Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilia i alkohol

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

-> Pi_etro

Tak serio to z tymi beczkami to chyba prawda. Ale w głowie mi się nie mieści aby każda "wioskowa" whisky była przetrzymywana w beczce po sherry, przecie sherry nie jest towarem eksportowym szkockich górali ( może eksportują do Anglii :))

to jest całkiem, całkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> Pi_etro

Aby wyprostować ewentualne czyjekolwiek wnioski, ja jestem czystym teoretykiem whisky. Znam jedynie z opowieści znajomego znawcy trunków made in schotland, niech będzie tutaj występował jako luksemburzczyk. Ja zwolennikiem wina, piwa i ewentualnie dobrego bimbru jestem, bo na naprawde świetną whiskey jeszcz nie trafiłem.

Ha! A ja takie dostalem w prezencie od jednego z forumowiczow i wyglada bardzo obiecujaco. Zaczekam z nim do soboty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Macallan - mnie smakuje najbardziej z tych co miałem przyjemność (mam jeszcze jedną butelkę na czarna godzinę)

The Glenlivet (jak to okreslił mój przyjaciel Szkot - The most outstanding Single Malt)

Cardhu - z ciekawości warto, bo to jeden ze "składników" Johnnie Walkera - słodka, ladies' whisky dla żony.

there are no bad whiskies - there are just good whiskies and better whiskies

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

W dniu dzisiejszym do mięsiwa z elektrycznego grilla (pogoda jaka jest każdy widzi) skonsumowaliśmy z Małżowinką butelczynę Helderberg Shiraz Carignan 2003 (Stellenbosh). Wino z delikatnym wypełnieniem średnicy, zdecydowanym uderzeniem i piepszowym posmaku. O konsumpcji od razu po otwarciu radzę od razu zapomnieć bo można się srodze zawieść, 1,5godz to niezbędne minimum.

W cenie ok 30zł trudno znaleźć jakiś fenomen a akurat to wino jest bezpiecznym zakupem. Do grillowanych mięs i innych potraw o zdecydowanym smaku komponuje się wręcz idealnie.

ps. Warto mieć w domu przynajmniej jedną butelkę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

najlepszy koniak ( pisownia śr. wsch.eur.) oczywiscie w tym i tamtym regionie; starał(a - bo to Pliska) się dogonić Słoneczny Brzeg ( też z winogron bułgarskich - destylacja prokrotna - w rozróżnieniu do Pliski : destylacja kilkakrotna ) ale zawsze był niżej notowany ( Pliska - 7 Słoneczny Brzeg - 4 );

ma to oczywisty związek z dawnymi i dzisiejszymi wyprawami do Bułgarii i wspomnieniami muzycznymi z tamtego ba łkańskiego regionu

• Redaktorzy

kolejne wino: Shiraz Cabernet Sauvignon Wattleglen 2002 - na wstępie cena: ok. 30zł

Skład: Shiraz (80%), Cabernet Sauvignon (20%)

Co do koloru - dystrybutor podaje "dojrzałej śliwki z nutami czarnej porzeczki, pieprzu i lukrecji, świetnie złagodzone posmakiem lekkiego dębu i mięty." Natomiast dla mnie aromat czarnej porzeczki miesza się z nutą jezyny. O ile pierwsze uderzenie jest bardzo zdecydowane, to dalsza degustacja odkrywa niestety wyczuwalne braki. Pisze tu o braku wypełnienia "średnicy", który podczas konumpcji z potrawami mięsnymi i macznymi aż tak bardzo nie razi, o tyle przy próbie "samotnej" degustacji bardzo szybko wychodzi na jaw. Nie można powiedzieć, że jest to wino przez to nieciekawe, po prostu fajerwerków w tej cenie nie ma co szukać. Tak samo nie mogę polecić tego wina początkującym smakoszom wytrawności ze względu na zdecydowaną cierpkość trunku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

Audiofilskie kieliszki Unitra -:)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Dzisiaj do grillowanej piersi kurczaczej wypiliśmy Carmen Rose Syrah Cabernet Sauvignon 2005. Zwróciliśmy na nie uwagę ze względu na niemalże landrynkowy kolor. I się nie zawiedliśmy. Jest to wino niezwykle lekkie i intensywnie owocowe. Aromatów truskawek i malin nie trzeba się doszukiwać, są i czuc to na podniebieniu od razu. Na pewno nie jest to wino pełne finezji, za to świetnie nadaje się na niezobowiązujące spotkania ( oczywiście należy je porządnie schłodzić przed zaserwowaniem ). Osobiście sugeruję się pospieszyć gdyż msz to trunek wybitnie wiosenno/letni i do deszczowej jesiennej pogody zbytnio sie nie komponuje. Jest to równiez idealna kandydatura na pierwszy krok z win półsłodkich na półwytrawne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>Fr@ntz, 19 Sie 2006, 23:24

Kolor podobny do kultowej "Arizony". Koleżanka mi ostatnio kupiła zainspirowana

opowieściami z dawnych czasów, ale nie mam odwagi wypić. Starość nie radość :-).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.