Skocz do zawartości
IGNORED

Jest! Nowe Ferrari

wasylak

Rekomendowane odpowiedzi

Co by kto wziął...robi się ciekawie :)

U mnie Ferrari byłoby na pewno, a Fioranem wybrałbym się w podróż po Europie. Ja w ogóle jestem z tych, dla których autoświat dzieli się na Ferrari i resztę, może z wyjątkiem RR.

Z kolei nie spojrzałbym na Lambo.

>> HarpiaAcoustics, 30 Lip 2009, 13:28

Jakbym miał 1G$ to zrobiłbym sam polski samochód. Optymalizowany pod jak najszybszą jazdę po realnych drogach. A nie "duchowo wzorowany" na F1 jak Ferrari.

HarpiaAcoustics, 30 Lip 2009, 13:28

>Kupił byś być może polski samochód.? (wiem, wiem że, to "małe" nadużycie)

Ja bym kupił, na lato tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ferrari to w ogóle firma pasująca jak ulał do polskiej definicji celebryty a więc "osoby znanej z tego że jest znana".

Ich "cywilne" wozy ani nie jeżdżą najszybciej na torze ani po ulicach. Nie są też przy tym jakieś specjalnie luksusowe. Jedyna tradycja jaka za firmą stoi to trochę wyścigów torowych - gdzie przepływ technologii do cywila jest utrudniony z racji tego że mało kogo stać na utrzymywanie na codzień całej ekipy mechaników. No dobra - w dawnych czasach Ferrari dwa razy wygrało legendarny wyścig Carrera Panamericana, ale było to ponad pół wieku temu.

No i mamy absurdy takiego "nawiązywania do F1" w cywilnych wozach. Trzymanie się jak pijany płota silników wolnossących - w F1 cel tego przepisu jest taki żeby zawodnicy nie ginęli za często z racji za dużych mocy. Tym niemniej silniki F1 mogą kręcić się pod 20000rpm bo mają pneumatyczne sprężyny zaworowe. Zupełnie nierealne w cywilu a na stalowych sprężynach to można dokręcić silnik do 9000rpm z dużą biedą - i taki przekombinowany potworek zostanie pobity nawet przez popychaczowy silnik rodem z pick-up'a, wyposażony jednak w mechaniczną sprężarkę. O własnościach zawieszenia i aerodynamiki takich wozów nie ma co się rozpisywać - hop i bum.

W USA natomiast impulsem rozwojowym dla budowy szybkich samochodów była prohibicja. Jest coś przemawiającego do wyobraźni w garażowym tuningu wozu po to żeby uciec przed policją i dostarczyć bimber (często pędzony przy użyciu samochodowej chłodnicy) spragnionym. No i do dziś producenci oferują fajne i niedrogie samochody nadające się do tuningu nastawionego na realną poprawę osiągów. Często zresztą ów tuning jest robiony od razu w fabryce.

Dlatego właśnie jakoś nie potrafię wzbudzić w sobie pozytywnych skojarzeń z marką Ferrari. Za to z Viperem, Corvette czy Camaro - jak najbardziej.

misiomor, 29 Lip 2009, 23:48

>Może nawet uda mu się pobić na Nurburgringu mechanicznie doładowane wersje Corvette czy Vipera

No właśnie, te auta mają wygląd. Są od nich ładniejsze, owszem ale C i V mają jednak sznyt, pewien męski pierwiastek w linii nadwozia.

A Ferrari są takie ciociowate...

>> wojciech iwaszczukiewicz, 30 Lip 2009, 07:30

GT3 to niestety jest sztampa. Porsche trzyma się starego i nieefektywnego układu z silnikiem za tylną osią - pochodzącego jeszcze z Garbusa i mającego umozliwić instalację tylnej ławeczki do transportu dzieci.

Bywało że fabryczne GT3 przegrywały wyścigi z Cayman'ami przygotowywanymi przez niezależne zespoły. No ale Cayman ma silnik centralny...

hehe....a jezdzil ktos z Was chociaz jednym takim wynalazkiem ze stajni Ferrari? :D

Mozna sie klocic co jest lepsze i fajniesze ale ja bym tam zadnego Ferrari z garazu nie wygonil. Nawet jak ich silniki sa "przestarzale" ...

Amerykance tez maja piekne furki np taka AC Cobra czy Viper to legendy same w sobie.

Jednak jak byc chcial miec auto na sciganie to poprosze jakiekolwiek ktore startuje np w szwedzkim RallyCrosie.....te piekne cacuszka dostaly by takie lanie ze hoho.

