Skocz do zawartości
IGNORED

EMU 0404 USB - zakłócenia od USB

madly

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem zewnętrzną kartę EMU-0404 USB - cele około zawodowe, ale przy okazji karta wyląduje w domu, jako dodatkowy zewnętrzny DAC oraz urządzenie pomiarowe. Nie miałem czasu specjalnie zajmować się tematem, stąd być może gdzieś robię błąd. W czym problem?

Jakość dźwięku na wyjściu słuchawkowym - rewelacja.

Zarówno przy pracy jako DAC bez podłączenia komputera po USB (sygnał z CD lub komputera po optycznym, SPDIF nie testowałem), jak i po USB - całkowita cisza, brak szumów i zakłóceń. Dźwięk: :-)) AKM rulez.

Natomiast przy podłączeniu wyjść analogowych stereo (mini jack) - przejściówka minijack-RCA i interconnect na wzmacniacz - słyszalne są spore zakłócenia z USB, znikające przy odłączeniu wtyczki USB od EMU. Zakłócenia przenoszą się nawet przy całkowicie ściszonym, wzmacniaczu i nie są mocno zależne od wzmocnienia wzmacniacza, co sugeruje zakłócenia lecące po masie.

Co zrobić, aby to wyeliminować?

Czy mam zbyt zakłócone wyjście USB i komputer za bardzo sieje, czy popełniam jakiś błąd, ew. coś nie tak w części analogowej?

Czy ktoś z posiadaczy EMU 0404 USB ma podobne doświadczenia?

System:

PC a AMD64X2, płyta ASUS z najwyższych modeli (we/we spdif, optical), 4GB RAM, Vista Ultimate 64 (największa porażka, unikać jak ognia).

Wzmak: Pioneer A400.

Z góry dziękuję za pomoc lub sugestie, Radek

Bardzo dziwne. Na pewno nie jest to to wina EMU.

Spróbuj włączyć zasilacz EMU do innego gniazda sieciowego - zupełnie innego od tego, do którego podpięty jest komputer.

W swoim komputerze miałem problemy z USB. Urządzenia zachowywały się niestabilnie, wyłączały się, wariowały - porty USB były zintegrowane na płycie głównej. Nabyłem więc kartę USB na złączu PCI i po podpięciu wszystkich peryferii do nowej (i taniej) karty USB wszystkie zmory oraz problemy zniknęły.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zasilacz EMU jest wpięty w przyzwoitą listwę ze wzmacniaczem, a PC w zupełnie inną, komputerową listwę. Listwa audio leci do skrzynki zasilającej innym kablem w ścianie, niż gniazdo komputerowe.

>W swoim komputerze miałem problemy z USB. Urządzenia zachowywały się niestabilnie, wyłączały się,

>wariowały - porty USB były zintegrowane na płycie głównej. Nabyłem więc kartę USB na złączu PCI i po

>podpięciu wszystkich peryferii do nowej (i taniej) karty USB wszystkie zmory oraz problemy zniknęły.

To bardziej prawdopodobne. Niby płyta markowa, ale zdecydowanie kiepsko leci audio - przy podpięciu wyjść z karty zintegrowanej po analogu - pojawiają się we wzmacniaczu spore zakłócenia - innego ciut typu, niż po USB, ale ewidentnie komp sieje.

Sprawdzę dzisiaj na innym PCcie - tym razem wypasiona płyta Gigabyte (ta ciut mniej sieje od Asusa) oraz na laptopie.

Karta PCI USB... prawdę mówiąc też o tym pomyślałem, można wówczas zadbać o poprawienie dla USB zasilania, łatwiej na karcie, niż na płycie. Wprawę w lutowaniu mam, lutowanie SMD też nie sprawia problemu, można zastosować dobre, niskoszumne stablizatroy (np. by Bodo_z) dobre odsprzęganie (Oscon, Sanyo WG, plus X7R, NPO ceramiki) ale.... no właśnie, miało być plug-and-play, a jest plug-horror-diy ;-).

Pytanie, jaki chipset karty USB na PCI wybrać?

