Skocz do zawartości
IGNORED

laptop czy cd do 200zł ? opłaca się?

ciacho192

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu zastanawiam się nad ta kwestią. W tej chwili źródłem dźwięku mojego zestawu jest laptop, ale z tego co się orientuje jest znaczna różnica pomiędzy tego typu sprzętem a firmowym cd nawet nieco starszym. dlatego zwracam się z tym na forum. Niestety w tej chwili mam do wydania na ten cel 200zł. Wiem ze mogę sobie za to kupić młotek i wybić sobie ten pomysł z głowy:), nie pytam o to czy znajdę dobry sprzęt za te pieniądze tylko czy będzie słyszalna różnica czy mogę sobie odpuścić i zainwestować w coś lepszego w przyszłości.

z góry dzięki za pomocną odpowiedź

Jeżeli nie masz zamiaru zmieniać tych Polarisów i głownie słuchasz muzyki rozrywkowej a`la RMF ZET

to zostań przy laptopie jako źródle

wiesz, różnica może i jakaś będzie na korzyść CD ale nie jakaś diametralna (jeżeli mowa o tym sprzęcie co masz w o mnie)

audiokarma.org

Z kolei ja bym Ci radził obserwować allegro. Czasem bywają okazje.

W moim odczuciu CD, nawet gównianie, będzie zawsze lepsze od dzwięku z kompa. Może to i voodoo,

ale ja mam takie wrażenie. Ostatnio udało mi się kupić za 20PLN staroć - Fonica CDF001 i moge powiedzieć, że nawet przy czymś takim jest różnica, może nie jakaś diametralna, ale dostrzegalna.

Jeśli chcesz, żeby grało i tego od sprzętu oczekujesz, zostań przy tym co masz, ale jeśli masz taką potrzebę powoli przesuwaj się naprzód, kupuj nawet tanie sprzęty raz na jakiś czas. Można stopniowo wzmacniać swój sprzęt, nie trzeba odrazu wydać na zmianę 5k PLN. Audio hobby nie polega na wydawaniu ton pieniędzy, tylko na zauważaniu subtelnych różnic, przerpowadzaniu małych zmian, ewoluwaniu i poszukiwaniu swojego ulubionego dzwięku.

Wiec.. Jeśli bedziesz mógł, jeśli będzie nawet mała zmiana, moim zdaniem WARTO.

Pozdrawiam,

R.

tak, chodzi o sprzęt z " o mnie" a słucham głównie rocka, poza tym rozności które mi gdzieś wpadną w ucho. Sprzętu zarazie nie wymieniam, przynajmniej do czasu stałej pracy:)

aukcje stale obserwuje, i mam kilka na oku, m.in:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu na korzyść działa to ze to z mojej miejscowości wiec mam możliwośc sprawdzenia jak będzie wszystko razem grało

a co do rotela 930ax to niestety jest poza zasięgiem jak na chwile obecną.

Ukryta Zawartość

>kapelli

widze ze masz SONY CDP-591 jak to gra gdyż również mam możliwość zakupu blisko sobie.

Gramofon niestety w tej chwili nie wchodzi w gre. cała moja kolekcja muzyczna to płyty, poza tym można w prosty sposób ja powiększyć. chętnie bym kiedyś się przekonał jaka jest różnica, ale to chyba jeszcze nie ten czas

Ci którzy polecają gramofon - za przeproszeniem odpi...a Wam? Gość ma 200 PLN, ile musi uzbierać, żeby kupić porządny gramofon? Gdzie wkładka, gdzie preamp i na końcu gdzie płyty? Przepraszam bardzo ale takie podpowiedzi są nic niewarte.

Ja proponuję kupno jakiegoś Philipsa CD751/753.

Ukryta Zawartość

Dozbieraj 70PLN (50 do sprzetu, 20 do transportu) i kup NAD'a. Warto. NAD'y moge polecić Ci w ciemno. Napewno nie będziesz rozczarowany. Porzadny sprzęt na lata, w dobrej, a nawet rewelacyjnej cenie.

Ukryta Zawartość

Laptop zdecydowanie jest lepszy.

Odtwarzacze stacjonarne to przeżytek. Laptop odtworzy każdą płytę (nawet porysowaną), jak i także będzie służył za źródło plików muzycznych. Jak się napęd zepsuje w laptopie to za kilka złotych kupujemy nowy. Każdy obecnie produkowany napęd komputerowy jest o wiele doskonalszy technicznie niż napędy w starych odtwarzaczach CD.

