Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 3910 - wasze doswiadczenia

bartasxx

Rekomendowane odpowiedzi

maracz, 11 Maj 2009, 23:14

>Dla mnie będzie wszystko jasne gdy Wojtek porówna obraz z najnowszego Batmana.

Czyli jest już faworyt do porównania. Pytanie tylko kto podrzuci płytkę..

bartasxx, 11 Maj 2009, 23:22

>He he ile kosztuje ten TEAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pod koniec wątku trochę o cenach. Pierwsza informacja jest oczywiście oderwana od rzeczywistości.

Możesz również zajrzeć tu...:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten sam chip ABT siedzi także w Oppo 983, za 400 USD (lub 388 EUR, zależnie od miejsca zakupu); towarzyszy mu ABT102. Tak więc wysoka jakość obrazu z DVD nie oznacza jakichś kosmicznych wydatków... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wojtku, rozumiem, ze Twoj DVD kosztowal mase kase tak jak jak i moj lata temu. Nie znam go i nie bede sie sprzeczal o jakosc jednak nie widze uzasadnienia, dla ktorego obraz skalowany z DVD mialby sie nie roznic od materialu BD w 1080p lub roznic sie tylko nieznacznie. Skalowanie nie zalatwia sprawy. Gdyby tak bylo to zamiast formatu BD powstawaly by nowe skalery do juz istniejacego DVD. Gdzies musi byc haczyk. Mierna jakosc materialu, kiepski BD, czy tez moze niedoskonalosc projektora/ekranu.

3910 skaluje jedynie do 720p/1080i jednak roznica pomiedzy DVD skalowanym do 720p a kanalu HD 720p jest bardzo duza. Jesli nawet zalozyc, ze jest tak jak piszesz to nie widze powodu, dla ktorego nalezy wydac 13500 zl na "stary" format gdy za 70% tej ceny mozna miec top BD.

Co do BHD to rozumiem zamysl artystyczny i more na obrazie i nie to mialem na mysli. To sa stare produkcje i nie byly krecone z zamyslem BD tak jak obecne. Wiec nie sa raczej dobrym przykladem.

Nalezy porownywac material BD na tym nosniku z materialem BD w wydaniu DVD - to bedzie chyba bardziej miarodajne. Roznice widac nawet na koncertach BD bez porownan z DVD. Material Full HD to zwyczajnie przepasc z DVD:) pzdr

Pisząc że wszystko dla mnie jasne wcale nie uwierzyłem iż ten odtwarzacz potrafi zrobić z dvd prawdziwy materiał full-hd, bo to jest niemożliwe, miałem raczej na myśli to że mając taki odtwarzacz który tyle kosztował też pewnie pisałbym że potrafi z dvd zrobić blu-ray.

Panowie spokojnie, przecież napisałem wcześniej ,że obraz BD BYŁ lepszy. Możecie więc spać spokojnie:) Miejscami różnica się zacierała i opisałem jakie mogły być tego powody ( nie będę się powtarzał). Tak jak słusznie Darek zauważył , mam nad wami tę przewagę ,że porównywałem DV-60 z tanim BD. Doświadczenie było ciekawe a wynikający z niego wniosek jest taki ,że przy obecnych ralacjach cena/jakość (mam na myśli ofertę dostępnych tytułów) przymusu do nowego formatu w sobie nie znajduję.

Bardzo się również cieszę ,że powstał tani odtwrzacz na kościach ABT i mam pełną świadomość ,że za powiedzmy 2-3 lata DV-60 będzie anachronizmem. Jest to naturalna kolej rzeczy - postepu zatrzymać się nie da.

Śmieśny natomiast jest bardzo sposób przyznawania racji przez niektórych kolegów ( i jest to niestety charakterystyczne dla naszego forum). Gdybym napisał ,że tani Oppo daje obraz zbliżony do BD byłbym zapewne dużo bardziej wiarygodny. Pisząc to samo o drogim DV-60 od razu jestem posądzany, o to że chcę "coś" udowodnić bo skoro wydałem tyle kasy...

