Skocz do zawartości
IGNORED

Klub audio Irlandia

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Aaa, sorry.

Spytaj gościa na Adverts czym je zasila.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witam wszystkich, 

Mieszkam w Irlandii od wielu lat, ale dopiero teraz natchnąłem się na watek klubu Irlandia.

Podejrzewam, że wszyscy zamieszkujący wyspę śledzą nasz lokalny odpowiednik Allegro, ale jeśli się mylę to chciałbym zainteresować moimi rzeczami, które wystawione są na Adverts.

Jeśli, ktokolwiek zainteresowany byłby któraś z wystawionych rzeczy to proszę o kontatk na pm lub bezpośredni na Adverts.

Ceny podlegają lekkim negocjacjom.

https://www.adverts.ie/home-audio/markaudio-sota-cesti-mbr-solidsteel-ss-7-stands/34431963

https://www.adverts.ie/home-audio/unison-research-simply-italy-professionally-checked/31082564

https://www.adverts.ie/home-audio/vovox-initio-rca-2-x-0-75m/33802127

https://www.adverts.ie/home-audio/vovox-initio-speaker-cable-3-5m/33802093

https://www.adverts.ie/home-audio/art-loudspeakers-deco-8/33783612

Pozdrawiam 

Maciek 

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.09.2009 o 16:21, punk napisał:

mieszkam w Irlandii dokładniej w Longford

Byłem w Longford kupić psa. Miał być jamnik miniaturowy. Dziś go ważyłem, skurczybyk waży ponad 11 kilo. 😄

Panowie, ważne pytanie!

Kto z Was posiada DAC R2R ze współczesnej produkcji? Denafpris, Shiit itp?

Chciałbym porównać taki wynalazek z przetwornikiem opartym na starym chipie wielobitowym.

Myślę, że może być interesująco.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 miesiące później...
W dniu 2.10.2024 o 15:37, rafa napisał:

Ja mam.

A gdzie Pan mieszka w IRL? 😄

Kochani! Propozycja nie dla mnie, ale jeśli macie powyżej 50W na kanał to są Grahamy w okleinie Rosewood za pół ceny! Woooooow! Duża okazja!

https://www.adverts.ie/home-audio/graham-audio-chartwell-ls6/35476276

43 minuty temu, il Dottore napisał:

Kochani! Propozycja nie dla mnie, ale jeśli macie powyżej 50W na kanał to są Grahamy w okleinie Rosewood za pół ceny! Woooooow! Duża okazja!

43 minuty temu, il Dottore napisał:

Świetne głośniki, zresztą jak wszystkie pozostałe grahamy godne są polecenia.

Nie sądziłem że do ls6 potrzeba aż 50w, bo ls5/9 napędziłem wzmacniaczem lampowym  12w w klasie a.  Bas wcale się nie wlókł, było ok. Oczywiście z lepszą lampa jest lepiej. 

Niestety sprzedaż czegokolwiek w chwili obecnej w Irlandii graniczy z cudem. 

Albo masz doczynienia ze śmiesznymi propozycjami typu wymiana na jakąś kaszanę, albo z dowozem i pocałunkiem.

Właściwie to sprzedaż / kupno sprzętu audio ogranicza się w tej chwili do społeczności Polaków w Irlandii, poza tym niewiele się dzieje.

Ja swoje Art w końcu sprzedałem klientowi w Polsce, który zdawał się wiedzieć z czym ma do czynienia, w przeciwieństwie do Irlandczyków. 

Trudne czasy nastały dla melomanów w Irlandii.....

Pozdrawiam 

15 minut temu, Maciej Zadorozny napisał:

ie sądziłem że do ls6 potrzeba aż 50w, bo ls5/9 napędziłem wzmacniaczem lampowym  12w w klasie a.  Bas wcale się nie wlókł, było ok. Oczywiście z lepszą lampa jest lepiej. 

Zaraz... to uważasz, że moje 25W styknie na te Chartwelle? To są piękne monitory z najwyższej półki sprzedawane za naprawdę uczciwy piniądz. Ale gość mieszka w Limerick - dla mnie to 2 godziny drogi i przed Świętami nie ma szans tam podjechać. Napięty grafik.

