Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 4tysięcy

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

łasic, 29 Lip 2009, 16:31>>>

Twój post powinien być pierwszy i... ostatni.

Nic dodać, nic ująć!:):):)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

greenone, 29 Lip 2009, 11:54

>a moze cos z innej beczki - RLS Deimos II, jesli chodzi o jakosc gory i srodka napewno bedzie duzo

>lepsza, basu przypuszczam ze w takm malym pomieszczeniu bedzie akurat :)

>

>jedyny problem to ze jedyna szansa ich odsluchania to albo audiopunkt albo bezposrednio w RLSie,

>czyli tak czy inaczej warszawa...

również polecam Deimosy II, świetne kolumny

DawidM, 28 Lip 2009, 23:08

>

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>

>O Gosh, czego oni słuchają..co to za muzyka..a już wiem jakieś pseudo komercyjne techno, lub

>euro-dance. :/ Nie wiem jak można tego słuchać i czerpać z tego przyjemność. MA-SA-KRA

No fakt ze te brzmienia to szajs. Sam czasami lubuje sie w czyms podobnym, ale to jest slabiutkie. Pim pi rim pim...

A do autora:

Fakt ze ten ampli DRA-335R jest niezly, ale majac taki budzet mozna wyrwac cos lepszego jesli chodzi o wzmacniacz/amplituner. Radzilbym sprzedac 335R i PMA-560 i kwote jaka za to dostaniesz dolozyc do tych 4tys. Do 12m2 to chyba raczej jakies monitory by sie zdaly ew podlogowki z jednym, nieduzym glosnikioem basowym. Jesli chodzi o monitory to ja polecam Magnat Quantum 705, sam mam wieksze 605 i w brzmienich elektronicznych czy mocno klubowych klimatach spisuja sie swietnie. Nie mowiac juz o konkretnym D'n'B. Jesli chodzi o wzmak to jest troche dobrych propozycji w granicach 800zl.

Ukryta Zawartość

?👈

zukzukzuk, 29 Lip 2009, 17:13

Sam wybrałem po bardzo skromnym porównaniu: MA BR2 (najtańsze, najmniejsze), Paradigmy któreś tam (monitorki) i jakieś droższe znacznie monitorki Dali, coś tam jeszcze było, nie pamiętam już, słuchałem "swojej" muzyki na salonowym zestawie Roksan Caspian (CD+wzm.) czyli lepszym znacznie chyba od moich złomów - o tyle realistyczne to było, że pokój odsłuchowy mały i zagracony sprzętem, czyli jak u mnie. Paradigmy dały najwięcej basu, ale był bułowaty, zmulony i mało czytelny (tęskniłem za korekcją :-D). Dali grały ładnie, z tym, że dość jasno, ale bezapelacyjnie wygrały najskromniejsze MA, bo pomimo mikrych gabarytów dały najfajniejszy bas (później doszedłem ze specyfikacji, że zaiste powinien schodzić najniżej), góra nie kłuła w uszy, a wszystko razem zachowywało najładniejsze proporcje poszczególnych części pasma. Krótka piła - wziąłem do domu i się cieszę już ponad rok. Bez odsłuchu, wyłącznie na podstawie opinii, może i byłbym zadowolony, ale niekoniecznie...

Uwaga: wymienione marki i nazwy zestawów głośnikowych proszę traktować z przymrużeniem oka, bo przecież... co komu pasuje.

O to właśnie chodzi!

Tematów w stylu "co kupić", albo "co najlepsze?" było bez liku. Wystarczy poszperać na forach (jest ich najmniej kilka).

Niestety, ciągle pojawiają się nowe:( Ludzie chcą zaistnieć czy co?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie, szukając porady, potwierdzenia ich toku myślenia itd. Sam to przerabiałem na początku(jak brałęm swój pierwszy lepszy zestaw audio=PianoCraft), jak się ma ograniczoną i dość dużą "flotę" czyt. pieniądze. To chce się je jak najlepiej wydać. Dopiero potem zaczyna się to rozumieć i szukać, szperać, pytać itd. Przynajmniej ja tak miałem, wiem że nie dotyczy to większości. Ja myślę że autor wątku powinien się ugadać z paroma osobami, posłuchać i wtedy wybrać. Oczywiście najlepiej żeby wziął swoje płyty z muzyką.

Kolejną kwestią jest to że, aby sprzęt dobrze zagrał, trzeba trochę czasu poświęcić na jego ustawienie. Jak jest możliwość to najlepiej z przemeblowaniem. ;) Akustyka pokoju to jest ważna rzecz. Nie chodzi mi tu o dodawanie rozpraszaczy, pochłaniaczy fali dźwiękowych, bo to wg. uznania. Na początek, warto sprzęt dobrze ustawić w pokoju.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

a ja pozwolę sobie niniejszym złożyć szczere wyrazy serdecznego współczucia wszystkim, którzy są skazani wyłącznie na komercję i nie są w stanie umieścić w systemie odrobiny własnej energii w postaci jakiegoś DIY

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel, 29 Lip 2009, 20:53

>a ja pozwolę sobie niniejszym złożyć szczere wyrazy serdecznego współczucia wszystkim, którzy są

>skazani wyłącznie na komercję i nie są w stanie umieścić w systemie odrobiny własnej energii w

>postaci jakiegoś DIY

Amen bracie!

mamel, 29 Lip 2009, 20:53

>a ja pozwolę sobie niniejszym złożyć szczere wyrazy serdecznego współczucia wszystkim, którzy są

>skazani wyłącznie na komercję i nie są w stanie umieścić w systemie odrobiny własnej energii w

>postaci jakiegoś DIY

Nie wszyscy mogą włożyć WŁASNĄ energię... Chyba, że to kryptoreklama?

