Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka dopuszczalna różnica długośći kabl?

letko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę pierwszy raz na tym forum.

Witam wszystkich serdecznie i proszę o wyrozumiałość.

Jestem w trakcie kompletowania nowego sprzętu audio (stary przywłaszczył sobie mój syn).

Proszę powiedzcie jaka jest dopuszczalna różnica w długości kabla

głośnikowego?

Kolumny Monitor Audio Bronze B4, wzmacniacz Cembridge Audio Azur 540A

Pasowala by mi długość jednego 3,5m a drugiego 2,5m.Czy taka różnica sprawi

pogorszenie dzwięku na jednej z kolumn?. Posiadam kabel Tara Labs Prism

Omni.

Dziękuję:Leszek

Ależ to takie nieleganckie. Nie da się tego metra kabla gdzieś poukładać. Przypuszczalnie róźnica będzie niezauważalna. Mimo to powiem szczerze: niesmaczy mnie takie podejście.

Też mnie to niesmaczy ale problem w tym że kupiłem 6m.Byłem pewny że będzie OK ale stolika nie da się ustawić na środku bo tam są drzwi balkonowe.Chcąc schować kabel kolumny która jest dalej od stolika wychodzi mi taka niesymetria.Jak bedzie trzeba to dokupię ten drugi kawałek żeby było OK.

letko,

roznicy nie bedziesz slyszec, ale spokoju ci to nie da, wiec nastaw sie na kupno jeszcze jednego kabelka, a ten ktory teraz masz rozloz rozsadnie z odpowiednim luzem/zapasem na wysuniecie glosnikow.

xajas

www.jaschiks.com

Teoria mówi, że cały tor lewy i prawy powinny być identyczne, od źródła (przetwornik w CD lub TT) aż do uszu słuchacza. Problem naprawdę zaczyna się w pomieszczeniu, bo zwykle trudno o w pełni symetryczne warunki akustyczne. Czyli niesymetrię masz jakby z definicji, chyba że słuchasz w specjalnie w tym celu zbudowanym pomieszczeniu. Zatem dodatkowe zakłócenie symetrii wynikające z różnej długości kabli prawdopodobnie w ogóle nie da się zauważyć.

A może nawet uda Ci się w ten sposób niechcący skorygować zakłócenia wnoszone przez pokój ;-)

Jeżeli można 3 gr. Właśnie wymieniłem kable głośnikowe z Jamo na Monstera. Poprzednio miałem podobny problem, bo 2,5 do 5,5 (blizny po poprzednim lokum). Wcześniej myślałem, że lewa kolumna /z krótszym kablem/ jest mocniej eksponowana, bo jest bliżej ściany i przyjmowałem to z pokorą jak np. obecność grawitacji. Po zmianie kabli /równe odcinki/ sytuacja zmieniła się mocno. Szanse obydwu kolumn się wyrównały. Skończył się okres dominacji Lewej nad Prawą. Nie wiem czy to zdarzenie jest specyficzne tylko dla mnie, ale starania są warte świeczki. Niestety zalecam pójście w koszta.

Podlącz równe odcinki, przynajmniej będziesz wiedzial, że zrobileś wszystko co w twojej mocy.... a nie będziesz się zastanawial co by bylo gdyby... Różnicy dlugości pewnie nie uslyszysz, ale za to jak przyjemnie slucha się muzyki z czystym sumieniem.

Jasne, że sprawa nie jest oczywista i obciążalność i inne podobne parametry są tu pewnie w opozycji. Prawda o wyrównaniu szans między kolumnami dotarła do mnie dopiero po 2-óch (!!!) tygodniach od zmiany kabli. Może nie było wcześniej czasu na dłuższy analityczny odsłuch, ale świadomość tej zmiany była niezaprzeczalna. Mój wzmak jest słabiutki 2x40W i może dlatego czuje wszystko.

