Skocz do zawartości
IGNORED

Testowianie namierzania forumowiczów

Nowy2

Rekomendowane odpowiedzi

foxbat, 10 Cze 2009, 22:56

>ja bym proponowal ogolnie zablokowac mozliwosc wpisow, zostawic tylko by wpisywali sie Elberoth,

>Redakcja i McGyver...

A ABX Pawel?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>wojprzy, 10 Cze 2009, 22:50

>no wlasnie Jaro_747, nie lepiej ? Nie wiem, cos trzeba przyjac. 5 dziennie wydaje sie rownie

>sensowne jak jeden na 30 minut.

Jest różnica i radzę to przemyśleć.

Otóż w wariancie I użytkownik może zadziałać "burstem", tj. wypluć kilka, czy kilkanaście wątków jeden po drugim (przyjmijmy 10). W tej sytuacji pięciu użytkowników w zmowie (żaden problem) może w krótkim czasie wypluć 50 wątków w czasie np. minuty. Będzie to całkowicie legalne a 100% obserwatorów stwierdzi, ze zabezpieczenia zostały złamane (poniekąd słusznie, bo jest to ewidentna podatność). W wariancie drugim będziemy mieli nowy watek raz na 6 minut (a nie 50 w ciągu minuty).

Poza tym jest to łatwiejsze w realizacji i bardziej eleganckie. Wystarczy przy użytkowniku trzymać jedno pole z czasem. Jeżeli coś pójdzie nie tak, to najwyżej będziemy mieli dwa wpisy w ustalonej jednostce czasu. Jak padnie nam licznik, to zamiast 10 wpisów potencjalnie będziemy mieli 20. Jest różnica?

W drugim wariancie po prostu trzymamy o wiele mniejszą informację o stanie systemu więc mniej może nam się posypać. Bezpieczeństwo systemu jest rzeczą niebanalną i trzeba przemyśleć każdy, nawet pozornie nieistotny szczegół.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 11 Cze 2009, 00:34

>Jest różnica i radzę to przemyśleć.

Rzeczywiście Jaro_747 ma sporo racji. Ponieważ celem jest zabezpieczenie przed zarzuceniem forum niechcianymi wątkami, to drugie podejście (np. jeden wątek nie częściej niż raz na 10 minut) wydaje się być skuteczniejsze. Co też nie stoi w sprzeczności z limitem dziennym... Ale na początek chyba wystarczy jedno z nich.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jeżeli już wprowadzi się pewien mechanizm, to opóźnienie zakładania wątków czy inne ograniczenia można zmieniać i dostosowywać do sytuacji.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Publikują pełne IP. Niektórzy autorzy wpisów nawet zaczęli się podpisywać imieniem i nazwiskiem. Dobrowolnie i chyba czują się z tym dobrze.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ano nic. Odkąd to stosują, komentarze do artykułów stały się bardziej rzeczowe i wiarygodne.

Mi się też IP chwilowo zmieniło. Czasami podróżuję.

Odnośnie jawności danych osobowych - niektórzy nawet nie zdają sobie z tego sprawy ile informacji o sobie samym dobrowolnie pozostawiają w sieci. Adres IP to rybka.

Parę dni temu sprzedawałem swoją lustrzankę na allegro i w licytacji wziął udział jakiś użytkownik nie mający żadnych opinni. Cena była już dość wysoka i nie chciałem żeby aparat kupił ktoś kto później za niego nie zapłaci czy będzie stwarzał jakieś dziwne problemy. Kilka minut googlowania, odwiedziny na portalu NaszaKlasa i już wiedziałem o nim bardzo dużo: jak się nazywa, gdzie studiuje, jakich ma znajomych, gdzie spędza wakacje... to daje do myślenia na temat złudnej anonimowości.

Powtórzę .

Bez najmniejszych problemów ukryję swoje IP .

Ale jeśli to nie zniknie to POŻEGNAMY SIĘ Z FORUM !!!

