Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kolumn

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Telewizor zazwyczaj gra od 120-130Hz. W tak małym pomieszczeniu nie osiągniesz niskiego basu i tyle. Albo się z tym pogodzisz, albo kupisz coś co się będzie tam dusiło i będziesz się zastanawiał dlaczego gra u Ciebie jak u kolegi skoro kupiłeś kolumny mniejsze niż L890.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Kolega liberas dobrze radzi:) Twoje wypowiedzi delikatnie mówiąc są absurdalne:) Słuchaj, słuchaj i oceniaj! Nie kupuj dla wyglądu no chyba, że jest to dla Ciebie priorytet? Nie wiem czemu uparłeś się na marantza i jamo? Można kupić coś zdecydowanie na wyższym poziomie choćby któregoś z Nad-ów i tak jak chłopaki podpowiadają dobre monitory. Natomiast jeśli chcesz podłączyć dobre kolumny pod i wieże sony to kup sobie lepiej Piano Crafta E 410. Miałem to ustrojstwo i jak na te gabaryty i cene gra naprawde bardzo poprawnie! Pozdrawiam! I nie pisz więcej głupot odnoścnie suchego pasma... ;)

Z tym dudnieniem to nie ma reguly.Duzo zalezy od akustyki pokoju.Ja mam przejsciowo Dali 450 w 12m pokoiku zaprutym po sufit meblami,ksiazkami,połkami etc. i basu mam srednio na jeza a balem sie ze mnie zatlucze i zanim przejda do salonu nie bedzie sie dalo sluchac.A slucha sie zadziwiajaco przyjemnie.

Wniosek?

Odsluchaj w domu przed kupnem

Niemniej jednak koledzy dobrze Ci radza z podstawkami.Bas moze fuksem akustycznym bedzie o.k. ale reszta nie musi.Gdybys przyszedl do mnie zobaczyłbys co znaczy "stłamszenie dzwieku".Duze kolumny potrzebuja wiecej miejsca i moze okazac sie ze zaczniesz narzekac na w/w problem a i sceny moze nie byc wogole.

Dobre (niekoniecznie drogie) podstawki z dobrze dobrana elektronika moga w Twoim metrazu zagrac naprawde dobrze

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Jeżeli spokojniejszej muzyki słuchasz to kup ushery s-520 z drugiej ręki - ok.1100pln i do tego jakis ciepłobrzmiący wzmak, ale lepiej dołóż 500pln i na allegro lampkę np.Yaqin MC10L. Mysle ze będziesz baaardzo zadowolony

L3VY, 4 Sie 2009, 21:51

>Paradigm Atom Monitor v.6 Pasmo przenoszenia (przy +/- 2db) 90 Hz - 20 kHz

>Paradigm Titan Monitor v.6 Pasmo przenoszenia (przy +/- 2db) 70 Hz - 20 kHz

>

>A sub ciągnie do 120-130 Hz to Ci pokryje to pasmo, a zaoszczędzisz prawie tysia to będzie na dwie

>tuby i jakieś płyty umca umca z bazaru

>:D

normalnie to wygląda tragicznie ale przy Paradigmach trzeba patrzeć na parametr "baza niskich częstotliwości" , Titany mają 39hz i to jest podane przy -3db mierzone w warunkach pokojowych (tak podają w danych technicznych), te podane 70hz przy wielkim monitorze z 20cm basowcem to jakaś bzdura

wieży nie chce podłączac pod kolumny wieże wywale odrazu jak kupie nowe. a co wzmacniacz zintegrowany marantza zły? na wzmak chce przeznaczyć do 2000zł max tam samo jak na kolumny. i to pod kompa podłączy dla tego ze sie budzet skończy. po tem kupie cd za około 1500zł i kable dobre.

aha i na pewno nie chce robić tak jak nie którzy radza żeby suba dokupić nie interesuje mnie 2:1 tylko 2:0 steereo i tylko to chce. ja już mówięłm ze sie nie znam na głośnikach i jak mówicie o jakiejść scenie dźwięku to jak wogóle nie wiem o co chodzi możecie powiedzieć co to jest?

toczy sie podobny inny watek tylko chyba bardziej głupi. Dziobek jesli bedziesz na mazurach to zapraszam, zobaczysz jak potrafi zagrac malenki podstawkowiec (Usher S-520) z dobra elektronika w 17mk2, pod warunkiem ze cenisz bardziej muzykalnosc, ładna barwe, przestrzen itd niz przesowajace sie szklo na regale od basssu...pozdro

• Użytkownicy+

dziobek1166

Nie jestem pewien czy nie wpuszczasz nas w maliny, bo straszne rzeczy piszesz .Ale co tam jeśli naprawdę się nie znasz posłuchaj kolegów :

1).Wypożycz sprzęt za kaucją i posłuchaj.

2).Kolumny do 12m TYLKO monitory (uwierz a jak nie to tak jak napisałem w pt.1)

3).Kolumny i wzmacniacz kup urzywany , ale najpierw zapytaj na forum o konkretny sprzęt.

