Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-7511 pytanie

Popularny

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy

Czytałem opinie na temat tego CD /Onkyo DX-7511/ ale nikt nie pisał jak by się on sprawdził jako transport do zewnętrznego przetwornika.

Chciałbym też wiedzieć jaki jest wewnątrz laser i jak z jego dostępnością.Z drugiej strony mogę kupić Marantz CD 63SE do tego samego celu. Co wybrać?. Chciałem dodać że pomagam wybrać sprzęt młodemu utalentowanemu człowiekowi chcącemu kształcić się wokalnie. Poszukuję też przetwornika cyfrowo analogowego do tego zestawu. Jestem nieco ograniczony finansowo, więc przetwornik powinien być optymalny cenowo. Mogę też sprezentować mu posiadany przeze mnie odtwarzacz Philipsa co prawda bardzo prosty ale posiadający wyjście coaxial /model 723/. Aukcja konczy się 28 lipca o 17.40. Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/57361-onkyo-dx-7511-pytanie/

Ja mam takiego Onkyo po małym tuningu...jestem zadowolony,,cyfrowo..mysle ze sie sprawdzi. Laser to destepny i tani Sony. tez miałem do wybori marantaza wybrałem Onkyo..głupoi to zabrzmi ale nawet po latach wyglad jak za 3000zł..Pozdrawiam.

Do McGyver

Dzieki za odpowiedź. W domu używam jako napęd Philips CD 850 MKII i wykorzystuję jego wyjście coaxial do dzielonego przetwornika Audio Alhemy 1.0 i puszczam sygnał na Sony TAF 700ES. Kolumny typu zamkniętego MB Quart 280. Gra to w/g mnie całkiem nieźle. Mam jeszcze przetwornik Mission DAC5 który z wzmacniaczem Sony TAF-500ES używam na działce. Podobny zestaw chcę złożyć temu młodemu wokaliście. Wzmacniacz Sony TAF-500ES już mam i kolumny Canton Fonum 230 /mały pokój/ brak CD i przetwornika. Tymczasem mogę mu dać Philips CD 723 żeby słuchał a potem jak zdobędę kupię jakiś przetwornik. W domu i na działce uzywam jako transportu Philips CD 850 MKII bo ma b.dobre wyjście coaxial. Jestem ciekawy na ile gorzej będzie tymczasem grał bez modyfikacji Philips CD 723 a jak kiedy użyję go jako transport zanim kupię coś porządniejszego.

Pozdrawiam.

Trochę chaotycznie ale ta godzina!

Ja akurat też modyfikowałem DX7511, a właściwie to go kompletnie przebudowałem. Wstawiłem do środka cały nowy DAC i stopień analogowy na lampach. Fota:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miejsca to tam w środku jest od cholery, więc można zaszaleć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DX-7510 - napęd Sony KSS-240, wydaje mi się że jest lepszy i też dostępny. Z tego co pamiętam ten odtwarzacz wizualnie jest praktycznie ten sam co 7511.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Dokładnie jak napisał MCGyyver....zreszta..to u Niego planuje wielka modyfikacje..:))) u mnie gra po wyminie standardowych elementów na BB OPA 2184 na tyle ciekawie..ze szkoda mo go lampizowac...Gra onkyowo, tzn.. deltalicznie i przestrzenie..nie meczaco, z wyesponowanym wokalem...choc moze niezbyt melodyknie Mi sie trafił egzeplarz idelny wizualnie i technicznie..wyglada jak z pudełka..dlatego jako DAC super....+ wielkosc jak wzmacniacz...co daje ładny efekt jak stoja obok siebie...

Popularny, 31 Lip 2009, 00:31

>Koledzy Proszę o porównanie tego Onkyo z Marantz CD 63 SE, chodzi mi o odtwarzany dżwięk bez

>przetwornika. Czy warto się tym Marantz-em interesować.

