Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użyszkodników, a Twórców w szczególności.

Po perypetiach odpaliłem swoją SOHĘ. Pozmieniałem wartości elementów na sugerowane, bo cały czas przekaźnik wyłączał słuchawki (poza P3P, ten pozostał, bo nie miałem pod ręką większej wartości). Niestety, po podłączeniu słuchawek i podkręceniu potencjometru na dość głośno, nadal przekaźnik odłącza słuchawki, a po kilkudziesięciu sekundach załącza ponownie. C6P i C7P mam w sumie ponad 7000uF. Spróbować dołożyć jeszcze pojemności? Według sugestii WitKo do R3P dołożyłem równolegle 0,1R.

Gra bardzo fajnie, żadnych niepożądanych efektów dźwiękowych nie zaobserwowano. Lampy 6N1P.

kjeld,

pojemności na pewno już wystarczy,

profilaktycznie dodaj rezystory ok 470k..510k do suwaków alpsa i masy;

zwiększ prąd i napięcie na lampach

pozdr, wk

Mniej doświadczeni użytkownicy powinni się ograniczyć do lamp: ECC81, ECC82, ECC88 i E88CC, 12AT7, 12AU7.

Nie będzie wtedy problemów z zabezpieczeniem.

Nawet te wymienione typy nie powinny być "zajeżdżone" bo to także spowoduje zadziałanie zabezpieczenia.

neodom

Czego użyłeś w swojej obudowie do tych świecących małych punkcików? Szukam takiego "pręta" z przeźroczystego tworzywa ale nie mogę nic znaleźć.

punkciki maja 0.8mm , wlozylem tam krociutkie odcinki swiatlowodu . W sklepie ''wszystko po 4 zlote'' wyciagnalem z lampki za 10zloty dwa wlosy swiatlowodowe .

Ciąg dalszy: Pomiary przy napięciu zmiennym 50Hz podanym na wejście wzmacniacza, ta sama lampa 6N1P:

U2ac__Uwyac__U1dc___VL_____U2_________U3/8________U7

0,5V__7,0V___51,2V__70,3V__-3mV_______682mV_______-3mV

1V____15,8V__51,0V__70,3V__-1..-5mV___710mV_______-3mV

2V____19,8V__49,8V__69,7V__-7..-15mV__675..681mV__-7..-11mV

Zapis -1..-5mV oznacza wynik pomiaru "skaczący" z grubsza w tym zakresie na wyświetlaczu miernika cyfrowego.

Precyzja pomiaru nie jest zbyt dobra, wartości maksymalne AC były przeliczane z pokazywanej przez miernik wartości skutecznej (Uac= sqrt(2)* Usk), a kształt sygnału zapewne nie zawsze był sinusoidalny.

Samo skakanie wartości potwierdza, że na siatkach lamp coś (złego) się dzieje - a co, to już wcześniej pokazały pomiary statyczne.

Wzmocnienie dla sygnałów AC (Uwyac/U2ac) wyniosło:

14 dla U2ac=0,5V

15,8 dla U2ac=1V

co jest dość bliskie wartości teoretycznej 17, a róznica wynika z błędów pomiarów napięć AC.

Wzmocnienie 9,9 dla U2ac=2V to efekt ewidentnego przesterowania.

Jakie z tego wnioski? Amplituda sygnału akustycznego na siatce lampy wejściowej nie może być zbyt duża.

Jestem juz teraz przekonany, że nie może być większa od ujemnej polaryzacji siatki. Nie widać po prostu żadnego mechanizmu, który przeciwdziałałby wchodzeniu lamp w obszar dodatnigo napięcia siatki...

Ciekaw jestem, jakie napięcia polaryzacji siatek uzyskaliście w praktyce, z jakich lamp i przy jakim napieciu anodowym i prądzie źródła prądowego?

Co powiecie na tabelę, do której będzie można dopisywać parametry uzyskane ze swoich ulubionych lamp?