A ja pozwolę sobie niniejszym złożyć szczere wyrazy serdecznego współczucia wszystkim, którzy kopiują, a raczej starają się kopiować rozwiązania innych (bo przecież nie ma dwóch identycznych słuchaczy i systemów).

Nie chciałbym, żeby u mnie grało jak u kogokolwiek, bo w każdym systemie są jakieś niedociągniecia...

Jasne! Lecz czy wykonałeś już taki IDEALNY projekt? Nie ma takiej możliwości...

mac2005, 29 Lip 2009, 22:02

>Wiem że DIY najlepiej ale nie chce DIY. Nie chce tez wzmacniacza lampowego. Możecie mi cos jeszcze

>polecić??

>Pozdrawiam.

Może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mamel, 29 Lip 2009, 22:03

>Nie ma idealnych projektów, nagrań ani ... ludzi

>kto nic nie robi, tylko kontestuje, co ma z tego?

Dokładnie NIC! Tylko nie wszyscy są "majsterkowiczami".

P.S.

Akurat potrzebuję końcówki mocy, najlepiej o cechach dobrej spawarki:).

Może jakaś propozycja w granicach 2-4 kzł? Oczywiście konieczny odsłuch u mnie...

Zainetersowanych zapraszam na pw.

zukzukzuk, 29 Lip 2009, 17:13

>łasic, 29 Lip 2009, 16:31>>>

>

>Twój post powinien być pierwszy i... ostatni.

>Nic dodać, nic ująć!:):):)

Ze wszystkich za i przeciw tak się składa że łasic ma rację.Nie da się podważyć słów łasic-a.

No chyba że ma się ''energię''na krótko mówiąc próbę opyłu.

Pozdrawiam milczących i tych w opozycji.

arturkali5, 29 Lip 2009, 22:11

(...)

>Może to:

>

>

Ukryta Zawartość

No, może nie okazja, ale cena akceptowalna a wzmacniacz solidny, przyzwoity i bardzo ładny.

Ukryta Zawartość

mój zestaw:

YAMAHA AX-930 (~~600-800zł)

KEF IQ3 (z drugiej ręki ~~900zł)

DENON DCD-2560 (~~600-800zł)

kabelki audionova za kwote ok 500zł

metraz podobny do twojego, bassu wystarczająco naprawde poprzednio miałem paradigmy monitor 7v4

ogólnie jestem zadowolony z teog co mam a przerobiłem WIELE (jestem handlarzem z hobby).

jesli hccesz lepszej stereofonii to wzmaka wez marantza pm68/78/7000/8000, ale w takim przypadku z łagodnymi kefami i łagodnym cdkiem moze byc muląco. z yamaha niema na to szans, z tym wzmakiem zgrywa sie to bardzo dobrze.

dla jasnosci;

z drozszych wzmacniaczy budzetowych przerobiłem:

GRUNDIG A-9000

MARANTZ PM-80, PM-68, PM-78,

YAMAHA A-720, A-1000, AX-900, AX-930, M-45

SONY TA-F570ES, 690ES, 630ESD

PIONEER A-676, 616, 616-II, A-777

HARMAN HK 6600

KENWOOD KA-7020, KA-7090

DENON PMA-777 , PMA-1060, PMA-920

DUAL CV440

ONKYO A-8850, 8650,

Z NIECO DROZSZYCH CDKÓW:

DCD-2560, DCD-1520, DCD-1460

MARANTZ CD-74, CD-67 MK II, CD-60, CD-10

PHILIPS CD-304 MK II

PIONEER PD-8500

SONY 333ES

ONKYO DX-6850, DX-6570

a nizszych modeli pare setek. wiec cos tam wiem.

tez czasem słucham popu, a kate melua słuchałem do czasu az pewien klient nie pozyczył ode mnie płyty, niestety na wieczne nieoddanie. MJ srednio lubie, ale zdarza sie, Madonna, Depeche mode, phill collins. do tego mnostwo ciezkiego rocka i nowoczesnego metalu (+wszystko co sie koło teog kręci).

ktos spyta-a co z kolumnami? kolumn przerobilem mało, a ze kefy kupiłem sobie dwa lata temu nowe, to jakos szkoda mi sie ich pozbywac, choc probowałem. teraz juz poprostu wiem z czym zagrają kazdą muzyke bez kompleksów, i do radykalnych zmian mi sie nie spieszy. jestem zadowolony. jedyne co bym chciał to wysoki model jakiegos powerampa yamahy. a moj lekko przerobiony dcd-2560 bedzie moim zrodłem tak długo az nie zdechnie (a trzyma się doskonale), bo niewiele jesli wogole, odstawał od marantza cd-10 (troche inna szkola dzwieku; jakos wolę barwę denona).

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Denon

Ocena brzmienia na Kefach może mocno ograniczyć obiektywność oceny (szczególnie wyższe IQ7 i IQ9)

Jak oceniasz Pioneera 8500 na tych kolumnach (napisz też w jakich konf.ampli. - daj info na priv żeby nie robić OT)

o pionku 8500 zdaje sie ze juz gdzies pisałem. pamietam ze grał na pewno ze wzmakiem a-702r i jakims jeszcze niestety juz nie pamietam ktory to był. w kazdym razie wspominam go bardzo dobrze i uwazam za jeden z najlepszych cdków z jakimi miałem do czynienia. wiecej informacji na pewno znadziesz w wyszukiwarce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.