25 minut temu, Maciej Zadorozny napisał:

Pozdrawiam 

Co nam chyba nie przeszkadza napić się dobrej kawy i porównać Twój Laiv Harmony z górnopółkowym konwerterem na starym chipie? I nie, nie... wcale tu nie mam na myśli Havany... 😉 Szykuje się w moim systemie naprawdę gruba akcja! 😄 

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

A gdzie Pan mieszka w IRL?

Galway

53 minuty temu, Maciej Zadorozny napisał:

Dlatego wystawiam tez na ebay. DAC na adverts czekal miesiac , na ebay sprzedalem w 3 dni do UK.

Pare lat temu wzmacniacz Rega 3-4 tygodnie na adverts nic, na ebay sprzedalem w 2 dni do Australii.

Ale jednoczesnie sporo rzeczy poszlo tez na rynku wewnetrznym. Musisz trafic akurat amatora na to co posiadasz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

25 minut temu, il Dottore napisał:

Zaraz... to uważasz, że moje 25W styknie na te Chartwelle? To są piękne monitory z najwyższej półki sprzedawane za naprawdę uczciwy piniądz. Ale gość mieszka w Limerick - dla mnie to 2 godziny drogi i przed Świętami nie ma szans tam podjechać. Napięty grafik.

Co nam chyba nie przeszkadza napić się dobrej kawy i porównać Twój Laiv Harmony z górnopółkowym konwerterem na starym chipie? I nie, nie... wcale tu nie mam na myśli Havany... 😉 Szykuje się w moim systemie naprawdę gruba akcja! 😄 

Tego nie można być na 100% pewnym oczywiście i najlepiej zweryfikować jest samemu.

Jedyne co mogę stwierdzić że grałem na LS5/9 mojego znajomego na 12w simply Italy i spokojnie dawał radę a przecież producent w przypadku tego modelu też podaje rekomendacje 50-200w. 

Kolega gra na co dzień na Masterdound dueundici z 11w klasy A i jest dobrze, przynajmniej na mniejszej niż 30m powierzchni i w nienawalance trashowej  tylko w normalnej muzyce 

Te waty z lampy są dziwne i mają inne przełożenie jak na moje ucho. 

Ls6 wypadałoby posłuchać.

Nie mam live harmony, musiałeś mnie z kimś innym pomylić raczej jeśli chodzi o przetwornik. 

Z nowym rokiem trzeba będzie się zastanowić nad jakimś spotkaniem, bo tutaj jest DEAD;) 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Maciej Zadorozny
Błąd
13 minut temu, Maciej Zadorozny napisał:

ie mam live harmony, musiałeś mnie z kimś innym pomylić

Sorry, to było do @rafa ale czuj się zaproszony na porównanie DAC, jeśli @rafa przyjmie zaproszenie do porównania. Żeby było co porównywać! 😄 

Edytowane przez il Dottore

Moze kiedys sie uda. Wtedy bym moze wzial innego kolege audiofila (nie jest obecny na forach). Zobaczymy co przyszlosc przyniesie 😉

Godzinę temu, rafa napisał:

Moze kiedys sie uda

Gdzie mieszkasz w IRL?

1 godzinę temu, rafa napisał:

Galway

Tutaj

3 godziny temu, Maciej Zadorozny napisał:

Świetne głośniki, zresztą jak wszystkie pozostałe grahamy godne są polecenia.

Nie sądziłem że do ls6 potrzeba aż 50w, bo ls5/9 napędziłem wzmacniaczem lampowym  12w w klasie a.  Bas wcale się nie wlókł, było ok. Oczywiście z lepszą lampa jest lepiej. 

Albo masz doczynienia ze śmiesznymi propozycjami typu wymiana na jakąś kaszanę, albo z dowozem i pocałunkiem.

Właściwie to sprzedaż / kupno sprzętu audio ogranicza się w tej chwili do społeczności Polaków w Irlandii, poza tym niewiele się dzieje.

Ja swoje Art w końcu sprzedałem klientowi w Polsce, który zdawał się wiedzieć z czym ma do czynienia, w przeciwieństwie do Irlandczyków. 