Tabela ulubionych (i nie tylko) lamp i parametrów pracy:

kto_dopisał/ typ lampy/ producent/ Usiatki/ Uanodowe/ Iźródła prądowego/ uwagi

------------------------------------------------------------------------------

gqsoft/ ECC81/ RFT/ 1,0V/ 88V/ 1,6mA

gqsoft/ ECC81/ RFT/ 0,9V/ 88V/ 2,0mA

gqsoft/ 6N1P/ ZSRR?/ 1,5V/ 88V/ 1,6mA

gqsoft/ 6N1P/ ZSRR?/ 1,2V/ 88V/ 2,0mA

gqsoft/ 6N2P/ ZSRR?/ max 0,7V/ 88V/ 1,6mA/ min i max ze zbadanych 4 sztuk

gqsoft/ 6N2P/ ZSRR?/ min 0,1V/ 88V/ 2,0mA

gqsoft/ 6N6P/ ZSRR?/ 3,5V/ 88V/ 1,6mA/ rewelacja pod kątem Usiatki!!!

gqsoft/ 6N6P/ ZSRR?/ 3,0V/ 88V/ 2,0mA

Zapraszam do wpisywania swoich typów do tabeli powyżej.

Spośród wylistowanych lamp z mojej szuflady wynikałoby, że 6N2P nie nadaje się za bardzo do SOHA Mk3, bo dźwięk będzie najprawdopodobniej zniekształcony i szybko przesterowany po podgłośnieniu. Nie mam pojęcia, w jaki sposób Luiis uzyskał 1,5V polaryzacji siatki, pewnie przerzucając mnóóóstwo lamp ;-)

Z kolei 6N6P zapowiada się rewelacyjnie! Posłuchałem przez chwilę i gra to bardzo dobrze (impresja z niewygrzanych lamp z Usiatki ustawionym na 3,0V). 6N6P jest mocno prądożerna na żarzeniu (750mA/ 6,3V) więc standardowa SOHA nie daje rady i Uż= 11,3V. Zaraz zmniejszę R3P lub wywalę całkowicie i powinno byc OKej.

Ciekawa sprawa.

Lampy 6N1P, napięcie anodowe 89V, prąd źródła 2,5mA - przekaźnik wariuje (napięcia pomiędzy szóstymi nogami lamp i punktami VL - 28V i 35V).

Po zmianie lamp na ECC81 - to samo, napięć pomiędzy 6 nogą i VL nie mierzyłem.

Zmiana lamp na inną parę 6N1P (w biegu, bez wyłączania zasilania) - cud. Przekaźnik załączył się i nie reaguje wcale na kręcenie alpsem. Tak było wczoraj wieczorem.

Wyłączyłem ustrojstwo na noc, rano włączam zasilanie - znowu polka z przekaźnikiem.

Ponowny zabieg wyjęcia i włożenia tych samych lamp w biegu - dalej przekaźnik wariuje.

Na razie nic nie kombinowałem z rezystorami przy alpsie.

> kjeld

> Lampy 6N1P, napięcie anodowe 89V, prąd źródła 2,5mA - przekaźnik wariuje

Sprawdź dwie rzeczy:

1. Jakie masz pojemności na żarzeniu, dla prądożernej 6N1P: C6P i C7P powinny mieć co najmniej 1000uF/35V, a jeśli rozważasz 6N6P, to jeszcze więcej i dodatkowo R3P warto zmniejszyć o połowę.

2. Zmierz napiecia na nodze 3/8 obu lamp bez sygnału na wejściu. Zapewne jest mniej niż 1V, więc bez ruszania napięcia anodowego (bo jest na max i niech tak zostanie) zmniejsz prąd źródła prądowego do 2mA lub jeszcze niżej.

Jedna z tych operacji (lub obydwie) powinna(y) pomóc.

> kjeld

Wybacz, nie doczytałem, że punkt 1 masz zrealizowany aż z nadmiarem.

Pozostaje punkt 2 :-) Uzasadnienie takiego, a nie innego działania znajdziesz w moich postach na tej stronie. Dodatkowo nie zawadzi dodać rezystory "odtrzeszczające" (470k.. 1M od nogi 2 lamp do masy).

