Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Z moim Vincentem najlepiej zagrały głośnikowe Tellurium Q Ultra Blue II oraz NEI-3003III jako coaxial. Oczywiście piszę o kablach budżetowych bo są też o wiele droższe ale moim zdaniem przy takiej klasie sprzętu różnice będą mało ekonomiczne.

Wzmacniacz Vincent SV-237 MK

Sprzedam wzmacniacz Vincent SV 237 MK. Stan sklepowy, wzmacniacz ma wymienione lampy na PSVANE 12AX7 -S oraz 2x 6N1p wersja militarna. Sprzęt jest w idealnym stanie gwarancja skończyła się w październiku 2023r. W moim zestawieniu grał z Audio Academy Hyperion IV plus wzmacniacz polecił mi konstruktor kolumn a fora potwierdzają, że to idealna synergia z Hyperionami czy też z Rhea. Vincent wysteruje nawet najtrudniejsze kolumny gdyż ma potężną moc 150W przy 8 i 250W przy 4 Ohm a możliwość wymiany lamp powoduje, że jego uniwersalność wzrasta o możliwość polepszenia dźwięku. Na pokładzie ma wbudowanego DACa ma również możliwość regulacji wysokich i niskich oraz podbicie tonów. Zapraszam do kupna bo wzmacniacz Vincenta jest jednym z lepszych w tym przedziale cenowym a swoimi możliwościami i uniwersalnością bije konkurencję.

Posiadam wszystko co daje producent, podwójny karton, pilot kilka kabli w tym zasilający.
Zainteresowanych zapraszam do kontaktu odpowiem na wszystkie pytania.

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-vincent-sv-237-mk-CID99-IDYDPOf.html

Cena:  6500 zł 

• 3 miesiące później...

Cześć

Który wzmacniacz zagra Waszym zdaniem lepiej z kolumnami Hyperion IV?

Atoll in200 Signature czy Vincent SV 237 MKII?

Noszę się z zamiarem wymiany klocków i chętnie posłuchałbym rad bardziej doświadczonych użytkowników.

Słucham różnych rodzajów muzyki. Od mocnych rockowych, metalowych wręcz brzmień, poprzez elektronikę aż do delikatnych kobiecych głosów, typu np. Eva Cassidy.

Źródło - CD (Atoll, Vincent?), szukał też będę odtwarzacza sieciowego.

Oczywiście wiem, że bez odsłuchu, może wypożyczenia klocków do domu  się nie obejdzie, ale mimo wszystko liczę na to, że być może ktoś już dokonywał takiego porównania i ma jakieś przemyślenia na ten temat?

A może to nie jest optymalny kierunek poszukiwań? 😉

2 godziny temu, Darek_70 napisał:

Cześć

Noszę się z zamiarem wymiany klocków i chętnie posłuchałbym rad bardziej doświadczonych użytkowników.

Słucham różnych rodzajów muzyki. Od mocnych rockowych, metalowych wręcz brzmień, poprzez elektronikę aż do delikatnych kobiecych głosów, typu np. Eva Cassidy.

Oczywiście wiem, że bez odsłuchu, może wypożyczenia klocków do domu  się nie obejdzie, ale mimo wszystko liczę na to, że być może ktoś już dokonywał takiego porównania i ma jakieś przemyślenia na ten temat?

Hyperion 4 mialem , podłączyłem do Vincenta i u mnie nie grało to dobrze , chodzi mi o bas ,ale może to też kwestia akustyki pomieszczenia . Zacząłbym od upgrade kolumn tu masz największy przyrost jakości . 

Edytowane przez Bartik
17 godzin temu, Darek_70 napisał:

Cześć

Gram na Primare I30. Grałem na I22 i I32. To mój typ grania. Jestem bardzo zadowolony.
Możesz znaleźć na rynku wtórnym Primare I15 z modułem odtwarzacza sieciowego Prisma.

Pozdrawiam.