Pozdrawiam 

Ja mam kontakt z wieloma Irlandczykami ktorzy bawia sie w to od lat, tylko zamiast wystawiac cos na adverts.ie wola sobie dealowac miedzy soba po cichu bo to co sie dzieje na tym portalu aukcyjnym jest smieszne. Oferty w postaci polowy ceny, glupie teksty, obelgi. Sa tacy ktorzy maja po kilka kont i sami sobie feedbacki wystawiaja.

Masakra jest.

Nie wiem jak dlugo tutaj jestescie, ale mi po prawie 20 latach udalo sie nawiazac bardzo ciekawe kontakty. Niektorzy z kolegow bez problemu pozyczaja sprzet na odsluchy do domu, mozna sie czyms na jakis czas powymieniac itp. Nigdy nie mialem zadnych problemow i nie spotkalem sie z zadnym buractwem z ich strony.

3 godziny temu, rafa napisał:

Galway

Dlatego wystawiam tez na ebay. DAC na adverts czekal miesiac , na ebay sprzedalem w 3 dni do UK.

Pare lat temu wzmacniacz Rega 3-4 tygodnie na adverts nic, na ebay sprzedalem w 2 dni do Australii.

Ale jednoczesnie sporo rzeczy poszlo tez na rynku wewnetrznym. Musisz trafic akurat amatora na to co posiadasz.

Troche sie pozmienialo jak UK wylecialo z UE bo wiekszosc sprzetu byla targana wlasnie od nich. Ja dzieki temu ze mieszkam w zasadzie na granicy mam mozliwosc sprowadzania sobie sprzetu bez cla a trzeba powiedziec ze clo i p&p do tanich teraz nie nalezy.

Jak na granicy to mozesz do sasiada zamawiac 🙂 

btw ja tez prawie 20 

No wlasnie tak robie 😎

Godzinę temu, rafa napisał:

Tutaj

Po tamtej stronie to juz calkowita tragedia 🙂

Na wschodzie to jeszcze jest jakis RS, Kronos, Cloney, HiFi Hut...

Na zachodzie to chyba tylko Savins.

Niby jakies sklepy sa, ale towar raczej sredni, jedynie Cloney ma cos ciekawego i egzotycznego.

Tak Savins. Ale to lacznie z HiFi hut wylacznie poziom hifi. Hiendu to tam nie posluchasz.

Ja kupuje glownie online z calej EU. Nie musze miec lokalnych sklepow.

W Dublinie jest jeszcze the listening suit

4 minuty temu, rafa napisał:

Tak, zapomnialem o nich. Ale oni tez juz sie wycofuja z niektorych firm.

5 minut temu, rafa napisał:

Tak Savins. Ale to lacznie z HiFi hut wylacznie poziom hifi. Hiendu to tam nie posluchasz.

To prawda. KEF, Denon, no moze jeszcze Rega.

Zwroc uwage na Kronos Audio. Maja calkiem ciekawa oferte jak na nasza wyspe. 

8 minut temu, rafa napisał:

kupuje glownie online z calej EU

Ja sie troche boje. 

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Ja mam kontakt z wieloma Irlandczykami ktorzy bawia sie w to od lat, tylko zamiast wystawiac cos na adverts.ie wola sobie dealowac miedzy soba po cichu bo to co sie dzieje na tym portalu aukcyjnym jest smieszne. Oferty w postaci polowy ceny, glupie teksty, obelgi. Sa tacy ktorzy maja po kilka kont i sami sobie feedbacki wystawiaja.

Masakra jest.

Nie wiem jak dlugo tutaj jestescie, ale mi po prawie 20 latach udalo sie nawiazac bardzo ciekawe kontakty. Niektorzy z kolegow bez problemu pozyczaja sprzet na odsluchy do domu, mozna sie czyms na jakis czas powymieniac itp. Nigdy nie mialem zadnych problemow i nie spotkalem sie z zadnym buractwem z ich strony.

Troche sie pozmienialo jak UK wylecialo z UE bo wiekszosc sprzetu byla targana wlasnie od nich. Ja dzieki temu ze mieszkam w zasadzie na granicy mam mozliwosc sprowadzania sobie sprzetu bez cla a trzeba powiedziec ze clo i p&p do tanich teraz nie nalezy.