Powtórzę więc jescze raz: tor wideo kosztował mnie zero złotych (słownie zero złotych), a za zaoszczędzone pieniądze kupiłem ekran i projektor :)) Czy teraz jestem badziej wiarygodny?

Poniżej link do rezencji Oppo 983. Porównują go min. do PS3 a zawarte tam spostrzeżenia są DOKŁADNIE takie same jak moje ( rozdział Scaling..).Dla jasności: artykuł czytałem dopiero dzisiaj.

Ukryta Zawartość

Mam tylko jedną wątpliwość co tego urządzenia: nie zawsze te same elementy gwarantują taką samą jakość np. z tej samej recenzji wynika ,że nie wszystkie cechy skalera ABT są wykorzystane. Nie wiadomo jakie są przetworniki video. W DV-60 siedzą b.dobrej jakości 14-bitowe Analog Devices ADV7324

W Esotericu są też własne rozwiązania, które również znacznie popawiają jakość obrazu jak chociażby wspomniany wcześniej tryb Exp HDMI, itd, itp.

Z drugiej strony recenzja jet bardzo pozytywna. I prawdopodobnie w kategorii cena /jakość jest to bardzo dobry typ.

Ukryta Zawartość

Witam, chciałem się podzielić moim nowym nabytkiem mianowicie DVD Denona 1940. Widząc testy i opinie użytkowników wybór padł na niego a nie na 2930. Ponieważ 2930 miał problem z odczytem nagrywanych płyt czy to DVD,MP3 jak również z jedną orginalną. Nie wiem czemu ale patrząc na inne fora wielu użytkowników miało z tym problem. Nowy model z salonu a tu problem z odczytem płyt. Dlatego szalka przechyliła się w kierunku 1940 i jak na razie nie żałuje. W przyszłości pewnie do kupie BR ale jak narazie nie mam jeszcze żadnej płyty....;)

Będąc w salonie Denona poprzednio poprosiłem sprzedawce aby 1940został podięty pod plazmę Ponieera 60". Obraz żyleta brak artefaktów, smużenia i kolorki w sam raz. Możliwość regulacji kolorów, ostrości i gammy sprawia że ten denonek naprawdę sprawił na mnie duże wrażenie. Dzisiaj postanowiłem go sprawdzić jak się zachowa przy jeszcze większym obrazie. Podpięty został pod projektor Panasonic PT-AE3000. Obraz został puszczony na ekran w podstawie 2,5m na chyba 1,2...?Jak włączyłem Shreka2 to mi szczęka opadła, w pewnych momentach obraz był tak ostry i wyraźny jak w HD. Normalnie jak na tą cene obraz dla mnie rewelacja. Na koniec jeszcze sprawdziłem odczyt nagrywanych płyt DVD i CDR oraz DVIX. Wszystko działało bez zarzutu dlatego dzisiaj DENON 1940 wylądował u mnie w pokoju. Pozdr.

Nie mam zadnych problemów z odtwarzaniem nagrywanych płyt na moim 2930

Mało tego !

Płyty zniszcozne które mieli Panasonic, SONY - Denon spokojnie odczytuje, choć trwa to nieco dłuzej niz zwykle

Na temat MP3 się nie wypowiem bo ie uzywam do tego celu tej klasy klocków

• 1 miesiąc później...

Mój 3910 pracuje przede wszystkim jako transport do DACa. Czyta CDRy bezproblemowo. Filmy oglądam sporadycznie, ale jakość obrazu w stosunku do wiwy jest żenadą dla tego drugiego.

Ogólnie super DVD i bdb transport.

Mam pytanie, czy można kupić napęd do tego modelu, gdyby mu coś zaczęło dolegać?

• 5 miesięcy później...

Ja go miałem już jakiś czas temu i DL+ czytał, ale najbardziej mu pasowały Verbatimy, z innymi firmami różnie bywało.

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.