W dniu 24.06.2024 o 14:33, Darek_70 napisał:

Cześć

Mam Hyperiony IV plus i przerobiłem kilka wzmacniaczy z tymi kolumnami. Z tych wymienionych przez Ciebie chyba Atoll 200 zagra delikatnie lepiej. Vincent ma "rozlazły" bas ale lepszą scenę i średnicę. Proponuje Ci odsłuchać Haiku Sol II signature moim zdaniem bije te dwa na głowę. Jakiś czas temu zakupiłem ten wzmacniacz do Hyperionów i na razie nie myślę o zmianie.

W dniu 27.06.2024 o 22:46, Bartik napisał:

polecę po raz kolejny Cayin A 55 TP

A mnie się wydaje, że AUDIO ACADEMY wyprzedził niechcący całą epokę. Wzmacniaczową epokę.
Bo przygotował idealne kolumny pod wzmacniacze w klasie D.

I za takim bym się rozglądał. Np. za jakimś NAD-em w tej klasie. Albo marką Bel Canto.

Poprawienie zrywności przy ich ogólnej obszerności - wyjdzie tylko na korzyść.

Moim zdaniem żadna lampa do tych kolumn. Kolumny mają angażować, a nie usypiać.
A z tego co pamiętam, akurat te wolą grać głośniej niż ciszej. Ożywia je dawka prądu.
Najtańsza i najekonomiczniejsza oraz nadzwyczaj sprawna w basie - jest z klasy D.

8 godzin temu, Wuelem napisał:

A mnie się wydaje, że AUDIO ACADEMY wyprzedził niechcący całą epokę. Wzmacniaczową epokę.
Bo przygotował idealne kolumny pod wzmacniacze w klasie D.

I za takim bym się rozglądał. Np. za jakimś NAD-em w tej klasie. Albo marką Bel Canto.

Poprawienie zrywności przy ich ogólnej obszerności - wyjdzie tylko na korzyść.

Moim zdaniem żadna lampa do tych kolumn. Kolumny mają angażować, a nie usypiać.
A z tego co pamiętam, akurat te wolą grać głośniej niż ciszej. Ożywia je dawka prądu.
Najtańsza i najekonomiczniejsza oraz nadzwyczaj sprawna w basie - jest z klasy D.

Mam AA i wzmacniacz klasy D więc wiem o czym piszesz . Jednak Cayin nie ma nic wspólnego z usypianiem .

Bardzo dziękuję wszystkim za poświęcenie swojego czasu na to aby napisać tutaj parę słów.

Powiedzcie mi, czy Haiku Sol IV jest jakimś wielkim skokiem jakościowym vs Haiku Sol II. Pytam, bo mam ofertę na lekko używaną IV w cenie nowej II.

Jaki CD w kilkutysięcznym budżecie, rekomendowali byście do podpięcia do tego wzmaka? 

Pozdrawiam 

Darek

38 minut temu, Darek_70 napisał:

Bardzo dziękuję wszystkim za poświęcenie swojego czasu na to aby napisać tutaj parę słów.

Powiedzcie mi, czy Haiku Sol IV jest jakimś wielkim skokiem jakościowym vs Haiku Sol II. Pytam, bo mam ofertę na lekko używaną IV w cenie nowej II.

Jaki CD w kilkutysięcznym budżecie, rekomendowali byście do podpięcia do tego wzmaka? 

Pozdrawiam 

Darek

Cześć,wejdź u nas na forum haiku chyba jest grupa,ktoś może podpowie  co się dobrze zgrywa z haiku,a jak nie pisz do firmy haiku emalia,może właściciel nakieruje w co pójść 😃

Pozdrawiam 

12 godzin temu, Darek_70 napisał:

Pozdrawiam 

Darek

11 godzin temu, YaroAbrahamsen napisał:

Cześć,wejdź u nas na forum haiku chyba jest grupa,ktoś może podpowie  co się dobrze zgrywa z haiku,a jak nie pisz do firmy haiku emalia,może właściciel nakieruje w co pójść 😃

Pozdrawiam 

Może to Ci pomoże.

