Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

> daru0105, 29 Sty 2010, 18:10

> Możesz mnie uświadomić?

Niniejszym uświadamiam :) Jak napisał kolega piotr_37, 6 Sty 2010, 14:02:

>Z tego co wyczytałem w pdf przy zastosowaniu WM8742 ,trzeba podgiąć pin 4 - wybór filtra , pin 22

>na masę lub przełącznik aby wybierać oversampling 44.1/96/192 oraz zamienić połączenia pinów 27 26,

>pin 27 na masę.

Pin 4 masz w tej chwili cały czas na masie, a cyt. kolegę madly:

W zależności od stanu tego pina mamy (dla niskich częstotliwości próbkowania):

0 - response 1 - Linear phase half-band filter for backward compatibility

Z - response 4 - Linear phase apodising filter

1 - response 5 - Minimal phase apodising filter

Z jedynką ponoć najlepiej.

Pin 27 to wybór trybu PCM/DSD, ma być na "0", żeby WM działał w PCMie.

Pin 26 to wejście deemfazy (w WM8740 to pin 27 właśnie), więc trzeba go podłączyć do wyjścia deemfazy z DIRa.

Pin 22 - najłatwiej zamiast C35 i R13 (niepotrzebne dla WM8742) wlutować goldpiny, wtedy w pozycji C35 masz "0" i 44.1kHz.

U siebie przeciąłem ścieżkę pod WMem do pinu 27, przygiąłem go trochę i zlutowałem z padem 26 - mam 0. 27 został w powietrzu i przez jedną z przelotek przełożyłem pod spód i zlutowałem ze ścieżką od DIRa. Wyprowadzenia pinu 4 widać na zdjęciu - niby-płytka nad WMem.

Mam nadzieję, że nie pomieszałem.

fotki z placu boju :) w szczególności zbliżenie na przełącznik pinu 4 i 22

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-667-100003806 1264941224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tak, tak, kol. hdfan ma rację ... za szybko chciałem wypełnić puste pady :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie można bo to jest karta stereo. Ma tylko 2 kanały.

Ktoś wie gdzie można dostać 74HCU04? Czy mogę go zastąpić tym układem:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Tutaj nie ma USB:) Jest wejście cyfrowe SPDiF oraz optyczne.

DACi z wyjściem lampowym istnieją, trzeba sobie poszukać. Może ktoś nawet zaprezentuje tutaj swoje dzieło, w końcu nie wszystkie płytki były z analogówką..

Panowie teraz ja wyskoczę z dziwnym pytaniem.

Czy jeżeli chciałbym mieć dwa źródła z sygnału optycznego (czyt. dwa TORX'y) to wystarczy zastosować zwykły przełącznik pomiędzy przewodami prowadzącymi do odbiorników?

W opisie kitu AVT5188 jest właśnie 74HC04 i taki właśnie wlutowałem i grało :) Jednak przy okazji innego pytania autor projektu Tomasz Jabłoński napisał ,że powinno to być właśnie 74HCU04.

74HCU04 można dostać w TME ,tam też kupowałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Jest to kostka produkcji NXP. Cena strawna tylko jak zwykle w przypadku TME dochodzą niemałe koszty wysyłki.

Jeżeli jesteś zainteresowany to została mi jedna taka kostka ,oddam po kosztach ,zapraszam na priva.

Czy wie ktoś gdzie można dostać AD8021 ? Jak ktoś ma to chętnie przygarnę 2 szt. ewentualnie zamienię na nielutowany WM8740.

A może ktoś wyjaśni różnicę między 74HC04 a 74HCU04 ? U mnie po przelutowaniu w kicie AVT5188 moje drewniane ucho (ew. drewniane głośniki) różnicy nie zauważyły.

Ukryta Zawartość

W opisie kitu AVT5188 jest właśnie 74HC04 i taki właśnie wlutowałem i grało :) Jednak przy okazji innego pytania autor projektu Tomasz Jabłoński napisał ,że powinno to być właśnie 74HCU04.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Jest to kostka produkcji NXP. Cena strawna tylko jak zwykle w przypadku TME dochodzą niemałe koszty wysyłki.

Jeżeli jesteś zainteresowany to została mi jedna taka kostka ,oddam po kosztach ,zapraszam na priva.

Czy wie ktoś gdzie można dostać AD8021 ? Jak ktoś ma to chętnie przygarnę 2 szt. ewentualnie zamienię na nielutowany WM8740.

A może ktoś wyjaśni różnicę między 74HC04 a 74HCU04 ? U mnie po przelutowaniu w kicie AVT5188 moje drewniane ucho (ew. drewniane głośniki) różnicy nie zauważyły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jacent3, 31 Sty 2010, 15:47

Próbowałem z wyjściem lampowym na 6SN7 oraz 6N1P w układach WA-WK oraz SRPP i powiem iż nie bardzo, sam DAC jest b.transparentny i szczegółowy jak dla mnie najlepiej sprawdził się tylko w układzie kondensator (10uF+0,22uF) > potek > bufor (LSK389bl) > i wzmacniacz mocy (klon KSA-50) .Podłączyłem również do pre lampowego PRE03 i BlueVelvet ale to praktycznie to samo co poprzednio z lampami.

>keisan, 31 Sty 2010, 16:15

>Panowie teraz ja wyskoczę z dziwnym pytaniem.

>Czy jeżeli chciałbym mieć dwa źródła z sygnału optycznego (czyt. dwa TORX'y) to wystarczy zastosować

>zwykły przełącznik pomiędzy przewodami prowadzącymi do odbiorników?

Tak.

