Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze TV LCD 32' do 1500zł

kapek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Prosiłbym o pomoc w wyborze telewizora LCD. Odległość oglądania wynosi około 3-2,5 metra. Będzie on sprzężony z następującym sprzętem:

- amplituner Denon AVR1908

- kolumny Dali Concept 6,1,C,sub

- odtwarzacz DVD Ferguson D880HX

- odtwarzacz CD Denon DCD-735

Zdaję sobie sprawę, że do takiej odległości spokojnie można by się pokusić o TV 37 lub 42 cale jednak z braku funduszy muszą wystarczyć 32 cale zwłaszcza, że póki co filmy oglądałem na 17 calowym monitorze (więc komfort oglądania był znikomy). Wprawdzie posiadam w domu plazmę Panasonica TH42PV80 jednak stoi ona w salonie, więc dotychczas musiałem wybierać między dużym i dobrym obrazem i słabym dźwiękiem a między miernym obrazem a za to doskonałym dźwiękiem. Ponieważ DVD posiada wyjście HDMI więc takim właśnie kablem chciałbym je podłączyć z ampli i TV (najprawdopodobniej będzie to kabel Alphard DaVinci). Może warto także dodać, że TV będzie zawieszony na ścianie. Z uwagi na cenę oraz opinie wyselekcjonowałem kilka modeli które może nie różnią się zbytnio między sobą, ale mam nadzieję, że ktoś miał z nimi styczność i będzie w stanie podzielić się uwagami:

- Samsung LE32B350

- Samsung LE32B450

- Samsung LE32A330

- Samsung LE32A430

- Panasonic TX-32LE8 P

- Panasonic TX-32LX80 P

Oraz ewentualnie gdybym jakoś wysupłał dodatkowe grosze to Panasonic TX-L32C10E

Z góry dziękuję za wszelkie opinie oraz sugestie.

co prawda to sprawa indywidualna ale dla mnie z 2,5m tv 37 calowy był nieco za mały a przy filmach z pasami to już w ogóle wydawał się malutki...

także wg mnie wyrzucisz tylko w błoto te 1,5zł kupując 32' calowy tv na taką odległość... doskładaj te 500-600zł i kup sobie 42', najlepiej drugą plazmę :)

Już śpieszę z odpowiedzią. Gdybym tylko miał możliwości (i nie chodzi tutaj tylko o finanse) to chętnie łyknąłbym drugą plazmę, ale niestety nie mogę. Po pierwsze - mam dopiero 21 lat, studiuję i nie mogę zarobionych pieniędzy ot tak wydać w całości a potem nie mieć grosza przy duszy. Po drugie - nie mam wydzielonego pokoju do kina domowego i pewnie jeszcze kilka lat takowego miał nie będę. W związku z czym mój pokój jest teraz połączeniem salonu, sypialni,pokoju do nauki oraz pokoju do kina domowego. Tak duży telewizor jak 42 cale, mimo że wisiałby on na ścianie, całkowicie zagraciłby mi pokój (po prostu wyglądałoby to mało estetycznie). A dlaczego zdecydowałem się akurat na najtańszego LCD-ka? Ponieważ wiem, że w przyszłości (za może 2-3 lata) gdy będę mógł zaaranżować pomieszczenie do kina domowego i tak kupię większy i lepszy telewizor a ten oddam komuś z rodziny, więc nie ma sensu wydawać teraz krocie. Dla mnie przeskok z 17 calowego monitora na 32 calowy panel LCD to i tak duży postęp.

Ponawiam więc pytanie: Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, może porównywał lub użytkuje wymienione przeze mnie telewizory, który z nich jest najbardziej godny uwagi? Na pewno ważny jest czas reakcji oraz kontrast ale nierzadko zdarza się, że telewizory o teoretycznie gorszych osiągach w praktyce wyświetlają dobry obraz. A może ktoś zaproponuje coś innego do kwoty 1500 zł?

kapek1988, 21 Lip 2009, 10:45

Jak się doczytałem posiadasz 42 calową plazmę Panasonica w salonie i chcesz dokupić 32"LCD.