Pozdrawiam Robert

jestem ze słupska czyli z pomorza. mamy to chyba dobry sklep bo jest duża sala odsłucjowa i wszystkie głośniki podłączone ale podstawkowych tam nie ma wogóle sa tylko podłogowe. słyszałem tylko ja gra jamo c407 i jbl tl:) nie słyszałem nigdy jak grają podstawkowe:) aha czemu uzywane mam brać?

to będą moje pierwszy taki w miarę zestaw steereo na pewno nie ostatni. tak wiecej aż tak sie nie przejmuje ze kupie coś i mi sie nie bedzie podobało albo nie bedzie grac tak jak nalezy. aha lubie niski bass ale tylko w odpowiednich piosenkach do tego czasem takich słucham. i nie lubie bardzo jak mi meble się trzęsą albo coś na półkach podskakuje bo to słychac i to wnerwia strasznie

Daj sobie Chłopie spokój ze składanym stereo bo to widzę nie dla Ciebie. Pewnie muzyki słuchasz tylko z kompa ? Też myślałem złoże sobie zestaw będzie lepiej niż na komputerowych głośnikach - złożyłem i co, kolumny Kef C5, wzmak Denona i ??????? z kompa lipa bo nic poniżej jakości FLAC gdybyś nie wiedział powyżej (320kbps) nie da się słuchać bo sprzęt jest zbyt czuły i przez to słychać mnóstwo zniekształceń. Jeśli chcesz mieć dobre stereo to podstawa są ORYGINALNE PŁYTY - komp właściwie odpada.

Jesli masz inklinacje audiofilskie(a wydaje sie ze masz)ale nie znasz jeszcze podstawowych pojec typu rysowanie sceny muzycznej to sugerowalbym Ci schowac kase w skarpete i osłuchac sie na ile masz mozliwosci.Mysle tu głownie o odsłuchach u bardziej doswiadzconych kolegow,audioshow etc.W tym momencie sprzedawcy bez problemu na Tobie zarobia.Radze Ci zabierz sie za sladanie stereo jak bedziesz znacznie wiecej o tym wiedzial bo za kase ktora dysponujesz mozna złozyc znacznie lepszy zestaw niz Ci sie wydaje

Jezeli sie wyprowadzi sygnal bezstratny z komputera ( serwera muzycznego ) i po "wysokim" wyjsciu, da sie to poprzez DAC na dobry wzmacniacz i kolumny to chyba nie powinno byc zle ?, i niekoniecznie trzeba miec CD, choc teraz mozna miec to za grosze i to dobrej klasy,

goliatpl, 5 Sie 2009, 23:58

>Kaczaju i Majonez mają rację! :) Ech ta młodzież, źródło z kompa i do tego jakaś cholerna

>kompresja. Tak się nie składa STEREO! Mydło i powidło;) Ja się wyłączam ;)

Ty już od dawna się chyba wyłączyłeś ... kto tu mówi o kompresji stratnej?

kaczaju, 5 Sie 2009, 22:39

>słychać mnóstwo zniekształceń. Jeśli chcesz mieć dobre stereo to podstawa są ORYGINALNE PŁYTY - komp

>właściwie odpada.

Czyli jak zgrasz bezstratnie płytę CD na dysk twardy to słuchanie już odpada? ... ciekawa teoria ... szczególnie że zawartość wszystkich Twoich płyt CD początkowo była na dysku twardym studyjnego komputera :]

dziobek1166 - idź do jakiegoś sklepu ze sprzętem studyjnym i posłuchaj KRK RP8 G2 .

"Hi-Fi" nie jest tak detaliczne jak sprzęt studyjny ... tylko pytanie czy chcesz aż tyle prawdy skoro do tej pory nawet nie miałeś przyzwoitego "hi-Fi" ?

kolega własnie kupił karte ame 2:0 za 500coś złotych i mówił ze róznica była ogromna odrazu bo wczesniej miał zawykłą integre. i że ogromna różnica jest miedzy mp3 a wav a wczesniej nie było. jednak komp tez moze zastapić dobry cd

Może, ale musi być wyciszony, ja nie mógł bym słuchać muzy z szumem który wydobywa się z kompa :P

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem trzymania płyt na kompie, naturalnie w kompresji bezstratnej. Róznica w komforcie obsługi w porównaniu do CD jest ogromna i jeszcze oryginalne płyty się nie niszczą, a kopii nie trzeba nagrywać na jakieś CDRy.

Tylko używam do tego Squeezeboxa i DACa. Myślę, że w klasie "budżetowej" Squeezebox może wystarczyć bez DACa, a w każdym razie można od tego zacząć bo DACa zawsze da się dokupić później.

Dobra karta do kompa, to też rozwiązanie, ale ma dwie wady:

- komputer w tym samym pomieszczeniu

- w zależności od kompa, jego zasilacza etc. może grać lepiej lub gorzej

Jeszcze słowo odnośnie mp3. Czasami się zdarza, że mam jakieś nagranie tylko w mp3 i jedno mogę powiedzieć z całą pewnością. Wolę słuchać dobrej jakości mp3 na porządnym sprzęcie niż CD na kiepskim.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

co do szumu wydzielanego przez kompa to jeżeli ktoś z 2metrów usłyszy mac mini podczas pracy to stawiam piwo :)

co do mp3 to w 320kb jest jeszcze znośnie do wysłuchania ale to zależy od rodzaju muzyki, muzyka instrumentalno wokalna z dużą ilością harmonicznych będzie zdecydowanie większa różnica mp3 w jakości do cd niż typowo elektroniczna która "lubi" się kompresować w mp3,

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.