Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz7, 11 Sie 2009, 22:42

Byłem niemal pewien,że skomentujesz tą część mojego wpisu ;)

Wiem,są zależności pojemnościowe,impedancyjne i pewnie jeszcze szereg innych,ja nie mam pojęcia jak to wygląda w przypadku trudnych zwrotnic,niewielkich prądów.Na co dzień mam do czynienia również z parametrami elektrycznymi jednak w skali makro;)-tam wygląda to trochę inaczej.

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

modrzew47

Ja zawsze zanim coś kupię to porównuje z innymi. Ale nie ukrywam że nie jestem w stanie wypożyczyc 100 różnych urządzeń, więc sugeruję się testami, opiniami innych(również z forum) itd. i wybieram kilka najbardziej zachwalanych. Testuję i wybieram jeden do zakupu.

Modrzewiu:

Przecież napisałem, że w pewnym momencie wchodzimy w obszar granicy percepcji (szumu percepcji). Jak napisałem wcześniej, świadomie zrezygnowałem z 6 mm2 na rzecz 4 mm2.

Poza tym zwiększani przekrojów prowadzi do wzrostów chocby pojemności pasożytniczej do otoczenia i z tym związane komplikacje; szyna o przekroju kolejowej na pewno zagra gorzej jak kabel ;)

>Grzegorz daj adres na PW

Robercie:

Poczekajmy aż będę gotów z systemem godnym Twoich kabli. Może coś uda się wystrugać jesienią. Teraz jest to kilka zbyt różnorodnych konstrukcji.

modrzew47, 11 Sie 2009, 22:46

>>>>Nie zmienia to faktu,że większość opisów to bzdura.>>>>

niestety ciężko jest je wszystkie zweryfikować. Nie jestem demonem audio, co do kabli jestem powściągliwy, jednakże uważam, że należy samemu sprawdzić we własnym systemie.

Już pisałem, że w swoim systemie Rotela poczułem ulgę i zadowolenie gdy wpiąłem obśmiewane i wyszydzane przez wielu głośnikowe Monstery XP za 15 zł/metr.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

palton, 11 Sie 2009, 22:28

kolegi xyz nie widziałem i nie tęsknię. generalnie z nim nie rozmawiam. nie mamy wspólnych tematów :)

• Użytkownicy+

Grzegorz7

Przecież teraz moje kable to ok.600zł(kiedyś nowe były drogie -na dzisiaj to pewnie z 400zł za 1m), chociaż są lepsze niż (niektóre) kable 10xdroższe.

Możecie już przestać z tymi kablami? Bo i bez zupy można pawia puścić, to samo w kółko do znudzenia i nic z tego nie wynika, jak zwykle zresztą. A ciekawy wątek zaraz się zamieni w pseudo naukowe pseudo wywody, których i tak jest już od zaj...ania w innych wątkach. Litości Panowie ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

palton, 12 Sie 2009, 00:26

>sittek

>A widziałeś jak się zakończył wątek o testach ABX ?

tak. z Twoim rozumowaniem nie sposób się nie zgodzić. Po tym teście XYZ albo stracił kobietę albo nadal ją szuka.......... :)

ps. sattik i sittek to dwa rózne nicki :)

Szkoda że nie można już o kablach pisać,przecież to takie skomplikowane urządzenia, kosmiczne technologie,płyną w nich jakieś elektrony czy coś,w jedną stronę ciągnięte, są takie super drogie przez co i też grają,a im droższe tym lepiej, bo te tanie to tylko przewodzą. No szkoda.

To może wchodząc w nowy temat, coś co łączy je z kablami.

Kawał stary, znających proszę o wyrozumiałość. Młodzi być może usłyszą go pierwszy raz :).

Jest epoka Gierka. Gdzieś tam otwierają nową fabrykę Unitra-Cemi. Duma całej Polski. Po przecięciu wstęgi, I sekretarza PZPR oprowadza po fabryce Główny Inżynier.

Gierek już znudzony opowieściami wciąż o półprzewodnikach, mający przecież manię dogonienia Zachodu, zadaje pytanie:

- Towarzysze, a nie możemy zacząć produkować od razu całych przewodników?. . .

Żeby było śmieszniej, nie jest to żart, takie słowa rzeczywiście padły. Już Edward Gierek rozumiał, że nie należy podążać na skróty!

• Użytkownicy+

henrykpiątek

O kablach pisac można, tylko co to daje ? Przecież nikt tu nie chce się czegoś dowiedziec, nauczyc, poradzic itd. W takim przypadku pełno było by wpisów o tym że ktoś od kogoś chce pożyczyc kable, ludzie umawiali by się na wspólne odsłuchy itd,. Każdy chce zostac przy swoim, a innym udowodnic swoją wyższośc przez ironiczne, często złośliwe, ale erystycznie efektowne wpisy. Jak się owe wpisy mają do rzeczywistości ? Tak naprawdę nikogo to nie obchodzi, ważne że w gatce to ON zabłysnął.

pozdrawiam Robert Ps. TAK jestem z tych co słyszą wpływ kabli (+ - 90%), ale nie uważam ich za najważniejsze. Ba nawet myślę że w niektórych przypadkach gdy właścicielowi systemu nie zależy na przestrzeni i rozdzielczości, nie warto. To trochę tak jak super opony do auta, które przy spokojnej jeździe nie mają wielkiego znaczenia, ale przy szybkim wchodzeniu w łuki ....( taaak wiem miało nie byc o kablach i porównań do samochodów, ale kiedy ktoś wciąż prowokuje to hm nie da się inaczej).