Reasumując - obowiązuje prawo Ohma U=I*R. Można podstawić sobie wartości i zgrubnie można wyliczyć jaki spadek napięcia otrzymamy na dłuższym kablu. ( oczywiście po uwzględnieniu impedancji głośnika)

Nie wyważajmy otwartych drżwi Panowie :-)

fadeover, to było juz wałkowane :) prawo ohma oczywiście obowiązuje, ale po ówzględnieniu pojemnosci i indukcyjności kabla - jakom laik :)

letko, te 3,5m i tak musisz odciąć, tak? No bo przecież nie będziesz kupował kolejnych 6m... No to obetnij i podłącz. A potem podłącz odwrotnie. Pewnie nie usłyszysz różnicy - i spokój. Słuchając myśl usilnie o cenie dodatkowych 6m, podniesiesz prawdopodobieństwo sukcesu. No, a jeśli jednak usłyszysz, to daj świadectwo na forum!

och, przepraszam, alem niewystany - nie czytajcie poprzedniego wpisu bo aż oczy bolą ;) jeszcze raz:

fadeover, to było już wałkowane :) prawo Ohma oczywiście obowiązuje, ale po uwzględnieniu pojemności i indukcyjności kabla - jakom laik :)

letko, te 3,5m i tak musisz odciąć, tak? No, bo przecież nie będziesz kupował kolejnych 6m... Więc obetnij i podłącz. A potem podłącz odwrotnie. Pewnie nie usłyszysz różnicy - i spokój. Słuchając myśl usilnie o cenie dodatkowych 6m, podniesiesz prawdopodobieństwo sukcesu. No, a jeśli jednak usłyszysz, to daj świadectwo na forum!

romekp> Oczywiście.. po uwzględnieniu... jednak składowa impedancji wynikająca z istnienia pojemności ( pF) jest o kilka rzędów mniejsza od składowej rzeczywistej impedancji (mOhm).

Gość corn

(Konto usunięte)

letko>

oczywiscie roznice 1m moga byc slyszalne. Sprawa jest bardziej zlozona. Przy sporych przekrojach kabli (niskiej rezystancji) spadki poziomu sygnalu nie beda istotne, chociaz trzeba miec na

wzgledzie ze wniesiona rezystancja doda sie do impedancji wyjsciowej wzmacniacza (zmniejszy wsp. tlumienia). Co innego jednak dodanie pojemnosci i indukcji. Wiele wzmacniaczy ma dziwna albo wogole korekcje reaktancji obciazenia (np. Naim, nie wiem jak cambridge). Oczywiscie najlepiej nie roznicowac dlugosci kabli ktore charakt.

sie wysoka pojemnoscia. Mozesz sprawdzic czy Twoj wzm. jest na to wrazliwy bawiac sie w roznicowanie dlugosci z kablem cat5 (skretka komputerowa), tylko pusc 2,3 skretki rownolegle.

I nie tnij Tary, bedziesz mogl ja odsprzedac jakiemus frajerowi, po tym jak cat5 przejedzie sie po niej walcem:)

Pozdrawiam

czasami odnosze wrazenie, ze na tym forum to juz nawet pierdnac nie mozna bez konicznosci wytlumaczenia tego zjawiska teoria kwantowa :-)))

xajas

www.jaschiks.com

Dziękuję wszystkim.

Jednak uciąlem jeden odcinek o 1m krótszy i po tym jak usłyszałem poprawę w dźwięku a przede wszystkim ten bas to nie słyszę różnicy lewa-prawa.Poprzednio miełem podłączony zwykły kabel i dzwięk był płaski bez życia.Myślałem że proponowany zestaw przez firmę Decibel (Monitor Audio Bronze B4 i Cembridge Audio Azur 540A) nie jest taki zgrany jak proponowali.Teraz jednak mogę powiedzieć że jest dobrze.Jadę jeszcze na odsłuch Sony CDP-XE800 po tuningu wykonanym przez Pana Andrzeja Stelmacha z Katowic.Może ktoś z Was słyszał już jego wyroby po tuningu?Opinie na stromie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.Leszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.