Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 3910 - wasze doswiadczenia

bartasxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad zakupem tego odtwarzacza obecnie można go zakupić za przyzwoitą cenę z drugiej ręki chciałbym aby służył mi jako odtwarzacz wieloformatowy , przede wszystkim do DVD koncerty oraz oczywiście film jak również audio SACD I DVD Audio - chciałbym dowiedzieć się opinii użytkowników którzy używali lub nadal używają ten odtwarzacz i naprawdę mają coś na jego temat do powiedzenia gdzieś wyczytałem ,że koszt lasera to "bagatela" ponad tysiąc złotych -również ,że player ten czasami potrafi płatać figle. Jaka jest różnica pomiędzy nim a modelem 3930. Być może ktoś mi poleci coś innego. Bardzo proszę o informację

https://www.audiostereo.pl/topic/52680-denon-3910-wasze-doswiadczenia/

mam go od ponad 3 lat. zero problemow. czyszczenie lasera po 3 latach i jest jak nowy. jednak nawet tani BD jak Sony 350 dzieki upscalingowi daje lepsza wizje niz DVD. do sacd super, do cd zadowalajacy. fajne rozwiazanie z polaczeniem poprzez DLink ale do tego potrzeba ampli Denona z tym wejsciem... po ile chodza uzywki?

jeżeli chodzi o używki to ebay USA ok 250 $ Niemcy ok 300 euro +/_ także za kwotę ok 1 tys złotych można złapać oczywiście są to kwoty za tzw okazję droższe także są nawet po 500$ czy euro.

rozumiem z Twojego wpisu że na Twoim SONY BD jakość zwykłego DVD jest lepsza niż na tym Denonie?

wiec za taka kase swego bym nie oddal a kupic warto nawet dla samego faktu multiformatu.

upscaling daje lepszy sam obraz jesli chodzi chodzi o rozdzielczosc ale pozostaje jeszcze kwestia barwy i kupy innych ustawien wizji, ktore umozliwia 3910. tego nie maja tanie BD. ja mam teraz tak, ze do BD jest sony a do calej reszty 3910. DVD ogladam na sony tylko gdy rzucam to z projektora gdyz poki co z braku wyjsc HDMI w ampli nie mam innej mozliwosci. 3910 upscaluje DVD po HDMI do 720p czyli obraz np z TVN HD. wystarczajacy. moje polaczenie tego nie daje gdyz mam polaczony DVD po component.

za 1 tys zl nawet sie nie zastanawiaj. ten DVD kosztowal 9 tys a brzmienie audio bylo akceptowalen nawet wsrod maniakow stereo;) sam kupilem go na wyprzedazy za 4,5tys.

Podłącze się pod temat, ponieważ ja również zastanawiam się nad kupnem dobrego DVD, gdyż mam duża bibliotekę właśnie tego formatu. Mianowicie planuje zakup 2930 w którym jest użyty 10-bitowy procesor video REALTA Silicon Optix, który jest duży lepszy niż procesory użyte w tanich BD. Dlatego pytanie i prośba do was czy opłaca się jeszcze kupować dobre DVD czy kupić już BD przypominam że oglądam tylko same DVD ponieważ BD są jeszcze nie na moją kieszeń. Planuje wydać na zakup około2-2500zł.?

Moja osobista opinia:

"Wypasione" DVD jest obecnie sens kupować jedynie w przypadku, gdy zależy nam na solidności analogowego toru audio oraz odtwarzaniu DVD-Audio i SACD. Jeśli chodzi o same filmy DVD, to kupując teraz odtwarzacz DVD, celowałbym w ... Sony 350, Panas 35 (lub ich następców) albo LG 370. Niejako przy okazji i na przyszłość, zyskując możliwość odtwarzania BD.