Henryku, moja propozycja wysłania Ci kabli jest nadal aktualna.

• Użytkownicy+

Grzegorzu, czy my znów sami o tej godzinie ? Wiesz co, ja jestem podwójnie naiwny. Poza tym że myślałem iż na stawiane pytania odpowiada się jak najlepiej, a nie tylko wybiórczo co komu pasuje, to na dodatek sądziłem że ten wątek ma kogoś czegoś nauczyc, że dojdziemy do wspólnych wniosków. Tymczasem, tak jak pisałem wyżej większośc ma na celu dokopac tym co myślą inaczej.

Jestem tym szczerze mówiąc trochę poirytowany.

• Użytkownicy+

Grzegorzu sam nie wiem co pisac, tyle powiedziane i dupa ! Lampki to mam we wzmacniaczu słuchawkowym i sobie je chwalę. Chciałbym wzmacniacz na lampach, nigdy takiego nie miałem i myślę że było by to fajne doświadczenie. Jednak końcówka Jeffa Rowlanda którą słuchałem (podobno lampowe brzmienie) zawładnęła moją wyobraźnią. Czas pokaże co dalej.

Ps. Moje wpisy są naprawdę mocno przemyślane, sądzisz że było aż tak żle ?

A kim ja jestem aby to osądzać?

Dzisiaj w Szczecinie padało. Wpadłem do kolegi. Jest maniakiem lamp. Posłuchałem. Obrzydliwości.

Czy wobec tego skrytykujesz mnie. Chyba nie. Wyrażam swoja opinię. Mnie dźwięk lamp się nie podoba.

Wyrosłem na lampach. I wiem, że da się wyprodukować na nich wzmaka o w miarę neutralnym (na ile jest to w ogóle możliwe, ale przynajmniej nie ocieplającym) brzmieniu. Tymczasem ludziska z uporem maniaka stosują klasyczne, stare aplikacje. A jak widzę podrdzewiałe tarfka głośnikowe to mną trzęsie. Wzmacniacze przez niego posiadane są czołowych polskich producentów. . .

• Użytkownicy+

Słuchałem wiele razy Krela kst 250s. Pod pewnymi względami super (szybkośc, bas), ale nawet z takim drogim sprzętem (do tego wadia16), czegoś mi brakowało. Opisy lamp (oraz moje skromne z lampami doświatczenie), mówią mi czego. Myślę sobie że pre lampowe i końcówka tranzystor to może byc to czego szukam (orginalny ta ja nie jestem :-).

palton.

To właśnie jest naiwnością,gdzie słyszałeś pre lampowe połączone z tanzystorową końcówką?

Miałem,doświadczyłem i powiem,że tranzystor gra lepiej z pre tranzystorowym,sprawdziłem to w kilku

konfiguracjach.Najwyższy model pre Art Audio,ARC ref3 i inne z końcówkami grającymi w czystej kl.A

Pass XA-60.5 lub EC AW400,Pathos InPower, i zawsze z pre tranzystorowym wypadało lepiej.Więc to zapewne mit.Brak synergi to główny zarzut.Możliwe,że w orginalnych,stosowanych przez jedną firmę połączeniach lampy z tranzystorem będzie to grało,ja takich jednak nie słuchałem.Są na forum ludzie,którzy są zapaleni do wszelkiej lampizacji i jeżeli zechcą się wypowiedzieć w tym temacie to Twoja wiedza pewnie będzie większa.

• Użytkownicy+

modrzew47

Masz rację, mało słyszałem lamp. Bardziej to napisałem żeby zmienic temat. Jakieś dalsze wnioski odnośnie lamp mile widziane.

palton, 13 Sie 2009, 01:44

>>>>To trochę tak jak super opony do auta......>>>

bardzo spodobało mi się to porównanie. Ludzie też sobie tuningują auta, wymieniają połowę silnika i uważają że jeździ szybciej i ma lepsze przyśpieszenie. Im da więcej tym ponoć lepiej. :) I to fakt. Na papierze może jest trochę lepiej ale odczucia własne. Są na granicy percepcji....

Temat kabli będzie jak na razie nieśmiertelny. Kto słyszy zmiany te jest po prostu bogatszy w doświadczenia z dźwiękiem. Jednak nie każdemu jest to pisane i nie każdy ma odpowiedni sprzęt.

sittek.

>>Jednak nie każdemu jest to pisane i nie każdy ma odpowiedni sprzęt.

To tak jakbyś napisał,że człowiek ma dwie nogi i na nich chodzi.Oczywistość.Tylko,że nie każdy zdaje sobie z tego faktu sprawę.Do wszystkiego w życiu potrzebne są właściwe proporcje do audio też.

sittek.

>>Jednak nie każdemu jest to pisane i nie każdy ma odpowiedni sprzęt.

To tak jakbyś napisał,że człowiek ma dwie nogi i na nich chodzi.Oczywistość.Tylko,że nie każdy zdaje sobie z tego faktu sprawę.Do wszystkiego w życiu potrzebne są właściwe proporcje do audio też.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.