Dobra karta dźwiękowa podpięta do laptopa jest najlepszym wyjściem. Jest tylko jedna wada - laptop czasem szumi, odtwarzacz CD jest bezgłośny.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

foxbat, 1 Cze 2009, 19:16

>no i do tego lampucera z dobrze opracowana lampizacja i miodzio :)

A gdzie magiczne plytki holfi, podkladki pod kable glosnikowe, i magnesy na sciany, kable zasilajace i polaczeniowe z weza ?

Lampucera to dopiero poczatek drogi hihi.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

I taka wielka turbina na klatce schodowej i wytłumienie do niej. No i oczywiscie kabel zasilający.

(po co ta turbina, nie wiem, ale dzieki niej wsztystko dziala lepiej, bo prad jest zdrowszy)

nightwing, 1 Cze 2009, 14:18

>inwestowanie 200 pln w cedek odradzam, a jak uzbierasz więcej to zainwestuj w gramofon

porada bez sensu

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja bym na Twoim miejscu pomyslal o jakiejs sensownej dzwiekowce do PCta. W tych pieniadzach nie ma sensu pakowac sie w CD bo 'wielkiej" roznicy nie zauwarzysz a z pcta posluchasz i plytek i mp3 z dysku takze ... Ja obecnie uzywam Creative Xtreme_Gamer za karte zaplacilem pol roku temu jakies 300 zl i gra na prawde dobrze jak na cos " nie audiofilskiego " ;p

Faktycznie laptop jest b.uniwersalny, ale mozna zrobic i tak : kupic taniego CD z lat 90-tych, najlepiej (na przyszlosc) z wyjsciem otycznym - na Allegro mozna upolowac teraz bez problemu takiego do 50 zl. I uzywac zamiennie z PC, a jakosc/wygode sprawdzic samemu. Co do jakosci, napewno i tak o wiele wazniejszy jest wzmacniacz, kolumny i akustyka pomieszczenia.

Ja mimo ze mam serwer muzyczny ktory po optyku przypiety poprzez Lampucere gra b.dobrze, i tak slucham starego/klasycznego CD, zreszta czesto nawet i radia. A jakosc i tak najczesciej uzalezniona jest od samego nagrania,

laptopa juz mam i nie chce go kupować za 200 zł:) żeby nie było ze szerze czarna herezje:)

o dźwiekówce myślałem, i jeszcze ciągle sie waham czy kawałki w formacie flac nie będą wystarczająco dobrze brzmiały na dobrzej dźwiękówce? ale to i tak kwota co najmniej 300 zł, ale chyba bardziej bym chyba stawiał na tego NADa, ktoś posiada takowy model może?

co myślicie o SONY CDP-591 ?

Ukryta Zawartość

(po wcześniejszym odsłuchu)czytałem ze sie nadaje całkiem nieźle do przeróbek? ewentualnie jest ktoś kto by się na tym znał i podjął? najlepiej z Krakowa, Poznania lub okolic?

Ukryta Zawartość

Zapytaj gościa czy ma wyjscie optyczne. Sony mają w większości więć powinien mieć ale upewinij się.

Ja mam XA20ES CD Sony i nie narzekam.

Bardzo porządna konstrukcja. Ale nie miałem w ręku innych. Oglądałem tylko w katalogu jak miałem okres fascynacji MD.

Ryszard1, 1 Cze 2009, 22:32

>Faktycznie laptop jest b.uniwersalny, ale mozna zrobic i tak : kupic taniego CD z lat 90-tych...

Ciekawe jak długo laser pociągnie, jesli jeszcze ciągnie. czasami nie ma na to siły i trzeba wymieniać. Drogie CD jeszcze mają swoją klasę i trwałość, ale tanie?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ukryta Zawartość

Temat o tym CD SONY między innymi.

Plus przejrzyj sobie jakbyś miał ochotę kupić INSTRUKCJA PDF do tego Soniaka:

Ukryta Zawartość

Do ściągnięcia for U.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, ja po tym, jak mi padł laser w dcd 1500 /nowy 400pln/ kupiłem taniego dcd 910. Wymieniłem laser/tani/ i mimo to, że jest przepaść między nimi, to między 910 a sb xfi xtreme jest taka różnica, jak stąd, do...

...Wietnamu;)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.