Skocz do zawartości
IGNORED

Miesięcznik Audio nr 7/2009 a S. Bareja

Asmon

Rekomendowane odpowiedzi

W najnowszym numerze pisma na stronach 18-19 jest test wzmacniacza Advance Acoustic MAP-101 Black Line.

Jest tam również jak to zwykle podsumowanie testu urządzenia podzielone na sekcje: wykonanie, funkcjonalność, parametry i brzmienie.

Na stronie 23 jest reklama tegoż urządzenia oraz sklepu, czy też dystrybutora.

W reklamie owej znajduje się jako zachęta opis tego wzmacniacza będący wcześniej podsumowaniem testu ze strony 19 z podaniem źródła tej recenzji, czyli... Audio nr 7/2009.

Widać dystrybutor niczym Jan Oborniak ze Zmienników "antycypował" przyszłość.

Ciekawe, czy dystrybutorzy piszą już wszystkie testy a Redakcja uzyskuje jedynie u nich zgodę na wydanie kolejnego numeru?

Tak z przyzwoitości można było odczekać jeden miesiąc i zamieścić tą reklamę w numerze następnym.

Wydaje mi się, że tak z dziesięć lat temu nasze gazety były trochę bardziej niezależne...

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Ja to już tylko sporadycznie kupuję "nasze audiofilskie" czasopisma, średnio 1 gazetka na rok i to w zasadzie na wakacje, pooglądam sobie reklamy, poczytam na luzie recenzje, zapiję browarkiem żeby jakoś przetrawić. A tak swoją drogą to zastanawiam się jaką sprzedaż mają nasze gazety, bo wydaje mi się że sprzedaż maleje z każdym rokiem i ciekawe kiedy staną się niedochodowe.

Ja zaprenumerowałem Audio, bo... i tak miałem kupić sobie płytkę N. Kennedyiego. Podwójny album kosztuje 85zł, za Audio zapłaciłem 108zł... różnica niewielka a mam i co słuchać i oglądać. Za rok jak będzie jakaś ciekawa płyta do wyrwania to może też się skuszę.

Poza tym, poczytać zawsze można, ale ważne by nie chłonąć newsów tam zawartych bezkrytycznie.

Pozdrawiam.

Gazety kupuję ostatnio tylko jeżeli są do nich dołączone płytki z muzyką.

Co do zawartości... lubię je pooglądać i poczytać na kiblu za przeproszeniem.

Szkoda, bo parę lat wstecz ludzie, którzy pisali artykuły robili to z pasją.

I chociaż czasem strzelali gafy, to czytało się to z przyjemnością.

A teraz... nędza.

Nuda, rutyna, z pasją i hobby niewiele albo nic wspólnego już tam nie znajduję.

Zwykła praca zarobkowa pod dyktando.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Kupuję cała prasę Audio jaka u nas wychodzi ,ale przyznam się wczorajszy numer Audio wylądował od razu w koszu bez czytania - bo po prostu nie było na czym oka zawiesić ;-(

Reklamy , rankingi, reklamy i jeden sensowny test Gryphona to trochę mało za 12zł. !!!

Zakładając ,że ten test chyba już był w prasie konkurencyjnej.

Pismo coraz cieńsze pod każdym względem , a ponoć mamy kryzys i wypadałoby się wysilić na coś więcej.

Płyt z gazetek praktycznie nie słucham -nie lubię mieszania gatunków na jednym krążku !

Podsumowując , jest świadomym kupującym - staram się podtrzymywać padający rynek prasy audio ;-)

Ale do czasu............ !!!!!!!!!!!

Na Audio zawiodłem się gdy szukałem dla siebie wzmacniacza. Po jednym z testów gazetowych udałem sie do salonu aby samemu posłuchać zwycięzcę testu z gazety. Niestety moja opinia były całkiem inna niż redaktorów Audio i nawet zapytałem sprzedawcy czy ten wzmacniacz nie jest czasem uszkodzony:-)))

A kiedyś były czasy gdzie niemieccy audiofile kupowali polskie gazety ponieważ testy nie były sponsorowane i cenzurowane przez dystrybutorów...

Testy kolumn w wykonaniu A. Kisiela sa bardzo rzetelne, wyczytac mozna tam wszystko. Zatem bylbym ostrozny z tym mieszaniem "Audio" z blotem.

Pare numerow temu w HFM zwrocila moja uwage recenzja AudioPhysikow Tempo III bodajze, ochy i achy, peany i zachwyty, ekstaza niemalze. Nie lubie takiej przesady, nie wierze zeby te kolumny kazdemu pasowaly i zaslugiwaly na taki bezkrytyczny aplauz. Nie przypominam sobie zeby red. Kisiel wpadal w tego typu emfatyczna przesade wobec jakichkolwiek testowanych kolumn.