Pozostaje Tir Na HFi ale tam też jakby życie zamarło. Trudno jest coś ciekawego wyszukać w ofertach sprzedających, a i aktywność w pojawiających się nowych tematów w porównaniu do tego co sprzed lat jest słaba. Zresztą admin (Fran) zrezygnował z prowadzenia tej strony z tego co zrozumiałem.

Rozwiązaniem jest posiadanie kogoś w Irlandii północnej, kto np z tobą pracuje, i jeździ 2 razy w miesiącu odwiedzić familię. 

Żadne cła, szybka dostawa, cena transportu przeważnie podobna jak na terenie UK. 

8 minut temu, Maciej Zadorozny napisał:

Rozwiązaniem jest posiadanie kogoś w Irlandii północnej, kto np z tobą pracuje, i jeździ 2 razy w miesiącu odwiedzić familię

Ja pracuje w firmie z NI ktora miesci sie 15km od mojego miejsca zamieszkania i na firma zamawiam 🙂

To chyba zadne przestepstwo?

9 godzin temu, BlueDot napisał:

edynie Cloney ma cos ciekawego i egzotycznego

I ceny z d*** w porównaniu np do niemieckich.

9 godzin temu, rafa napisał:

Jak byli koło Graftona to oferta była zdaje mi się była mocniejsza w porównaniu do obecnej. Brałem u nich całe "kino domowe". Daję cudzysłów, bo to taki maleńki zestaw a nie prawdziwe KD. Ale w moim pokoju styka. Nie narzekam.

9 godzin temu, Maciej Zadorozny napisał:

Pozostaje Tir Na HFi

Tam to dopiero buractwo. Adverts to przy tym klub dżentelmenów. Dzieki Adverts poznałem fajnych ludzi, co mocno siedzą w temacie.

9 godzin temu, BlueDot napisał:

Zwroc uwage na Kronos Audio.

Bardzo bogata oferta.

9 godzin temu, rafa napisał:

btw ja tez prawie 20 

Ja od 2007.

Edytowane przez il Dottore

18 godzin temu, BlueDot napisał:

Ja pracuje w firmie z NI ktora miesci sie 15km od mojego miejsca zamieszkania i na firma zamawiam 🙂

To chyba zadne przestepstwo?

I powiedz mi, @BlueDot jak idzie przesyłka z Mainland do NI to wtedy nie ma żadnych opłat celnych?

Tam nie ma granicy. Jezdzisz gdzie chcesz z czym chcesz.

Chyba ze na przypadkowy patrol sie trafi

43 minuty temu, rafa napisał:

Tam nie ma granicy. Jezdzisz gdzie chcesz z czym chcesz.

Chyba ze na przypadkowy patrol sie trafi

To ja wiem. Rozmawiasz z weteranem kupowania szkockiej w Newry. 😄 

Mi chodzi o to, czy jak się wysyła coś z Mainland UK do NI to czy jest jakieś cło?

36 minut temu, il Dottore napisał:

To ja wiem. Rozmawiasz z weteranem kupowania szkockiej w Newry.

👍😁

2 godziny temu, il Dottore napisał:

I powiedz mi, @BlueDot jak idzie przesyłka z Mainland do NI to wtedy nie ma żadnych opłat celnych?

Nie ma zadnych oplat. Placisz tylko za przesylko i to duzo mniej niz do IE.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Nie ma zadnych oplat. Placisz tylko za przesylko i to duzo mniej niz do IE.

No to Święta w tym roku będą GRUBE! 🙂 Będzie Mikołaj ze sklepu z elektrostarzyzną! 😄 

Ileż używanych pięknych rzeczy na angielskich stronach! 😄 Mam znajomą w Newry, posłuży za adres docelowy.

• 3 miesiące później...

ACHTUNG Panowie! Tannoy Devon w dobrej cenie!

https://www.adverts.ie/home-audio/tannoy-devon-12-speakers/36694555

Czy ktoś z Panów posiada DAC Holo Audio albo Denafrips, ew. Aqua? Chciałbym posłuchać, jeśli to możliwe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.