Dla samego obrazu, wymienionego Denona bym brał w przypadku posiadania wypasionego portfela, gdy 2...3 kPLN w te lub we wte nie stanowi problemu... ;) No chyba że ktoś jest NAPRAWDĘ maniakiem jeśli chodzi o jakość obrazu, ale to też powiązane jest z finansami...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A posiadając na zbyciu 2500 PLN, poczekałbym na Oppo BDP-83. W końcu zaczną go chyba produkować i sprzedawać? ;)

Oprócz wieloformatowości, daje doskonały obraz z DVD, ABT na pokładzie. Lepszy/równorzędny w stosunku do Reona/Realty. Podobno ma kosztować 499 USD.

Mam Denona 3910 od ponad 3 lat i raz mi wyciął numer (po około 3 misiącach) rozpędzając płytę do kosmicznej prędkości. Wcześniej zdjąłem mu sam blokadę regionalną. Co ciekawe jak DVD wróciło do mnie z serwisu z Niemiec (bo tam kupowałem) to nie było opisu usterki ale spowrotem blokada Region 2. Oczywiście zdjąłem ją znowu i od tamtej pory nie ma problemów. Słuchałem na nim płyt: CD, SACD, DVD-Audio i oczywiście oglądałem filmy. Aby go odciążyć zakupiłem Denona 3930 ze względu na lepszą wizję. To się daje zauważyć (ale i jest głośniejszy bo jakiś wiatrak chłodzi procesor wizyjny) gołym okiem. Teraz 3910 tylko SACD i DVD-Audio oraz muzyka w DTS-ie a 3930 tylko filmy. Ten drugi został zakupiony z drugiej reki ale śmiga bezproblemowo. Myślę, że pomogłem w podjęciu decyzji. PS> Laserem bym się nie przejmował - konstrukcja bardzo solidna więc i wymiana na oryginalny musi kosztować.

Witam wszystkich.

Niedawno kupiłem z 2 ręki amplituner Denona AVR-3801 i też zastanawiam się nad DVD 3910 lub 3930. Co do lasera to chyba tyle może kosztować, te odtwarzacze mają solidny napęd, aluminiową tackę, 8MB pamięci buforu co jest dobre przy zmianach warstw na płycie. Są to bardzo różniące się DVD choćby ze względu na pobór prądu z sieci. 3910 ok 35Wat, 3930 ok 70Wat. To mówi o innych procesorach wewnątrz i zapewne mocy obliczeniowej czego wynikiem jest lepszy obraz. Sekcja audio stereo w 3930 ma osobny zasilacz [nie impulsowy] oraz bardziej rozbudowany przetwornik DAC, choć te same układy scalone. Ale, na dzień dzisiejszy 3930 jest 2x droższy. No i 3910 chyba nie czyta DIVIX [nie jestem na 100% pewny], ale przy tej klasie sprzętu... Jak nie patrzeć 3930 jest to spory kombajn który sporo potrafi a dzisiejsze tanie BluRay mogą mu nie dorównywać przy odtwarzaniu DVD oraz audio.

oj tam, zaraz do niczego.

Zakupiłem dopiero co Sonego BDP-S350 i jestem bardzo pozytynie zaskoczony jakością odtwarzania płyt DVD. Nie miałem porównania u siebie do dobrych playerów Denona, ale w stosunku do posiadanych odtwarzaczy Onkyo oraz Samsunga 950 jest duży krok do przodu. Wyciąga z DVD ile się da, obraz po przeskalowaniu jest bardzo dobry.