Czy są może jakieś separatory galwaniczne złącza USB? EMU jest zasilana zewnętrznie *(chwała jest za to). Zasilaczyk co prawda śmieszny, później pójdzie do podmiany, ale nie słychać go kompletnie bez podpiętego kabla USB... Nie jest w każdym razie przyczyną zakłóceń i szumów.

Hmm, powiem wprost, że moją kartę USB na PCI kupiłem za śmieszne 17 zł w Media Markt.

Właśnie mi się przypomniało, że EMU na spodzie ma przełącznik, którego powinno się użyć w przypadku zakłóceń. Przełączamy przy odciętym zasilaniu. Sprawdź, może pomoże.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak, to są odcięcia masy ale to do dwóch wejść mikrofon/gitara.

Widzę, że czeka mnie wizyta w sklepie i trochę kombinowania i testów. Dam znać o wynikach.

Yayacku, czy potwierdzasz empirycznie, że po podpięciu USB do EMU nie powinien na wyjściu audio wzrosnąć poziom zakłóceń, szumów?

Ciekawe, że wyjście słuchawkowe jest niewrażliwe na zakłócenia USB....

Jeszcze jedno. W PCcie używam regulatorów prędkości obrotów wiatraków (te są duże, porządne, niskoobrotowe i ultra ciche). Może to wprowadza tak duże zakłócenia? Ktoś ma doświadczenia (oczywiście w ramach testów odepnę...).

"...Yayacku, czy potwierdzasz empirycznie, że po podpięciu USB do EMU nie powinien na wyjściu audio wzrosnąć poziom zakłóceń, szumów?..."

=============

Na sto procent żadnych zakłóceń i szumów być nie powinno. Dużo miałem do czynienia z tą kartą (uważam ją za świetną, szczególnie jako zewnętrzny DAC) i nigdy nie spotkałem się z opisanymi przez Ciebie problemami. Nigdy nie słyszałem najmniejszej różnicy pomiędzy podpięciem kabla USB a pracą samodzielną bez podpiętego USB.

Dużo daje do myślenia fakt, że na wyjściu słuchawkowym masz sygnał bez zakłóceń. Zanim zaczniesz rozkręcać komputer i walczyć z wiatrakami :) spróbuj podpiąć urządzenia pod różne gniazdka 220V. A może podepnij kompa, wzmak i EMU pod te samo gniazdo, może pomiń listwę itp. - zawsze warto sprawdzić wpierw najprostsze rozwiązania.

Jak problem się nie rozwiąże to zapraszam na forum Estrady i Studia (zawodowe forum audio). Dużo osób korzysta z EMU w wielu jej odmianach. Być może miał ktoś podobny problem.

Link do forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...W PCcie używam regulatorów prędkości obrotów wiatraków [...] Może to wprowadza tak duże zakłócenia?..."

=========

Tu nie potrafię pomóc. Nigdy nie miałem takich zabawek w kompie.

Yayacku, dziękuję za wskazówki i uwagi. Forum EiS już mam w planach nawiedzić, Google wyszukał tam niezłą skarbnice wiedzy i z pewnością tam zawitam :-).

Pokombinuję rzeczywiście z zasilaniem. Nie wiem skąd się to bierze, ale dwa, swego czasu wypasione pecety, które zmontowałem do domu, słabo ciągnęły na audio, mam wrażenie, że gdzieś tkwi problem - obydwa używają regulatorów obrotów, jeden ma 800W solidny zasilacz, sam komp bierze znacznie mniej, więc i spory zapas na zasilaniu jest, a sieje na usb i audio to strasznie.... Sprawdzę też laptopa, pod którego zresztą karta do pracy była kupowana ;-).

OK. Parę testów i konfiguracji listew połączeniowych (niewielkie zmiany) oraz gniazd USB - zmiany większe - tylna ścianka - zakłóca mocniej, niż złącza z boku obudowy. Generalnie to nie wina karty USB, najmocniej przenoszą się zakłócenia gdy EMU w ogóle nie jest włączone, a jeszcze głośniej, gdy jej zasilacz jest odpięty. Wniosek - zakłócenia na wzmacniacz przenoszą się po masie.

