Skocz do zawartości
IGNORED

Może ktoś zna tytuł tego filmu?

misha_kasparov

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w radiowej Trójce w programie "Trójkowo, filmowo" usłyszałem krótki opis pewnego filmu, którego fabuła bardzo mnie zainteresowała. Reżyserem jest niejaki(w ogóle nie mam pewności czy dobrze usłyszałem, a tym bardziej, czy dobrze to napiszę) Jay Lan(?). Fabuła +/- taka: "Pewien polityk wchodzi w układ z kierowcą taksówki, z którym miał kolizję samochodową, aby ten nie wygadał za wiele. Za sprawą tego spisku wiele się zmienia w życiu polityka i jego rodzina, która nie chce spojrzeć prawdzie w oczy i ciągle ją zatajają." Jeżeli dobrze pamiętam, to był to chyba jakiś azjatycki albo turecki film :-)

Jest w stanie ktoś pomóc? :)

W razie czego podaję gg: 1405107

Pozdrawiam,

Misha_Kasparov

• 3 tygodnie później...

Skoro autor wątku otrzymał odpowiedź, to się podepnę z identycznym pytaniem. Oglądałem niedawno wojenny film SF, chyba co najmniej kilkuletni, z porywającą batalistyką. Ale nie od początku, więc umknął mi tytuł, a chciałbym się nim podelektować na spokojnie. To prawdziwa odtrutka na tę durną sieczkę gdzie do bohaterów dziesiątki nieprzyjaciół prują z automatów lecz wszyscy celują równiutko pod nogi zamiast w nich. Ostatnio widziałem "Snajpera" z W.Snipsem, co za durnota, tym samym byłoby obejrzenie jakiegoś odcinka Drużyny A, przynajmniej krótsze.

Ale do rzeczy. Ziemski korpus ekspedycyjny zmaga się na odległych planetach z armiami różnorakich bardzo żywotnych i nieustępliwych wielgachnych owadów i stawonogów. Sceny bitew oraz determinacja żołnierzy zrobione po mistrzowsku. W tle rywalizacja pomiędzy piechotą i marynarką, oraz drobne flirty koedukacyjne. Na końcu chwytają do niewoli szefa robali, taką ogromną gąsiennicę, wśród patriotycznego zadęcia na jakie stać już tylko Amerykanów i Północnokoreańczyków.

Kojarzy ktoś tytuł tego filmu ??

Masz na myśli Żołnierzy Kosmosu/Starship Troopers 97r. ?

Podobna treść,powstały zresztą trzy kolejne części,niestety Denise gra tylko w pierwszej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100005038 1242362913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

haha, gdybym był snobem tobym się do tego nie przyznał. Jak jeden mój znajomy który słysząc że ktoś nadchodzi, rzuca Angorę i chwyta Tygodnik Powszechny.

Tak, to wyśmienity film. Przede wszystkim z uwagi na batalistykę. I to nie tylko sceny walki, ale i jej psychologia. Oglądając, ma się wrażenie uczestnictwa, co w sztuce filmowej chyba najtrudniej osiągnąć.

No i paradoksalnie...realizm. Relacje międzyludzkie i uczucia są nieskomplikowane, bo przecież młodzi żołnierze to ludzie prości i bezpośredni. A tło wydarzeń, nie narzucają Ci się analogie z dzisiejszym Afganistanem ? -a film sprzed 12 lat !

Nieprzewidywalność. Oglądając pierwszy raz "Star wars" i wiele innych tego typu filmów każdy z grubsza się domyśla zakończenia wszelkich sytuacji. A tu jak w życiu.

Owszem, można zachwycać się "CCzL" gdzie na 3 godziny filmu przez dwie jacyś antypatyczni bezbarwni ludzie czołgają się w trawie a dla uczynienia filmu ambitnym narrator strzela im nad głowami jakieś głodne kawałki w stylu "...skąd się bierze w ludziach dobro?, może rośnie na drzewach, może pływa w wodzie..." Ale to nie dla mnie.

Star Ship Troopers to przedewszystkim rewelacyjna książka Science-Fiction Roberta Heinlein'a.

Autor lata odsłużył w marynarce wojennej USA, dlatego ksiązki które tworzy są w klimatach wojskowych.

"Żołnierze kosmosu" to polski tytuł. Film oczywiście totalnie różni się od ksiązki ale ma swój klimat i styl. Jest fajny.

Nie wiem jak wy, ale ja lubie takie filmy obejrzeć jak wróce po ciężkim dniu do domu. Relax. ;-)

To moja medytacja. Zajmuje umysł, pozwala się zrelaksować, urwać na chwilę do innej rzeczywistości.

Polecam o R. Heinlein'ie:

Ukryta Zawartość

Warto wiedzieć, to jeden z 3 mistrzów złotej ery Sf (przypominam, pozostali dwaj to Asimov i Clarke).

Pozdrawiam,

Rootlin.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Niestety Starship Troopers II i III marne już są ...

Jedynka, gdzie reżyserem był Paul Verhoeven (robocop, total recall, basic instinct, jest zdecydowanie najlepsza >>>

Ukryta Zawartość

A i fajne laski są ;) Denise Richards, Dina Meyer

Pozdrawiam i pamiętajcie, że "Dobry robal to martwy robal!"

Ukryta Zawartość

"Dobry robal to martwy robal!"

Na Mazurach nie sposób o tym zapomnieć. Zwłaszcza w tym roku to prawdziwy horror. Ostatnio wdepnąłem w wysoką trawę dla kilku poziomek, i oblazły mnie takie jakieś wstrętne miniskorpioniki. O komarach nie wspomnę. Powalczyłbym z nimi w stylu Troopersów, ale nie ma w sprzedaży odpowiedniej amunicji.

Aż zaczynam tęsknić do poprzedniego miejsca zamieszkania, gdzie najmniejszymi gryzącymi insektami są rybitwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.