JarlBjorn=>

Nie pisałem o stronie merytorycznej ;-)

Tylko o zawartość - w ogóle nie wiele tam jest , nie licząc Chińskiej popierdółki...

W takiej prasie powinno być po kilka testów z różnego przedziału cenowego,a jest jedna !!!!

Relacje z wystawy ??

Do tego to mam internet, w prasie oczekuje tego czego nie znajdę w necie -

czyli fachowych testów recenzji !

W polskiej prasie audio chore jest z pewnoscia to, ze czesto (chociaz sa regularne wyjatki "Audio-Video" i "Highfidelity.pl") nie podawane jest zestawienie w jakim gra dana zabawka. A przeciez to kluczowa sprawa.

gutek

Test trzech monitorów moim zdaniem dość ciekawy. Fakt powtórka z rozrywki, były w innych gazetkach ale rzaczej mało rzetelnie i ciekawie, ot tak dla dystrybutorów dla udowodnienia, że prasa jest czujna i każde to i owo do swego saloniku przyjmie na parę dni, tygodni.

Prasa audio i obiektywne testy - żart.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gutekbull, niech bede przez chwile adwokatem diabla, test Gryphona + test kolumn RA Reference, Focal Electra 1007 i Usher Be -718 to w sumie nie jest tak zle:).

A propos tej relacji z wystawy (byly wywiady z ludzmi m.in. Accuphase i Luxmana, a to juz wartosc dodana:) w Monachium wyczytałem interesującą rzecz na ktora jakos w necie sie nie natknalem: stary dobry Pioneer rezygnuje z produkcji telewizorów i wraca na dobre do stereo.

Poza tym zwracam uwage na jedna jeszcze rzecz, byc moze nieistotna, regularnosc - "Audio" wychodzi zawsze w pore, najczesciej tak jak miesieczniki motoryzacyjne czy kobiece - numer miesiac X+1 jest dostepny juz w koncowce m-ca X. Niektorzy konkurenci (np. HFC) ukazuja sie nierzadko wrecz z opoznieniem.

A pamiętacie stary Magazyn Hi-fi? Ciężko to to było dostać w kiosku ruchu, drukowane na dziadowskim papierze, czarno-białe zdjęcia w środku niekiedy bardzo złej jakości, ale jak to się czytało - pisane z pasją przez prawdziwych hobbystów w czasach gdy nie było jeszcze dostępu do internetu i dla wielu taka gazeta była: oknem, drzwiami, furtką, wrotami *(niepotrzebne skreślić) do świata hifi.

JarlBjorn=>

powiem krótko, zajrzyj do HI-FI CHOICE - mam na myśli objętość ,mnogość testów, informacji (gorzej z merytoryczną stroną ;-) Nie ma nawet porównania, a cena ta sama !

Audio nie jest takie zle, ja tam lubie poogladac.

Ciekawe jest to , ze p.Kisiel wykorzystuje do recenzji sprzetu preamp ze wzmacniacza Yamahy, dla mnie to sa jaja :-)) Dzial plyt - porażka, najgorszy ze wszystkich pisemek.

Lubię nasza prasę Audio - inaczej bym jej nie kupował ;-)

Ale powinni się trochę sprężyć - wysilić i więcej pisać, ILOŚCIOWO więcej bo reszta jest ok.

A co do układów z dystrybutorami - trzeba czytać miedzy słowami,a nie wszystko łykać jak leci ;-)

Idę poszukać w koszu ,tego Audio - może coś przeoczyłem ;-)

Gutekbull, Hi-Fi Choice jest nierowny, niekiedy artykuly sa chyba przedrukami z wersji oryginalnej i ma sie niekiedy wrazenie ze tlumacz nieco z przypadku zostal dobrany:).

Bodajze wlasnie w Chi-Fi Choice wpadl mi kiedys w rece zdumiewajacy test / artykul sponsorowany jakichs glosnikow, gdzie graly ewidentnie zle i siekly gora pasma, ale recenzenci znalezli sposob na to w postaci... przerwy na na jakies przysiady czy cwiczenia relaksujace, co pozwolilo im dalej pisac o dzwieku testowanej zabawki w superlatywach (!). Przyznam ze wiekszej bzdury do tej pory w prasie audio jeszcze nie przeczytalem, jak nie zapomne odszukam ten numer i zacytuje slowo w slowo:)

Co nie znaczy oczywiscie ze podniesione wzgledem Audio zarzuty wzgledem kryzysu objetosciowego i rzeczywiscie kiepskiego dzialu plyt nie sa uzasadnione.

