Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB - Stowarzyszenie Vienna Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, quatross napisał:

Winylowych

Bez znaczenia. Akurat CD, bo taką kolekcję mam od 30 lat. I kupuję coraz więcej bo popularność spada, ceny dobre, a jakość nagrań bywa, że i nie zła.

• 1 miesiąc później...

Witam klubowiczów. 

Poszukuję VA Mozart Grand, może ktoś z was planuje sprzedaż 🙂

Jaka byłaby rozsądna cena za ww. kolumny przy kupnie/sprzedaży ? Tak aby dwie strony były zadowolone 🙂 Biorąc pod uwagę historię sprzedaży z ostatnich 5 lat allegro/olx rozstrzał cenowy jest duży. 

Z góry dziękuję za odp. 

• 3 tygodnie później...
10 godzin temu, Adam_62949 napisał:

Coś jest w tych Viennach takiego

No jest. Ja sprzedałem Haydn Grand, ale po to by kupić Mozarty i na deser jeszcze Haydn Jubilee 😆

Edytowane przez Mathia74
  • 6 miesięcy później...

Ja sprzedałem przemkowi Haydn Grand SE i na olx widać co z nimi zrobił 😠

U mnie do końca wyglądały jak nowe !!!

https://m.olx.pl/d/oferta/vienna-acoustics-haydn-grand-se-CID99-IDQa55G.html

Sprzedałem mu za 4 koła (...)

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 11.10.2022 o 01:18, quatross napisał:

Ja sprzedałem przemkowi Haydn Grand SE i na olx widać co z nimi zrobił 😠

U mnie do końca wyglądały jak nowe !!!

https://m.olx.pl/d/oferta/vienna-acoustics-haydn-grand-se-CID99-IDQa55G.html

Sprzedałem mu za 4 koła (...)

Hej, to jakaś pomyłka.

Kupiłem już takie, poprzedni właściciel mówi, że córka popchnęła kolumnę i o coś tam uderzyła.

to jest bardzo rzadko występująca wersja - 500 pierwszych par nazywało się Special Edition (nie Symphony) - i kolor orzech włoski, który nie występuje w "normalnych" SE.

i Kupiłem poniżej 4 k - ze względu na właśnie te "kancery" - a grają pięknie, bez zastrzeżeń, obie kolumny identycznie.

Edytowane przez Przem77
12 godzin temu, Przem77 napisał:

Hej, to jakaś pomyłka.

Kupiłem już takie, poprzedni właściciel mówi, że córka popchnęła kolumnę i o coś tam uderzyła.

to jest bardzo rzadko występująca wersja - 500 pierwszych par nazywało się Special Edition (nie Symphony) - i kolor orzech włoski, który nie występuje w "normalnych" SE.

i Kupiłem poniżej 4 k - ze względu na właśnie te "kancery" - a grają pięknie, bez zastrzeżeń, obie kolumny identycznie.

A, to zwracam honor. Sprzedałem komuś z Warszawy 

• 3 miesiące później...

Cześć. Natknąłem się na ogłoszenie sprzedaży Beethovenów. 

Podpowiecie czy warto je kupić ? 

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-vienna-acoustics-beethoven-CID99-IDTeib3.html

Nikt Ci chyba nie odpowie. Ja mam co prawda straszą wersję w kolorze sam już nie pamiętam jak się nazywa, ale są w połysku taki czerwony:). Tyle o wyglądzie. A jak grają. Ja miałem Proac 2.5, Triangle nie pamiętam nazwy, Hyperiony III (przemilczę), testowałem Audio Phase Cocaine(fajne- chyba nie do dostania). I żadne  tych kolumn nie zdołały wyprzeć Vienn. Dopiero tak chyba po macoszemu traktowane kolumny z Audiosynergii zdołały zostać ze mną. Ale to już inna bajka. Musisz wiedzieć, że z Viennami nie ma lekko co do napędzenia. Miałem primare, krella.s300i i coś tam jeszcze i dopiero Dussun V6i z pre na e88cc daje bez problemu radę. No audiomatus też ale to klasa D nie każdy to trawi. Akurat słucham soundtracku z filmu Incepcja -jest MOC. I niech MOC będzie z TOBĄ!

• 3 miesiące później...

Jak wrażenia? Mam prawie to samo Mozart Grand SE + A-S1100. 

Dla mnie to najlepsze połączenie jakie do tej pory miałem. Te dwa urządzenia wybornie się wspierają. Jest bas, są urocze słodkie wysokie tony, jest barwa, jest kontrola. Ideał. 

15 godzin temu, Mathia74 napisał:

Jak wrażenia? Mam prawie to samo Mozart Grand SE + A-S1100. 

Dla mnie to najlepsze połączenie jakie do tej pory miałem. Te dwa urządzenia wybornie się wspierają. Jest bas, są urocze słodkie wysokie tony, jest barwa, jest kontrola. Ideał. 

