Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  49 członków

APS Aeon Klub
IGNORED

Audiofilski klub miłośników APS AEON

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie 

Jaki dac preamp czy co budżetowo tych kolumn? Aby komputer, cd, tv itp spiac

Mam zamiar pozbyć sie standard stereo i zakupic ow kolumny ale niemam pojecia kompletnie o xlr 

4 godziny temu, wronka napisał:

Panowie 

Jaki dac preamp czy co budżetowo tych kolumn? Aby komputer, cd, tv itp spiac

Mam zamiar pozbyć sie standard stereo i zakupic ow kolumny ale niemam pojecia kompletnie o xlr 

Przerobiłem trochę DACów z tymi paczkami. Jaki masz budżet ? Jeśli niewielki to polecam M-DAC w używkach. Były Hegle, OPPO, CAYIN, Mytki. Fajne ale drogie i czy lepsze ? Hmm PRE w M-DAC dawało radę. Kolejna propozycja to koniecznie AGD. Super DAC, PRE niezłe, a i dziurka pod słuchawki będzie przyzwoita jak skusisz się na combo. 

Nie wiem jakie masz oczekiwania. Znajomy ma podpiety dac soekris dual mono —>pasywka khozno—>aeony i jest zajebiscie :)
Mozesz tez np kupic sobie dac matrix, ma kilka wejsc z regulacja glosnosci, tez bylo fajnie.

7b8f6057ddc80bbe8a6f85b175672e42.jpg

13 minut temu, wronka napisał:

Panowie jakie kable xlr  do mdac i tych głośników niedrogie warte zainteresowania? 

http://mogami.pl/index.php/high-end/neglexiii/81-niii-xlr

46 minut temu, piotrek7 napisał:

DIY. 

Moim zdaniem (podkreślam moim zdaniem) nie wiele zyskasz. Mi robił kable kolega z sąsiedniego forum i było super. Podpinałem do nich jakieś wysokie Nordosty, Chordy, VDH droższe od tych paczek i ja tam nie widziałem w tym sensu. 

Akurat te kable są bardzo rozsądnie wycenione. Daleko im pod tym względem do poziomu audiofilskich marek. Mam i zdecydowanie polecam. Mam także DIY na dobrych komponentach. Wyszło drożej niż Mogami

• 2 miesiące później...

Mialem porownanie klasikow do aeonow w tym samym zestawie w tym samym pokoju. Posiadam aeony a klasiki kupilem dla Brata. Jestem naprawdę w szoku jak klasiki grają. Fakt to jest kolumna budżetowa w wykonaniu, suwaki, wejścia, ogolna jakość budowy nie jest pozwalająca jak w aeonach jednak nikt tu na dźwięku nie oszczedził.

Pierwszy odsłuch był w trybie passive- suwak od basu w tej pozycji pozwala grać z dedykowanym subwooferem. Dźwięk miał świetną średnicę a metalowa kopułka kąsała jak osa. Było bardzo dużo treści w gorym przekazie do samego konca, średnica równa, bez upiekszen. Bas.. No basu nie bylo, jedynie odczuwalne okolice 100hz nazwac basem ciezko. Nie wiedziałem że mam tak ustawione monitory, które w trybie bez subwoofera mają być ustawione na extended.

W tym trybie bas mnie zaskoczył, klasiki zagraly na prawdę dużym dźwiękiem, gainroom + br z tyłu dawał wrażenie że kolumny są dużo dużo większe. Wychylenie srednioniskotonowej 18 działało jak pompka do dolnych rejestrów, jednak bez rozlazłości. Monitory mają jednak wadę i to sporą co w moim przekonaniu powoduje, że można pokusic sie o przerobienie kolumny we wlasnym zakresie. Br jest kawalkiem plastiku który przy pewnych sytuacjach muzycznych bardzo ale to bardzo smarka, to nie jest w dolnych granicach ich możliwości tylko w pewnych sytuacjach. Sądzę że należałoby zrobić pomiar w różnych wariantach lokacji wytlumienja bo jest ono przyklejone do rurki na poczatku i wzbudza sie gdy pompka ma duzo do ogarnięcia.

Całość mnie zabiła za uzywane dalem 2.5 k co uwazam za kwote trywialną versus możliwości tych monitorow. 4 k w sklepie sa kasą godną tej jakości dźwięku.

Jak porownanie do aeonow? Aeony sa glosniejsze i to od razu slychac. Aeony graja jasniejsza średnią góra przez co srednica skierowana jest ku jasnoaci jednak to za sprawa podzialu i pierscieniowej kopułki wysokotonkwej, ona przerabia sporo srednicy stad ta jasność jednak dół wokali idzie juz z 22 i ja to czuje wzgledem klasikow tak ze ten głos jest rozjasniony jednak nie tak rowny jak w klasikach gdzie to pasmo obrabia 18. Ktos pisze ze scisniety, to jest monitor ja bym powiwdzial ze równy, bo tam gdzie poszukiwałem spojnosci ona byla i Whitney zaśpiewała tak jak to nagrali a nie tak jak sobie wymyśliłem.

Reszta zestawu to wspomniana przez Paprocha sterta plytek i kabli a przewody to melodika purple rain. Btw mialem ostatnio audioquesty i to po xlr gra tak samo na jednych i drugich jakby sie ktos mial dluzej nad kablem zastanawiac.

Za pare dni odpale u zanjomka inne klasiki na ciekawej drabince Tisbury po RCA w zestawie z Regą winylem i odtwarzaczem cd- modelu nie pamietam. Zobaczymy czy bedzie taka świetna zabawa jak z moim DAC czy DAC w ogóle. Te monitory sa wrazliwe na zrodlo i mam nadzieje ze nabywca bedzie zadowolony. Pzdr!

Edytowane przez stojo
  • 2 miesiące później...

Panowie, czy sub 10 / 12 to konstrukcje zamknięte? Czy znany jest model głośnika niskotonowego? Ewentualnie można gdzieś więcej poczytać (poza http://www.aps-company.com)?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.