Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w adaptacji pomieszczenia

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry Wszystkim

Założyłem już jeden wątek, który miał mi pomóc rozwiązać moje problemy, ale zawarłem w nim chyba za dużo informacji i przemyśleń wynikiem czego jest to, że nikomu nie chcę się tego tematu czytać. :)

Okazało się, że moim największym problemem jest adaptacja i ustawienie kolumn. Zestawu jeszcze nie posiadam, ale zanim go kupię chciałbym się zorientować gdzie powinien stać i jak będzie wyglądać. W związku z tym postanowiłem założyć nowy wątek poświęcony tylko pomieszczeniu. Mam już trochę wiedzy na ten temat z forum i z innych źródeł, ale nic nie pomoże tak bardzo jak oko doświadczonego w sprawach audio człowieka.

Mój pokój wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt w domyśle miałby stać na szafce RTV a kolumny po bokach, ale to podobno niedobre rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Na swoim miejscu musi zostać ta zielona sofa i panel z TV. Resztę w ramach rozsądku mogę spróbować przemeblować.

Wydaję mi się, że rysunek jest czytelny.

Jakie rozwiązania proponujecie? Inne ustawienie kolumn a może jakieś ustroje?

Proszę o pomoc, wyrozumiałość i pozdrawiam:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57115-pomoc-w-adaptacji-pomieszczenia/

Moja opinia może ma się nijak do Twoich oczekiwań, ale oparta na własnym doświadczeniu.

1. Jeśli w pokoju możesz ustawić kolumny i miejsce odsłuchowe zupełnie dowolnie, to poświęć 1 lub 2 dni na przesuwane głośników, modyfikacje, zastanowienie itd. Wybierz optymalną proporcję : dźwięk/funkcjonalność/estetyka.

2. Jeśli wchodzą w grę 2-3 opcje, to sprawdź je podobnie.

3. Jeśli z jakichś względów kolumny muszą stanąć tam gdzie muszą: zostają manipulacje kable/ustroje akustyczne/meble i wystój pokoju/hardware.

Uważam, że odstęp głośników od ścian, wytłumienie/rozpraszanie w pokoju i miejsce odsłuchowe ma największe znaczenie w wydobyciu maksimum z możliwości sprzętu. Jednak często ze względu na różne czynniki(np. żona, dobry smak i.t.p.) nie mamy wyboru - trzeba sięgać po pół- i ćwierć- środki...

Pozdrawiam

kaukaz md, 10 Lip 2009, 01:05

>3. Jeśli z jakichś względów kolumny muszą stanąć tam gdzie muszą: zostają manipulacje kable/ustroje

>akustyczne/meble i wystój pokoju/hardware.

Kable? - aby znowu nie było kłótni nie skomentuję. Jak już coś to korektor akustyki pomieszczenia (by pomóc w zachowaniu estetyki poprawiając znacznie neutralność brzmienia):

- Audyssey Sound EQ

Ukryta Zawartość

- któryś korektor TacT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.