Brzmi super, jestem zachwycony natomiast nie mam wielu punktow odniesienia.

Wczesniej Dali Opicon 6, napedzane przez Audiolab 6000, potem Musical Fidelity 3i. Pozniej pojawila sie Yamaha, polaczenie mialo swoje plusy, mnostwo szegolow, swietny bas ale bylo nieco za zimno. Mozarty ocieplily i oslodzily dzwiek bez utraty szcegolow. Nieco stepil sie bas, to jedyny chyba minus, Opticony sa po prostu wieksze, tak to widze to i pierdykniecie basem konkretne. 

Obecnie skupiam sie na poprawie akustyki, wierze, ze zestaw zostanie ze mna na lata.

Kolor bialy. Kupione jako demowki, przyplynely z Finalndii.

• 1 miesiąc później...

Zapraszamy do filmu o najtańszym podłogowym modelu, czyli Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand Reference 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, Q21 napisał:

Zapraszamy do filmu o najtańszym podłogowym modelu, czyli Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand Reference 🙂

Żadna nowość 🤨

20 godzin temu, Q21 napisał:

Mozart nie jest w niższej cenie?

• 6 miesięcy później...

Witam w Klubie. Dołączam z Vienna Acoustics Mozart Grand, zakupionymi od Waszego klubowego kolegi Macieja.pl. Na forum chciałbym mu podziękować, że potrafił zachować dla mnie☺️ Vienny w tak perfekcyjnym stanie.  Dziękuję za dbałość i obiecuję że pozostaną w niezmiennym stanie dla przyszłych .pokoleń☺️.

• 5 miesięcy później...

Szanowni, czy ktos dokladal do Mozartow sub(y)?

Na forach anglo doradzaja Rel 7 albo 9. Inna sprawa, Rel jest czesto mieszany z blotem jako produkt marketingu.

Oczywiscie musze odsluchac samemu, natomiast chcialby zawezic zakres poszukiwan. Na celownku aktualnie 2 x Rel 7 albo XTZ 12.17 EDGE  albo 2 x Velodyne DB 8.

Oczywiscie XTZ wychodzi cenowo najlepiej, z druguiej strony pozostale beda lepiej trzymac wartosc.

Rel jest OK, gra bardzo dobrze ale obecne ceny nowych są bardzo wysokie, nie wydałbym 7k na T9x, nawet 5k niezbyt atrakcyjnie wygląda. Lepiej kup sobie używki linii T (np T7, T9, T2, T1) lub jeszcze lepiej Q (Q200, Q201, nawet 2x Q150e wystarczą do Mozartów) lub Strata 5, Strata 1, 2, 3... Velodyne to linia SPL, tańsze sobie odpuść. XTZ nigdy nie miałem

Edytowane przez don111

REL to moim zdaniem dobra para, bardziej niż SVS w tym przypadku. Warto też sprawdzić KEFy KC62 i KC92 🙂 W sprawie cen, jak zawsze, zapraszam na PW 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 26.03.2024 o 00:10, maciej red napisał:

Witam w Klubie. Dołączam z Vienna Acoustics Mozart Grand, zakupionymi od Waszego klubowego kolegi Macieja.pl. Na forum chciałbym mu podziękować, że potrafił zachować dla mnie☺️ Vienny w tak perfekcyjnym stanie.  Dziękuję za dbałość i obiecuję że pozostaną w niezmiennym stanie dla przyszłych .pokoleń☺️.

Jak wrażenia? Z jakim wzmacniaczem połączyłeś?

Ja mam te same kolumny połączone z Yamahą A-S1100 i przyznam, że od dawna jest to dla mnie bardzo satysfakcjonujące połączenie i w ogóle nie myślę ani o zmianie wzmacniacza ani tym bardziej kolumn. Oprócz nich (Mozartów) mam jeszcze Haydny Jubille z Denonem, to też świetne nasycone, słodkie granie z dobrą podstawą basową. Generalnie pasuje mi bardzo sposób prezentacji kolumn przypominający charakterystykę "V"

W dniu 28.08.2024 o 13:37, BorkowskiM napisał:

Szanowni, czy ktos dokladal do Mozartow sub(y)?

Na forach anglo doradzaja Rel 7 albo 9. Inna sprawa, Rel jest czesto mieszany z blotem jako produkt marketingu.

Oczywiscie musze odsluchac samemu, natomiast chcialby zawezic zakres poszukiwan. Na celownku aktualnie 2 x Rel 7 albo XTZ 12.17 EDGE  albo 2 x Velodyne DB 8.

Oczywiscie XTZ wychodzi cenowo najlepiej, z druguiej strony pozostale beda lepiej trzymac wartosc.