Udało mi się wydatnie zmniejszyć zakłócenia, chociaż nie jest nadal idealnie.

Podpięcie laptopa na baterii (zapomniałem zasilacza) - cisza! - co potwierdza jakość samej karty i lichość mojego PCta... W sumie, to nie ma co się dziwić, w laptopie wszystko jest skomaktowane, połączenia krótkie. W PCcie... mnóstwo anten nadawczych - od kabli sata, ide, zasilających, przez klawiaturę usb, bezprzewodową myszkę usb, kabel od monitora dvi...

Ewidentnie masz problem z pętlą masy. Potwierdza to fakt, że laptop odcięty od zasilania z sieci w ogóle nie wprowadza zakłóceń i brumów na kartę EMU.

Pomóc może jedynie walka z uziemieniem. Czyli podłączanie urządzeń bez listwy, podpinanie pod różne gniazda, odcięcie kabla z masą itp.

W przypadku kiedy problemu nie da się wyeliminować pomocne okazują się Di-boxy. Oczywiście są też i wady stosowania Di-boxa. Tutaj krótka charakterystyka:

Ukryta Zawartość

Oczywiście zastosowanie Di-boxa w domu to skrajna skrajność.

O pętli mas poczytać można tu:

Ukryta Zawartość

oraz na stronach magazynu dla ludzi związanych z branżą audio (po angielsku):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam podobnie z VALAB DAC ale zakłócenia zależą od wychylenia gałki we wzmaku (NADC320) tzn są słyszalne dopiero gdzieś tak od połowy gałki...niestety osobny kontroler USB na PCI ani wypięcie wszystkich wiatraków nie pomaga...nie kombinowałem jeszcze z gniazdkami prądowymi.

Madly,

Dziś odpaliłem swojego EMU 0404 USB, bardzo fajne urządzenie. Przyjrzę się jak jest u mnie i dan znać. Ale Yayacek chyba ma rację co do diagnozy problemu. Jeśli masz wolną chwilę, to zrób pomiary za pomocą RMAA w zamknętej pętli, czyli z wyjścia słuchawkowego na wejścia liniowe przy pracy na baterii i sieciowo. Wykresy mogą sporo powiedzieć. A przy okazji będziemy mogli porównać wyniki.

Sprawdź jeszcze jak układa się kabel audio idący od EMU, czy przypadkiem nie jest za blisko kabli sieciowych lub kabla USB. Jeśli tak jest, odsuń go na 5 cm. To też może czasem pomóc.

P.S. Jakość dźwięku z wyjścia słuchawkowego to faktycznie miła niespodzianka :-)

W zasadzie diagnozę już postawiliście.

Dodam od siebie, że jak mam podłączonych za dużo „aktywnych” urządzeń do hub`a USB to pojawiają się obrzydliwe zakłócenia w moim EMU 0404.

Sama karta (właściwsze byłoby moduł) jest rzeczywiście jak na swoją cenę znakomita. Zaczynam ją wykorzystywać z mikrofonem pomiarowym z XLR i phantom. Sprawuje się bardzo dobrze! Jestem ciekaw efektów jak złożę cały system pomiarowy.

Pozdrawiam rodzinę użytkowników EMU 0404 USB.

Po 3 dniach użytkowania EMU nie usłyszałem żadnych złych obawów, czy jakichkolwiek zakłóceń od USB. Jedynym wyjątkiem był za długi kabel USB (5m) i wtedy pojawiały się trzaski. Po zmianie na ten załączony w komplecie problem ustał.

Grzegorzu, jaki mikrofon masz do pomiarów?

Mam ten sam mikrofon. Zerknąłem do wskazanego wątku, a dalej do linka o wpływie statywu. Dziwne, że wychodzą aż takie różnice, tym bardziej, że statywy są robione z okrągłych rurek, a te rozpraszają falę, odbiciu ulega drobny ułamek. Po założeniu tekturowej osłonki oczywiście odbija się więcej, stąd mierzalne różnice. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Jakiego software'u używasz? Sprawdzałeś charakterystykę przenoszenia samego EMU? U mnie nie wygląda zachwycająco. Interface też trzeba będzie lnearyzować. :-|

Speaker Workshop. Używam, za dużo powiedziane. Jest lato. Mam zamiar zacząć po wakacjach. Buduję w wolnych chwilach moduł Jig`a.

