Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja ECC88 i podobne forumowe PCB

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

cypher, 27 Maj 2009, 18:38

>Najpierw zbuduj układ i ustabilizuj go potem podłączaj do DAC-a. Dla uproszczenia sprawy układ może

>być odpalany bez kodów wejściowych i wyjściowych. Jeśli wyniki w realu będą znacznie różniły się od

>wyliczanek natychmiast wyłącz napięcie i sprawdź wszystko dwa razy. Powinieneś mieć co najmniej dwa

>mierniki. Jeden zapnij na R4 a drugi na anodzie pierwszej lampy tak aby mierzyć A+ Sprawdzisz w ten

>sposób czy masz ok 100V i 17mA

>

>Jeśli coś przeoczyłem lub nakłamałem zrobiłem to nieświadomie i koledzy mnie na pewno poprawią ;-))

STOP!

Koniecznie uruchamiaj z kondensatorami wejściowymi i wyjściowymi!

To "uproszczenie" zmieni punkty pracy w przypadku stopnia wejściowego i direct coupling może skończyć się prędzej uwaleniem DAC'a w przypadku błędu.

Na wyjściu masz kilkadziesiąt wolt! C3 jest konieczny! Jego napięcie maksymalne dla bezpieczeństwa powinno być nie mniejsze niż napięcie zasilania +B.

Wartości C1 i C3.

Przyjmuje się, że dla rezystancji we, C sprzęgające jest nie mniejsze niż:

500k - 0,1 uF

250k - 0,22 uF

100k - 0,47 uF

50k - 1,0 uF

10k - 4,7 uF

C1 może być nawet 0.22uF.

C3 - dałbym R7 większy, np 1MOhm - wówczas z grubsza istotna jest rezystancja stopnia obciążającego CD, czyli to, co zanmionową podaje wzmacniacz, przeważnie jest to 10-100 kOhm (średnio 47 kOhm) - wybierz więc wartość C3 odpowiednią lub na zapas. R7 jest połączone równolegle ze rezystancją wzmacniacza, dlatego lepiej dać większy R7. Zadaniem R7 jest ustalenie potencjału masy na wyjściu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.