Skocz do zawartości
IGNORED

Vinyl miażdży CD...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładając że materiał fonograficzny jest realizowany doskonale , to co jest w stanie przetworzyć więcej informacji w ciągu tego samego czasu , system mechaniczny czy cyfrowy ?

to ja obstawiam werk pt. pobieda - najlepszy bo najszybszy zegarek świata made in CCCP

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

żaden luksus, wręcz obowiązek przy słuchaniu starych wydań; korekcje mojego WA-P2 są wystarczające

Radzę choćby poczytać tego pdf-a od 14 do 16 strony  http://www.mil-media.com/pdf/LOC_ManualWeb.pdf         z  zakupionym LOC-em Millenny dostajesz znacznie więcej danych o koniecznej korekcji niż w tym pdf-e to tylko wierzchołek góry lodowej  :)

Miłej lektury :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Radzę choćby poczytać tego pdf-a od 14 do 16 strony http://www.mil-media.com/pdf/LOC_ManualWeb.pdf z zakupionym LOC-em Millenny dostajesz znacznie więcej danych o koniecznej korekcji niż w tym pdf-e to tylko wierzchołek góry lodowej :)

Miłej lektury :)

szukasz problemów, słuchasz muzyki czy chcesz mi coś udowodnić?

padła sprawa szlifu, powstał temat korekcji - masz jeszcze jakieś ciekawostki?

4 x turnover i 4x rolloff daje 16 możliwości, komu nie wystarczy, niech kupuje millenny, shibata, kaitora ... - powodzenia

Dobre z tym snobizmem, podobało mi się.

Na uwagę zasługuje jednak fakt że płyty analogowe są kilkanaście razy tańsze od CD. Nie będę wchodził w szczegóły ale skompletowałem sobie polską muzykę rockową w analogu po 2 do 10 zł. za sztukę. Boję się policzyć ile bym wydal za to samo w CD.

Mariusz.

- zgadzam się w 100 % - generalnie lubię winyl między innymi za to że jest tani, i z niejednej płyty za kilka zł. usłyszałem dźwięki, jakich nigdy nie słyszałem z cedeka.

excelvinyl winylmania blog szukaj

szukasz problemów,  słuchasz muzyki czy chcesz mi coś udowodnić?

padła sprawa szlifu,  powstał temat korekcji - masz jeszcze jakieś ciekawostki?

4 x turnover i 4x rolloff daje 16 możliwości, komu nie wystarczy, niech kupuje millenny, shibata, kaitora ... - powodzenia

Narzekałeś na jazgot z igły ze szlifem Shibata we wkładce Grado ja nie narzekam na jazgot we wkładce AT ze szlifem Linear Conact . Usiłowałem tylko dociec co jest sprzętowo nie tak. Całkiem możliwe że po prostu wystarczyło by tę Grado dokładniej ustawić lub wymienić na sprawną?.( z powtarzalnością jakości w tej firmie jest różnie w każdym razie ostatnio pomór padł na ich topowe słuchawki) Ja mam sprawę rozwiązaną bo gramofon ma liniowe prowadzenie wkładki i nie następują w nim duże zniekształcenia harmoniczne charakterystyczne dla ramion typu S co pewnie Ci doskwierało. 

Zakładając że materiał fonograficzny jest realizowany doskonale , to co jest w stanie przetworzyć więcej informacji w ciągu tego samego czasu , system mechaniczny czy cyfrowy ?

- kwestie techniczne można długo rozważać, ale zobaczcie na czym słuchają muzyki bogaci greccy audiofile -

http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs

i z niejednej płyty za kilka zł. usłyszałem dźwięki, jakich nigdy nie słyszałem z cedeka.

Ja dzieki wiedzy i umiejetnosci jednego tubylca, mam odtwarzacz CD z tzw. "nowym życiem".

I z kazdej plyty CD jaka mam slysze dzwieki, a nawet calosciowy charakter tych dzwiekow,

jakich/jakiego dotad nie slyszalem.

Najbardziej zaskakuje mnie jednak jak brzmi plyta CD zrobiona z mp3 o wysokim bitrate.

I nie mam zamiaru bic piany na ten temat z nikim kto takiego procesu nie przerobil

i nie sluchal wyniku takiego procesu na dobrym odtwarzaczu.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

ciekawy wpis znalazłem w necie:

>Do mody na winyle podchodziłem jak do jeża w raybanach i szaliku w lecie, nie wyobrażając sobie jak nosnik analogowy i do tego podatny na uszkodzenia do tego stopnia że nie ma nadziei na zero trzasków, może dać lepszy dżwiek od sterylnej CD. Nazywałem to retronaiwnością. Całkiem niedawno sprzątałem z ojcem piwnice (przy moim leku przed pajakami to był wcale heroiczny czyn) sprowadziłem sobie na pokoje znaleziony pod stertą pająków (zgroza!) adapter i… teraz jestem w Londynie i szlajam sie po różnych rough trade’ach w poszukiwaniu winyli. Zero sentymentów, żeby była jasność. To po prostu brzmi.<

to z tej strony:

http://polifonia.blog.polityka.pl/?p=173

Różne są gusta ... ... np. niektórzy potrafią słuchać poza winylami tego:

GAMES “Everything Is Working”

to z tej strony:

http://polifonia.blog.polityka.pl/?p=173

NO to już zostały tylko vinyle, książki i stara dobra taśma .... ;)

http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/ile-wytrzyma-plyta-cd,1536725

a jak nie wytrzyma to co z niej zrobić .... kilka propozycji ...

http://www.widelec.pl/widelec/1,101584,7639199,Do_czego_moga_sluzyc_plyty_CD.html

post-4300-026780800 1285607187_thumb.jpg

NO to już zostały tylko vinyle, książki i stara dobra taśma .... ;)

nie do końca... nietrwały jest nośnik, ale cyfrowa zawartość jest wieczna. Poszczególne kopie są idealnie te same.

Ciekawa teoria. Nie wiem co rozumiesz przez określenie "wieczny" ale myślę że zwykła płyta CD będzie miała ogromny kłopot przetrwać 100 lat;)

Przecież wyjaśniłem: wystarczy robić co jakiś czas kopie zapisu cyfrowego, w ten sposób zapis robi się wieczny, nieważny jest nośnik, istotna jest treść.

Przecież wyjaśniłem: wystarczy robić co jakiś czas kopie zapisu cyfrowego, w ten sposób zapis robi się wieczny, nieważny jest nośnik, istotna jest treść.

Fajnie, tylko na czym i czym chcesz to zapisywać?

Fajnie, tylko na czym i czym chcesz to zapisywać?

Tabliczki gliniane z pismem klinowym są dosyć trwałe, trochę zostało znalezionych w Mezopotami

Najleiej zapisywać najszybciej i najczęściej jak to możliwe. Nie ma różnicy w ilości błędów między zapisem 2x a 48x - jak bit to bit. No nie?

Ci w Mezopotami mieli dla tego bit perfekt bo nie potrafili 48x szybciej pisać  ;)

jeszcze moment i Archanioł wytłumaczy nam jak rozumie wieczność

"Nie ma różnicy w ilości błędów między zapisem 2x a 48x - jak bit to bit. No nie?" - niby tak a różnica jest

Najleiej zapisywać najszybciej i najczęściej jak to możliwe. Nie ma różnicy w ilości błędów między zapisem 2x a 48x - jak bit to bit. No nie?

Ale barwnik jest z inną "ostrością" (krawędzie pit-land) wypalony i na skutek degradacji w czasie szybciej będzie nieczytelny. (choć zaraz po wypaleniu może być więcej, zwykle jeszcze korygowalnych, błędów)

Ale barwnik jest z inną "ostrością" (krawędzie pit-land) wypalony i na skutek degradacji w czasie szybciej będzie nieczytelny. (choć zaraz po wypaleniu może być więcej, zwykle jeszcze korygowalnych, błędów)

Zetknąłem się  ze zjawiskiem że przy użyciu mniejszej siły lasera przy wypalaniu, niektóre niedopuszczalne ale drobne! błędy diagnozowane jako C2 zanikają.Przy standardowej mocy tak się nie dzieje. Podejrzewam ze sporo płytek które po latach nie chcą być zczytywane należą do tych z przepalonymi za mocno pitami (za dużą temperaturą jest uszkadzana cała płytka i następuje proces  przyspieszonego starzenia). Niestety mało wypalarek ma opcję regulacji siły lasera o diagnostyce nie wspominając no i efekty takie jakie otrzymujemy.

W przypadku zgrywania winylu do postaci cyfrowej lepiej sprawdziłby się raczej ADC ;)

każdy ma jakieś życiowe powołanie :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

nie do końca... nietrwały jest nośnik, ale cyfrowa zawartość jest wieczna. Poszczególne kopie są idealnie te same.

-co z tego że wieczna, kiedy w odsłuchu fatalna ?

Kiedy w końcu przeczytasz i ZROZUMIESZ linka z pierwszego posta ?

- w moich opiniach opieram się na tym co słyszę z głośników, a nie na tym co ktoś napisał w internecie - czego i Tobie życzę.

- w moich opiniach opieram się na tym co słyszę z głośników, a nie na tym co ktoś napisał w internecie - czego i Tobie życzę.

Nie musisz opierać się na tym co napiszą w internecie: zrób własny eksperyment, nagraj LP na CD, i spróbuj to odróżnić w ślepym teście. Dopóki NIKT nie obalił tego testu, to jest on prawdziwy, więc Twoje bajki o wyższości LP są śmieszne. Oczywiście możesz LP słuchać z wypiekami na twarzy, ale fakty są faktami: to stary format z wieloma wadami.

Na CD można uzyskać brzmienie winylu, ale na winylu nie można uzyskać brzmienia CD. Wszystko jest kwestią realizacji nagrania. CD daje wystarczające możliwości, czego dowodem są dobrze zrealizowane i nagrane płyty. A że duża liczba płyt jest źle nagrana to już inna historia... Loudness wars itd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.