1. gdy powiesisz na ścianie 32" ekran będzie to odpowiednik na stojaku 26". Uwierz mi. Te 32" Ci znikną. Jestem na 100% pewien, że będzie za mały i będziesz miał wielki niedosyt i stres z wywalonych pieniędzy. Na ścianie powieszone monitory znikają i kupuje się oczko lub dwa wyżej. Niestety.

2. drugi stres będziesz miał przechodząc z plazmy na LCD. Tego może być dla Ciebie za wiele.

3. więc jeśli nie chcesz wydawać więcej pieniędzy niż masz założone po prostu na razie NIE KUPUJ. Zaczekaj aż stanieją i za tą cenę kupisz jakąś plazmę 37".

4. a jeśli ma służyć 2-3 lata to może coś używanego?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja rowniez proponuje uzywki, sam kupilem juz dwa uzywane lcd na allegro i jestem zadowolony (32lg6000 i sony 40v4000). Jak chcesz brac 32' to juz w ogole innego niz uzywany nie bralbym pod uwage, bo i tak go odsprzedasz (nie tracac zbytnio na wartosci) i kupisz 37-42 ;D

Witam. Stałem kiedyś prze podobnym wyborem. Jeśli mam coś napisać to tylko rzeczowo, więc:

Co się tyczy odległości oglądania to jest taka zasada, że TV powinien znajdować się w odległości 3x przekątna nadajnika od widza. Łopatologicznie TV 32’=80cm . optymalna odległość od TV w twoim przypadku 2,4m. Choć znam osobiście oglądaczy 42’ plazmy siedzących dwa metry od niej i twierdzących że, jest super (to ich zdanie).

Siedzenie z( nosem w tv) powoduje dyskomfort i zmęczenie oczu które muszą biegać z konta w kont po ekranie.

Co do marki TV to po obejrzeniu dziesiątek propozycji sklepu nie dla idiotów, rozmowy ze znajomymi, sprzedawcami i oczywiście prasówce wybrałem TV firmy LG. Polecam, świetna rzecz.

Bieganie oczu "z kąta na kąt" to może być przy 32" oglądanych z 50 cm ;) ... poza tym weź pod uwagę że obraz 4:3 wyświetlony na 32" 16:9 będzie znacznie mniejszy, podobnie jak mniejszy będzie obraz 2,4:1 wyświetlony na TV 16:9.

Dobór preferowany ! …to nie to samo co osobisty (czyt. subiektywny)

Jeśli oglądasz sporadycznie TV to owszem moje wyliczenia nie są tak bardzo istotne, natomiast znając preferencje przeciętnego polaka i zamiłowanie do wpatrywania się w świecące pudełko już tak. Jeśli znasz jakiegoś okulistę to zapytaj o odległość o której pisałem.

Poza tym piszę to z doświadczenia. I tak naprawdę śmieszy mnie podejście snobów którzy kupują ogromne TV do małych wnętrz….to żałosne.

Wystarczy, że pójdziesz do sklepu z TV i zastosujesz się do mojej porady. Pooglądaj i zobacz. Zasada przekątnej razy trzy sprawdza się doskonale.

Żałosne to jest oglądanie 27" TV z odległości 3 metrów (widziałem coś takiego). ... ale 52" z 3 metrów przy filmie full HD na pewno żałosne nie jest (osobiście do takiego dystansu będę zmuszony kupić coś mniejszego ... z powodów finansowych).

ps. ciekawe jak określiłbyś tych którzy oglądają obraz 120" z odległości 3 metrów (rzutnik) ;)

"ale 52" z 3 metrów przy filmie full HD na pewno żałosne nie jest"

Osobiście takie właśnie podejście do tematu uważam za żałosne. Argumentuje to obserwacją u takich ludzi chęć pokazania sąsiadom(znajomym) wielkiego telewizora nie zważając na komfort jego użytkowania. Typowy przerost formy nad treścią.

