Skocz do zawartości
IGNORED

Granie przez AUX, a jakość dźwiękówki.

Damianus_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo dotrą do mnie upatrzone Quantumy. Kolumny grać będą ze wzmacniaczem Denon PMA-860 podłączonym do PC przez AUX (jeśli istnieje efektywniejszy sposób na podłączenie sprzętu pod PC, to proszę o radę).

I teraz moje pytanie. Czy ma znaczenie do jakiej karty podłączę wzmacniacz? Do wyboru jest dobrej jakości zintegrowana oraz Adigy 2 SE. Dźwięk "produkować" będzie wzmacniacz, a nie karta więc sam nie wiem...

(BTW. Nie wahałbym się gdyby nie pewne zaobserwowane zjawisko.

Otóż zainstalowałem w PC wczoraj wspomnianą Audigy i zaniepokoił mnie pewien fakt. Satelitki starały się odtwarzać niskie częstotliwości zarezerwowane dla subwoofera co skutkowało nieprzyjemnym charczeniem i zniekształceniami dźwięku. Im głośniej tym gorzej. Na integrze problemu nie ma. Boję się po prostu, że w wypadku podłogówek częstotliwości również mogą się posypać, przez co głośnikom grozić będzie uszkodzenie.)

Ma znaczenie i to ogromne;] Mój zestaw gra również na karcie dzwiękowej ale XiFi( zamierzam ją zmienić jako pierwszą )- jeszcze przed kablami ( bo to najsłabszy element mojego zastawu. Karta jest tak samo ważna jak wzmacniacz. To karta przeciez analizuje przetwarza i wypuszcza sygnał do wzmacniacza- a wzmacniacz kożystając z tego sygnału wzmacnia dzwięk;]

Mój sprzęt widzisz w opisie.. Roksan Caspian i Audio Academy- gra to dobrze ale czuć ze gra karta dzwiękowa- dzwięk ogólnie nie jest zły - ale słyszałem karty dzwiękowe nie od Creativa które grają znacznie lepiej ;]

A co do Audigy miałem kiedys taka- a po przesiadce na XiFi różnica jest totalna;]

Dzięki za opinię.

Sprawa z kartą już rozwikłana. Po dłuższej zabawie sterownikami i ustawieniami poddałem się i podłączyłem głośniczki komputerowe z powrotem do integry. Ku mojemu zdziwieniu satelity nadal pierdzą przy niższych częstotliwościach (choć w mniejszym stopniu)!

Widocznie coś się stało z subwooferem i teraz źle wysyła sygnał do satelit. Sprawdzę jeszcze na innym zestawie, ale myślę że to jest to.

PS. Panu z pierwszego posta pogratulować mamusi ;]

sprocket, 3 Lip 2009, 01:35

>... najlepsza pomidorowka jest wlasnie mojej mamy...

blokować trolla. w dzieciństwie był molestowany.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Okazało się, że na innych głośnikach gra tak samo. Wina była po stronie sterowników Audigy. Uległy one uszkodzeniu i nawet gdy je wyłączyłem i odłączyłem kartę Audigy, jakimś dziwnym sposobem wpływały na pracę jednostki zintegrowanej. Wywaliłem cały soft od Creative i wszystko działa jak dawniej.

Masakra z tymi komputerami :/

Dlatego nie ma to jak dobry Cd-ek, lub serwer muzyczny. Ew. Cd-ek z HDD.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.