Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy zamiast okablowania

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Takie moje dywagacje w temacie – potraktowałem sześć pytań postawionych dwa posty wyżej przez Henryka:

1. Kable niestety grają

2. Jeśli kable grają to, niestety, coś jest źle

3. Jeśli nie zagrają to może być dobrze lub źle

4. Jeśli kabel zagra to jak w punkcie 3

5. Odpowiedź jest w punkcie 3

6. Kable nie powinny grać.

Nie rozwijam bo wątek jest bardziej o korekcji barwy.

U mnie np. bez korekcji się nie obędzie bo nie mam osobnego pomieszczenia do słuchania muzyki, a ze względu na estetykę nie dostałem pozwolenia na pełną modyfikację.

Podam Wam tylko co się zmieniło w ustawieniach po przejściu na bi-amping:

dla 4kHz: z -1dB na 0dB

dla 8kHz: z -3dB na 0dB

dla 16kHz: z -9dB na -7dB

Darek Ocias.

Wychodzi jednak na to,że można korygować dźwięk dowolnie,przy pomocy kabli i przy pomocy gałek(potocznie)a więc cel jednak uświęca środki.Każdy z nas zdaje mi sie zapomina,że akustyka pomieszczenia ma istotny wpływ na brzmienie systemu i trzeba często dopasować system do pomieszczenia a środki są jakby nie istotne skoro prowadzą do tego samego celu.

Jancio, 22 Lip 2009, 00:42

Manualnie się kolektorem lepiej nie bawić. Max co można zrobić to z grubsza wyciąć jedno podbicie np. przy 120 hz. Jak chcesz na prawdę równać brzmienie swojego sprzętu w swoim pomieszczeniu to poszukaj ew. programu zdejmującego char. (odpowiedni mikrofon potrzebny oczywiście + odpowiednia karta dźw. z odpowiednim AC/CA) ,albo kup sprzętowego gotowca (TACT, Audyssey, KRK ERGO)

Korektory to świetna rzecz a najlepiej te cyfrowe, choć jakby ACXO.

A mi grają tylko kable baaardzo wysokiego napięcia, miarowo buczące z transformatora przy mojej uczelni:)

Gość

(Konto usunięte)

A ja jeszcze dodam, że audiofilski mit jest taki, rozpowszechniony kiedyś przez Magazyn hi-fi, że korektory wprowadzają zmianę ILOŚCIOWĄ, a kable, wzmaki czy CD zmiany JAKOŚCIOWE w brzmieniu :))

Co, oczywiście, jest ogólnie rzecz biorać, jest piramidalną bzdurą ;)

Kyle, 22 Lip 2009, 07:47

>Jancio,manualnie się kolektorem lepiej nie bawić.

No jasne, że lepiej się nie bawić. Do tego służą zabawki a kolektor to już różnie np. do ogrzewania. Jednakże korektor jak najbardziej należy użyć, ale mądrze. Oczywiście jeśli ma się dobrze spasowane pomieszczenie, kolumny i resztę sprzętu, może być niepotrzebny. Kiedy zajmowałem się nagłaśnianiem dużych pomieszczeń typu hala gimnastyczna o pracy bez korektorów nie było mowy, kiedyś analogowych a dzisiaj cyfrowych. To jest po prostu konieczność.

>Max co można zrobić to z grubsza wyciąć jedno >podbicie np. przy 120 hz.

Zwykłym equalizerem można jedynie trochę wytłumić. Do wycinania są korektory parametryczne.

majkeljot, 22 Lip 2009, 09:28

>

>Zwykłym equalizerem można jedynie trochę wytłumić. Do wycinania są korektory parametryczne.

Wycinanie = tłumienie na danej częstotliwości natężenia by wyrównać je do średniego natężenia innych częstotliwości.

Co do parametryczny vs. graficzny - temat rzeka. Osobiście wolę 1000 punktowy graficzny niż 10 punktowy parametryczny ... osobiście używam 7 punktowego parametrycznego ( YPAO ) ale myślę nad 1024 punktowym graficznym (też auto)

palton, 22 Lip 2009, 01:26

>Witam.Kupując lepsze kable (najczęściej droższe),najbardziej zależało mi na zwiększeniu:

>rozdielczości,przestrzeni,lepszemu wybrzmiewaniu i poprawie precyzji lokalizacji instrumentów na

>scenie.Również barwa to nie tylko ilośc basu ,środka i wysokich.

Się przypadkiem za dużo gazet nie naczytałeś ? :) Bo na takich aspektach brzmienia to przecież każdemu audiofilowi zależy. To jakby w prasie dla kobiet czytać o kremach odmładzających :) Każda chce wyglądać młodo.

Kyle, 22 Lip 2009, 07:47 karta dźw. z odpowiednim AC/CA) ,albo kup sprzętowego gotowca (TACT, Audyssey, KRK ERGO)>>>

takie rzeczy to tylko w ... Alle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli koniec audiofilizmu; rządzi cyfra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

palton, 22 Lip 2009, 01:26

>Witam.Kupując lepsze kable (najczęściej droższe),najbardziej zależało mi na zwiększeniu:

>rozdielczości,przestrzeni,lepszemu wybrzmiewaniu i poprawie precyzji lokalizacji instrumentów na

>scenie.

Kolumny aktywne (aktywna zwrotnica + wieloamping) są w stanie tutaj na prawdę coś poprawić. ... a nie kabelki ... wymiana kabelków w tym przypadku to jak podawanie pseudo witamin nieboszczykowi.