Co do rzutnika, sam używam w (podobnej) konfiguracji. Jako kina domowego.

Widzę że mieszasz pojęcia TV np. do kablówki z kinem domowym. A tu ciężko o kompromis.

Przede wszystkim - panowie, dajcie troszkę na wstrzymanie;) Każdy ma swoje własne gusta i guściki o których się nie rozmawia. Niemniej jednak dziękuję za wszelkie porady. A teraz odniosę się do poszczególnych wpisów:

- sittek - na pewno przyznaję Ci rację jeśli chodzi o przesiadkę z plazmy na LCD. Przede wszystkim właśnie dlatego doradziłem rodzicom aby kupili plazmę a nie LCD (obraz z plazmy jakoś bardziej do mnie przemawia).

- piotrekguc - wg. Twojego wzoru wyszedł mi następujący wynik:

+TV 32' - 240 cm

+TV 37' - 280 cm

+TV 42' - 315 cm

Z ciekawości dokładnie zmierzyłem odległość oglądania tak w salonie jak i w swoim pokoju. Okazało się, że w salonie odległość oglądania wynosi około 305 cm (TV 42') i (jak dla mnie i rodziców) oczy się nie męczą i wg. mnie 37 cali byłby za mały. Odniosę się też do Twojego kolejnego wpisu (tego o polakach i ich zamiłowaniach). Otóż ja spędzam bardzo małą ilość czasu przed telewizorem z prostego powodu - w telewizji nie ma nic ciekawego a póki co nie zamierzam brać Cyfry czy czegoś w tym rodzaju. W zasadzie codzienne oglądanie TV sprowadza się do wiadomości oraz sporadycznego włączenia telewizora "do obiadu" (chyba, że trafi się jakiś ciekawy film). W związku z czym moje oglądanie telewizora to tylko i wyłącznie filmy DVD których oglądam może 2-4 w tygodniu. W takim razie oczy nie powinny się aż tak bardzo męczyć...

- Kyle - wiem, że tego nie proponowałeś ale od razu uprzedzam, że nie chcę telewizora z FullHD. Po pierwsze - nie wykorzystam jego możliwości. Po drugie - obecny obraz plazmy sprzężonej z wyżej wymienionym DVD mi odpowiada.

A teraz coś nowego. Postanowiłem zamieścić dwa zdjęcia mojego pokoju i tego jak to wszystko jest rozplanowane z krótkim opisem co i jak:

2-1.jpg

3-1.jpg

Na pierwszym zdjęciu widnieje obraz "ściany frontowej" (z lewej strony drzwi). Jeśli idzie o rozstaw kolumn to nic nie będzie zmieniane. Jedynie zniknie "obrazek" znad kolumny centralnej, zostanie zdjęta flaga a gablota z modelem powędruje nieco wyżej aby zrobić miejsce dla TV.

Jeśli idzie o drugie zdjęcie. Tylne kolumny zostaną umieszczone na podstawkach przyściennych i skierowane "do środka" czyli lewa kolumna w prawo, prawa w lewo oraz skierowane "po kącie" w dół co powinno zapewnić lepszy odbiór szczegółów płynących z tylnych kolumn. Ponadto starałem się zrobić tak zdjęcie, aby uchwycić w lewym dolnym rogu "lewą" kolumnę przednią co powinno dać wyobrażenie o wielkości pokoju (ściany mają 4,5 metra długości). Oczywiście filmy nie są oglądane z wersalki (no, jak będzie TV to pewnie wiadomości:P) lecz w celu największego komfortu oglądania filmów robię następujące przemeblowanie: stolik zostaje odsunięty pod szafę a białe fotele widoczne z lewej strony wędrują przed wersalkę co daje lepszy odbiór tylnych kolumn. Zdaję sobie sprawę, że całe to pomieszczenie jest mocno kombinowane i wielu będzie uważać, że taki sprzęt nie powinien się gnieść w takim pokoju, ale kupiłem go z myślą o przyszłości (czyli aby po latach nie stwierdzić, że coś jest jednak za słabe lub za małe). A i zapomniałbym. Mierzyłem dziś odległość oglądania od ściany (odcinając 10 cm na plazmę i wieszak) do ustawionych foteli i wyszło, że odległość ta wyniesie około 280 cm. Może więc wg. tego co pisał kolega "sittek" (czyli o tym, że ekrany wieszane na ścianie wydają się mniejsze) warto by zainwestować w plazmę 42' i też mieć sprzęt na lata. Już sam nie wiem...