Jak znajdę wreszcie czas, mam nadzieję, że wymienimy się doświadczeniami.

=>madly

Czy wzmacniacz pod który podłączasz ma jakiekolwiek połączenie z instalacją TV kablowej? Jeśli tak to odłącz całkowicie kablówkę i sprawdź jak się zachowuje. Ja miałem taki efekt kiedy podłączyłem swoją kartę do amplitunera, do którego miałem podłączoną antenę radio z kablówki. Kiedy pomierzyłem wyszło, że na przewodzie antenowym jest dość wysokie napięcie. Niestety to bardzo częsty objaw gdyż wiele starych TV puszcza na gniazdo antenowe jakieś przebicia.

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, kocioł w pracy i brak czasu.

yayacek, 23 Lip 2009, 12:39

>Ewidentnie masz problem z pętlą masy. Potwierdza to fakt, że laptop odcięty od zasilania z sieci w

>ogóle nie wprowadza zakłóceń i brumów na kartę EMU.

Ten sam laptop z zasilaniem jest również bardzo cichy, na wzmacniaczu rozkręconym na maksa dopiero coś słychać. Jest trochę więcej zakłóceń na zasilaczu, niż na baterii, ale nieporównywalnie mniej, niż na komputerze stacjonarnym.

Obstawiam jednak kiepskie filtrowanie zasilania w stacjonarnym kompie. Z przypinaniem kompa i karty oraz wzmaka trochę eksperymentowałem, jest lekka poprawa, ale nadal było bardzo kiepsko. Wniosek... poprawić stacjonarnego PCta :-( Do słuchania muzyki po optycznym jest ok, do pomiarów laptop do czasu poprawy PCta.

Dziękuję za pomoc, artykuł o zasilaniu świetny.

Edward, 23 Lip 2009, 17:51

>Jeśli masz wolną chwilę, to zrób pomiary za pomocą RMAA w zamknętej pętli, czyli z wyjścia

>słuchawkowego na wejścia liniowe przy pracy na baterii i sieciowo.

>Wykresy mogą sporo powiedzieć. A przy okazji będziemy mogli porównać wyniki.

W wolnej chwili odpalę RMAA w paru konfiguracjach z ciekawości. Wolna... a co to? :-(

>Sprawdź jeszcze jak układa się kabel audio idący od EMU, czy przypadkiem nie jest za blisko

>kabli sieciowych lub kabla USB. Jeśli tak jest, odsuń go na 5 cm. To też może czasem pomóc.

Testowane oczywiście, niewiele zmieniało.

>P.S. Jakość dźwięku z wyjścia słuchawkowego to faktycznie miła niespodzianka :-)

:-)

majkeljot, 27 Lip 2009, 07:51

>Czy wzmacniacz pod który podłączasz ma jakiekolwiek połączenie z instalacją TV kablowej?

Nie. Do n-boxa będę ciągnął optyczny. Szkoda ryzykować podpinania kolejnych urządzeń i problemów z potencjałami zwłaszcza, że n-box jest daleko d sprzętu.

Dziękuję za wszelkie uwagi i porady :-)

Pytanie z innej beczki. Napięcie Phantoma +48V jest generowane przez powielacz napięcia? Jaka jest wydajność prądowa takiego zasilania?

Jako mikrofon pomiarowy planuje podpiąć wkładkę Panasonic WM61A w modzie Linkwitza (rozdzielenie masy obudowy od źródła FET'a w pchełce. Zastanawiam się, czy jest sens korzystać z Phantoma, a przed pchełką dać albo dzielnik napięcia na razystorach tak, by nie przekroczyć napięcia maksymalnego wkładki (10V) lub dodatkowy stabilizator. Jest sens korzystania z Phantoma czy lepiej dać baterię 9V?