Xniwax - test monitorow rzeczywiscie interesujacy, niemniej na podstawie opisu uznalbym ze 3A Reference (co za nazwa!) to moj dzwiek, ale sluchalem ich przeciez, i to w niezlym towarzystwie dzielonego Accu, i wiem ze nie... Niemniej konkluzja celna - wystarczy 15 minut odsluchu i wiadomo czy tak czy nie.

Kurde, ale umieszczanie w jednym numerze recenzji i reklamy, która na tą recenzję się powołuje jest... no nie wiem sam jak to nazwać.

To znaczy, że co - przed oddaniem numeru do druku reklamodawca ma wgląd w materiał?

Przecież to kpina, rodem z cenzury PRL-owskiej wzięta, tylko nie polityczna a komercyjna.

Przynajmniej dla zachowania pozorów mogli poczekać miesiąc.

To jest wg mnie znacznie gorsze niż praktykowane kiedyś prze HFiM testowanie urządzeń w numerze grudniowym i dziwnym trafem przyznawanie im nagród roku kilka stron dalej.

A mnie się bardzo podobały recenzje całych systemów w Hi-Fi i Muzyka - 06/2009. Dokładnie na takie coś czekałem. Mam nadzieję, że Redakcja będzie kontynuować ten temat. A jeszcze ciekawiej byłoby testowanie systemów czytelników ;-) W końcu magazyny wnętrzarskie prezentują mieszkania czytelników, więc te o audio mogłyby się zainteresować sprzętem czytelników. To byłoby lepsze niż temat "Wasze ustroje" ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Asmon, ta zbieżność czerzywiście nie jest fortunna ale nie przeczytalem recenzji tego Advance'a i nie wiem czy rozpływają się nad nim zachwytach w tej recenzji (?).

Tzn. ja bym się nawet oburzał gdyby nie pamięć, a ta nachalnie przypomina mi geszefty, przy których niewinne audiouprzejmości mogą co najwyżej uśmiech politowania wywołać, te artykuliki naganiaczy w "poważnej prasie opiniotwórczej" czy tez nachalne kampanie na rzecz wprowadzenia, w warunkach wolnego rynku UE (!), haraczu na import uzywanych samochodow bo dilerzy reklam tytulowi prasowemu nie chca do zlecac. W takim kraju zyjemy niestety.

Nomen omen, przypominam sobie jak przed paru laty pewna gazeta wylansowała jako chyba prawie hi-end markę o podobnej nazwie (Avance):)

JarlBjorn - wg recenzji jest to wzmacniacz, który gdyby dodać krystaliczną przejrzystość byłby już "hajendem" a kosztuje niewiele ponad 1000 zł nowy:)

Zresztą teraz już nie produkuje się urządzeń audio, które grałyby po prostu źle. Wszystkie są w swojej klasie wybitne i gdyby tylko "coś tam jeszcze" to w ogóle...

Z testu owych trzech monitorów wynika jedno: najlepszy z tych monitorów jest...ten, który miałby zalety wszystkich trzech i żadnej ich wady. Bepieczny test. Jesli chodzi o test tanich wzmaków mozna zaryzykować stwierdzenie, że najmniejszy najlepszy bo najtańszy i...obudowę mozna w przyszłosci wykorzystać do HIEND-owego DIY.

Kiedyś juz pisałem, że wtym kraju wystarczy jedna, dwie gazety audio - co przełozyło by sie na znaczną niezależnosć, poprawę merytoryki, powrót luznego podejścia do tematu (hifiM przed kilku ładnych lat). To co teraz jest już poważnie nudne.

Teraz czas na zmiany i to nie tylko szaty graficznej od czasu do czasu.

Oczywiście to forum i tak zastępuje wszystkie gazetki z nawiazką. Jedyny minus to , ze nie mozna forum czytać na kiblu (no, poza laptopami).

Cieszmy się na razie, że mamy takie gazety jak Audio czy AudioVideo.

Niedługo wszystko to będzie jedna wielka reklama, jak np. Hi-Fi Choice

Tam prawie każdy testowany produkt ma wyróżnienie "Najlepszy zakup" albo nawet "Wybór redakcji".

Zupełny dramat!

Podchodzę do tego tak - nie osądzając nikogo - gdy dany tytuł recenzuje te kilka wyrobów które dobrze znam zgodnie z moimi wrażeniami odsłuchowymi, to wracam do niego po więcej rekomendacji i testów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.