Ech dlaczego nie ma tutaj opcji edytowania wpisów. Jeszcze raz podaję linki do zdjęć (w kolejności takiej, jak powyżej):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotrekguc, 22 Lip 2009, 11:55

Żałosne to jest Twoje ocenianie ludzi.

Prawda jest taka że mojego sprzętu nikomu nie "pokazuję" ... zupełnie mnie nie interesuje "co ludzie sądzą" czego dowodem jest to że nadal mam 25" CRT :] ... i co ... rura zmiękła ?

A 52" , 3m dystansu i full HD dla tego uważam za lepsze od 40" z 3m full HD bo ten większy będzie oferował po prostu bogatsze wrażenia a do pikselizacji przy tej gęstości jeszcze daleko więc śmiało można iść w takie kombinacje.

piotrekguc - swoją drogą jeśli uważasz że każdy kupuje stosunkowo duży TV po to by się chwalić/być snobem to znaczy że chyba masz jakiś kompleks albo coś innego z Tobą nie tak. Nie twierdzę że nie ma zupełnie takich ludzi ... ale zrównywać wszystkich do takiego poziomu to .. :]

Kyle, 22 Lip 2009, 10:45

>Żałosne to jest oglądanie 27" TV z odległości 3 metrów (widziałem coś takiego)>>>>>

w takim razie mając swoje 25" z jakiej odległości oglądasz? ....tak mi się napomknęło...

kapek1988, 22 Lip 2009, 13:01

>>>> że ekrany wieszane na ścianie

>wydają się mniejsze) warto by zainwestować w plazmę 42' i też mieć sprzęt na lata. Już sam nie

>wiem...>>>>

w przypadku wieszania na ścianie nie chodzi o odległość pomiędzy monitorem a oglądaczem. Chodzi o wrażenie całego obiektu w postaci telewizora. Stawiany na podstawce lub na szafce stoi zawsze niżej i sprawia wrażenie wiekszego w otoczeniu innych przedmiotów. Powieszony na ścianie ( im większa tym gorzej) obraz na niej znika. Nie jestem fanem wielkich rozmiarów ( sam mam 37" plazmę i oglądam ją z odległości około 2-3 metrów i uważam że jest to optymalna wielkość jak na 18 m2 pokój i po roku posiadania nie czuję żadnego niedosytu co do wielkości).

Gdybym jednak powiesił go na ścianie byłoby gorzej. I niestety musiałby być co najmniej 42". Takie są moje przemyslenia. I gdybym miał wybierać to w przypadku kłopotów z gotówką kupiłbym plazmę choćby używaną albo bym zaczekał. pozdrawiam

>Kyle, 22 Lip 2009, 10:45

>

>>Żałosne to jest oglądanie 27" TV z odległości 3 metrów (widziałem coś takiego)>>>>>

>

>w takim razie mając swoje 25" z jakiej odległości oglądasz? ....tak mi się napomknęło...

Ten TV z racji swoich żałosnych rozmiarów i parametrów jest używany do wiadomości nadawanych w 4:3 PAL (większy obraz niż na 27" 16:9 LCD z wycinkiem 4:3) ... oglądam go z 3 m i jest to tylko trochę mniej żałosne niż tamto LCD - stąd chęć wymiany tego zgrzępa.

Starałem się poradzić z doświadczenia - wieloletniego. Miałem tv LCD, mam plazmę a zachorowałem na oled- który notabene zamówię jeszcze w tym miesiącu.

