Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy zamiast okablowania

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 17 Wrz 2009, 21:06

Jestem teraz na zmianie sprzętu więc nie bardzo wiem co mam napisać :] ... a będzie to coś lepszego niż Hi-Fi pasywne zamulacze (no offence)

zukzukzuk:

>Napisałem wcześniej, że słuchałem już "jakiegoś", wcale nie najtańszego, amplitunera KD z korekcją

>akustyki. Prawda, że nie poznałem dogłebnie zasad użycia tej funkcji, ale za to słyszałem dźwięk.

>I to wystarczy:)

Nie sądzę, by to wystarczyło. To mniej więcej tak, jakbyś wypowiadał się o możliwościach standardowego korektora parametrycznego testując go przy suwakach ustawionych tylko w jednym położeniu.

>Zaraz zaczniesz wciskać, że Ampli AV za 5 kzł (z korektorem akustyki oczywiście), to prawie hi-end.

Nie przypominam sobie, bym coś takiego sugerował.

>Pewno ałdiofilskie periodyki też już taki hi-end prezentowały naiwnym

Nie wiem, nie kupuję.

>Jaśli napisałem głupotę - to wskaż, w którym miejscu cytowanego stwierdzenia?

"korektory akustyki są również ustawione na jakieś, ogólnie przyjęte za najbardziej prawidłowe, parametry"

Nie jest to prawdą. Urządzenia TacT czy Accuphase pozwalają na dowolne kształtowanie brzmienia docelowego. Wbrew temu, co ci się wydaje, użytkownik nie jest ograniczony do parametrów "ogólnie przyjętych za najbardziej prawidłowe".

>Bo o ile wiem, jeszcze takiego "czegoś" nie wymyślono, żeby SAMO "ustawiało" brzmienie pod czyjeś

>preferencje:)

>Np. Mam znaczny spadek słuchu przy 15 kHz. Czy amplituner o tym wie?

Korektor nie wie, jakie masz ubytki słuchu. Nie zniweluje ich automatycznie, jest jednak w stanie mniej lub bardziej ci w tym pomóc.

>A jeżeli osobiście koryguję nastawy to jasne, że wobec tych ustawień, które ma zaprogramowane

>urządzenie, nie są one optymalne.

Powyższe nie całkiem rozumiem. Co to są "optymalne ustawienia korektora"? Te, które uważasz za "ogólnie przyjęte za najbardziej prawidłowe"? Patrz wyżej - nie ma czegoś takiego.

>Jeśli tak nie jest - to Ty popisałeś sie naiwnością:):):)

Taa, jasne.

BTW, skoro nie masz możliwości przetestowania dobrego korektora, poczytaj przynajmniej instrukcje, dowiesz się czegoś o zasadach działania. TacT udostępnia manuale na www, Accuphase chyba też, jak inne firmy - nie wiem.

modrzew47:

>Korektor akustyki jak nazwa wskazuje nie koryguje niczyjego słuchu

Może robić i to, proces określania parametrów korekcji będzie już jednak bardziej skomplikowany ;)

Teo.

TacT którego przywołujesz to zacne urządzenie ale nie wydaje mi się by korygował czyjś słuch.To zbyt skomplikowane.Na dziś,czy na jutro nie wiem.Może?

modrzew47:

>TacT którego przywołujesz to zacne urządzenie ale nie wydaje mi się by korygował czyjś słuch.

Wady słuchu korektor oczywiście nie usunie, ale spokojnie jest w stanie uwzględnić tą wadę w parametrach korekcji. Proces wymagać będzie, oczywiście, interakcji z użytkownikiem.

Teraz OK? ;)

modrzew47:

O korektorach ogólnie. Używam TacTa, znam mniej-więcej zasady działania Accuphase, na temat wszystkich możliwych modeli różnych marek się oczywiście nie wypowiadam.

BTW, Grzegorz ma rację - najprostszą metodę uwzględnienia wady słuchu w korekcji stanowi oczywiście uwzględnienie audiogramu w docelowej krzywej charakterystyki ;)

Teo.

Już niedługo,może nawet jutro przeprowadzam się do nowego domu.Akustyka to jedna wielka niewiadoma.Oczywiście na dziś.Pokój w którym będe słuchał muzy to 7.2x8.3x2.85 i już się boje.

Pomysł na korektor wziął się właśnie z tego powodu i z awersji do różnego rodzaju ustrojstw.

Krótko mówiąc jestem przyczajony na TacT-a.Pomoże w razie kłopotów?

oj bój się! - przy tych wymiarach strach się bać; zwłaszcza jak nadal chce się używać dynaudio

mam propozycję - pomóżcie modrzewiowi wskazać czym by to nagłośnić

proponuje wyjść z definicji jednostki akustycznej pt 1 fon, przyjąć Xmax = +/- 4mm i ciekawe jaka wyjdzie powierzchnia czynna membrany

podejrzewam, ze załamią się wspaniałe teorie pięknego basu z 16cm (nawet 4szt)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jesli pasuja brzmieniowo dynki to być może trzeba będzie wymienić na większe. Moze poczekajmy na efekty czyli pierwsze odsłuchy po przeprowadzce.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

mamel.

Teraz gram na Dynkach w pomieszczeniu zbliżonym tj.9mx7,2mx2,75m i bas jest jak trzeba.Coś się zmieni ale co,to pokaże przyszły tydzień.Pożyjemy zobaczymy.

xniwax.

C4 gra nieco innym dźwiękiem,brzmieniowo bardziej mi odpowiada C2.Przecież mogłem sobie kupić C4.

Hard core czy nie liczy sę dźwięk i design.

• Użytkownicy+

Właśnie przeczytałem w HI-FI i m. tytuł "Akcesoria, modyfikacje i krótka pamięc" :

"Krytycy drogich kabli wysuwają argument, że spełniają one jedynie funkcję regulatorów barwy." (itd.)

Czyżby P.G Świniarski czytał nasz wątek ?

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownicy+

W innym wątku kolega Krak_ON podał link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

modrzew47, 23 Gru 2009, 20:18

>Podnoszę ten wątek dla wojta_81

>Niech sobie poczyta i zada pare pytań.

Dziękuję bardzo i pierwsze pytanie :)

Czy ktoś testował to KRK Ergo w warunkach domowych i jakie to dało efekty ?

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.