Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilia i alkohol

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Ze slodkich polecam Kargo z Mołdawii oraz Verso z Bulgarii. Calkiem dobre wina jak na swoja cene. Wspomnianej Lidii z Mołdawi sa dwa rodzaje: z czerwoną i drugie z zółtą etykietą (w sklepie nie potrafili powiedziec jaka jest roznica). Te pierwsze jest delikatne, coś pomiędzy półslodkim a polwytrawnym winem. Tego drugiego niestety nie da sie pic..

Ma ktos jakies sprawdzone wina slodkie? Bylbym wdzieczny za propozycje!

• Redaktorzy

Kagor jest niesamowicie dziwny. Pachnie mocno porzeczkami, co nie jest niczym zlym, ale zaskakuje. Wyglada na to, ze zasklepianie sie w tym, co w dziedzinie win zmajstrowaly Francja, Wlochy, Hiszpania i Portugalia, a potem przeniosly na swoj grunt Australia, Chile itp, to spory blad.

• Redaktorzy

Jozwa - z własnego doświadczenia wiem, że wina mołdawskie i gruzińske zachwycaja tylko przy pierwszym kontakcie. Potem już szybko powszednieją a w końcu pozostają jedynie wspomnieniem. Zdecydowanie wolę produkty Chile i no. Australii, RPA. Po prostu od pewnego pułapu cenowego (ok.40 -50 zł) mają "lepiej wypełnioną, jędrniejszą średnicę" i z reguły pozbawione sa wodnistości. Nawet wśród Chianti można znaleźć perełki ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a co do słodkich alkoholi to jak mówił stary znajomy mojego dziadka

"odbytnica się od nich skleja"

;-))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jozwa ma racje.

Rynki winiarskie i audiofilskie sa do siebie pod pewnymi wzgledami bardzo zblizone. Troche wiem jak importerzy win ustalaja ceny detaliczne i obliczaja marze. I wiem jak ma sie cena detaliczna dla klienta koncowego do ceny zakupu u producenta. A ma sie analogicznie jak w przypadku hifi - czyli bardzo ciezko zauwazyc korelacje ceny i jakosci. Flaszke wina kosztujacego na polce ok. 30 pln importer kupuje za mniej wiecej 1,5 euro. A nasza ukochana bulgarska sofia jest kupowana za ok. 50 eurocentow. Wina moldawskie czy gruzinskie sa naprawde bardzo tanie w kraju pochodzenia i marze polskiego handlu osiagaja poziom niebotyczny. Nawet w podobno drogiej Francji przyzwoite bordeaux kosztuje w sklepie 4 euro. Zatem moze warto przestac zasklepiac sie w tym, co w dziedzinie hifi zmajstrowaly Anglia, Wlochy, Francja, USA, Niemcy i zwrocic baczniejsza uwage na Chiny ? Malo jestem osluchany w chinskim hifi, ale tak na chlopski rozum....

• Redaktorzy

Generalnie wszytkie renskie, ale nie nizej niz klasy kabinett. Ale to trzeba lubic, bo to jest bardzo specyficzna rzecz - bardzo lekkie a jednoczesnie polslodkie wino.

• Redaktorzy

Natomiast wracajac do porto to nie jest to wino w doslownym znaczeniu, jest to styl zycia. Warto tez eksperymentowac ze sherry. Gonzalez Byass Mathusalem, 25-letnie.

Mala rada dla srednio w winach obeznanych, a ten watek czytajacych...

Kupujac wina o dosc egzotycznym pochodzeniu zwracajcie uwage na kontretykiete na butelce. Czytajcie dokladnie co tam jest napisane . Dosc czesto okazuje sie , ze wina np. z Chile, RPA, Australii sa butelkowane np. w Niemczech i nadaja sie czesto do wylania. Handlowcy gdyby podchodzili uczciwie i rzetelnie do klientow powinni swoje "wynalazki" umieszczac w sklepowych dzialach z chemia gospodarcza, a nie z winem.

Jozwa..

