Skocz do zawartości
IGNORED

Znowu szukam kolumn ?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuje kolumn do mojego nowego nabytku jakim jest manley stingray.

Szukam kolumn detalicznych o duzej przestrzeni w cenie do 6 tys zł za uzywane - małe podłogówki bądz monitory.

Muzyka jakiej słucham : damski wokal : Kari bremnes, P.Barber sporo Jopkowej, jazz w stylu Jana Garbarka , al di meola, pata metheny ostatnio w repertuarze tez klasyka.

Kolumny muszą byc ładne i smukłe - warunek narzucony przez zone.

Moje typy:

Audio physic spark 5 bądz jak troche dołoze sitara.

Vienna mozart grand.

Myslałem nad dynaudio bądz jakimiś dobrymi monitorami.

A i wczesniej miałem swietne virgo 2(tez z po namowie forumowiczów) i nie gorsze akustyki rr2 ale szukam mniejszych kolumn a tamte wysoko postawiły poprzeczkę.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57021-znowu-szukam-kolumn/

Eryk S. Ketsus.

O ile tylko znajdziesz je na rynku wtórnym, co nie będzie łatwe!

Te niewielkie i w mojej ocenie śliczne kolumienki właśnie z Manleyem Stingray zagrały olśniewająco!

I - szczerze pisząc - zdeklasowały mnóstwo innych dobrych kolumn (zwykle monitorów).

Poszukaj w forumowej wyszukiwarce i w necie!

Pozdrawiam

Sonus Faber - ładne, firmowe i wiadomo, że dobrze zestrojone.

Niewiele tam prawdziwej muzyki, ale naprawdę wielu jest zadowolonych.

Jakość przyrasta wraz z ceną - kwestia portfela.

I na głośnikach, jakie lubisz.

Nawet wzór ich aplikacji.

>--->nautilus81

>

>mógłyś rozwinąć coś więcej o różnicach Jadis vs. Manley. Bardzo ciekawi rywale.

Manley jest bardziej szczegółowy , nieco bardziej dynamiczniejszy przy cichym słuchaniu, szybszy na basie , scena bardziej w głąb niz w jadisie , wysokie na podobnym wysokim poziomie nawet z vify xt25 sa niezłe.

Jadis - cieplejsza srednica - milsza dla ucha, dziwięk bardziej lampowy , jadis mimo mniejszej mocy potrafił zagrac głosniej bez zniekształecen ? chyba zaleta duzych transformatorów i zasilania miej wiecej 2 razy wieksze niz w manleyu. Chyba w wokalu lepszy ale mniej uniwersalny niz manley.

Jadisa juz nie mam co by nie było ale to swietne urządznie.

Pozdrawiam.

Gdyby nie Twoja zona to polecilbym Ci AN z nimi Manley gral jak natchniony ale sa brzydkie jak kupa!

Z Xavianami tez bylo super a mozna wyprobowac ,,Jozki,, podlogowe ktore to udanie laczyl ze ,,Stingiem,, Wojtek (zalozyciel watku Manleya).

Lampami mozna skutecznie kreowac brzmienie Stingraya na tyle ze mozna smialo powiedziec o zupelnie innych urzadzeniach wiec polecam pocwiczyc temat juz po zakupie kolumn i doszlifowac calosc.

robix

nautilus81, 28 Cze 2009, 12:48

> Myslałem nad dynaudio bądz jakimiś dobrymi monitorami.

Dobre monitory? Proszę bardzo - ADAM Compact.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najnowszego wydania Compact mk3 na zmodernizowanych przetwornikach nie słyszałem, ale poprzednie wersje są super. Z Manleyem powinno to zagrać całkiem zgrabnie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Słuchałem mozart grand i te kolumny mają dziwne najnizsze pasmo i nie chodzi tu o wysterowanie bo ten "nadmuchany" bas był zawsze niezaleznie jak mocny piec sie podlączyło. W klasyce sie znakomicie sprawdzały - srednica i góra miodzio . Mysle ze w sobotę wezmę cały swój sprzet pod pachy łącznie z kablami i podjade do salonu na odsłuchy ( vienny nie mają ale mnie ciekawią Audio Physic Sitara ).

Pozdrawiam

Rzuć okiem na allegro-Marker Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miełem rr2 akustyka wiec wiem jak to gra i powala na kolana tyle ze to bardzo przestrzenne i do bólu precyzyjne surowe kolumny z ciepłą elektronika bajka ale po przesiadce z jadisa na manleya juz nie jest tak ciepło i bedzie za sucho i za szczegółowo z revelatorami. Tym bardziej ze mam srebrne albedo.

Nautilus,

pomyśl jeszcze o KEFach, Manley grał u mnie z wysokim modelem i nie brakowało prądu. Mniejsze wersje napędzi z pewnością. Wyglądają dobrze i grają piękną średnicą z ogromną przestrzenią i powietrzem. Nie spinalem go nigdy z Monitor Audio, ale słyszałem je z różną elektroniką w Audio Forte w Warszawie - bardzo przyjemny dźwięk.

Albedo nie sprzedam bo to swietne kable zarówno air 3 jak i monolith. Co do kef to wygląd , srednica, przestrzennosc ok ale kefy mają słabą góre pasma nawet te drozsze np xq40 . Jedynie modele z osobnym gwizdkiem z serii reference grają przyzwoicie górą ale i tak to pasmo jest gorsze niz z taniej kopułki w Ap tempo 6. Bas w kefach ma tez tendencje do rozmiękczania , zawsze mi brakowało spręzystosci choc niektórym to moze sie podobac.

Pozdrawiam

W sumie za 6 tys wiele nie mozna kupic i kazda kolumna bedzie miała swoje wady i zalety . Stingray z kazdym dniem coraz bardziej mi sie podoba niby takie małe " gówienko " a tak gra.

Pozdrawiam.

nautilus81, 1 Lip 2009, 17:57

>Miełem rr2 akustyka wiec wiem jak to gra i powala na kolana tyle ze to bardzo przestrzenne i do

>bólu precyzyjne surowe kolumny z ciepłą elektronika bajka ale po przesiadce z jadisa na manleya juz

>nie jest tak ciepło i bedzie za sucho i za szczegółowo z revelatorami. Tym bardziej ze mam srebrne

>albedo.

no tak tu się nie wypowiem bo ja slyszałem u jednego forumowicza efekt końcowy. robiło wrazenie i to duze.

zawi, 1 Lip 2009, 22:10

>No to jak Ci się podoba do po cholerę zmieniać kolumny?

Obecnie słucham na pozyczonych kolumnach których koszt wykonania wyszedł ok 1500 zł a mam nieco większy budżet.

Myslałem o zrobieniu kolumn ale stolarza nie mam bo wyjchał i wróci za 3 miesiące a druga sprawa to mi sie nie chce i nie mam czasu bo mam budowe domu na głoswie. Koszt paczek takich jak bym chciał to ok 2 tys (proste estetyzne pudła da sie zrobic za 500 zł ale na kolana to nie powali ). W moim przypadku lepiej kupic cos uzywanego . Jak ktos ma czas i nie ma za wiele pieniędzy to jak najbardziej polecam DIY .

Na razie obserwuje a raczej obserwujemy z żoną ogłoszenia (ona zatwierdza po wyglądzie :) jak cos kupie to sie pochwale.

robix dobrze radzi - xaviany. na ostatnim AS to z manleyem byl jeden z lepszych dzwiekow wystawy. Troche to tylko dziwne, ze mowisz, ze z revelatorami z rr2 ci zle brzmialo, bo z xavianami bylo soczyscie, ale bez sciemy... moze lepsze filtry dali???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.