Skocz do zawartości
IGNORED

KENWOOD KA- 8300 vs. SHARP OPTONICA

Delfinnn

Rekomendowane odpowiedzi

KENWOOD KA- 8300 vs. SHARP OPTONICA SM-1616. No właśnie co wybrać? Dorwałem 2 aukcje na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kenwood ma niby większą moc ale sam nie wiem. Oba piekielnie mi się podobają. Wzmak będzie współpracował prawdopodobnie z Altusami 140 lub coś tego pokroju. Pomóżcie koledzy w wyborze :) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/56853-kenwood-ka-8300-vs-sharp-optonica/

Sam używam kilka Kenwoodów więc powinienem cię namawiać na ten wybór. ale napiszę/zapytam inaczej. Czy wiesz z którego stulecia i z którego roku jest to wzmacniacz?

Klocki z lat 70 ubiegłego stulecia wymagają gruntownego przeglądu, renowacji. Ten koszt należy doliczyć do ceny i dopiero się zastanowić nad zakupem.

Wiem, że decydując się na sprzęt Vintage trzeba liczyć się z tym, że po czasie będzie coś do wymiany. Gość niby pisze, że na razie jest wszystko ok i nic nie trzeba wymieniać.

A teraz druga sprawa, bo nigdy nie miałem wzmacniacza ujmijmy to "z wyższej półki". I właśnie jak tu wygląda sprawa przeglądów itp.? Drogie to? Czy w każdym mieście znajduje się taki zakład zajmujący się tym? Bo ja np. mieszkam w stosunkowo małym mieście Kołobrzeg i nie słyszałem o żadnym takim zakładzie. Pozdrawiam

Widzisz ja widziałem już bardzo wiele ogłoszeń takich i podobnych wzmacniaczy. Jednak nigdy nie znalazłem ogłoszenia, że sprzęt jest stary i ma bebechy do wymiany. Wszycy piszą, że jest super. Jednak prawda jest inna. To podobnie jak sprzedają kolumny z powgniatanymi kopułkami i wszyscy piszą, że to nie ma żadnego wpływu na wsoką jakość odtwarzania. Lub porysowany obiektyw do lustrzanki. Również w ogóle bez znaczenia. To jest taka polska specyfika.

Do naprawy potrzebny jest schemat i dostęp do części, których obecnie już prawie nie ma w obiegu.Więc warsztat to jedno, a części to drugie.

Sam teraz odebrałem subwoofer z naprawy po kilku miesiącach nienaprawiony. Brak części, a gościowi nie chce się latać po Polsce za częściami bo za to mu nikt nie zapłaci i kółko się zamyka.

HM69 - bardzo Cię proszę nie powtarzaj z automatu bredni typu - 20-30 letnie wzmacniacze/inne sprzęty audio - wymagaja kompleksowej renowacji. Mogę podać dziesiątki przykładów wzmacniaczy, które nie wymagały nawet regulacji wkrętów w obudowie, nie wspominając o takich czarach , jak prąd spoczynkowy. Przykładem (z ciekawszych propozycji) Yamaha CA-1010 z 1978 r. , Accuphase E-205(1985), Rotel RA-1312 (1979), Marantz PM 84 Mk2 (1980), Luxman L-525 (1983) i wiele , wiele innych. Oczywiście sposób eksploatacji ma znaczenie, ale sprowadza się do niuansów. Z regóły przemycie potencjometrów lub przełączników załatwia temat. Podjąłem się kiedyś kompleksowej wymiany elektrolitów w przedwzmacniaczu top line z 79-80' i co? Dla mnie sprawa mocno dyskusyjna, czy zagrało lepiej. Na pewno odrobinę! inaczej, ale czy zdecydowanie lepiej???

Proszę nie opowiadać bzdur...

Tylko sprawdzone niusy :-)

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Z Kenwooda stajni KA-9100, KA-9700, czy CD HITACHI DA-1000, które doczekało się racenzji na Hi-Fi i Muzyka 02/2007 :-) . Ode mnie sprzęcik.

Ukryta Zawartość

post-4508-100002306 1245191410_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Delfinnn, ja polecam ze swojej strony Luxmana. Np taka aukcja

Ukryta Zawartość

Sam takiego kupiłem i działa cudownie. No i 200 zostanie ci na jakieś płyty albo kable :)

Ukryta Zawartość

Przerabialem juz Kenwooda 8100 i 8300, takze mysle ze moge sie tutaj wypowiedziec. Oba graja raczej jasno, potezne niskie, ladnie kontrolowane ale z nie tak juz dobra barwa jak np Rotel 1210, wyrazne ale nieklujace wysokie. Srednica conajmniej dobra. Aha, no i rewelacyjne wejscie sluchawkowe. Za 500zl napewno warto, ale po 1 na Twoim miejscu szukalbym 8100 (nowszy i podobny charakter, rowniez piekna maszyna), po 2 poprosilbym o fotke wnetrza tego wzmaka, znajomy niedawno sprzedal podobny (a niewiele ich w Pol) z wypatroszonymi bebechami - nie pamietam kto Go kupil ale jezeli to ten gosc... ;-), po 3... nie wierze ze zejdzie za ta cene :)

Suma sumarum z 2 ww wzmakow pozostal u mnie 8100, choc mysle ze i na niego juz czas.