To treść moich wiadomości z naszym kolegą forumowiczem i wielkim pasjonatem marki Haiku.

Witam ponownie. Mam pytanie do Ciebie odnośnie wzmacniacza Sol IV. Czy słuchałeś go z kolumnami Audio Academy? Czy zmieniając mojego Sola2 na IV zyskał bym na jakości dźwięku czy raczej stracił? Ogólnie jestem zadowolony z Sola 2 i nie będę na razie rozstawał się z Haiku. Ale jak to w naszym hobby bywa człowiek chce zawsze lepiej. Pytam więc o różnice w dźwięku i czy warto inwestować w Sola4?

Witam 

Haiku Audio Sol 4 to mocny wzmacniacz do dużych pomieszczeń i trudnych kolumn .Jeżeli mocy z Sola ll do Hiperionów  nie brakuje to ja bym w tą stronę nie szedł . No chyba że  słuchasz głośno ciężkiego brzmienia . 

Haiku Audio Sol ll Se  to kwintesencja brzmienia i według mnie i nie tylko najlepszy wzmacniacz ze stajni Haiku .

Nie mówię że Tobie w system się Sol 4 nie wpasuje i masz nie kupować.  Twój system i Ty masz być zadowolony. 

Pozdrawiam  

• 2 miesiące później...

Siema,jak tam fani marki żyją?

Ja dziś włączyłem sprzęt po 3 tygodniach ciszy urlopowej 😄Płyt kupiłem i teraz słucham,kilka ciekawych CD czeka w kolejce 😎

Po upgrajdzie jestem zadowolony.

A jak u was z odsłuchami??

Pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...
9 godzin temu, YaroAbrahamsen napisał:

Wszyscy uciekli na FB,forum dyskusyjne zaczyna upadać.

Szkoda!

A co ?  jak ktoś tak jak  ja woli nasze forum ? od FB .

Szkoda że tu nas coraz mniej 🤔

Pozdrawiam Wszystkich miłośników Audio Academy 👍obecnych na forum 

Ps. Michał Ciebie też. 

Napisz co Nowego na dziś  

Edytowane przez bogus18
2 godziny temu, schik napisał:

Ja też w miarę możliwości- platformy streamingowe to żart z artystów i słuchaczy. W idei przypominają trochę karierę mp3.

Nie przesadzaj z tym porównaniem do mp3 , lubię słuchać z CD i ze stremera również. 

Szanowni

Ja również trzymam się Audio Academy i trwa to już chyba z 10 lat. Najpierw były Phoebe, później Rhea i w końcu od maja ubiegłego roku Rhea 2,5. Zmieniały się gramofony, wzmacniacze i odtwarzacze cd a Audio Academy co prawda w różnej postaci ciągle u mnie gra. Sposób prezentacji dźwieku preferowany przez Michała bardzo mi odpowiada. Gość ma tę iskrę bożą i potrafi wyczarować za niewielkie pieniądze wybitne kolumny. Chyba zasłużyłem na jakiś order albo np. 50% upust na następne kolumny 🙂R'N'R✌️

@YaroAbrahamsen jesteś na dobrej drodze, mam na myśli wejście w winyle. Ja słucham tylko z nośników fizycznych a więc cd i winyle. Ciągle żałuję, że część swoich zbiorów winyli sprzedałem gdy upowszechniło sie cd, był to chyba największy bład w moim życiu. Żadne daci czy streaming mimo ich niezaprzeczalnych zalet i jest to w pełni świadomy wybór. Proponuję się skupić na winylach z epoki, przekonasz się co to dynamika, tam nie ma problemów z loudness war. Niestety wiąże się z wydatkami ale za to system odwdzięczy Ci się pięknym brzmieniem. Trzymam kciuki.