Foggy, 31 Sty 2010, 16:17

>A może ktoś wyjaśni różnicę między 74HC04 a 74HCU04 ? U mnie po przelutowaniu w kicie AVT5188 moje

>drewniane ucho (ew. drewniane głośniki) różnicy nie zauważyły.

74HCU jest serią bramek, które sa przystosowane do pracy jako elementy liniowe. W tym układzie ta bramka spełnia rolę szeokopasmowego wzmacniacza wzmacniającego sygnał SPDIF o aplitudzie +/-0,5V do amplitudy TTL (CMOS), bo tego wymaga wejście danych DIR9001.

Po pierwsze róznica jest w czasie obserwacji sygnału wyjścia wzmacniacza na oscyloskopie. Przy braku sygnału wyjście wzm. z układem 74HC się wzbudza i dlatego czasami na wyjściu DAC słychać trzaski.

Jezlei układ ma duża tendancję do wzbudzania, to niestety pogarsza się jakość sygnału z DAC'a. Szcagólnie jest to słyszalne na dobrej jakości słuchawkach.

Generalnie w układzie z DIR9001 lepiej stosowac układ 74HCU04

Dziękuje za konkretną odpowiedz.

Dobrych słuchawek ani tym bardziej oscyloskopu nie posiadam ,dlatego tez zapewne różnicy między oboma kostkami nie zauważyłem.

Tym niemniej Twoja argumentacja jest wystarczająca i nie ma co sobie głowy/d..y (niepotrzebne skreślić) zawracać tylko lutować od razu 74HCU04.

Pozdrawiam,

Robert.

Jeszcze raz dziękuje serdecznie za okazaną pomoc w uruchomieniu daca AVT5188.

Co sądzicie o stabach do cyfry LF33CV nadadzą się? mają niższe szumy od LM2937 ale nie wiem jak tam z impedancją wyjściową bo LM2937 to nienajlepiej...

maczekg, 29 Sty 2010, 20:50

>

>>Z tego co wyczytałem w pdf przy zastosowaniu WM8742 ,trzeba podgiąć pin 4 - wybór filtra , pin 22

>>na masę lub przełącznik aby wybierać oversampling 44.1/96/192 oraz zamienić połączenia pinów 27

>26,

>>pin 27 na masę.

>

>Pin 4 masz w tej chwili cały czas na masie, a cyt. kolegę madly:

>

>W zależności od stanu tego pina mamy (dla niskich częstotliwości próbkowania):

>0 - response 1 - Linear phase half-band filter for backward compatibility

>Z - response 4 - Linear phase apodising filter

>1 - response 5 - Minimal phase apodising filter

>

>Z jedynką ponoć najlepiej.

>

>Pin 27 to wybór trybu PCM/DSD, ma być na "0", żeby WM działał w PCMie.

>Pin 26 to wejście deemfazy (w WM8740 to pin 27 właśnie), więc trzeba go podłączyć do wyjścia

>deemfazy z DIRa.

>Pin 22 - najłatwiej zamiast C35 i R13 (niepotrzebne dla WM8742) wlutować goldpiny, wtedy w pozycji

>C35 masz "0" i 44.1kHz.

Dzięki maczekg!

Myślałem że WM8740 i 42 są zamienne,a tu widzę że muszę teraz kombinować z zamianą pinów 26 i 27.

Reasumując:

-zamieniam miejscami pin 26 i 27.Noga 26 do DIRa a 27 na "0".Co będzie jak podepnę stan "H"?

-pin 4 najlepiej podobno na "1"Co ma znaczyć stan Z - response 4 - Linear phase apodising filter.Pin wisi w powietrzu?

-usuwam C35 i R13 w to miejsce wkładam przełącznik dla wyboru "0" lub "1" dla pin 22."0" to 44.1kHz a "1" to 96/192 kHz.

Więcej kombinacji z WM8742 nie czynię?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

> daru0105, 1 Lut 2010, 17:33

>-zamieniam miejscami pin 26 i 27.Noga 26 do DIRa a 27 na "0".Co będzie jak podepnę stan "H"?

Obawiam się, że może nie zadziałać. Pin 27 w H to "DSD Direct mode", opisane jest to w dataszicie do WM8742.

Z to stan wysokiej impedancji - pin wisi w powietrzu.

Pin 22

0 - 32/44.1/48kHz

Z - 88.2/96kHz

1 - 176.4/192kHz

I naprawdę, polecam dataszit :)

Nie ma potrzeby więcej kombinować z WMem, tylko uważaj przy gięciu pinów, bo szkoda ułamać. I odizoluj 27 od ścieżki prowadzącej od DIRa.

Już od jakiegoś czasu cieszy ucho. Doskonały projekt, pracuje z PD-S904 Pionnera i jedyne co mogę napisać o dźwięku to fakt, że zastąpił mocno modyfikowanego HD750 (różnica klas) i wyniósł resztę systemu(creek 43mk2 z modyfikowanym zasilaniem, Aegis One)na wyżyny możliwości(jak sądzę). Podziękowania dla autora projektu. Zachęcam do uruchamiania tego "sympatycznego" DAC'a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pkrecz

Zewnętrzna płytka to stab LT1086-5(prawdopodobnie tymczasowo), myślę o czymś w rodzaju mini TT, ciekaw jestem ew. różnic w brzmieniu (biorąc pod uwagę sprzęt towarzyszący czy takowe usłyszę)

Macie już może jakieś doświadczenia a'propos kondensatorów? Może jakaś wymiana doświadczeń? Czekam na Wasze, bo mnie gryzie czy zostac przy tantalach dla opampów czy poeksperymentować z rubyconami ZL, albo muse. Może nie warto?

• Pokaż nowe odpowiedzi