Przechodziłem drogę od Velodyne, przez REL i SVS, w poszukiwaniu suba do monitorów i miałem problem ze zgraniem tego u siebie w pomieszczeniu. Przeważnie wychodziła basowa buła. W akcie desperacji kupiłem w ciemno BK Electronics XLS300. Był to strzał w 10. Bas jest wtedy kiedy go potrzeba, jest zróżnicowany, i szybki i wolny, raz łupnie i się kończy, a raz się przeciąga, w zależności od nagrania. Jest tam wzmak klasy A/B na porządnym toroidzie, głośnik 10" Peerless XLS10 i świetnie działający tryb Auto ON/OFF, a wszystko ręcznie zbudowane w UK. Może to jakiś trop na uzupełnienie niskich tonów w tych jakże wybitnych kolumnach.

• 2 tygodnie później...
W dniu 28.08.2024 o 14:04, don111 napisał:

Rel jest OK, gra bardzo dobrze ale obecne ceny nowych są bardzo wysokie, nie wydałbym 7k na T9x, nawet 5k niezbyt atrakcyjnie wygląda. Lepiej kup sobie używki linii T (np T7, T9, T2, T1) lub jeszcze lepiej Q (Q200, Q201, nawet 2x Q150e wystarczą do Mozartów) lub Strata 5, Strata 1, 2, 3... Velodyne to linia SPL, tańsze sobie odpuść. XTZ nigdy nie miałem

Velodyne SPL 1200 Ultra, używana, dołączyła dziś.

Sprawdzam różne ustawienia, piękny soczysty bas.

Dziękuję za dobre rady.

• 1 miesiąc później...
W dniu 29.08.2024 o 13:49, Mathia74 napisał:

Jak wrażenia? Z jakim wzmacniaczem połączyłeś?

Ja mam te same kolumny połączone z Yamahą A-S1100 i przyznam, że od dawna jest to dla mnie bardzo satysfakcjonujące połączenie i w ogóle nie myślę ani o zmianie wzmacniacza ani tym bardziej kolumn. Oprócz nich (Mozartów) mam jeszcze Haydny Jubille z Denonem, to też świetne nasycone, słodkie granie z dobrą podstawą basową. Generalnie pasuje mi bardzo sposób prezentacji kolumn przypominający charakterystykę "V"

Przepraszam że dopiero dziś odpisuję, nie wchodziłem na stronę. Mam ten sam wzmacniacz  Yamaha AS 1100 i jestem zadowolony. Poprzedni wzmacniacz, a właściwie  amplituner stereo Onkyo TX-8511, stoi i kurzy się do dziś. Bardzo dobrze radził sobie z Viennami, na pewno lepiej od Rotela RA 06. Onkyo więcej basu co mi się podobało, jednak Yamaha lepiej różnicuje nagrania i jeżeli są dobrze zrealizowane pokazuje dużo więcej. 

• 5 tygodni później...

Zwrotnice Mozartow przeszly upgrade, wykonany przez wspominanego juz na tym forum p. Janusza Molede (w watku Proac'owym).

Jestem bardzo zadowolony, operacja wyniosla je na wyzszy poziom. Wiecej szczegolow oraz niskich tonow. Polecam. 

• 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

Właściciel marki Pylon Audio JRC Group przejmuje Vienna Acoustics:

"JRC GROUP SA (6/2025) JRC Group S.A. - podpisanie umowy zakupu 70% udziałów w V.A. LAUTSPRECHERMANUFAKTUR GmbH - właścicielu marki Vienna Acoustics, uznanym producencie kolumn głośnikowych klasy High-End."

Źródło: https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/jrc-group-sa-62025-jrc-group-sa-podpisanie-umowy-zakupu-70-udzialow-w-va?hl=pl-PL&fbclid=IwY2xjawJnGdRleHRuA2FlbQIxMQABHsOIkvHKDOSMpImLTyvlx8A5148qyrWKrW8yS8qTa7tXfzARt1w2fKR_EdQt_aem_dpPfgUsartKOKcA0yUVssw

Edytowane przez Mathia74
  • 3 tygodnie później...

Dzień dobry. Właśnie dołączyłem do szanownego grona jako potencjalny przyszły posiadacz pięknych kolumn Vienny... 

Być może ktoś tutaj pomoże mi dokonać wyboru, gdyż obecnie waham się między zakupem Vienna Acoustic Mozart SE Signature a Spendorów A7. 

Mozarty miałem kilka dni u siebie i w pokoju 23m2 zagrały bardzo ładnie i muzykalnie. Jednakże Spendory też mi się bardzo podobały tyle że słuchałem ich co prawda w podobnym gabarytowo pomieszczeniu jednak z inną elektroniką towarzyszącą.... Może jest tutaj ktoś, kto na sobie przetestował obie te konstrukcje i może coś doradzić..? 

Pozdrawiam wszystkich miłośników produktów Vienna Acoustics...

Edytowane przez Yahoou
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.