>gqsoft

C6P i C7P mam w sumie 7000uF. Do oryginalnego R3P dołożyłem równolegle 0,1R. To wszystko było już przy opisywanych efektach.

Teraz zmniejszyłem prąd źródła do niecałych 1,9 mA - nic nie dało.

Napięcia na nogach 3/8 obu lamp to 1,26V i 1,17V.

Napięcia pomiędzy nogami nr 6 i punktami VL odpowiednio 18,2V i 29V.

Troche musiałem poczekac ale chyba bylo warto...

Podziekowania dla Luiis-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> kjeld

Przy nie-max-głośnym słuchaniu, punkt pracy lamp wydaje się poprawny.

A z jakiego żródła sterujesz wzmacniacz? Bo obecność napięcia stałego na wejsciu SOHA jest niewskazana.

> kjeld

> Napięcia pomiędzy nogami nr 6 i punktami VL odpowiednio 18,2V i 29V.

To 29V wskazuje na lampę ze słabo sparowanymi triodami.

Spróbuj podkręcić prądem, żeby to napięcie spadło do 18,2V. Przy okazji polaryzacje siatek powinny się zblizyć bardziej do siebie. Jeżeli się nie uda, to niestety zmiana lampy.

Ostateczne wartości elementów, które zadowoliły 6N6P na żarzeniu:

C6P= C7P= 1000uF/35V, R3P= 0,47 Ohm

LM337 musi się pogrzać, bo różnica napięć we-wy musi przekraczać 3V (u mnie jest teraz 4V różnicy), a prąd ma wartość ponad 0,8A

Przy polaryzacji siatek -3,0V nie ma żadnych niepożądanych załaczeń zabezpieczenia, a dźwięk bardzo mi się podoba. Najgłosniej nagrane (tzn. wymasterowane) płyty grają czysto, nawet przy zbyt głośnym słuchaniu. 6N6P stała się więc moją ulubioną lampą :-)

Jeszcze tylko jedna refleksja: czy ja się za bardzo nie emocjonuję wartością polaryzacji siatek? Na zdrowy rozum przy amplitudzie wyjściowej paręnaście woltów i wzmocnieniu równym 17, użyteczny zakres napieć wejściowych nie przekracza pewnie 0,7V. Potem jest przesterowanie tranzystorów wyjściowych ;-(

>gqsoft

Czy mógłbyś oświecić mnie względem czego mierzyć Usiatki i czym go ustawiać/zmieniać. Czy liczy się tylko ustawienie Usiatki triod wejściowych każdej z lamp? U mnie wygląda to tak: 6n2p, Ua=80V, Ia=1,3mA, Usiatki1=0V względem masy i U siatka1-katoda1 (wyprowadzenia 2 i 3) = -0.3V a w drugiej lampie -0.6V. Czy te wartości są prawidłowe czy lepiej ustawić niższe Usiatki?

No i problem nadal nierozwiązany - przekaźnik fiksuje cały czas, także na lampach ECC81. Od nóg nr 2 do masy dałem rezystory 470k - nic nie pomogło. Zrobiłem eksperyment - do C4E dołożyłem 100nF. Po kilkunastu sekundach muzyki z dość głośnym szumem w tle, szum się zmniejszył do prawie niesłyszalnego i przez kilka minut grało nawet dość głośno. Potem niestety SOHA znowu zaczęła odcinać sygnał, w sposób nieregularny. Kilkanaście sekund do ok. minuty w porządku, z przerwami od kilku do ok. 10 sekund. TL081 zamieniłem chwilowo na TL071 - bez zmian. Myślę, czy nie wymienić Q3E (BC517) i może Q4E (BC337)?

> woytek

Wyrastam na experta od lamp ;->

Wcale nim nie jestem, ale przynajmniej próbuję i szukam rozwiązań...