Widzę,że temat się troszkę ruszył,dawajcie to coś się popisze w temacie audio,streaming mnie nigdy nie kręcił,fizyczność nośnika w domku i jego smak jest dla mnie bardzo ważna!Brak miejsca,a po co to trzymać itp. Nie jest dla mnie żadna wymówką 🙃Mam syna w wieku 5 lat,czasmi wybiera CD z półki i mówi tata puść to😀najczesciej bierze płyty z muzyką Rockowa.

Mówi tata uwielbiam gitary😛

Pozdrawiam Łódzkie Kolumny!

3 godziny temu, Bartik napisał:

Nie przesadzaj z tym porównaniem do mp3 , lubię słuchać z CD i ze stremera również

Nie przesadzam ani trochę -wystarczy spojrzeć na wyniki sprzedaży cd czy  w ogóle nośników fizycznych. Mam płacić abonament za muzykę którą mam na płytach i już raz zapłaciłem? A co z dostępnością mniej znanych artystów nie mówiąc już o muzyce z lat 60 do końca wieku. Żadna platforma nie zapewni dostępu które zapewniają płyty winylowe o jakości nie wspomnę.Wiele winyli nie doczekało się do tej pory wersji cyfrowej nie mówiąc o streamingu i nigdy się pewnie nie doczeka bo to się po prostu nie opłaca. Streaming jest dokładnie taki jak mp3 pod względem łatwości dostępu dla klienta masowego ale nigdy nie zastąpi jakości obcowania z nośnikiem fizycznym.Ja bez niego radzę sobie świetnie i nawet nie myślę by korzystać-nie moja bajka.

11 godzin temu, zetbegie napisał:

Szanowni

Ja również trzymam się Audio Academy i trwa to już chyba z 10 lat. Najpierw były Phoebe, później Rhea i w końcu od maja ubiegłego roku Rhea 2,5. Zmieniały się gramofony, wzmacniacze i odtwarzacze cd a Audio Academy co prawda w różnej postaci ciągle u mnie gra. Sposób prezentacji dźwieku preferowany przez Michała bardzo mi odpowiada. Gość ma tę iskrę bożą i potrafi wyczarować za niewielkie pieniądze wybitne kolumny. Chyba zasłużyłem na jakiś order albo np. 50% upust na następne kolumny 🙂R'N'R✌️

@YaroAbrahamsen jesteś na dobrej drodze, mam na myśli wejście w winyle. Ja słucham tylko z nośników fizycznych a więc cd i winyle. Ciągle żałuję, że część swoich zbiorów winyli sprzedałem gdy upowszechniło sie cd, był to chyba największy bład w moim życiu. Żadne daci czy streaming mimo ich niezaprzeczalnych zalet i jest to w pełni świadomy wybór. Proponuję się skupić na winylach z epoki, przekonasz się co to dynamika, tam nie ma problemów z loudness war. Niestety wiąże się z wydatkami ale za to system odwdzięczy Ci się pięknym brzmieniem. Trzymam kciuki.

Jak idę do mojego przyjaciela to głównie muzyka leci z winyli ale CD też,brzmienie winyla to raj dla uszu,ma dużo fajnej muzyki,nawet czasami słuchamy muzyki poważnej 😀Fajne jest przygotowanie i położenie winyla na odsłuch,frajda jest!

48 minut temu, YaroAbrahamsen napisał:

Jak idę do mojego przyjaciela to głównie muzyka leci z winyli ale CD też,brzmienie winyla to raj dla uszu,ma dużo fajnej muzyki,nawet czasami słuchamy muzyki poważnej 😀Fajne jest przygotowanie i położenie winyla na odsłuch,frajda jest!