No i jeszcze pytanie kontrolne, czy nie użyć lepiej posiadanego mikrofonu typu shotgun (ch-ka kierunkowa) zacnej firmy Rode, model Videomic. Czy mikrofon kierunkowy nada się do pomiarów kolumn? Jakiś zysk w porównaniu do wkładki Panasonic'a (po za tym, że ten ma dobre mocowanie z odsprzęgnięciem mechanicznym i własny wzmacniacz bateryjny i.. jest to Rode ;-))? Ch-ki mikrofonu podane i tutaj można w nie uwierzyć, ma ok. 5 dB górkę dla 10 kHz... Na pewno trzeba sporządzić na bazie tej ch-ki plik kalibracyjny.

Zamierzam używać ARTA.

W takim razie też przyjrzę się programowi ARTA.

Warto użyć zasilania phantom`owego. Wydajność na pewno osiąga kilka mA. Nie jest to banalne pytanie; 48V*10mA to już pół wata.

Z mikrofonem to trzeba popróbować. Nabrać doświadczeń w realnych pomiarach. Mikrofony „zacne” mają podane charakterystyki i wiadomo z czym mamy do czynienia.

Zastanawia mnie jak można kalibrować mikrofon nie mając wzorca; ani innego mikrofonu, ani wzorcowego wzbudnika.

Grzegorz7, 3 Sie 2009, 23:25

>Zastanawia mnie jak można kalibrować mikrofon nie mając wzorca; ani innego mikrofonu, ani wzorcowego

>wzbudnika.

Ciężka sprawa z ECM8000. W tym artykule ktoś podjął wysiłek i sprawdził 55 sztuk tego modelu. Rozrzut parametrów jest zdecydowanie duży.

Ukryta Zawartość

post-12280-100008803 1249423353_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uuu. Widziałem gdzieś to.

Gdyby jeszcze dla ECM8000 była indywidualna charakterystyka. W końcu: pomiarowy. . .

Co prawda tani. W miarę.

Zastanawiam się, na ile rozbieżne są przetworniki, a na ile wzmacniacz na FET`cie wewnątrz? Może podejmę próbę rozebrania. Czy zaglądałeś do środka?

• 4 miesiące później...

Czy ktoś z Kolegów używa EMU 0404 USB z foobar`em do odtwarzania plików flac. Mam pytanie, czy ktoś poradził sobie z ASIO for E-MU 0404 | USB? ; To jest koniecznością ponownego instalowania sterownika co sesję.

Może wetknąłeś kabel do innego gniazda USB? Windowsy mają tę niesamowitą cechę, że potrafią się zdziwić gdy urządzenie zmieni gniazdo i ponownie chcą instalować sterowniki. To idiotyczne, ale tak się czasami dzieje.

Edku:

Nie to.

Wszystko jest ok.

Jak się wyłączy PC`ta i włączy następnego dnia to oczywiście Foobar nie odtwarza.

Trzeba odinstalować sterownik w Library, dalej Configure i ponownie zainstalować. Zdaje się jest to problem znany w necie.

Pytam więc, czy ktoś tak używa EMU i nie ma problemów?

Acha, dodam, że do wzmacniacza łączę się po TOSLIK`u. Ale to nie ma znaczenia. Problemem jest ASIO dla tego modelu karty. . .

Szkoda. Byłem niemal przekonany do kupna tej karty.. z ciekawości zacząłem czytać opinie i ku mojemu zaskoczeniu "gra bardzo dobrze ale sprawia ogrom problemów". Czyli normalne użytkowanie tej karty bez myślenia czy działa czy nie działa jest niemożliwe?

Gregorzu, w takim razie nie wiem w czym może być kłopot. Ja używam E-MU bez żadnych problemów.

Aha, przypomniało mi się coś. Otóż po zainstalowaniu driverów z załączonej płyty miałem dość dziwne, pokręcone kolory w panelu sterującym. Ściągnąłem więc nowey software ze strony producenta i gdzieś przy instalacji była opcja upgradu firmware'u, co uczyniłem. Może tu jest pies pogrzebany?

Ale serio, nie mam z E-MU żadnych problemów i na PC i na Macintoshu. Tyle, że nie używam Foobara.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.