Narazie produkt Audi RS6 kombii mnie powala na kolana....nie dosc ze objedzie polowe ww samochodow na prostej, na zakretach tez sobie jakos poradzi to mozna zapakowac choinke do bagaznika i zawiesc dzieciom na swieta a pozniej przewiesc tak tesciowa ze zejdzie :D

Ukryta Zawartość

To by było na tyle w kwestii ew. pobicia amerykańskich "ciężarówek" przez ten wynalazek. Skoro znacznie mocniejsze Enzo ledwo poradziło sobie z Corvette, a dostało baty od Vipera...

Ukryta Zawartość

misiomor

Głupoty wypisujesz o GT3.Jest to najlepszy samochód sportowy na świecie,którym jednocześnie można jeżdzić po normalnych drogach.Jest stosunkowo lekki i świetnie wyważony.Symboliczną kanapkę z tyłu ma większość wozów konkurencji.Porsche posiadło rzadką umiejętność udoskonalania tego co wydawałoby się już doskonałe trzymając się jednak tradycji.Co ja będę tu zresztą wypisywał,zajrzyj do najnowszego numeru miesięcznika V12.

>> wojciech iwaszczukiewicz, 30 Lip 2009, 22:10

Cytat ze strony:

Ukryta Zawartość

"A Cayman prepared and run by privateers Jürgen and Uwe Alzen finished fourth overall (of 220 entrants) in the 2007 Nürburgring 24 Hour race, ahead of two flagship Porsche 997 GT3 RSR's, a 997 GT3 Cup, and a 996 GT3 Cup.[16] Another two privateer Caymans, entered by CSR and MSpeed, finished 22nd and 117th overall, respectively. Porsche disclaims support for the Cayman teams, while supporting some or all of the 997 teams.[17]"

Układ RR jest znacznie gorszy od RMR z racji zwiększonego momentu bezwładności całego samochodu (nie mylić z "wyważeniem" a więc procentowym naciskiem na osie). Niestety - najlepszy dla "prowadzenia" układ oznacza jak najwięcej masy (silnik) w okolicach środka samochodu - a więc dokładnie tam gdzie chcielibyśmy upchać pasażerów. Dlatego właśnie najlepsze samochody do wyścigów torowych są w układzie RMR i mają ograniczoną ilość siedzeń.

Porsche wypuściło swoja legendę (911) w czasach kiedy jednak 4 miejsca były pożądaną cechą i dlatego zastosowali nieoptymalny dla prowadzenia układ, wymagający nawet z początku czegoś tak beznadziejnego jak instalacja przeciwwag w przednim zderzaku. No i kontynuują ten bezsens uprawiając "crippleware" względem nowych modeli - Cayman i Boxster, mających fundamentalną przewagę w postaci lepszego rozmieszczenia podzespołów. W sumie to mieli dwa problemy (cechy istotne dla charakteru) z owa legendą - silnik za osią i powietrzne chłodzenie. Z drugim jakoś sobie poradzili, z pierwszym nie.

Co do prowadzenia 911 na drodze - obawiam się że na hopie atakowanej ze słuszną prędkością wywinąłby fikołka (jeszcze gorzej niż Ferrari Zientarskiego), podczas gdy przednio- czy centralno-silnikowa maszyna miałaby znacznie większe szanse przejechać coś takiego bezstratnie.

Ukryta Zawartość

Misiomor ile widziales Ferrari na zywo? Zaden inny samochod nie wywarl na mnie takiego wrazenia jak F360Modena, bulgot silnika powoduje drzenie wnetrznosci. Auto szlachetnie ryczace, przyciagajace wzrok WSZYSTKICH na ulicy. Widzialem tez dwukrotnie F430 ale to juz nie to samo.

Doczytałem trochę na temat tych V8 Ferrari - i wychodzi na to że jako jedni z nielicznych (a może nawet jedyni) robią oni taki silnik w układzie flatplane - przez co lepiej wkręca się na obroty, ale kosztem drgań drugiego rzędu góra-dół, albo konieczności stosowania wałków wyrównoważających - i to dwóch, wirujących w przeciwne strony. Jeszcze nie dokopałem się do info w temacie ew. zastosowania tych wałków. No i dlatego dźwięk jest inny, bez charakterystycznego "bulgotania" normalnych V8 crossplane.

misiomor, 30 Lip 2009, 13:12

>>> wasylak, 30 Lip 2009, 13:10

>

>Gdybym miał na koncie 1G$ to w garażu stanęłyby i Corvette i Viper.

Tylko po co hamerykańcy tam wkładają bezużyteczną kierownicę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.