Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Lampy nie świecą...2xecc81 czy trzeba cos jeszcze ustawiac oprocz zworek w pozycji 1-2? CZy cos trzeba zrobic dodatkowo z kondensatorami tantalowymi? Kurde tak dobrze żarło...

Bardzo dokladny opis regulacji oraz ustawienia zworek pojawil sie w tym watku . Musisz tylko postepowac zgodnie z instrukcja . Sprawdz czy juz masz podlaczone pozostale zwory , czy masz wlozone opampy w podstawki itp itd . Opis regulacji jest tez umieszczony na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chociaz meczy mnie to wiec ostatni raz zapytam: Czy dobrze mam ustawione te zworki od zarzenia na 12,6V? Lampy Ecc81. Widze na zdjeciach ze wszyscy konstruktorzy maja w pozycji 1-2 zworki ustawione.

Czy dobrze mam ustawione te zworki od zarzenia na

>12,6V? Lampy Ecc81.

-------------------------------------------------------

Dobrze masz ustawione (ECC81, 82 i 83 ustawiamy na 12,6V), zworki na 6,3V ustawia się dla lamp E88CC, ECC88, 6922 i ich pochodne.

mcdenko, 16 Sty 2010, 23:41

i inny...

.. najlepiej zbytnio się nie spieszyć z uruchamianiem od razu całego wzmaka:)

Zaczynajcie od zasilania i po kolei: (bez lamp zworek i opeampów)

1. Napięcie żarzenia w punkcie H-12.6V - doregulować peerkiem.

2. Sprawdzenie czy na wyprowadzeniach zworek jest +/-15V jeśli wyregulować peerkami.

3. Sprawdzenie napięcia na zworze J3 rozładowanie kondensatora C12P.

4. Włożenie zwory J3 i wyregulowanie nap. anodowego na ok 60V.

5. Ustawienie zworek JP1 dla danego typu lampy.

6. Włożenie w podstawki opampów i lamp oraz zwory J1/J2.

7. Regulacja prądu katody PR-kiem P1L/R.

8. Regulacja prądu spoczynkowego końcówki trazystorowej PR-kiem P2L/R

9. doregulowanie czasu załączania się napięcia anodowego na ok 15-25s, jednak tak aby to napięcie załączało się przed załączeniem wyjścia słuchawkowego.

Jeśli układ jest zmontowany poprawnie i bez błędów wzmacniacz zagra.

Wprowadziłem ostatnio pewną z pozoru drobną modyfikację, a mianowicie za radą kol. Vuy'a (prekursora w stosowaniu zasilania na LT317/337 w SOHA:) - dzięki Ci za to Vuy'u... w miejscu dotąd stosowanych kondów tantalowych C20/21P o wartości 1uF - kondy o wartości ok 47uF - najlepiej jakieś Nichicony FG, KZ, Rubycony ZL/ZLH albo Os-Con. Miałem akurat ZL 100/25 i wstawiłem. Jest spora poprawa w zakresie odpowiedzi impulsowej, szczególnie w zakresie niskich tonów. Po wymianie kondów 10uF/Tant. w jednym z moich wzmacniaczy prawie tego nie zauważyłem, ale w drugim miałem 1uF/Tant i tu rzeczywiście jest spora poprawa.

Polecam tą modyfikację, ciekawe jak u Was to zagra?

Witam

Kolejna SOHA MK III uruchomiona.

Pierwszy odsłuch za mną. Warto było :)

Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do zrealizowania projektu.

Pozdrawiam

a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Luiis

> w miejscu dotąd stosowanych kondów tantalowych C20/21P o wartości 1uF - kondy o wartości

> ok 47uF - najlepiej jakieś Nichicony FG, KZ, Rubycony ZL/ZLH albo Os-Con.

Podmieniłem dotychczasowe tantale 1uF na Os-Con 180uF/20V (takie akurat znalazłem w szufladzie).

Brzmienie najprawdopodobniej nie pogorszyło się, ale co tu obiektywnie porównywać, jeżeli operacja wymiany trwała pół godziny...