Zapomniałem dodać,że czasmi puszczamy winyle w zwolnionym tempie,to jest mega rzecz.😃

12 godzin temu, schik napisał:

Nie przesadzam ani trochę -wystarczy spojrzeć na wyniki sprzedaży cd czy  w ogóle nośników fizycznych. Mam płacić abonament za muzykę którą mam na płytach i już raz zapłaciłem? A co z dostępnością mniej znanych artystów nie mówiąc już o muzyce z lat 60 do końca wieku. Żadna platforma nie zapewni dostępu które zapewniają płyty winylowe o jakości nie wspomnę.Wiele winyli nie doczekało się do tej pory wersji cyfrowej nie mówiąc o streamingu i nigdy się pewnie nie doczeka bo to się po prostu nie opłaca. Streaming jest dokładnie taki jak mp3 pod względem łatwości dostępu dla klienta masowego ale nigdy nie zastąpi jakości obcowania z nośnikiem fizycznym.Ja bez niego radzę sobie świetnie i nawet nie myślę by korzystać-nie moja bajka.

Są tacy co słuchają muzyki nagranej na kasetach magnetofonowych i na szpulowych . 
Najważniejsze aby każdy z nas miał czego słuchać 🙂 jaki też na czym , przydałoby się aby konstruktor AA  coś stworzył, gdyż czekamy 🙂

10 minut temu, Bartik napisał:

Są tacy co słuchają muzyki nagranej na kasetach magnetofonowych i na szpulowych . 
Najważniejsze aby każdy z nas miał czego słuchać 🙂 jaki też na czym , przydałoby się aby konstruktor AA  coś stworzył, gdyż czekamy 🙂

Szpulowiec taki z wyższej półki z chęcią bym przytulił,ciekawe jak z dostępnością muzyki na szpulowca😁

Może sobie kiedyś sprawie.

Jak się widziałem z konstruktorem to mówił,że będzie chciał atakować zagraniczny rynek,może już coś stworzył i robi testy.

To nie jest takie proste, rynek zagraniczny atakuję już od kilku lat. Mam przygotowane dwa nowe modele i z nimi wystartuję na początek. Są to zmodernizowane Dione II i podłogówka na głośniku 20cm. Są jeszcze nowe Hyperiony V, ale nie wiem, czy będę je dawał za granice, czy zostawię na rodzimym rynku.

Jeśli chodzi o forumowe rozmowy, to już nie te czasy, kiedy 15 lat temu przegadywało się jedną stronę klubu na luzach w czasie dnia :)

Jasne, wszystko się zmienia, niemniej jednak dzięki za informacje i za znak życia .Prosimy mimo wszystko częściej tu zagłądać inaczej klub upadnie. Jednak osobisty udział tworzył swoistą więź między Panem a klientami i fanami marki. Szkoda byłoby to stracić. To chyba najlepszy do tej pory klub na tym forum właśnie z powodu Pana udziału .Pozdrawiam.

9 godzin temu, YaroAbrahamsen napisał:

Szpulowiec taki z wyższej półki z chęcią bym przytulił,ciekawe jak z dostępnością muzyki na szpulowca😁

Może sobie kiedyś sprawie

Spróbuj może od czegoś prostszego np. jakiś Grundig. Taśmy nagrywaj z prędkością 19,05 cm/s . Możesz  się nieco zdziwić co potrafi zrobić magnetofon z dobrym sygnałem. Jeśli ,,zażre" łatwiej podejmiesz decyzję o przeciu na wyższą półkę. To bardzo pouczające i kosztowne doświadczenie😀

Edytowane przez schik
literówka
4 godziny temu, Audio Academy napisał:

To nie jest takie proste, rynek zagraniczny atakuję już od kilku lat. Mam przygotowane dwa nowe modele i z nimi wystartuję na początek. Są to zmodernizowane Dione II i podłogówka na głośniku 20cm. Są jeszcze nowe Hyperiony V, ale nie wiem, czy będę je dawał za granice, czy zostawię na rodzimym rynku.

Jeśli chodzi o forumowe rozmowy, to już nie te czasy, kiedy 15 lat temu przegadywało się jedną stronę klubu na luzach w czasie dnia 🙂

Atakuj każdy rynek,muszą wiedzieć,że masz kozak zaplecze i znasz temat audio,ja cały czas kibicuję!

Jest plan pójść półkę wyżej i może jakieś inne kolumny wezmę 😀9th moon mnie bardzo jarają 😍😍

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.