Skocz do zawartości
IGNORED

PRO-JECT 6 PerspeX - kalibracja wkładki

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

Nachodzą mnie pewne wątpliwości co do poprawnej kalibracji ramienia Pro-Ject 9cc evolution. Wkłądka AT440MLa. Na zdjeciach widać jak jest to u mnie skalibrowane, na ostatnim - przy pomocy jakeigo szablonu. I teraz pytanie - wg danych technicznych gramofonu:

Effective tonearm length 9 " (230mm)

Effective tonearm mass 8g

Overhang 18mm

jak mierzę odległość od czubka igły do osi ramienia to wychodzi mi 235mm a nie 230! nie da się tak mocno nawet cofnąć tej wkładki. Wg szablonu wszystko jest ok, jednak zastanawia mnie to. Mam wrażenie, że w tej sytuacji gramofon najlepszą dynamikę osiąga pod koniec płyt. w środku płyty często zdarza się, że prawy kanał gra jakby ciemniej. Nie ma wpływu na to antyskating - tzn. przy różnych ustawieniach mam podobne odczucia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9736-100009232 1248868925_thumb.jpg

post-9736-100009233 1248868925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

upsss nie te fotki

Ukryta Zawartość

post-9736-100009229 1248868993_thumb.jpg

post-9736-100009230 1248868993_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lofgren lub Baerwald - to alternatywa, jeżeli overhang masz OK, a ustawienia jednego Tobie nie odpowiadają ze względu na brzmienie, to spróbuj z drugim... :-)

A porównywałeś na różnych płytach? (w sensie tej gorszej dynamiki itp.)

Pozdrowienia

M

Lofgren ma overhang na tym szablonie 18,5 a ja powinienem mieć 18. Zastanawia mnie długość efektywna ramienia - dlaczego się nie zgadza.

Co do antyskatingu tam mam go ustawionego na 3 rowku - największy możliwy na gołej płycie na drugim rowku już igła stoi w miejscu jednak za radami z forum aby ustawiac więcej niż wychodzi na gołej płycie zwiększyłem go. Na największej nastawie też igła stoi w miejscu

antiskating ustawiłbym jak Bóg przykazał, nie oglądając się na dobre rady, a overhang - jeżeli jest OK, to długością ramienia się zanadto nie przejmuj; jeżeli zauważasz jakąś nierównowagę kanałów to koniecznie sprawdź też azymut (dobry patent to naklejenie kawałkiem taśmy klejącej długiego grafitu na wierzch wkładki prostopadle do ramienia; pamiętaj o korekcie nacisku)

Yul z jednej strony to się obraził (i to na mnie o_O), ale z drugiej podobno ma urlop... poniekąd sam miałem napisać: Yuuuul, gdzie jesteeeeeś?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

gdybyś Ortofona kalibrował, to pewnie pomógłby...

;-D

Ma ktoś może zdjęcie ramienia 9cc evolutoion od góry? Chcę coś porównac - u mnie trzpeiń który się wkręca w ramię a na nim wiesza ciężarek antyskatingu jest krzywo - tzn nie jest w osi ramienia - ciekawe czy tak jest tylko u mnie czy tak ma być fabrycznie

Wieć prośba do kogoś kto ma takie ramie o foto z góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.