I Onkyo i Marantz mają takie same przetworniki. 15 lat temu Marantz CD63SE to było coś, dziś już nie robi takiego wrażenia. Wersja SE Marantza gra chyba ciut lepiej niż Onkyo, ale różnica nie jest jakaś ogromna. Niuanse.

przepraszam,że zaśmiecę ale od 2 miesięcy nie jestem wstanie doprosić się o odpowiedź na moje wiadomości.McGyver, zerknąłbyś do swoich PW.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

kopczas, McG sie nie wyrabia, a ostatni sekretarz (Grafton) niestety zostal zwolniony... podobno juz szuka sekretarki... badz cierpliwy, a zostaniesz nagrodzony :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 2 tygodnie później...

Koledzy

Odgrzeję nieco temat. Onkyo DX-7511 dojechał do mnie stan ideał z pilotem, niestety przed wyjazdem miałem za mało czasu żeby dokładnie go przesłuchać. Porównywałem go z posiadanym przeze mnie Philipsem 850 MKII (laser CDM-4/19). Wrazenia są takie:

Po podłączeniu do wyjść analogowych Onkyo grał bardziej przestrzennie i z głębszym basem jak Philips który ma przecież bardziej "uznany" napęd niż tani laser KSS Sony umieszczony w Onkyo.

Mało tego po podłączeniu zewnętrznego przetwornika Audio Alhemy 1.0 składającego się z dwu modułów w którym jeden powtórnie prztaktowuje sygnał z CD i przesyła do drugiego pudełka gdzie jest DAC efekt był taki że Onkyo grało bardziej przestrzenne jak Philips i z bardziej uwydatnionym basem.

Jeżeli moje odczucia nie były spowodowane późną porą i pośpiechem to nasuwają mi się takie uwagi:

- Budowa wewnętrzna Onkyo jest b. prosta, lecz ma inny wewnętrzny przetwornik jak Philips więc gra inaczej (lepiej)na wyjściach analogowych. Niemniej dziwne bo Onkyo ma wydaje się b. prosty zegar z kwarcem na jednej płytce z cała resztą elementów a Philips zegar ma na osobnej płytce i bardziej rozbudowany. Kwarc w Onkyo jest zalany jakimś miękkim klejem który ma jak myślę zmniejszać rezonanse, i jest innego typu (nowszy) niż w Philipsie.

- Napęd CDM-4 w Philipsie jest z tego co wiem starą ale uznaną konstrukcją a w Onkyo siedzi tani plastikowy napęd Sony. Mówi się też że Philips CD 850 MKII ma b. dobre wyjście koaksjalne (tylko te wyjścia porównywałem).

Zastanawiam się: jeżeli nie popełniłem błędu w odsłuchach z pospiechu to czy zakładając że korzystam z zewnętrznego DAC-a gdzie ew. błąd taktowania sygnału cyfrowego jest poprawiony przez zewnętrzny b. rozbudowany i dokładny zegar to czy ma znaczenie jakiego napędu używam ?. Chociaż wydaje mi się że dźwięk z taniego KSS Sony w Onkyo był leprzy. Nie wiem już sam co mam o tym myśleć :(

Druga myśl jest taka: kupiłem ten CD dla jak pisałem wcześniej młodego człowieka idącego na wokalistykę (baryton). Wiem że głównie słucha on muzyki poważnej (symfonicznej, wokalnej -nie rocka).

Plan miałem taki że jak zdobędę jakiś zewnętrzny DAC wykorzystam wyjście koaksjalne lub optyczne Onkyo i poprawię mu dźwięk, lub zlecę komuś przeróbkę CD, piekną zrobił McGywer (przepraszam jeżeli się pomyliłem) który wbudował nowy DAC i stopień lampowy. Nie wiem jaki był tego koszt ale zewnętrzny DAC Misson DAC-5 kupiłem na Allegro zdrugiej reki za 350 PLN.

Nie wiem też co mam mysleć o tym że wyjście koaksjalne Onkyo z taniego lasera KSS Sony wydaje mi się leprze niż wyjście uznanego napędu CDM-4 Philipsa. Może trzeba ponowić odsłuchy po powrocie.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do wymiany opinii.

Bo nie liczy się sam laser, tylko całość. Onkyo ma bardzo dobrej jakości, stabilny i dokładny kwarc.

Przetwotnik Mission-Cyrus DAC5 ma bardzo fajny DAC TDA1547. Kupiłeś go za dobre pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.