Skocz do zawartości
IGNORED

COCA COLA LIGHT SZKODZI ZDROWIU

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

electro, 18 Cze 2009, 01:34

>co ciekawe probowal go zmielonego na zywca, bez obrobki cieplnej:) bleee...

To się nazywa tatar a w wyższych sferach - carpaccio.

Nie rozumiem twojego zdziwienia.

Mało który naród może się pochawlić kuchnią równie bogatą (i równie pracochłonną w przyrządzaniu) co polska ale w zasadzie wszędzie można znaleść przynajmniej kilka popularnych dań godnych uwagi.

Nawet w UK ale w chińskiej albo koreańskiej restauracji ;)

Ja jem to co w danym kraju w restauracjach i barach znajdę. Jedyne czego nie trawie to tzw. "surówki" etc. Warzywa w potrawach jako dodatek jak najbardziej ale taka sieczka z surowych warzyw to dobre dla królików :)

W życiu nie szukałbym fastdoodów za granicą. Każda kuchnia ma swoje speciały i warto próbować.

Fastfoody należy traktować jako totalną ostateczność. W UK fastfoody to straszny syf, nasze mac`i czy kfc są sterylne w porównaniu z nimi i o niebo lepiej smakują. Bedąc w port saidzie (wysyłka z firmy, nie urlop w kurorcie) żywiłem się w hotelu, restauracjach a nawet w ulicznych barach i nic, zero problemów z żołądkiem (grunt to podlewać lekko alkoholem ;), chociaż syf tam wszędzie taki, że co niektórzy na sam widok dostaliby skrętu kiszek. Egipska kuchnia jest ogólnie bardzo dobra, czasami nie urzeka formą (np. ryby z grilla podają z bebechami...) ale smakuje świetnie. 2x miałem problemy z żołądkiem w tym kraju i to za każdym razem jak zamówiłem kfc do firmy...

I nie pijcie napoi typu diet coke/cola light/cola zero i innych słodzikowych szitów. Rozwalają zupełnie gospodarkę cukrem w organiźmie.

LUDZIE ZACZNIJCIE JESC SUSHI !!!

Kuchnia Japońska jest najzdrowsza na świecie .

koledzy który je w MC donaldzie czesto , kolego za 5 lat przejdziesz pierwszy zawał wtedy bedziesz juz roslinką

edwardoscheida, 18 Cze 2009, 11:00

>LUDZIE ZACZNIJCIE JESC SUSHI !!!

>

>Kuchnia Japońska jest najzdrowsza na świecie .

Tylko jeśli jest dostęp do naprawdę świeżych ryb co w praktyce oznacza konieczność mieszkania nad morzem i zakupów na nabrzeżu.

A poza tym moja dewiza zyciowa brzmi "Ryba - ohyba, lepsza chleba skiba" (skibka = kromka po poznańsku),

to fakt , jesli ktos je surowe ryby to lepiej zeby byly świeże , ja mieszkam nad morzem

generalnie dieta rybna jest najzdrowsza do tego gotowanie na parze , unikac smazenia jak juz to tylko na oliwie z oliwek ,

Gość

(Konto usunięte)

Hugo Chavez wziął na celownik kolejny przejaw amerykańskiego imperializmu - Coca-Colę. Urzędową decyzją w całej Wenezueli zakazano sprzedaży dietetycznej Coca-Coli Zero. Oficjalny powód? Zagraża ona zdrowiu.

- Ten produkt powinien być wycofany ze sklepów, by chronić zdrowie Wenezuelczyków - argumentował decyzję minister zdrowia Jesus Mantilla. W jaki konkretnie sposób zagraża? Tego już Mantilla nie powiedział...

http://www.tvn24.pl/12692,1604906,0,1,chavez-kontra-coca_cola,wiadomosc.html

>> edwardoscheida, 18 Cze 2009, 11:00

Ten facet je w McDonalds codziennie od 1972 roku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

vereker, 18 Cze 2009, 11:15

>A to ciekawe... Ja chciałbym przypomnieć, że oryginalnie Coca-Cola to było... lekarstwo czy jak

>dzisiaj byśmy powiedzieli - parafarmaceutyk, sprzedawany w aptekach.

bo to jest lekarstwo - podejrzewam że to kwas ortofosforowy i dwutlenek węgla - działa dobrze przeciwko kaszlowi ;)

edwardoscheida, 18 Cze 2009, 11:17

>wiesz ile w Coca Coli jest cukru

A wiesz ile jest cukru w mojej filiżance herbaty? :)

>substancji chemicznych , konserwantow

A gdzie ich nie ma? wiesz jak się dzisiaj piecze banalny chleb? Z tak zwanych miksów, vel koncentratów czyli "z proszku".

> ..... kofeina

Kofeina jest bardzo dobra. :)

Konserwanty czy słodziki - szkodliwość bardzo wątpliwa pomimo wielu badań.

Aflatoskyny - produkowane przez pleśń i obecne w żywności "ekologicznej" - szkodliwość udowodniona ponad wszelką wątpliwość.

Mnie zadziwia krucjata prowadzona przeciwko poczciwemu skośnookiemu glutaminianowi sodu. Wszelkie nawiedzone panie od zdrowego jedzenia odsądzają go od czci i wiary a ja podejrzewam ze nie odróżniają glutaminianu sodu od benzoesanu sodu.

>>misiomor

jesli jadles tylko w hotelu, to wcale sie nie dziwie... ja na takim jedzeniu pociagnalem tydzien. Mialem wrazenie ze wszystko jest nieswieze, a jogurty byly kwasne jak cholera.