Mam wrażenie, że bas zrobił się fajniejszy, np. na płytce "Mezzanine" Massive Attack, ale czy to efekt realny, czy jakaś autosugestia, nie wiem ;-)

Modyfikacja pozostaje w układzie.

gqsoft, 18 Sty 2010, 01:44

U mnie ten efekt był zauważalny, miałem wówczas dwa, prawie jednakowo wykonane wzmacniacze. Przełożenie zasilania trwało ok 2 minuty. Później wróciłem do pierwotnej konfiguracji z kondami 1uF, (znów 2 minuty - I wzmak;) aby sprawdzic czy faktycznie sluch mnie nie myli. Zdecydowanie jest lepiej. Szczególnie w impulsach w najniższych rejestrach.. Materiał muzyczny: Shade - Like A Tattoo i

Kiss Of Life.

Teraz dźwięk nabrał masy o całe 6,5kg ;)

Ukryta Zawartość

post-24623-100004913 1263846954_thumb.jpg

post-24623-100004914 1263846954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękny, nareszcie gałka głośności nie wygląda jak przeciwwaga. (:

Tanio to na pewno nie było, ale efekt jest rewelacyjny.

Gratuluje dobrego smaku i umiejętności wyważenia proporcji. (:

Loszmi, 18 Sty 2010, 22:12

>Ja myślę, że powinieneś wszystkie szczegóły dotyczące powstania obudowy przedstawić!

No więc roboty własnej oraz biegania po firemkach było sporo, w skrócie:

Spód, tył oraz góra wykonane są z blachy stalowej o grubości 3mm - cięte laserowo otwory wentylacyjne oraz pod gniazda. Gniazda RCA i słuchawkowe to Neutriki. Przycisk podświetlany Onpow. Wycięte laserem są również elementy osłony trafa-pierścień dolny i pokrywka. Kawałek rury na trafo wytoczony na tokarce. Osłony na lampy zrobiłem z podkładek stalowych. Elementy te po długim i mozolnym szlifowaniu papierem ściernym dałem do chromowania. Stalowe blachy malowane proszkowo na czarny mat z drobną strukturą. Front jest aluminiowy o grubości 10mm obrabiany CNC i poddany szkiełkowaniu. Gałka też alu nabyta od jednego z forumowiczów. Boki-drewno bukowe obrobione frezem (zaokrąglenia), wielokrotnie szlifowane i tyle samo razy lakierowane sprayem. Po lakierowaniu efekt prawie jak politura;). Cztery nóżki i gotowe!

Kristofer

drajek, 18 Sty 2010, 18:51

>a ja nadal z uporem maniaka będę pytał czy ktoś nie ma na zbyciu płytki do tej interesującej

>konstrukcji:)

..mnie nie pytałeś..;)

..może coś jeszcze znajdę

kristofer, 18 Sty 2010, 21:35

>Teraz dźwięk nabrał masy o całe 6,5kg ;)

.. wygląda, zaiste "masywnie".

Czekamy na recenzję z odsłuchów ;))

neodom, 18 Sty 2010, 22:05

>...Daj fote wprost z przodu jeszcze .

Najazd z przodu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luiis, 19 Sty 2010, 11:00

>Czekamy na recenzję z odsłuchów ;))

Już wcześniej o brzmieniu trochę pisałem. Wszystko podtrzymuję. Z racji tego, że słucham głównie klimatów związanych z muzyką elektroniczną (nie techno;), mogę potwierdzić świetne brzmienie i w tym kierunku. Wreszcie bas jest basem-mocny, sprężysty bez dudnień nie dominujący nad resztą. Dźwięki bardzo dobrze dają się lokalizować tzn. jak coś ma być z lewej strony, prawej czy przed nami to tam właśnie jest. Na dobrze zrealizowanych płytkach CD, to co dociera do mych uszu jest rewelacyjne! Czasem aż chce sie podkręcić głośność. Wzmacniacz nie ma żadnych przesłuchów między kanałami, przy tym zero szumu czy brumu przy braku sygnału-absolutna cisza nawet na max głośności-mam obsesję na tym punkcie(czego nie mogę powiedzieć o niektórych konstrukcjach firmowych;) Wreszcie na dłuższy czas zaprzestaję poszukiwań ampli słuchawkowego (choć dłuuuugo szukałem:), stąd postanowiłem jakoś przyzwoicie go ubrać (co do kosztów, to w pewnym momencie przestałem już liczyć, ale co tam).

Polecam i pozdrawiam

Kris

• Pokaż nowe odpowiedzi