Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre sieciówki do 500 zł

profundis

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem te wtyki na ebay-u. Oczywiście, że nie jest to oryginalny Oyaide. Ponoć wychodzi z tej samej fabryki, no ale wiadomo...

Natomiast zrobione są bardzo solidnie. Na pierwszy "rzut oka", za bardzo nie widać różnicy. Moim zdaniem cena jest przyzwoita.

Wykorzystałem je do kabla furutecha FP-3TS762. Ze względu na jego grubość, raczej trudno byłoby wykorzystać inne wtyki.

Wszystko wyniosło mnie, razem z przesyłką ok. 390 zł za metrową sieciówkę. Oryginalna kosztuje ok 1200 zł.

Uważam, że gra to przynajmiej przyzwoicie. Na razie temat sieciówek jest zamknięty.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

TU FAJNIE na pisał jeden z forumowiczow w wątku obok

compi

2 Lip 2009, 08:22

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 116 / 9 / 0 Zawsze zastanawiało mnie to, czy drobne zmiany (niuanse w brzmieniu) nie są wynikiem czynników psychofizycznych. Trzeba podejść do sprzętu, zwykle się schylić lub "zanurkować" i coś tam poprzepinać, a następnie wrócić na fotel i posłuchać. Ciśnienie na pewno skoczyło po takich "ćwiczeniach", a niektórym "krew wali" w skroniach. Autosugestia działa dodatkowo.

Pytanie dodatkowe : zmieniamy kabel sieciowy na gruby, porządny, drogi. W ścianie kabelek starutki, czasem łatany i źle dokręcony przez elektryka, a co gorsza wstrętny mosiądz lub żelazo po drodze na kostkach i w gniazdkach. W sprzęcie w trafie cienki miedziany drut i to dość długi, a po drodze gniazdo IEC, bezpiecznika i wyłącznik z "malutkim" zestykiem. Jak kawałek dobrego kabla ma w takiej sytuacji coś poprawić oprócz samopoczucia wpinającego ?

osimar, 2 Lip 2009, 15:53

>kupiłem te wtyki na ebay-u. Oczywiście, że nie jest to oryginalny Oyaide. Ponoć wychodzi z tej

>samej fabryki, no ale wiadomo...

>Natomiast zrobione są bardzo solidnie. Na pierwszy "rzut oka", za bardzo nie widać różnicy. Moim

>zdaniem cena jest przyzwoita.

A to ciekawe, a na czym polegają te różnice? Możej je opisać?

Ja też słyszałem, że Oyaide produkuje swoje części w Chinach, a tylko konfekcionuje u siebie. Podobno Furutech robi też swoje w tej samej fabryce...Plotki?

golashki

inna jest naklejka z napisami. ewidentnie ciensza i gorsza jakościowo. Na obudowie nie ma wytłoczonego napisu Oyaide i Made In Japan. Reszta dokładnie taka sama. Nie wiem jaka miedź jest na wtykach. Natomiast pozłocenie jest bardzo solidne. Wtyki Oyaide tylko widziałem z zewnątrz. Więc odnośnie innych rzeczy nie będę się wypowiadał. Na zdjęciach w necie, środek jest taki sam. Czy mają wpływ na brzmienie - nie wiem. Tak jak napisałem, tego kabla nie włożę do innych wtyków. Ledwo wszedł do tych z HK.

tranzystorek

Dokładnie tych samych argumentów używałem w rozmowach odnośnie sieciówek. Też nie wierzyłem w ich wpływ. Dodatkowo pracuję w branży elektrycznej, więc wiem co tam jest wkładane. Uważałem, że totalną bzdurą jest wiara, że 1 m drogiego kabla wniesie różnicę.

Kiedyś znajomy pożyczył ( a w zasadzie wcisnął) mi sieciówkę na próbę. Przeleżała u mnie miesiąc. Jak miałem oddać, to na chwilę ją wpiąłem. Na następny dzień kupiłem kabel Supry LoRad, czy jakoś tak i zrobiłem moją pierwszą sieciówkę.

Można mówić, że jestem chory na umyśle, czy słuchu. Ale podszedłem do tematu jako totalny sceptyk. Jeżeli miałaby być w tym momencie jakakolwiek autosugestia, to raczej w drugą stronę.

Słuszę róznicę i jest mi z tym dobrze.

Od tego momentu, to takich "bzdur" podchodzę z większą pokorą.