Nastepnym razem idz do restauracji - naprawde mozna zjesc kilka swietnych potraw, kolega juz wymienil wyzej :)

Koledzy, wy tu tak gadu gadu o tej Coli a przeciez to nie tylko o Cole chodzi. Jest jeszcze Red-Bull i inne, temu podobne wyroby.Zreszta, nawet inne napoje gazowane maja w pyte barwinkow i emulgatorow. We wszystkim trzeba miec umiar, dzisiaj bez chemii sie nie da, bo nawet warzywa i owoce sa "przedawkowane". Zachodze do sklepu a jabluszka wszystkie rowne, lsniace jakby je ktos wypastowal... Zastanawialiscie sie kiedys dlaczego?

>To się nazywa tatar a w wyższych sferach - carpaccio.

>Nie rozumiem twojego zdziwienia.

ja sie nie dziwie ,tylko nie lubie tego sposobu podania miesa , tatar to mieso zmielone, a carpaccio to cieniutko pokrojone

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

>> saczek_XTRM, 18 Cze 2009, 13:11

Jadałem w restauracjach, w hotelu tylko śniadania.

Niezłe były owoce morza w jakimś takim rybackim miasteczku koło Wenecji.

A wracając do szkodliwej chemii spozywczej - wszedłem w posiadanie książki "E213 Tabele dodatków i składników chemicznych" autorstwa Bill'a Satham'a.

Już sam fakt (podany w przemowie do książki) że autor zajmował się zawodowo homeopatią powinien był zapalić światełko ostrzegawcze.

Najlepsze jaja są jednak w szczegółach. Przykładowo - substancje przeciwdziałające zbrylaniu się soli - E535 i E536. Pierwsza jest uznana za nieszkodliwą, druga - zalecana ostrożność. Co jest śmieszne - obie te substancje to żelazocyjanki, odpowiednio sodu i potasu. Ja rozumiem że potas w duzych stężeniach powoduje zaburzenia pracy pompy sodowo - potasowej i śmierć (amerykańskie egzekucje, dr. Potasik) jednak dodany do soli w ilościach promilowych - oznacza to że sodu jest o kilka rzędów wielkości więcej i potas jest bezpieczny. Autor zastosował logikę "woda jest szkodliwa bo można się w niej utopić".

>> vereker, 18 Cze 2009, 11:46

Podobno glutaminian sodu może powodować rozwój krótkowzroczności u ludzi do niej genetycznie predystynowanych. W Singapurze musieli odpuścić z wymagań lekarskich, bo nie mogli znaleźć kandydatów na pilotów myśliwców.

>Podobno glutaminian sodu może powodować rozwój krótkowzroczności

A ciągłe spożywanie różnych chemicznych świństw może prowadzić do wyższej zachorowalności na raka, tylko nie jest możliwe udowodnienie związku przyczynowo-skutkowego ani też jego obalenie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>> Less, 18 Cze 2009, 16:00

"A ciągłe spożywanie różnych chemicznych świństw może prowadzić do wyższej zachorowalności na raka"

Podobnie jak spożywanie biologicznych świństw typu pleśnie i ich aflatoksyny. Sporo tego można znaleźć np. na powierzchni ziaren zbóż, w mąkach razowych czy otrębach.

Życie jest chorobą o śmiertelności 100%.

Jeżli nawet hołdujący zasadom "zdrowego żywienia" żyją dłużej, jestem ciekawy co jest skutkiem a co przyczyną - zwykle są oni bardziej świadomi np. konieczności ćwiczeń fizycznych itd. Spotkałem się też z opinią (nie pamiętam źródła) że wegeterianie żyją krócej - i jeżeli to prawda, znowu przyczyna jest niejasna, może np. zdechlaki częściej przechodzą na wegeterianizm. Albo katując się tymi świństwami wegeterianie tracą zadowolenie z życia.

misiomor, 18 Cze 2009, 16:10

>"A ciągłe spożywanie różnych chemicznych świństw może prowadzić do wyższej zachorowalności na raka"

>

>Podobnie jak spożywanie biologicznych świństw typu pleśnie i ich aflatoksyny. Sporo tego można

>znaleźć np. na powierzchni ziaren zbóż, w mąkach razowych czy otrębach.

Dlatego trzeba unikać m.in. foliowanego pieczywa, które w foliach pleśnieje szybciej.

W ogóle pakowanie w folię wszystkiego co możliwe (np. wędlin) budzi moją niechęć.

Spotkałem się

>też z opinią (nie pamiętam źródła) że wegeterianie żyją krócej -

Przegięcia są generalnie szkodliwe. Ale ja sobie chwalę okazyjny wegetarianizm w upalne dni. Golonkę wtrzącham (tak to się pisze?) od czasu do czasu tylko poniżej 5 st.C.

Less is more

>abcde, 18 Cze 2009, 01:19

>electro zastanawiałeś się kiedyś czemu w McD na całym świecie tak samo smakuje - przecież nie

>dlatego, że przyrządzaja wg tych samych hprzepisów - ale właśnie dlatego że stosują chemiczne

>substancje smakowo-zapachowe :-)

Tu jest coś na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor, 18 Cze 2009, 16:29

>Chodziło mi o pleśnie rozwijające się na ziarnach jeszcze w kłosie na polu.

Na nie wpływ mamy chyba żaden. Rozsądniej jest zajmować się rzeczami, na które możemy wpływać.

Stary chleb nieofoliowany najczęściej tylko schnie, przez co spadają tylko jego walory smakowo-praktyczne, zdrowotne nie pogarszają się.

Ofoliowany pleśnieje.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.