Wady to powolna obsługa (choć podobno na tle innych BD jest szybki) i to że nie można ustawić wyjścia wideo na direct lub coś w tym stylu, tak żeby obróbką i skalowaniem zajął się tylko Reon w amplitunerze.

mczaj-> masz racje, mam i tego sony i denona i jak juz pisalem wielokrotnie DVD ogladam na sony tylko wtedy gdy leci na projektor - wzgledy techniczne. ma upscaling co go ratuje jednak sama barwa i mozliwosci regulacji obrazu w zestawieniu z 3910 sa zadne. tor audio CD nie istnieje a SACD nie czyta... sony 350 to moim zdaniem najlepszy tani BD ale 3910 to kawal doskonalej niemal maszyny... szkoda, ze upscaluje tylko do 720p ale napewno sie go nie pozbede poki sie nie rozsypie... duzo moze a wart jest grosze... poki nie kupie tez bardzo dobrego BD sony jest wystarczajacy...

bartasxx-> kupuj bo to grosze teraz kosztuje, napewno nie bedziesz zawiedziony jesli nie trafisz w zmeczona sztuke... to cena BD sony 350 i poza tym, ze nie czyta BD to nie ma nic gorszego a z upscalowaniem do 720p czy tez do 1080i raczej niewarto zawracac sobie glowy... to moje zdanie...

To mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie, w momencie kiedy kupiłbym BR sondy s350 i podłącze go do amplitunera Denona 1906(bez HDMI) kablem coaxial a obraz puszcze na TV po hdami to jaki sygnał mi odbierze amplutuner w przypadku odtwarzania płyt BR? czy odbierze mi on sygnał jako DD 5.1? i czy jest w ogóle taka możliwość rozdzielenia sygnału AUDIO i Video z odtwarza BR w przypadku włożenia płyty BR? Odnośnie jakości obrazu mam rozumieć że nie zauważę aż tak dużej straty na jakości przy oglądaniu płyt DVD na sonym s 350 względem DVD2930 ?

2930 wizje ma rewelacyjną

Mam 2930 i do tego SONY S300, S350 i PS3 do bluray

SONY nadaje sie tylko do odtwaezania treści HD - do wszystkiego innego uzywam Denona. Dobrze nagrany film DVD /płyta DL/ wygląda na prawdę znakomicie na tym odtwarzaczu i to do tego stopnia że nie ma sensu kupowac filmu na bluray ;)

Generalnie - Denon + Bluray to najlepsze mozliwe rozwiazanie. Mozna kupic all-in-one za 9000zł jako Denona DVD-3800 :)

A porównywał ktoś tego denona 2930 z denonem 1940 pod względem wyświetlanego obrazu DVD na dużym ekranie np 52", czy jest aż tak duża różnica? patrząc w opcje ich to różnica jest w procesorze no i w 2930 można dodatkowo regulować gamme, czerń, biel, chrominacje itd....

Z drogimi (kiedyś) i b. dobrymi odtwarzaczami DVD to jest tak naprawdę problem natury psychologicznej. No bo kupuje się sprzęt, co super odtwarza coś, co powoli schodzi ze sceny (płyty DVD).

A np. każdy najtańszy nawet odtwarzacz BD (powiedzmy Samsung za 500zł.) bije go na głowę jakością obrazu - mam na myśli obraz z BR z Samsunga vs obraz z DVD powiedzmy Denona. No i bądź tu mądry.

To trochę tak jak kupowanie najlepszych odtwarzaczy VHS jak już na rynku było DVD.

Płyty BR fakt są drogie, ale czym więcej ich będziemy kupowali, tym będą stawały się tańsze. Dla mnie na przykład to nie jest duży problem, bo filmów generalnie nie kupuję, tylko je wypożyczam, a do własnej kolekcji przewiduję tylko rodzynki, takie do których na pewno jeszcze wrócę.

mczaj, 7 Maj 2009, 17:54

>>A np. każdy najtańszy nawet odtwarzacz BD (powiedzmy Samsung za 500zł.) bije go na głowę jakością

>obrazu - mam na myśli obraz z BR z Samsunga vs obraz z DVD powiedzmy Denona.

Robiłem testy porównawcze dobrego DVD ( w tym przypadku był to mój Esoteric) vs. "tani" odtwarzacz BD ( PS3).

Jeżeli chodzi o szczegóły to zapraszam do wątku: Czy PS3 to dobry player blu-ray?