Nie wiem, co ma wpływ na zmianę. Przestałem się nad tym zastanawiać.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Największa część wydatków na produkcję kabla to koszty marketingu. Czy to źle ? Oczywiście, że nie :) Rzeczywiste koszty produkcji przewodu to ułamek jego ceny sklepowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie wnioski padły w tym wątku. Ktoś ma nowe to proszę dopisać :)

Ukryta Zawartość

jozefkania, 2 Lip 2009, 16:41

>Największa część wydatków na produkcję kabla to koszty marketingu. Czy to źle ? Oczywiście, że nie

>:) Rzeczywiste koszty produkcji przewodu to ułamek jego ceny sklepowej.

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Takie wnioski padły w tym wątku. Ktoś ma nowe to proszę dopisać :)

Dlatego jeszcze raz szacun dla AntiCable - dobry produkt + Word of Mouth. Marketing niemal zerowy. Koszty produkcji minimalne, a więc i produkt stosunkowo tani. Takich konstrukcji jak AntiCables jest wiele (takich, tzn dobrych i tanich produkcyjnie), ale mało kto zrobił to tak sprytnie marketingowo :) - tzn. stawiając na jakość produktu poszedł w ilość przy niskiej cenie i małych nakładach na marketing. Większość producentów robi odwrotnie: kalkulują cenę na bazie prognoz wydatków na promocje (rozumianą w tradycyjny sposób - rekalmy, pokazy, podłacane recenzje, PR itd.). Wygląda to tak jakby zakładali, że w dobie społeczeństwa informacyjnego produkt sam się nie obroni i potrzebuje silnego wsparcia.

Ukryta Zawartość

Witam.Wtyki zasilające na ebay za 25 zielonych to podróbki made in Hong kong oczy ostrzega oficjalna strona Oyaide.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolor232, 2 Lip 2009, 17:02

>Witam.Wtyki zasilające na ebay za 25 zielonych to podróbki made in Hong kong oczy ostrzega

>oficjalna strona Oyaide.

A co mają pisać jak małe chińskie rączki wynoszą im z fabryk po kilka sztuk wtyków i sprzedają na ebayu?

Tak powiażnie, to kto nie był w Chinach, albo nie robi z nimi interesów, to nigdy nie wyobrazi sobie pomyslowości a zarazem bezczelności Chińczyków. Prawda jest taka, że Chińczycy mają w tej chwili najlepsze linie produkcyje do obróbki materiałowej. Są w stanie wykonać wszystko lepiej jakościowo niż najbardziej hi-endowy producent zachodni. Poza tym właśnie z tego powodu (oraz wciąż niższych kosztów) wszyscy najwięksi produkują w Chinach. Mit o bylejakości chńskiej produkcji to już przeszłość. Chińczycy zastosowali strategię taką samą jak Japonia po II wojnie światowej - najpierw tanio i dużo, potem dobrze jakościowo i tylko trochę taniej niż średnia rynkowa (w uproszczeniu oczywiście).

Dlatego nie zdziwi mnie to, jak się okaże, że wszyscy producenci wtyków hi-end robią je w jednej fabryce, a na ebayu pojawiają się tzw. podróbki bez loga lub nawet z logiem za 1/10 ceny a w rzeczywistości będące identycznym produktem Oyaide czy Furutech. Oczywiście jest to kradzież (dobra intelektualne, marka itp), ale póki co żaden chińczyk się tym nie przejmuje.

Powoli to się zmienia, są inspekcje, nagonki medialne itd. niestety/(stety dla DIY) zmienia się powoli. Jeszcze jednak parę lat tak to będzie wyglądało.

"...zobaczysz czym się różnią..."

Innym skosem oczu, a to ma wpływ na produkcję czegokolwiek.

Poza tym skoro krella robią Chińczycy to dlaczego Oyade nie mogą. W końcu róznica tylko w kontroli jakości.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"W końcu róznica tylko w kontroli jakości."

No to faktycznie malutka różnica.

Zresztą jak traficie na normalnego "uczciwego" chinola to Wam odpisze że to nie jest Oyaide tylko kopia-podobnie jak większość oferowanych gniazd głośnikowych pseudo WBT po 20 za parę.

Coraz bardziej przestają mnie dziwić teksty typu -Oyaide , Furutech do gówno które dużo kosztuje a porównywalne jest ze zwykłym Balsem.

tadeo, 2 Lip 2009, 09:47

>Coś w tym musi być .Ja moją firmową sieciówkę dołączoną do wzmaka Luxman /jest stosunkowo gruba i

>wygląda na solidną /,pożyczyłem koledze ,zastosował ją do swojego Denona zamiast zrobionej przez

>siebie opartej na kablu Lappa i twierdzi ,że jest duża różnica in plus.

