Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe do 1,5 kzł

lukaszpiet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję kolumn jak w temacie. Pomieszczenie 17m2 plus otwarta przestrzeń na kuchnie 10m2.

Muza: rock, metal. Wzmak Denon PMA 735R.

Zastanawiam się nad takimi kolumnami:

Magnat Quantum 505

Avance Omega 503 i 509

Audio Academy Phoebe IIs

Najbardziej skłaniałem sie ku omegom. nie wiem czy 509 nie są już za duże. Najlepiej byłoby oczywiście tego odsłuchać, ale nie ma gdzie.

Jakie są Wasze propozycje? Bardzo proszę o porady i opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/52608-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-15-kz%C5%82/

no panie koleg......jęśli nie metasy to jakie kolumny podłogowe za 1500PLN do metalu/rocka......tak właściwie to chyba ich nie słuchałeś......ja posiadałem metas 700.....i w tego typu muzyce sprawdzały sie znakomicie polecam

Posłuchaj, a potem się wypowiadaj, bo jak widzę poza tym co masz lub miałeś to nie wiele wiesz. Opisałem dźwięk jakm grają Metasy, uboga średnica i wycofana góra, do tego dudniący bas. Jak według Ciebie to dobra charakterystyka do rocka to powodzenia, ale wiedz że mozna lepiej. tylko tyle i az tyle.

czy ja sie uparłem na podłogowe? Nie koniecznie.

no ale do takiego pomieszczenia wydawały mi się optymalne.

jakby nie patrzeć, w sumie powierzchnia pomieszczenia przekracza 25m2.

załączam zdjęcie pomieszczenia. Kolumny stałyby albo na ścianie gdzie jest stolik rtv lub po przeciwnej, gdzie są schody (wtedy sofa powędrowałaby na przeciwną stronę)

może jeszcze KEF Q5?

z monitorów myślałem o PAradigm Studio 20v3. no ale porzuciłem je właśne na rzecz podłogowych. Do monitorów trzeba dodać jeszcze koszt standów i w sumie zajmują tyle samo miejsca co podłogówki, z któych wydawało mi się, że będę miał lepszy dźwięk. no ale ja się nie znam, zielony jestem, dlatego pytam i sie dowiaduję, sonduję.

Zapraszam do dyskusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

panie lechb może matasy z mantą w deklrowanej muzie nie powodują "szoku" ale na pewno biją na głowe Magnat Quantun 505......na bank można lepiej ale w tym metrażu i przedziale cenowym, sprawdzą się doskonale!!!!!

może twoje wrażenia wypadły średnio.....może to wina metasów lub supermarketowej manty!!!

proponuje nie zapominać, że same kolumienki nie graja....tylko cały system!!!!

mztv, 29 Kwi 2009, 20:18

>co do kefów....to zdecydowanie odradzam!!!!nie ten klimat!!!

Tak Metasy lepsze! Nie piszę do Ciebie, tylko założyciela wątku, ale możesz sobie mysleć co chcesz, albo pozostawać w błogiej nieswiadomości. Polecaj dalej Metasy, tylko żeby potem ludzie na Tobie psów nie wieszali. Tak na marginesie to opisz proszę jak według Ciebie graja Metasy, a jak Magnaty np., jestem ciekaw. Dodam tylko, że blachy na Metasach to totalne nieporozumienie, ogólnie dźwięk jak za kotary, tak grały moje Eltaxy dawno temu.

A byłbym zapomniał, jak bys okreslił granie mojej marketowej manty wyprodukowanej w chinach, kontra Twój nie marketowy, hi-endowy chiński produkt.

P.S. Nie jestem przeciwnikiem chińszczyzny.

proponuje poczytać:

Ukryta Zawartość

kolego liched a właściwie jakie byś polecił kolumienki?

Ukryta Zawartość

>panie lechb może matasy z mantą w deklrowanej muzie nie powodują "szoku" ale na pewno biją na głowe

>Magnat Quantun 505......

Nie przesadzajmy. To ta sama klasa. Ale dzwiekowo to sa rozne konstrukcje.

?👈

mztv, 29 Kwi 2009, 20:46

>uważam, że lukaszpiet powinien posłuchać i wtedy ocenić kolumienki.....to jest właściwa droga!!!!