Ale są tu doradcy (pyskacze) z crt co rozumy pozjadali...hehe

chłopcze skoro cię nie stać na takie zabawki to może zmień hobby i nie dręcz ludzi swoimi wypocinami na tym forum. Naczytałeś sie o tym full hd i trujesz do znudzenia. Uważam tak jak założyciel tego wątku, że porządna plazma i dobre dvd z 3-4 metrów to rzecz nie do pobicia.

Właśnie to full hd jest dla takich co siedzą z nosem w ekranie...hehe.

Ja osobiście z odległości podanej wyżej nie rozróżnię full hd do zwykłej plazmy, może jestem ślepy, może moja żona jest ślepa,.. nie wiem po prostu nie widzimy różnicy.

Dopiero jakiś metr od obrazu sprawa jest jasna. Ale jak oglądać 42' z metra...wiem wiem ..da się...hehe.

piotrekguc

22 Lip 2009, 08:40

>Co się tyczy odległości oglądania to jest taka zasada, że TV powinien znajdować się w odległości 3x przekątna nadajnika od widza.

Piotrze, niestety nie, 4-5 wysokości obrazu.

witek_z

Wiedza praktyczna na którą się powołuję to coś więcej niż pierwszy link z wyszukiwarki Gogle.

Porady Telewizory LCD - Topmarket.pl

Ukryta Zawartość

Gdybyś poszukał dalej znalazłbyś bardziej kompetentny artykuł.

Który oprócz odległości od ekranu traktuje o luminacji tj oświetleniu pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

tabela z artykułu która bardzo przypomina wyniki przekątna razy trz.

post-18189-100009613 1248290326_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotrekguc

22 Lip 2009, 21:18

>Wiedza praktyczna na którą się powołuję to coś więcej niż pierwszy link z wyszukiwarki Gogle.

Piotr, interesuje się tym wszystkim 25 lat, i nie muszę zaglądać do netu.

Nie chcę się kłócić ale ten kto zrobił tą tabelkę był chyba .....?

Ekran o przekątnej np. 25cali (4:3) ma przekątną mniejszą niż ekran 32 cale (16:9), wielkość obu jest taka sama , różnica co do tego 16:9 polega tylko i wyłącznie na tym że jest poszerzone pole widzenia na boki (taki był cel technologii 16:9), to tak jakby 4:3 wydłużyć, ale generalnie odległość oglądania tych TV jest taka sama, niezależnie od rozdzielczości.

piotrekguc

22 Lip 2009, 08:40

>Co do marki TV to po obejrzeniu dziesiątek propozycji sklepu nie dla idiotów, rozmowy ze znajomymi, sprzedawcami i oczywiście prasówce wybrałem TV firmy LG. Polecam, świetna rzecz.

O jaki TV (model) chodzi?

Witam serdecznie

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady i sugestie. Jedyny kłopot to to, że ciężko jest znaleźć używaną dobrą plazmę Panasonica. Ale chyba jednak nieco nadwyrężę budżet i kupię telewizor "na lata" który w przyszłości z czystym sumieniem będę mógł wstawić do salonu. W sumie rzecz biorąc do LCD nigdy nie byłem przekonany...sam nie wiem dlaczego ale jakoś obraz z plazmy wydaje mi się "bardziej plastyczny" i jakby żywszy. Piotrekguc - w pełni podzielam Twoją opinię na temat fullhd. Nie chcę tutaj negować tego, że obraz w takiej technologii nie jest lepszy (bo jest - i to jest fakt niezaprzeczalny) ale różnica pomiędzy HD a FullHD z 3 metrów jest praktycznie niewidoczna (mówię o filmach). Co innego jeśli idzie o konsole do gier no, ale to już inna bajka.