Kyle, 22 Lip 2009, 07:47

>Jancio,

>Manualnie się kolektorem lepiej nie bawić. Max co można zrobić to z grubsza wyciąć jedno podbicie

>np. przy 120 hz. Jak chcesz na prawdę równać brzmienie swojego sprzętu w swoim pomieszczeniu to

>poszukaj ew. programu zdejmującego char. (odpowiedni mikrofon potrzebny oczywiście + odpowiednia

>karta dźw. z odpowiednim AC/CA) ,albo kup sprzętowego gotowca (TACT, Audyssey, KRK ERGO)

TACT kojarzy mi się z pięciocyfrowymi kwotami, w najbliższej przyszłości raczej nie widzę opcji takich wydatków na audio (aktualnie najwazniejszy zakup to radio samochodowe wraz z salą odłuchową do niego, w skrócie samochód :)

Aczkolwiek, nie powiem, tact millenium to jedna z tych rzeczy, które zdecydowanie chciałbym posiąść :)

Natomiast PC mogę obie złożyć prawie od ręki. Pozostaje kwestia wymierzenia pomieszczenia.

Możesz coś poradzić w temacie? Może ktoś z forumowiczów dysponuje (albo zna kogoś kto dysponuje) odpowiednim sprzętem, i może się podjąć? Finansowo, myślę do dogadania.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Gość

(Konto usunięte)

>Pawel cos tam cos tam ..."ignoruja " Cie wiec nikt na Twoje odkrycia nie odpowiada ,marnujesz czas

>majac najlepsze kolumny na swiecie.... ;-)

Arku ileś tam, od Twoich popierdziawek ("woofer" 6,5'' ROTLF :)))) to jest lepsza większośc kolumn na świecie :))) Dobrze, że Ty mnie czytasz, ale rób to uważniej :))))

XYZPawel, 22 Lip 2009, 11:38

>>>>>Arku ileś tam, od Twoich popierdziawek ("woofer" 6,5'' ROTLF :)))) to jest lepsza większośc kolumn na świecie :)))>>>>

bez komentarza.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kyle, 22 Lip 2009, 09:48

>Wycinanie = tłumienie na danej częstotliwości natężenia by wyrównać je do średniego natężenia innych

>częstotliwości.

Dla mnie wycinanie to bardzo mocne tłumienie w zadanym zakresie. Do tego właśnie służą korektory parametryczne. Żeby zrobił to graficzny musiałby być faktycznie podzielony na b.dużą

ilość pasm.

>Co do parametryczny vs. graficzny - temat rzeka. Osobiście wolę 1000 punktowy graficzny niż 10

>punktowy parametryczny ... osobiście używam 7 punktowego parametrycznego ( YPAO ) ale myślę nad 1024

>punktowym graficznym (też auto)

W niektórych sytuacjach wystarczy parametryczny w innych nawet prosty graficzny, ale na ogół w moich działaniach się uzupełniały. Dziś w epoce cyfrowych korektorów jest dużo łatwiej.

W domowych warunkach korzystam z 14 pasmowego graficznego i to mi wystarcza.

Kyle, 22 Lip 2009, 11:18

Ooo! - to jeszcze ze 30 lat i zrozumiesz, że to tylko gonienie króliczka.

(a w międzyczasie posłuchaj coś innego niż cyfra:))

Wam zawsze wymiana kabelków kojarzy się z ceną a to g... prawda.

- alu druty 6mb. 1mm z klimy starego Oldsmobila - pasi? - zapraszam (z XLO i innymi Taralabsami).

A w temacie - ludzie, którzy w wieloletniej gonitwie stracili oddech a czasem nawet wrócili do rozumu są w stanie tolerować a nawet korzystać z korekcji (jeśli to HiK Telewat V71 albo inny mądry Luxman)

bo jak popatrzą na te tzw. "triody SE bez sprzężenia" za to dziesiątką lokalnych "upiększaczy" za tysiaki dolków to świadomość sama wraca.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Użytkownicy+

>Kyle

Nigdy nie próbowałem kolumn aktywnych i wieloampingu(poza wystawami),jedynie biamping.Więc o tym nie chcę się wypowiadac(choc podejrzewam że masz rację o poprawie).Natomiast nie o tym jest wątek.

"uprzestrzenianie" dżwieku korektorem jest słyszalnie sztuczne -każda płyta ma taką sama scenę itp.Jeszcze raz piszę że kable przenoszą sygnał ,ale jedne lepiej inne gorzej i dlatego zawsze następuje utrata części danych ,chodzi o to by była jak najmniejsza.Najczęściej pierwsza utrata to subtelne informacje przestrzenne i rozdzielczośc (mikrodynamika).Jednak jak widzę przez lata dyskusji o kablach nic nie wnoszą ,więc jedyne rozsądne zachowanie to wspólne testy.Jak koledzy nie zabrną za daleko w docinkach nie na temat ,to może uda się razem coś zdiałac(spotkac)

Też chciałbym go posiąść, może nie od razu na zawsze ale chociaż na próbę, może byłby to prostsze i w sumie tańsze rozwiązanie niż np. profesjonalna adaptacja akustyczna pomieszczenia odsłuchowego.

• Użytkownicy+

>jozefkania

Witam.Cenię sobie pana za wiele porad w różnych wątkach(i ja z nich korzystam).Jednak nie mogę się tym razem zgodzic , jeśli pan i inni mówią że miliony ludzi na całym świecie uległo jakiejś -chorobie (?),autosugestii czy nachalnej reklamie.TAK -potwierdzam dużo gazet przeczytałem i wiele opinii w internecie (w tym pana).Jednak nigdy nie napisał bym czegoś , czego sam nie doświadczyłem .Pewnie i kremy działają na +,ale jak sądzę mniej niż np.palenie na -.Podobnie jest z kablami ,wzmacniacz cd i kolumny powodują większe zmiany ,kable nadają (tyko i aż )szlif .

Pozdrawiam Robert

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.