Jedyne sensowne stwierdzenie jakie padło w Twoich wpisach.

Linki, które podałeś, to nic innego jak peany dotyczace zakupionego towaru, w celu utwierdzenia sie w słusznosci dokonanego wyboru.

Jeszcze raz pytam, jak bys okreslił brzmienie Metasów na tle innych konstrukcji. Własnymi słowami, krótko, zwieźle i na temat. Nic trudnego. Jedyne, co jak do tej pory napisałes to własne zdanie, ale nie poparłeś go nawet gustem i preferencjami. Nigdy nie neguję poglądów innych, o ile maja one uzasadnienie. Gdybyś napisał, że podobalo Ci sie brzmienie tych kolumn w określonym środowisku akustycznym z podaniem sprzetu z jakim grały i okreslił charakter brzmienia z uwzglednieniem tego co Ci się w tym podobało, to nie napisał bym ani słowa. Natomiast, proponowanie koledze z forum, przy dokonywaniu przez niego wyboru sprzętu, jakim by on nie był, czego kolwiek w formie jaką przedstawiłeś, a mianowicie " te będą świetne do ... ", a jak by zadał pytanie "dlaczego"? To co bys odpisał? "Dlatego, że ja tak uważam"? Pomyśl i sie nie obrażaj, pisze to zyczliwie.

Heh, nieźle wojna heco vs magnat trwa...

co do wycofanej góry w Metasach to jest możliwość wpięcia na zwrotnicy +2db na wysokie. U mnie od grudnia grają bez tego podbicia.

Nie brakuje mi góry. Ale podkreślam że tak jest w moim zestawieniu. Tak samo jest u forumowicza co polecał mi 500ki. Inaczej jest opisane w teście z gazety. Ale tam stwierdził autor art. że przepinając odpowiednio niweluje się tą pseudo ułomność. W opinii na temat metas 500 wymieniłem kolumny z którymi porównywałem. I do rocka, do metalu nadają się wyśmienicie, nie wspominam o innych gat. Dudnienie może występować w źle ustrojonym pomieszczeniu. Jak mogą same w sobie dudnieć. U mnie nic nie dudni. Głównym powodem zakupu ich był właśnie bas, a raczej kontrola jego.

• 2 tygodnie później...

kupiłęm magnaty quantum 505. nówki za niecały 1kzł.

jakie kable głośnikowe do tego zestawu? został jeszcze zakup CD (ewentualnie zewnetrznego DAC plus DVD - nie wiem jeszcze co wybrać)

Procab ponoć są dobre, nie powiem bo nie sprawdzałem. Osobiście do 505 mam podpięte Kimbery PR4, świetny kabel, dobra cena ok. 27 pln/mb. Fajnie też grały z dnm reson, ale cena za metr to ok 50 pln. Co do bi-wiringu to może to autosugestia z mojej strony, ale wydaje mi się, że jest nieco lepiej. Nie mniej jednak nie adekwatnie do 2x takiej kwoty jaką trzeba wydać na kable, nawet tego typu co procab, o kimber nie wspominając.

P.S. Napisz coś jak Ci się podobaja, osobiście bardzo polecam te kolumny i to bynajmniej nie temu, że sam posiadam, ale po prostu temu, że moim zdaniem świetnie graja, a cena za jaką mozna je teraz nabyc to śmiech na sali. Pierwotnie kosztowały 2800 za parę.

KamiI - kolumny już wybrałem, dzięki ;)

lechb - dzięki za porady. chwilkę jeszcze potrwa zanim napiszę wrażenia z odsłuchu, gdyż jak wspomniałem wyżej, brak mi jeszcze okablowania (głośnikowe i IC) i odtwarzacza cd (ew DACa i DVD).

zestaw swój już kompletuje ponad 2m-ce i pewnie jeszcze z miesiąc mi zejdzie z pozostałą resztą.

Z kablami nie przesadzaj, kup po prostu dobre, co nie znaczy drogie. Tak jak pisałem Kimber jest bardzo w porzadku, Procaby również, ale z tego co słyszałem cena ostro na nie skoczyła, więc już nie są takim bestbuy. Co do IC, to mam skręcony np. z trzech zył Kimbera pr4 i zakonfekcjonowany Neutrikami i jest więcej niz dobrze. Jak sie nie boisz lutować to eksperymentuj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.