Lappkabel to drut przemysłowy - w ub. roku podochocony paroma opiniami kupiłem tego lappa, zarobiłem wtykami... i po kilku dniach sprzedałem, po kosztach. Kaszanił dźwięk po prostu.A skoro jeden kabel sieciowy potrafi dźwięk zepsuć, to musi być i druga strona:)

Ironiczne "tylko", zawi ;)

I tak w końcu wszystko będzie robione w Chinach, a to co obecnie "kopią" to są próbki z zakładów powoli wdrazających technologie wielkich i mniejszych firm.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jestem ciekaw porównania wtyków Oyaide. Wg mnie to jedna i ta sama firma która produkuje wtyki na zlecenie firmy Oyaide, a potem robią bez nazwy firmy i leci to za ułamek ceny oryginały z nazwą uważanej firmy.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Potwierdzam to wszystko co w tym topiku pisał Zyzio. Spektakularne zmiany in plus wnosi Power Zelum czy się złośliwemu Marekzawa podoba czy nie. Miałem tę okazję, ze słuchałem Zeluma (referencja w swojej klasie) przy którym porównywalne kable np. Velum wypadały jak pryszczaty wulgarny i krzykliwy nastolatek. Anti cabel's power jest konstrukcją o nowej geometrii bazującą na tym samym rodzaju przewodnika. Zamiast jadu warto posłuchać. Poznałem osobiście człowieka od którego to cacko dostałem. Niezwykle gościnny i rzeczowy facet. Pasjonat a nie żaden krwiopijca. Po przesłuchaniu dziesiątek jak nie setek wszelkiej maści drutów wiem, że decyzja była trafiona w "10-tkę".

To jest hasło: Chcesz mieć dobrze i tanio!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieważne kto robi te kable, a jest to prawdopodobnie konstrukcja Zydelka, który niepotrzebnie nieco miesza w tym temacie, Power Zelum AC nie ma praktycznie ŻADNEJ konkurencji do 1000 zł, albo i wyżej i nie chodzi tu o żadną reklame, ale taka jest po prostu prawda..... osławiony Bartek1 znacznie mniej wpływa na dźwięk, a na dodatek jest o niebo sztywniejszy.... jeśli nowa konstrukcja na wtykach Furutecha jest jeszcze lepsza to nie ma w ogóle o czym mówić.....oczywiscie cena 400 $ jest nieco sufitowa jak na wyrób DIY ;)

Skoro twierdzisz że Bartek1 znacznie mniej wpływa na dźwięk to znaczy że jest lepszy od Zydelkowego kabla który wyraźnie ma zaznaczony swój charakter.

A tak ogólnie co Wy macie za jakąś chorą manie pisania że dany kabel jest lepszy od kabla za 1kzł -to wyświechtany prostacki chwyt pseudo marketingowy. Ludzie piszcie o tym że u mnie w systemie taki kabel był lepszy od kabla za.... bo ....

Wg mnie to PZ jest drogi bo :jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, użyte wtyki są lichutkie a przede wszystkim to kabel o własnym charakterze który daleki jest od neutralności.To kabel który raczej ma wywołać dobre samopoczucie właścicela z racji swoich gabarytów co akurat na mnie nie robi wrażenia.

Podobnie Anticable -są fajne, mają nawet ładną barwę jak na swą cenę i w swoim przedziale cenowym są ciekawą alternatywą. Jednak już porównanie go z kablem np.jak u mnie tanim furutechem pokazuje że Anti jest dobry i bezpieczny bo nic nie psuje ale i nic szczególnego nie pokazuje.Róznica pomiędzy tymi kablami jest ogromna zwłaszcza jeżeli chodzi o selektywność, umiejętność odtworzenia sceny, bas który w furutechu schodzi nisko nie podbijając przy tym średniego jej zakresu jak anti co jest efektowne ale dalekie od neutralności.

=> Zawi

Kable Harmonixa też mają wyraźnie zaznaczony charakter i dla jednych to jest wada, a dla drugich zaleta...co do Anticabli to robią producentom kabli hi-endowych niezłe kuku, ale to oczywiście też zalezy od systemu.....akurat łączówki czy głośnikowe Furutecha są dla mnie nieco nijakie, ale niektórym może sie to podobać.

Widzę, ze masz zawi IC: Tara Labs Air 1 - to jest dopiero przykład kabelka efekciarskiego - zwalisty nienaturalny bas + sztucznie nadmuchana przestrzeń...Ani IC go wręcz miesza z błotem, ale to oczywiście moje zdanie ;)

Jakość wykonania Power Zelum AC jak na wyrób DIY jest bardzo dobra, to co widzę tutaj na zdjęciu z wtykami Furutecha wygląda jeszcze lepiej....więc jakości wykończenia bym się nie czepiał ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.