co by chciał pan zmienić w swoim dźwięku.

Wybrałem się do Warszawy do Audioforte żeby posłuchać bezpośrednio Monitor Audio BX5 i AA Phoebe III. Nie ma porównania, Phoebe to inna klasa. Monitory wypadły bardzo blado. Były podłączone do Atolla IN100. Nie wiem jak zagrałyby obie kolumny z Denonem, a jeszcze bardziej jestem ciekaw jak zagrałyby z lampą. Czy w ogóle jest sens podłączać Phoebe do lampy ?

Pozdrawiam też z Krakowa

Łukasz

Jak najbardziej jest sens, ale niech to będzie lampa wysokich lotów taka jak Jolida, Prima Luna czy Tri. Musimy się przygotować na wydanie 5000-8000zł

Może być też nasz Amplifon, którego słyszałem z Phoebe III i było koncertowo :)

To zależy jaki dźwięk preferujesz, ja od półtora roku gram AA Phoebe IIs podłączonymi do Yaqina MC-10L i sobie chwalę, wcześniej miałem Phoebe podłączone z Marantzem PM7000 i dla mnie było za ostro i za sucho, lampa złagodziła brzmienie, dźwięk stał się pełniejszy, lepiej nasycony, wysokie tony przestały szeleścić i kłuć uszy, bas stał się misiowaty, co akurat bardzo mi odpowiada, natomiast nie wiem jak bardzo różnią się brzmieniowo Phoebe IIs od nowych Phoebe III

Różnice są znaczne, ale brzmienie firmowe zostało zachowane :)

Bardzo trafny opis brzmienia MC-10L. Mam te same spostrzeżenia. Nie jest to wyrafinowany i bardzo równy wzmacniacz ale może dawać dużo przyjemności z słuchania muzyki.

Ponieważ jesteśmy w klubie to powiem otwarcie, że BX5 nie ma co startować do Phoebe III. Mimo podobnej ceny są to dwie inne półki klasowe i porównanie trwało by 30 sekund bo po prostu nie było by czego porównywać.

A) a w 90 sek vs MA BX6 :-)?

mam obecnie ampli KD - Harman K AVR260 (zmiana elektroniki nie wczhodzi w grę)i jestem z tych poszukujących dobrych frontów z opcją rozbudowy do 5.0, fajnie gdby był bas oki to może by się obyło bez 5.1

Mam nadzieję, że AudioAcadmy jest w stanie zrobić central + tył efekty :)?

B) 4om w PhoebeIII vs 8-6om HK nie rozwali elektroniki/kolumny :-)

rozważane fronty: MA BX5/Bx6, 16Hertz Mimo/Minas Anor, Harpia Amstaf Mini, AudioAcademy wiadomo :-) P.III & H.IV,

MA nowe, polskie używane ze wzgl na budżet (obecnie ok 3k)

w skrócie prametry HK http://www.harmankardon.pl/index.php?p24,harman-kardon-avr-260

- 120W x 7 przy 6 Ohmach, 1 kHz, <0,1% THD, jeden kanał wysterowany jednocześnie

- 50W x 7 przy 8 Ohmach, 20 Hz - 20 kHz, <0,07% THD, wszystkie kanały wysterowane jednocześnie

- pre w planach wzmak HK na fronty a ampli zasila resztę -- dobrze kombinuję?

pozdrawiam poszukujący - pytający na AS :) - kompromisu między stereo - KD (leci z laptopa :) - i kieszenią

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.