Proszę więc w takim razie o jeszcze jedną radę. Przeglądając różne serwisy porównujące ceny natknąłem się na kilka różnych rodzajów plazm Panasonica. W ogóle całkiem zdębiałem gdy zobaczyłem cenę za TH42PV80 (czyli taki jaki mam w salonie) - 2750 podczas gdy ja (w listopadzie zeszłego roku) płaciłem za niego 2400. Ale do rzeczy: czy może mi ktoś na chłopski rozum wytłumaczyć czym różni się seria TH od TX oraz PV od PX. Bo wydaje mi się, że seria TH jest starsza, ale z drugiej strony dlaczego TX mają 100000 kontrastu a TH 150000. I tutaj pojawia się drugie moje pytanie. Czy taka różnica w kontraście odbije się bardzo negatywnie na obrazie? W zasadzie przeglądając skłaniałbym się ku czterem plazmom (chyba jednak wezmę 42' ponieważ różnica w cenie między 37 a 42 jest śmiesznie niska a zawsze dodatkowe kilka cali nie zaszkodzi). Oczywiście najlepiej byłoby gdyby wybrać najtańszą opcję. Oto te cztery plazmy:

- Panasonic TH-42PV8

- Panasonic TH-42PX8 E

- Panasonic TH-42PX80

- Panasonic TX-P42X10

PS. sittek - to jest akurat bliźniak Iowy - Missouri;)

>seria TH od TX oraz PV od PX. Bo wydaje mi się, że seria TH jest starsza, ale z drugiej strony

>dlaczego TX mają 100000 kontrastu a TH 150000.

Ani jeden ani drugi nie ma nawet 10% z zadeklarowanego kontrastu.

Kyle, 23 Lip 2009, 08:56

>>>>>>Ani jeden ani drugi nie ma nawet 10% z zadeklarowanego kontrastu.>>>>>

Za to LCD mają 110% deklarowanych wartości. Tylko co z tego??

Percepcja oka nie jest aż tak doskonała więc różnicy wiekszej pomiędzy 150.000 a 100.000 pewnie nie będzie.

kapek1988, 23 Lip 2009, 01:52

>- Panasonic TH-42PV8

>- Panasonic TH-42PX8 E

>- Panasonic TH-42PX80

>- Panasonic TX-P42X10

Ostatni model ma wbudowany tuner cyfrowy DVB-T (MPEG-4] przystosowany do odbioru TV cyfrowej w Polsce.Jest najnowszy, ma matrycę 12 generacji ( bardziej enerooszczędny)i kosztuje najwięcej.

Przedostatni jest modelem sprzed roku - z matrycą 11 generacji z wbudowanym tunerem cyfrowym DVB-T ( MPEG-2). Nie był sprzedawany oficjalnie przez panasonic Polska z uwagi na nieprzydatny dekoder telewizji cyfrowej. U nas sprzedawane były modele oznaczone chyba PV ( bez dekodera).Swietnie to odbiera TV cyfrową w UK lub Niemczech ale nie da rady w Polsce. Jednakże ma wbudowane gniazdo CI z tyłu obudowy gdzie za 100 złotych będzie można wstawić moduł i po kłopocie.

Pozostałe modele są najgorzej wyposażone ( 2 gniazda HDMI zamiast 3)nie mają tunera cyfrowego i je raczej bym omijał z daleka.

Co do odbioru obrazu praktycznie wszystkie pierwsze trzy mają zbliżoną jakość a różnią sie jedynie dodatkowym wyposażeniem. Nowszy model według parametrów jest energooszczędny ( choc poprzednie maja funkcje eco) i nowy ponoć ma lepszą matrycę bo nowszą :). Jednakże wrażenie odbioru obrazu jest podobne. Ma wbudowany dekoder MPEG-4 i oczywiście też interfejs CI. Ten interfejs może byc również do innych płatnych kart....

Cen nie znam....sorki.

Ja posiadam model nr 3 ( 37")...i jestem z niego bardzo zadowolony !!

Przy okazji można podyskutować co tak naprawdę jest potrzebne we współczesnym telewizorze a co jest tylko wabikiem reklamowym.

Jak już wspomniałem wyżej dla przeciętnego zjadacza chleba to całe FULL HD to zbytek. Notabene bardzo drogi zbytek. Zapewne większość wyśrubowanych parametrów też można spokojnie pominąć przy wyborze TV. Czy jednak się mylę ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.