Tam pisałem bardziej o różnicach w obrazie DVD na obu urządzeniach. Ale porównywałem też bezpośrednio DVD z Esoterica i BD z PS3.

Napiszę tak: obraz BD był lepszy bo był, daleki byłbym jednak od sformuowania typu "bije go na głowę jakością" - tak wcale nie było.

Największe róznice na korzyść BD występowały podczas "plenerowych" kadrów ( np. przeloty helikopterów nad wybrzeżem Somalii , sceny pościgu i zatrzymania helikopterami samochodu handlarza bronią). Widać było lepszą szczegółowość

dalszych i bliższych planów.Obraz DVD był w porówaniu bardziej "zmiękczony". Helikopter w ogniu to jednak film pełen dynamicznych scen walki na ulicach Mogadiuszu, gdzie dzielni marines walczą z bojówkami Aldia. I tutaj różnica była praktycznie niezauważalna, powiedział bym nawet ,że czasami obraz z Esoterica był bardziej plastyczny, bardziej 3D.. A zupełnym zaskoczeniem były dla mnie np.duże zbliżenia twarzy ( np. rozmowa amerykańskiego generała z pojmanym handlarzem bronią) Wydawało mi się ,że właśnie na tych scenach Esoteric "polegnie z kretesem" a tymczasem obraz był praktycznie tak samo szcegółowy jak z BD. Wynika z tego ,że stosując dobre algorytmy skalujące można skutecznie w wielu sytuacjach "oszukać" wzrok. Tak sądzę.

Wiem ,że tym opisem narażę się wielu osobom i zapewne kilku z was złośliwe to skomentuje. Cóż niech będzie...:)

Dodam również ,że Esoterica kupiłem głównie dla jego walorów audio a nie wideo. Nie jestem więc osobą , która musi na siłę coś udowadniać ( tzn. "wydałem tyle pieniędzy więc obraz MUSI być dobry..").

Powiem nawet tak: jak bym miał kupować dla siebie i TYLKO dla video, to pewnie obecnie kupiłbym jakiegoś BD z średniej pólki cenowej ,choćby po to aby liznąć nowego formatu. Z drugiej strony uważam, że dla videomaniaka ( w pozytywnym sensie oczywiście ) posiadającego dużą kolekcję płyt DVD zakup "starego" hi-endowego Denona może być lepszym rozwiązaniem. A obecnie takie urządzenia , ze względu na "pęd" ku nowym formatom, można kupić za bezcen.

Duży ekran bezlitośnie obnaża słabość upscalingu płyt dvd,myślę że każdy posiadacz dużego ekranu ma podobne spostrzeżenie,poprostu prawda jest taka że z"PUSTEGO I SALOMON NIE NALEJE" w jaki sposób procesor ma wyczarować brakujące szczegóły na płycie dvd?Używam do upscalingu odtwarzacza BD lub procesora Reon w amplitunerze i na dużym ekranie wychodzi z tego kupa niestety,taki upscalowany obraz z płyty dvd nie dorasta do pięt materiałowi HD,takie mam zdanie na ten temat.

Ja wciąż oglądam tylko DVD, odtwarzacz nawet nie ma skalowania (na projektor podaje 576p), ale właśnie to pozwala na uwidocznienie różnic pomiędzy poszczególnymi filmami, czasem obraz robi naprawdę wrażenie! Pytanie tylko, czy w przypadku tych słabszych, tak kiepska jest edycja (transfer) na DVD, czy oryginał na taśmie filmowej? Bo jeśli to drugie, to żadne HD, nawet Quad lub 8k, nie podniesie tej marnej jakości źródła. Jak napisano, z próżnego to i Salomon... ;) Z kolei te lepsze odtwarzacze DVD, mają sporo do zrobienia nie tylko w dziedzinie skalowania w górę, ale przede wszystkim znacznie lepiej usuwają przeplot oraz mają zaawansowane funkcje usuwania artefaktów kompresji MPEG2. A na dużym ekranie to naprawdę sporo daje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.