Ja teraz powaznie pytam. Osluchany pewnie bardzo jestes....Powiedz mi jak sie ma sprawa z chinskim hifi. Chce kupic kolumny. Mam okolo 8 tys. na nie i malo czasu zeby chodzic po sklepach i odsluchoiwac kilkanascie zestwawow. Czytalem gdzies ostatnio wywiad z ludzmi z Dali. Uczciwie przyznali, ze produkuja w Chinach jedynie kolumny serii Concept. Najtansze w ich ofercie. I przyznali rowniez, ze gdyby ta seria byla produkowana w Danii ich cena bylaby na poziomie Blue. Czyli oplaca im sie je tam robic mimo kosztow transportu. Zatem warto zwrocic uwage na chinski sprzet, czy tak jak w przypadku chinskiego wina ryzowego olac je i nie zawracac sobie glowy. Pytanie z pozoru naiwne, ale po prostu chce maksymalnie zawezic krag poszukiwan.

a co do win...

warrior, jozwa polecal renskie conajmniej kabinett, ja Ci radze sprobowac mozelskie spatlese. Niewiele drozsze, a juz naprawde przyzwoite wina. Kiedys kilka razy kupilem spatlese z wytworni moselland. Seria "medalowa", dokladnej nazwy nie pamietam. Wydluzona butelka z ciemno-granatowa etykieta. Ktos sobie przypomina? Znakomite.

• Redaktorzy

Witam

W ramach walki z jesienną depresją podczas lunchu zaopatrzyłem się w Almie w Secco-Bertani 2002 Valpolicella-Valpantena. Na razie "wrzucam" tylko fotkę, a o walorach smakowych wypowiem się wieczorkiem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

na razie włoski wynalazek czeka leszych czasów ;) Przed niego dosyć niespodziewanie wepchnął się ognisty Hiszpan ;) Freixenet Ash Tree Estate Merlot Tempranillo 2003. Cena z tego co pamiętam oscylowała w okolicach 30zł. Wino bardzo zdecydowane o mocnym uderzeniu i bardzo intensywnym aromacie. Cudownie rubinowa barwa i spoistość mile mnie zaskoczyła w tym przedziale cenowym. Gorąco polecam do czerwonych mięs i serów plesniowych. Osoby rozpoczynające zabawę z winami wytrawnymi pierwszy łyk może zaskoczyć - mocna rzecz.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Hej, a gdzie fotka? Lukar coś Ty za serwer znalazł ;((

dlla zainteresowanych link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Hi

Niewstety ze smutkiem stwierdzam, że makaroniarze tym razem się nie popisali i Secco-Bertani 2002 Valpolicella-Valpantena w 10-cio stopniowej skali Fr@ntza (którą niniejszym wprowadzam) załapuje się jedynie na słapiutkie 3. Czemu ?

- baaardzo wodniste, co skutkuje brakiem "wypełnienia średnicy"

- bukiet ledwo wyczuwalny

- już tegoroczny bożolak wypada korzystniej

- całkiem nieżle komponuje suę do patelnianych wybryków (odsmarzane pyzy) ;))

- po trzeciej lampce robi się znośny.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

jako trunek zupełnie niezobowiązujący (kompocik praktycznie) polecam

Ernest & Julio Gallo Sierra Valley White Zinfandel 2004

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mam pytanie,nie jestem specialnym smakoszem wina ale jak juz pije to lubie oczywiscie czerwone wytrawne.

Pytanie dotyczy grzanca.Potrzebuje sporzadzic ten trunek w najblizszym czasie.

I tu jest problem,czy lepiej kupic grzanca gotowego(galicyjski?) czy moze lepiej samemu doprawic przyzwoite wino wytrawne?

Od gotowego grzanca odstrasza mnie zawartosc,kojarzy mi sie z ruskim pseudoszampanem i roznymi wynalazkami,kto wie co oni tam dodaja(spiryt?).

A wiec,moze winko stolowe,przyzwiote,jakies chilijskie za 20 pln doprawic? Tylko czym zeby smakowalo rowniez kobiecie.

Budowanie tego zestawu rozpocząłem wprawdzie w innym wątku, ale... tu będzie jak znalazł.

Oczywiście pozostaje jeszcze zadać sobie zaj..ście ważne pytanie - jakie kable?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Komandos, doskonałe polskie wino produkowane z najlepszych składników. Do nabycia tylko w dobrych sklepach.

Ukryta Zawartość

post-9196-100009638 1170280517_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.