Szkoda by było po tych paru latach ;-(

Nie lubię jak ktoś decyduje o mnie beze mnie.

@mlb, czy nie rozumiesz tego, że nie umawiałem się z tym forum na ujawnianie mojego IP?? Daruj sobie te komunały o UE i jak to na prawdę jest z tym internetem.Na podstawie widocznych numerków mogę ustalić w ciągu kilku minut skąd piszesz, chowanie pierwszego członu jest tu dość mocno pro forma. Resztę można ustalić metodą "chybił-trafił" korzystając z odpowiednich stron internetowych.

Łamiecie regulamin, który wspólnie zaakceptowaliśmy, gdy się tu rejestrowałem. IP się ujawnia, gdy ktoś usiłuje być anonimowy pod nickiem tymczasowym. Tutaj takiej opcji nie ma.

dla przypomnienia skad to sie wzielo:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

michealangelo - nie pokazujemy IP, pokazujemy jego czesc. Nie pokazujemy nawet tej czesci IP dla wpisow wczesniejszych (mimo teoretycznej mozliwosci). Zatem faktycznie jesli jest to problem nie pozostaje nic innego jak albo sie z tym pogodzic, albo nie pisac, albo kombinowac z ukrywaniem IP.

michelangelo, 12 Cze 2009, 12:43

>Na podstawie widocznych numerków mogę ustalić w ciągu kilku minut skąd piszesz, chowanie pierwszego członu jest tu dość mocno pro forma.

Wiem o tym. Jeśli jesteś ciekawy skąd piszę, trzeba było o to zapytać wprost: teraz jestem na Mazurach, czasami mój IP jest stąd, czasami oryginalny - w zależności od tego czy włączony mam VPN. Wyświetlanie częściowego IP to nie jest moja decyzja, ale jestem przekonany że przyniesie ona więcej pożytku niż problemów.

Nie interesuje mnie to !!!!

Jeśli ta sytuacja będzie trwała ,wyloguję się z tego forum !!!

Mało tego ,

zażądam usunięcia wszystkich swoich wpisów jako swojej własności.

I po prostu zacznę pisywać gdzie indziej choćby na ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub na paru innych , myślę,że wielu forumowiczów tak zrobi !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A sowją drogą, jeśli temat jet tak kontrowersyjny, a w rzeczywistości i tak nie ma wpływu na 'poprawę' czegokolwiek - proponuję wycofać się z niego.

Znacznie lepsze są 'publikacje' od czasu do czasu nicków piszących z tego samego IP.

A mnie się nic nie wyświetla i niech tak zostanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutekbull, 12 Cze 2009, 13:00

>Nie interesuje mnie to !!!!

>Jeśli ta sytuacja będzie trwała ,wyloguję się z tego forum !!!

>Mało tego ,

>zażądam usunięcia wszystkich swoich wpisów jako swojej własności.

>I po prostu zacznę pisywać gdzie indziej choćby na ;

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>Lub na paru innych , myślę,że wielu forumowiczów tak zrobi !

Podpisuje sie pod tym. A z innych forow korzystam juz nie od dzis. Bo jednak sa miejsca gdzie jakos moze byc normalnie.

Przykro mi to mowic, bo jestem zwiazany z audiostereo dosc mocno, ale TO FORUM ZESZLO NA PSY!!!

Zauwaze tylko ze juz od dawna wiekszosc "mocnej gwardii", na wpisach ktorej to forum tak na prawde powstalo, przestala sie tu pojawiac. To najlepiej oddaje jakosc tego forum. Niestety i ja chyba bede musial sie pozegnac.

Zamiast zajac sie potrzebnymi rzeczami, typu poprawienie logowania (przy zlym wpisie hasla zamiast pojawic sie informacja o blednym hasle, wraca mi do pierwszej strony !?) albo zrobienie "po ludzku" reklam, ktore teraz wlaza mi z audiostereo niemal w gacie jak dla idiotow, to moderatorzy bawia sie w tak uwielbiane przez polakow szpiegostwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.