Ale do rzeczy. Usiatki pomierzyłeś prawidłowo - chodzi o róznicę napięć między katodą (noga 3/8) a siatką (noga 2 albo noga 7).

W stanie spoczynku (0V DC na wyjściu wzmacniacza, Alps skręcony na minimum), obie siatki powinny mieć napięcie 0V z dokładnością do paru mV - wystarczy więc zmierzyć względem masy i zmienić znak napięcia katod (noga 3/8). Czyli Usiatki= -U3= -U8

> U siatka1-katoda1 (wyprowadzenia 2 i 3) = -0.3V a w drugiej lampie -0.6V

> Czy te wartości są prawidłowe czy lepiej ustawić niższe Usiatki?

Im niższe ujemne, tym lepiej (czyli -0,6V to lepiej niż -0,3V).

Generalna zasada jest taka:

1. Im wyższe napięcie anodowe przy stałym prądzie katody, tym Usiatki jest bardziej ujemne.

2. Im wyższy prąd katody przy stałym napięciu anodowym, tym Usiatki jest mniej ujemne.

Zależy nam na dużym ujemnym Usiatki (wyjasnienia dlaczego znajdziesz na poprzedniej stronie)

oraz na możliwie dużym prądzie katod (bo to sprzyja brzmieniu - tak w dużym skrócie) - są to niestety warunki sprzeczne ;-/

W przypadku SOHA Mk3 sugerowałbym ustawienie napięcia anodowego na max (to sprzyja i Usiatki, i prądowi katod).

Co do prądu katod (czyli prądu źródła prądowego) - jest to jedyna metoda, żeby tu cokolwiek wyregulować.

W Twoim przypadku spróbowałbym obniżyć prąd drugiej lampy, żeby z -0,3V zrobiło się -0,6V.

Chyba się nie uda, bo 1,65mA to może być minimum...

W takim razie pozostaje zmiana lampy na taką o wyższym Usiatki.

Wydaje mi się, że -0,3V może powodować włączanie się zabezpieczenia przy kręceniu gałką - czy mam rację? No i zapewne zniekształcenia, ale to przy głosniejszym słuchaniu i zależnie od typu słuchawek.

Jeżeli jednak nie włącza się zabezpieczenie, a brzmienie Ci odpowiada, to na niskich poziomach głośności możnaby zaakceptować takie lampy, bo ja wiem?

> kjeld

> przekaźnik fiksuje cały czas

Wariowanie zabezpieczenia pojawiało się dotychczas w trzech przypadkach:

1. Z powodu złego filtrowania napięcia żarzenia.

2. Z powodu złego doboru punktu pracy lamp.

3. Z powodu trzeszczacego potencjometru (ten powód wydaje się jednak nieistotny w przypadku Alpsów).

Żeby zdiagnozować na 100% powód nr 1, proponuję wylutować R8E (np. jedną nogę) i zobaczyć, czy to pomoże...

kjeld

Czy lampy masz "nowe", wszystko wskazuje na to, że masz lampy wyeksploatowane. Wypadałoby je pomierzyć i porównać wyniki z wartościami katalogowymi.

Mam "nowe" z pudełkach i na nich Soha zachowuje się tak jak u Ciebie. Jako, że posiadam miernik do pomiaru lamp i kilka ECC812 RFT w pudełkach, sprawdziłem je i tak rozbieżności między triodami w tej samej bańce dochodziły do 30% a do wartości katalogowej brakowało im około 15%.

Jeżeli mamy problemy z uruchomieniem wzmacniacza objawiający się działaniem zabezpieczenia to wina leży po stronie lamp.

Aby temu zaradzić należy podnieść napięcie anodowe do momentu gdy zabezpieczenie przestanie się włączać, należy także sprawdzić napięcie między katodą a siatką, powinno ono wynosić ok. -2V.

Konkluzja jest taka, jeżeli mamy lampy typu ECC81, ECC82, ECC88 z parametrami katalogowymi to nie mamy problemów z uruchomieniem SOHY.

• Pokaż nowe odpowiedzi