Skoro lubisz piekne rzeczy pozwole sobie:

-

Ukryta Zawartość

W razie w... ;-)

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze 3 inne kąski. Już nie biorąc pod uwagę kwoty, będzie któryś z nich lepszy od KA - 8300 ? Czy jednak Kenwood z tej całej czwórki wygrywa bezapelacyjnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak lubisz budzace respekt wzmaki:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

; D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Akai niestety nie starczy mi funduszu a Sansui ma impedancje od 8ohm, mi potrzebna niestety od 6ohm minimum. Ten Rotel wydaje się ciekawy. Mocno specyfikacją odbiega od Kenwooda 8300?

Napisze tak. Nie pamietam jak graja Altusy, wiem tylko ze zajebiaszczo sie przy nich bawilem... ; D

Rotel to raczej ciemne brzmienie, piekny, mocny, szybki ze swietna barwa bas, wyrazna srednica i delikatna, krystaliczna gora. Do systemow neutralnych i jasnych, moim zdaniem wypas. X13 to seria moze zdziebko mniej muzykalna niz seria X12 ale i tak jest dobrze.

Kenwood to odmienne brzmienie, tam rownowaga tonalna idzie ku gorze, jezeli masz jasne kolumny to moga byc zyletki. Do ciemnych systemow (CD, kolumny) - wypas.

PS. Jezeli chcesz sluchac muzy na Altusach to wez to co Ci sie podoba i... jest najtansze. Rotel z Twoimi boxami to nieporozumienie, i tak nie poczujesz tego co potrafi. Takze jezeli Altusy zostaja, nie wydawaj 5 stow na wzmacniacz.

Pzdr!

Aha rozumiem. Tzn. planowałem mniej więcej tak, że zakupię trochę lepszy wzmak, później kolumny i jak na prawdę spodoba mi się takie zestawienie to w najbliższym czasie wymienię kolumny już na coś konkretnego i właśnie, żeby potem już nie zmieniać wzmacniacza. Pomyśle teraz nad tym Rotelem i Kenem :)Dzięki za pomoc!

Skoro Rotel to raczej ciemnie brzmienie to chyba lepiej się zgra z Altusami bo podobno grają one dość ostro.

• 3 tygodnie później...

Odkupuje stare śmieci bo wreszcie udało mi się kupić wzmacniacz. Wybór padł tak jak mówiłem na Kenwooda KA-8300. Dziś przyszedł kurier, bardzo się ucieszyłem :) Wygląda bosko, póki co odpukać na razie wszystko działa, do środka jeszcze nie zaglądałem. Na razie gra ze standardowymi kolumnami Philipsa od wieży hi-fi. Zmiany w stosunku do wieży? Tak jak mówił D4ncer - grają teraz stosunkowo jasno, dźwięk jest bardziej wyraźny i deko mniej basów - za to bardziej wyraziste.

Poszukuję teraz kolumn do tego wzmacniacza. Raczej o ciemnym i mocnym brzmieniu z dość potężnymi basami. Celuję w kwotę max 500zł bo przemyślałem sprawę i jednak więcej na razie nie wydaję. Jak zabawa ze Stereo wciągnie to później się pomyśli nad jakimś konkretem :) Jakieś sugestie?

No witamy ponownie!

Ciesze sie ze Kenwood sie podoba. Co do kolumn, mysle ze budzet nie pozwoli wykorzystac potencjalu tego wzmaka. W tej kwocie nic interesujacego nie przychodzi mi do glowy, chcialem wiec zapytac o cos innego. Jaki masz metraz pokoju?

Wiem, że wzmak będzie się marnował ale właśnie kupiłem go ujmijmy to "przyszłościowo" bo znaleźć go w tych czasach to nie lada sztuka :) Kupie teraz jakieś kolumny a po nowym roku wymienię na coś z wyższej półki.

Co do pokoju to ma ok 9m2 więc bardzo niewiele. Teraz robię przemeblowanie i zostanie tylko łóżko i małe biurko więc rezonans będzie minimalny.

Ok trochę przyszalałem hhe. Oto poglądowo jak będzie wyglądał pokój po przemeblowaniu. Łóżko jest trochę węższe niż na zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, skąd taki pomysł? Planowałem ustawić kolumny na standach granitowych mniej więcej w miejscu pod oknami. Chyba, że jakieś lepsze pomysły?

A co do rozplanowania. Tak wyszło z łóżkiem, dzięki takiej konfiguracji mam najwięcej przestrzeni - na nowy dom niestety mnie nie stać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.